Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Helsingin Sanomat vääristelee ja muokkaa mielikuvia

Luin tänäänkin Helsingin Sanomat "sillä silmällä". Lopputulema on ikävää kerrottavaa. Otan esille vain pari esimerkkiä.

Pisaran nimellä kulkee miljardiluokan hanke. Aikeena on rakentaa Helsingin niemen alla kiertävä maanalainen rata. Aluksi hankkeen kerrottiin olevan kannattava. Sitten todettiin, että laskelmat oli tehty vääristä lähtökohdista. Uudet laskelmat osoittavat, että kustannukset ovat yli kaksinkertaiset laskennallisiin hyötyihin verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla ja muuallakin maassamme on yllin kyllin hankkeita, jotka ovat monta kertaa kannattavampia. Monia tuiki tarpeellisia hankkeita odottaa toteutusta, vaikka niiden hyödyt ovat jopa kolminkertaiset kustannuksiin verrattuna.

Tänään HS-Pravdassa oli aukeaman verran juttua Pisarasta. Haluttiin luoda lukijoille mielikuva, että Pisara on järkevä hanke. Pisarauskovaiset saivat viljalti palstatilaa. Sen sijaan sanallakaan ei kerrottu, että mitä lysti maksaisi ja mikä on hankkeen kannattavuus.

Selasin aviisin pariin kertaan läpi ennenkuin havaitsin jutun eilisestä eduskunnan sivistysvaliokunnan päätöksestä torpata vapaata kielivalintaa koskeva kansalaisaloite. Juttu oli vain yhdellä palstalla ja vain muutaman rivin mittainen. Asiaa ei juuri vähemmällä voi noteerata.

Ero on hämmästyttävän suuri, jos vertaa toisiinsa lehden palstatilan käyttöä sukupuolineutraalin avioliiton ja vapaaehtoisen kielivalinnan osalta.

Viime vuonna lehti uhrasi enemmän palstatilaansa svenska dagenin uutisointiin kun muiden liputuspäivien osalta yhteensä.

Journalismiako?

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä Hesaristakin löytyy asiatietoakin, kun vain osaa etsiä. Se on kyllä usein vähän piilotettuna ja vähän syrjemmällä. Pisararadankin kohdalla on kaiken hehkutuksen lomaan ujutettu kolme hanketta vastaan puhuvaa argumenttia, jotka ovat seuraavat. Hankkeen hyödyt kustannuksiin nähden vähäiset. Samat hyödyt pystytään saavuttamaan halvemmilla ratkaisuilla. Hanke söisi rahaa kannattavammilta liikenneinvestoinneilta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hesari esitteli Pisara-hankkeen tänään lähinnä tekniseltä kannalta. Ja senhän lehti todella osaa; grafiikka oli selvä ja sisälsi kiinnostavia yksityiskohtia. Totta kai miljardit havisevat veronmaksajan plakkarista, jos moinen projekti viedään joskus läpi. Yksistään rautatieaseman metrotunnelin alapuolelle sijoittuva uusi asema on jo mielikuvaharjoituksena käsittämisen rajoilla!

Pisaran poliittinen puoli oli lehdessä erillisenä juttuna. Siinä hallitusta kritisoitiin varsin suorasanaisesti, ja herkullisin sitaatti meni jotenkin näin: "Valtiovarainministeri ei välitä valtion rahoista, liikenneministeri ei huolehdi liikenteestä, eikä pääministeri johda hallitusta." Osaisiko edes Perussuomalainen-lehti tiivistää opposition näkemystä tuon napakammin?

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

Minäkin luin päivän Hesarin "sillä silmällä" ja silmääni pisti Suuren Johtajanne vastine pääkirjoitussivulla. Kirjoituksessaan hän nimitteli puolueestanne erotettuja henkilöitä loisiksi.

Valtiomiesmäisyyttäkö?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minulle jäi mieleen käsite "loiskiehunta", mutta ei loisiksi nimittely. Mahdoinko lukea huolimattomasti?

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

Minä luinkin tossavaismaisesti "sillä silmällä", jolloin lähdekritiikkiä ei tarvita; tarkoitushakuisuutta toki ihan hirveästi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #5

Muistaakseni koulukunnan pioneerina toimi Raamattua lukenut piru.

Reijo Tossavainen

Tänään oli historiallinen päivä, sillä Timo Soini sai ensimmäisen kerran julki oman näkemyksensä Hesarin pääkirj.sivulla. Tosin vain lyhyen oikaisuvastineen, sekin otsikon "vastaväite" alla.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

On harhaluulo kuvitella, että media olisi olemassa puolueetonta tiedonvälitystä varten. Ei sellaista mediaa ole koskaan edes ollut.

Journalismin tarkoitus on alusta asti ollut ajaa omaa aatetta. Jo J.V. Snellman aikanaan halusi kohottaa Suomen kansallista tietoisuutta ja kulttuuria muun muassa julkaisemalla sanomalehtiä.

Tästä syystä on kovin onnetonta, että suomalaiset lukevat käytännössä vain yhtä sanomalehteä, joka on monessa asiassa hyvinkin tiukasti puolensa valinnut. Esimerkiksi Tarja Halosesta tuskin olisi aikanaan tullut presidenttiä ilman Helsingin Sanomien journalismiksi kätkettyä tukea.

Vielä valitettavampaa on, että myös se toinen vaihtoehto eli Yleisradio toimii veronmaksajien kustannuksella niin ikään ajaen monissa asioissa täsmälleen samaa agendaa: jotkut niistä - kuten monikulttuurin tukeminen - on jopa kirjattu sen yhtiöjärjestykseen.

Reijo Tossavainen

Kirjoitan usein mediasta, jotta lukijat osaisivat lukea ja katsoa mediaa kriittisin silmin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Luen Tiedonantajaa, jotta tiedän mistä muut lehdet vaikenevat." - Urho Kekkonen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Olin opiskeluvuosina hommassa, johon kuului muun muassa aamun sanomalehtien vastaanotto ja jakelu isossa rakennuskompleksissa (skaala ulottui tuolloin Kansan Uutisista Uuten Suomeen). Lehtiä "tiputettiin" yleensä niin, että jakajillekin jäi lukukappaleita. Ja kyllä oli lukeminen avartavaa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #12

Minulle Tiedonantaja on jäänyt vieraaksi, mutta Kansan Uutisia lueskelin usein varsinkin kesällä 1981, kun uitin tukkeja Lappeenrannassa Pikisaaren sahan järvialtaasta kuljettimelle. Kun kuljetin pysähtyi, vaihtoi tämä poika uittohaan sanomalehteen! Muistan ihmetelleeni varsinkin yleisöpalstaa, jolla lähes päivittäin joku katkerasti muisteli kansalaissodan aikaa ja punaisen perheensä kohtaloita. Epäilemättä toimituksellinen valinta yhteiskunnallisen vastakkainasettelun ylläpitämiseksi!

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #13

Tiedonantaja-lehdestä käytetään myös toista, vähemmän mairittelevaa nimitystä, Taudinkantaja...

Toimituksen poiminnat