Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Suurista puolueista vain perussuomalaisten kannatus nousi

Jännitys tiivistyy vaalien lähestyessä, sillä sdp:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatuserot mahtuvat jo virhemarginaalin sisään. Olennaista on myös huomata, että suurista puolueista vain perussuomalaiset on pystynyt nostamaan kannatustaan viimeisen kuukauden aikana.

Keskustan kannatushuippu näyttää olevan menneen talven lumia. Kannatuslukema on tullut alaspäin 1,1 %-yksikköä. Merkittävä muutos siis.

Perussuomalaisten kannatus kävi joulukuussa 13,3 prosentissa. Nyt noista lukemista on tultu parissa kuukaudessa ylöspäin 2,1 %-yksikköä. Suunta on lupaava. Tämä antaa uutta puhtia perussuomalaisille toreilla ja muissa vaalitapahtumissa.

Kannatuksen tippumisesta huolimatta keskusta lienee vaalien jälkeen suurin puolue. Seuraavat sijat ovat sen sijaan täysin auki. Henkilökohtaisesti rohkenen ennustaa, että perussuomalaisilla on hyvät mahdollisuudet nousta kakkostilalle.

Suuretkin muutokset ovat vielä mahdollisia, sillä puoluekantaansa kertomattomien osuus on nyt poikkeuksellisen suuri. Äänestäjät siis harkitsevat aiempaa tarkempaan, kenelle äänensä antavat.

...........

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Perussuomalaisten on päästävä kahden kärkeen, jotta hallituspaikka lohkeaisi. Tällä hetkellä se ei ole todennäköistä, mutta Ps on aikaisemminkin kyennyt uhmaamaan trendejä ja järjestämään kannatuskäyräänsä jyrkkiä taitoksia.

Reijo Tossavainen

Keskustan kannalta monissa tärkeissä asioissa keskustan ja perussuomalaisten näkemykset ovat suht´lähellä toisiaan. Sillä on suuri merkitys tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Perussuomalaiset on koko maassa melko tasaisen vahva. Keskusta on erittäin heikko suurissa kaupungeissa. Paikkaero niiden välillä tasoittuu juuri tuon ansiosta. Perussuomalaiset saavat paikkoja koko maasta ja ennen kaikkea myös etelästä.

Kokoomus ja Sdp ovat etelän hyväosaisten ja rikkaiden puolueita. Ne eivät menesty maakunnissa, joissa niiden köyhdytys- ja syrjäyttämispolitiikka on rajuinta.

Esim. Keski-Suomessa, jossa työministeri Lauri Ihalainen on ehdokkaana, työttömyys on hänen ministeriaikanaan räjähtänyt aivan hirveäksi. Peräti 7 keskisuomalaiskunnassa työttömyysaste on yli 20%. Se on Sdp:lle ja Ihalaiselle raju kompastuskivi.

Tulee mielenkiintoiset vaalit. Ps:lla on vahva ote koko maassa.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Yli 40 % miettii vielä kantaansa.

PS nousee ainakin kakkoseksi. Olemme gallupeissa selvästi edellä verrattuna v. 2011 vaaleihin.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Gallupista näkee, että keskustaoikeisto ja -vasemmisto ovat edelleen suurimmat poliittiset voimat yhteensä 65,2%:n kannatuksellaan (Kok, Kepu, SDP, RKP ja KD). Laitavasemmisto 17,6%:n kannatuksellaan (Vas&Vihr) on hieman suositumpi kuin laitaoikeisto 15,4 (PS). Laitojen (oikea ja vasen) kannatus on siis yhteensä 33%, mikä antaa viitteitä, että Suomi edelleen valitsee hallituksensa maltillisten poliittisessa keskustassa olevien vaihtoehtojen pohjalta.

Toki Vihreät ja KD ovat hieman ongelmallisia puolueita luokittelun suhteen ja jossain määrin myös Perussuomalaiset, mutta noin pääpiirteittäin kuitenkin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Muuten hyvä, mutta PS ei ole laitaoikeistoa, itseasiassa kokoomus on oikeammalla ja sekään ei pääosin ole mitenkään laidalla..

Reijo Tossavainen

Hesarin vaalikoneeseen ovat vastanneet lähes kaikki ehdokkaat. Lehdessä oli mielenkiintoinen analyysi vastauksista. Sen mukaan perussuomalaiset on keskustalainen puolue.

Mikkolan väite pohjaa joko tietämättömyyteen tai tahalliseen trollaukseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Trendi on kuitenki pitkävälillä se, että persut jotka pitkään olivat kolmansia, demareita edellä ovat taantunut neljänneksi ja demarit toiseksi.

Reijo Tossavainen

Nyt on poikkeuksellisen paljon kansalaisia, jotka vielä pohtivat puoluevalintaansa. Siksi muutokset puolueiden voimasuhteissa voivat olla huomattavia.

Puolueiden kannatuskäyrät aaltoilevat muutaman kuukauden jaksoissa. Perussuomalaisilla oli puolen vuoden alamäki. Se kääntyi melko selvään nousuun tämän vuoden alkupuolella. On hyvinkin mahdollista, että suunta kestää vaaleihin saakka.

Kokoomuksen, demareiden ja perussuomalaisten viimeisimmät gallupluvut mahtuvat virhemarginaalin sisään. Lopputulema vaaleissa järjestyksen osalta voi olla mikä tahansa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Huvittaa kun tiedotusvälineissä puhutaan että Keskustan kannatus on selvässä laskussa vaikka heilahtelu on vain yksi prosentti. Jos virhemarginaali on 1,5 % niin eikös se tavallaan kannatus ole ennallaan.

Toimituksen poiminnat