Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Vain perussuomalaiset pakkoruotsia vastaan

Eduskunnassa käytiin jokseenkin ala-arvoinen näytelmä, sillä ennen viime vaaleja kansanedustajien enemmistö oli vapaan kielivalinnan kannalla, mutta nyt lähes yksistään vain perussuomalaisten kansanedustajat.

Pakkoruotsia perustellaan enemmän tai vähemmän keinotekoisilla väittämillä. Tässä eduskunnassa torstaina käyttämässäni puheenvuorossa kumoan ne:

Väitetään, että ruotsin kieli on sivistävää. Vastaan, että ruotsin kieli ei ole sen sivistävämpää kuin mikä tahansa muu kieli, jota osa oppilaista lukisi ruotsia mieluummin.

Väitetään, että Ruotsi ja ruotsin kieli ovat keskeinen osa historiaamme. Vastaan, että historiaa opiskellaan historiantunneilla. Kielten opetuksen täytyy tähdätä tulevaisuuden tarpeisiin.

Väitetään, että kaksikielisyys on rikkaus. Vastaan, että tämä on mielipide eikä järkiperustelu. Kukaan ei voi toisen puolesta määrätä, minkä hän kokee rikkaudeksi.

Väitetään, että onhan kouluissa muitakin pakollisia aineita kuten matematiikka ja biologia. Vastaan, että matematiikan ja biologian perustiedot ovat tarpeellisia kaikille ja kaikkialla maailmassa.

Väitetään, että pakkoruotsi edistää kielellistä monimuotoisuutta. Vastaan, että monimuotoisuus ei kasva, jos kaikki kansalaiset pakotetaan lukemaan yhtä ja samaa kieltä laajemman kielivalikoiman sijaan.

Väitetään, että ruotsin opettelu on hyvä tapa oppia muitakin kieliä. Vastaan, että parempi tapa oppia muita kieliä on lukea niitä itseään, eikä välissä vuosia ruotsia opetellen.

Väitetään, että pakkoruotsi edistää kansainvälisyyttä.  Vastaan, että hirttäytyminen kansainvälisesti pieneen kieleen on nurkkakuntaista, ei avautumista kansainvälisyydelle.

Väitetään, että “en ole koskaan kuullut kenenkään valittavan, että osaa useampia kieliä”. Vastaan, että olen kuullut monien valittavan sitä, että joutui lukemaan nimenomaan ruotsia kieliosaamisensa laajentamiseksi, eikä saanut sen sijaan vapautta lukea jotain suurempaa maailmankieltä.

Väitetään, että kun jokaisen on luettava pakkoruotsia, kaikille taataan yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä kaksikielisyyttä vaativiin virkoihin. Vastaan, että riittää, että kaikissa virastoissa, laitoksissa jne. on joku, joka osaa antaa hyvää ruotsinkielistä palvelua.

Väitetään, että pakkoruotsi on välttämätöntä siksi, että ruotsinkieliset saisivat Suomessa palvelua. Vastaan, että ruotsinkieliset palvelut tulee ensisijaisesti turvata ruotsinkielisten omalla työvoimalla, mutta tätä voidaan lisäksi täydentää vapaaehtoisilla ruotsin lukijoilla, joita varmasti riittäisi edelleen.

Väitetään, että pakkoruotsi on välttämätöntä kaikille , koska joskus vanhemmiten voi joutua muuttamaan Ruotsiin. Vastaan, että sitäkään ei tiedä, muuttaako Viroon, Venäjälle, Espanjaan, Kiinaan tai EU-hommiin ympäri Eurooppaa.  Globaalissa maailmassa Ruotsiin muuton suhteellinen osuus tulee vähenemään.

Väitetään, että meidän pitäisi opiskella enemmän kieliä, ei vähemmän. Vastaan, että kielivapauden vallitessa ruotsin sijaan koulussa saisi opiskella jotain muuta kieltä. Siten suomalaisten kielitaito monipuolistuisi.

Väitetään, että pakkoruotsia pitää opiskella, koska Suomi on kaksikielinen maa. Vastaan, että Suomi on kaksikielinen, mutta perustuslaissa ei sen sijaan sanota mitään siitä, että jokaisen suomalaisen täytyisi opiskella ruotsia.

Väitetään, että pakkoruotsi on osa pohjoismaista identiteettiämme. Vastaan, että jokaisella on oltava oikeus itse päättää identiteetistään.

Väitetään, että Ruotsi on meille tärkeä vientimaa. Vastaan, että maailmankaupan kieli on englanti. Jopa ehkä kaikkein pohjoismaisin yritys Nordea käyttää sisäisenä kielenään englantia.

Väitetään, että ruotsi on niin helppoa. Vastaan, että mitään aineita ei pidä opiskella koulussa sillä perusteella, että ne ovat helppoja, vaan syynä täytyy olla käytännön tarve.

Väitetään, että pakkoruotsi on välttämätöntä elävän kaksikielisyyden ylläpitämiseksi. Vastaan, että pakkoruotsin oppimistulokset ovat erittäin heikot, eikä suomenkielisiä suomalaisia ole kyetty edes 40 vuoden pakkoruotsin opintojen jälkeen muuttamaan kaksikielisiksi.

Lopuksi totean, että kun suomenkielisiä suomalaisia yritetään pakolla muokata identiteetiltään kaksikielisiksi, niin silloin ollaan moraalisesti samassa tilanteessa kuin sortovuosien venäläistämispyrkimyksissä.

Lisäys: Tästä näet miten kukin äänesti. Muista nimet, kun menet seuraavan kerran äänestämään http://www.kielipolitiikka.net/KAA15aanestys.htm

......

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Yllä olevan blogin pohjatekstinä on käytetty Sampo Terhon täällä puheenvuorossa julkaisemaa blogia.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Miksette ole huolestunut pakkomusiikista?Itse kärsin suunnattomasti täysin rytmitajuttomana koulun pillipiiparitunneista. Nykyään toki kuuntelen sujuvasti muzaakkia, mutta ammuvainaan äänellä ei kehtaa edes käydä lähipubin karaokeilloissa.

Reijo Tossavainen

Et käy karaokessa, joten musiikki ei ole pakollista. Jossakin sitä kuitenkin joutuu kuuntelemaan.

Sama pitäisi olla ruotsin suhteen. Sinun ei pakolla tarvitse opetella. Riittää kun joutuu jossakin kuulemaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pääasia taitaa olla että on perusteluksi löytänyt jonkin muun aineen opiskelun jota kauppaa ruotsin oppiaineen tilalle, jota itse kukin inhoaa/on inhonnut koulussa? Yksi vaihtoehto on se että kun kyseessä perussuomalaisen kansanedustajan kirjoitus pakollisesta ruotsin opiskelusta ei kaikille sopivimpana kieliopiskeluna, niin siihen on keksittävä joku syy olla toista mieltä?

Missähän mittakaavassa ylipäätään musiikin opiskelu sisältyy nykypäivän kouluohjelmaan verrattuna ruotsin vastaavaan?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mutta kun pakkomuzaakki ja pakouskonto laskivat aikoinaan siinä määrin keskiarvoani etten päässyt lukioon. Olen vieläkin katkera moisesta vääryydestä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Oletko ihan tosissasi? Eikö syitä voi olla muitakin?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #10

Ei ollut. Asia oli kiinni vain parista numerosta. Jos pakkouskontoa ja pakkomuzaakkia ei olisi ollut olisin mennyt heittämällä sisään, nyt en enää viitsi koska olen vanha ja väsynyt.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

Tiedätkö Taru, että myöskin ruotsin liian heikko numero peruskoulussa on estänyt suomalaisen ystäväni nuoren pääsyn haluamaansa SYK:n lukioon. Suomalainen poika asui toisessa maassa ranskankielisen perheensä kanssa ja muuttivat Suomeen vasta vuotta ennen peruskoulun päättymistä. Poika ei ollut ennen lukenut ruotsia ja nyt hän vain vuodessa yritti saada kiinni muut oppilaat ruotsinopinnoissa. Hänen kotikielensä olivat suomi ja ranska.

SYK:n pisterajat ovat Helsingissä huippukorkeat ja pojan numero ruotsissa veti keskiarvon alle sallitun rajan. Ja koska entisen koulun rehtori ei ollut suostunut jättämään koko heikkoa numeroa ruotsista pois todistuksessa, niin tämä muuten lahjakas poika jäi rannalle ja pääsi vain Ressun lukioon.

Oikeudenmukaista lienee tämäkin kaikkien pakkoruotsittajien mielestä, eli miksi ei pojalla ollut kaikissa muissa aineissa täydet kympit, niin ruotsin heikko numero ei olisi edes estänyt pääsyä SYKiin? Oma syy!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei mitään hätää. Kohta sinulle ryntää MINÄmies kertomaan, että MINÄ osaan soittaa silmät sidottuina Stravinskyn "Trois mouvements de Petrouchka" ja siitä ei ole koskaan ollut MINULLE mitään haittaa. Siitä on jopa hyötyä ja sen jälkeen oppii tosi helposti vaikkapa Merikannon Ukko-Nooa-muunnelmat.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olet Taru ihan liian fiksu tyttö käyttämään noin ala-arvoista syytä pakkoruotsiin.

Jos verrataan musiikkiin tai matematiikkaan, niin ne ovat kaikkialla maailmassa näitä normaaleja aineita oppilaille, mutta ruotsi ei siihen sarjaan kuulu missään muualla maailmassa. Oletan ainakin?

Tämä on minusta samaan tyhmään sarjaan kuuluvia puolusteluja kuin "rakastuminen ruotsalaiseen".

Totta on, että sekin on tärkeä juttu jollekin yksilölle, mutta eiköhän tässä nyt mennä minä, minä, jutustelujen ohitse vähän suurempiin ja laajempiin kysymyksiin. Monikielisyyteen ja talouteen, jotka minulle ovat ne tärkeimmät syyt toisen marginaalikielen vastustamiseen koko kansalle.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Pistetään pakkomusiikki vaan pöydälle sekin. mutta asia kerrallaan. kyse ei ole mistään ylevistä periaatteista vaan ihan pragmaattisesta koulutuspolitiikasta jolla pyritään yleissivistämään sekä antamaan valmiuksia jatko-opintoihin. Joten puhutaan täällä pakkoruotsissa, toisaalla pakkomusiikista, kolmannaalla vaikka pakkoliikunnasta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuri näin. Ja onhan musiikkia tai muita taideaineita luettava pakolla, jos aikoo taide- tai musiikkilukioon pyrkiä. Siitä tuskin kukaan edes valittaa, koska peruskoulun yläasteella voidaan valita vapaaehtoisista aineista määrä-määrät kursseja oman kiinnostuksen mukaan.

Niidenkin määrät ovat muuten rajalliset, eli jos haluat ottaa ylimääräisen vieraan kielen ohjelmaasi, niin joudut luopumaan jostain muusta itselle kiinnostavasta "pilipali-aineesta" esim. musiikista tai kuvaamataidetunneista.

Samaa käytäntöä ei noudateta ruotsin suhteen, jos jollakin on siitä epäselvyyksiä:)

Käyttäjän TimoKRisnen kuva
Timo Rsnn

Tavoitteena tuntuu olevan ruotsin opiskelu ei ruotsin oppiminen!

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Suomessa on noin 5% ruotsinkielisiä. He eivät viitsi opetella suomen kieltä.
Kaikkien suomalaisten sen sijaan pitäisi opetella ruotsi, että voisivat palvella tätä porukkaa.
Mitähän järkevää tässä on?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hannu, olen jokseenkin täydellisesti toista mieltä. Suuri osa ruotsia äidinkielenään puhuvista osaa jopa täydellistä suomea. Ainakin tyydyttävästi. Vain hyvin, hyvin pieni määrä ei osaa, mutta saatta silti ymmärtää.

Reijo Tossavainen

Hannun hyvä havainto tulee harvemmin huomatuksi. Siis on pienempi vaiva, että 5 % opettelee suomea kuin että 95 % opettelee ruotsia

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Ei meissä kaksikielisissä ja ns. pelkästään ruotsinkielissä ole kuin muutama sata, jotka eivät osaa suomea ja nekin ovat syntyperäisiä ruotsalaisia, jotka ovat muuttaneet jostain järjettömästä syystä Suomeen hiljakkoin.

Toinen juttu on sitten se, että äidinkielenä ruotsin äidinkielenä oppinut unohtaa dementoiduttuaan kaikki jälkeenpäin oppimansa kielet. Tästä esimerkkinä oli äitini. Hän syntyi Pietarissa ja oppi vasta 10-12vuotiaana suomenkielen. Kun tuo sairaus iski vanhemmiten(86v.), niin hän puhui ja ymmärsi vain venäjää. Siksi hänelle ei hoitopaikkaa löytynyt, joten olin omaishoitajana miltei 3 vuotta.

Edes Ahvenanmaalla saa hakea sellaista, joka ei pakottamalla osaa sanaakaan suomea. Kokeiltu sekin. Kun veljeni vielä poltti tupakkaa, niin kioskilla en saanut kuin ruosiksi ostettua tupakkaa veljelleni. Suomeksi pyydettyäni hän vain tuijotti kuin mätää turskaa ja toisti saanaa va. Piru iski ja totesin suomeksi, et eihän tämä varmaan mitään maksa, kun ollaan ulkomailla. Nainen huusi, että "älä pakota minua soittamaan poliisia perääsi". Selkeästi murteettomasti suomeksi jossa lauserakennekin täydellinen. Näin kioskin luukusta hänen katselevan telkkarista YLE TV1 aamulähetystä suomeksi. SVT ja useimmat Ruotsin kanavat näkyy Ålandiassa.
Kun ollaan ruotsinkielisiä, niin sitä pitää näyttää ja sillä mennään. Vähän samaan tapaan kuin jossain Espanjassa toisinpäin. Kun osaat muutaman sanan espanjaa ja vaikka menee pieleenkin, niin asennoituminen turistiin ja ulkomaalaiseen muuttuu välittömästi. Parempaan suuntaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #25

Täällä Pohjanmaalla on runsaasti ihmisiä, jotka eivät osaa Suomea, koska eivät ole sitä koskaan tarvinneet.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #33

Missä menee osaamisen raja? Olen käynyt Pohjanmaalla ruotsinkielisissä kunnissa ja tavannut ihmisiä. Ruotsia puhutaan keskenään, mutta pakko on ollut oppia senverran suomea, että ei ihan petetyksi tule. Kyl sen huomaa, että osaavat, vaikka kuinka toisin väittävät. Onko se sitten sitä, että voi sanoa hänen osaavan suomea, on tulkintakysymys.
Minäkin opin venäjää 4 vuoden työrupeaman aikana, mutta kirjoittamisesta ei tule juuri mitään. Samalla tavoin kuin Haapasalon Ville puhun sujuvasti, mutta äitini kieltä en ole opetellut erikseen kirjoittamaan, kun en ole nähnyt siihen tarvetta.
Toisaalta, pystyn lukemaan tekstiä senverran, että saan probankandastakin selvän. Varsinkin jos tiedän tarkkaan mistä aiheesta on kyse.
Ruotsi on ollut kotikielenäkin, mutta se sitä rannikkoruotsia, jossa mm. painotus eroaa puhekielessä paljon Ruotsissa puhutusta.

Suomeakaan en ole opetellut koskaan ja siksi kirjoitusvirheitä tulee, koska kielioppiakaan en ole avannut koskaan. Kaiketi osaan kuitenkin suomeakin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Naisen äidillinen luonne haluaa lapselleen kaikkea hyvää, siksi hän Suomessa kannattaa ruotsia, koska uskoo siitä olevan hyötyä lapselle tulevassa työelämässä.

Huolehtivaisesta luonteestaan johtuen läntinen nainen ei ole keksinyt juuri koskaan mitään uutta, ei filosofiassa eikä uskonnossa. Kaikki riskinotto on pysynyt miesten tehtävänä.

Puhutaan ihmisluonteen paljastumisesta, siksi suomalaiset naiset ihailevat kielipakkoja vihaavia itsevarmoja etelän immeisiä.

Jos se ikuinen, kavala voima joka ihmistä kiusaa, vainoaa ja hyvittelee, onkin olemassa, niin pikemmin ihmisen sisä- kuin ulkopuolella.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Juu, nainen on aina syyllinen kaikkeen, miäs ei mihinkään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Miäs senkun panee vaikka syän menis,sanoo hjallis-mikael, koska kyse menestymisessä Suomessa on kielestä. Mediaväki pelkää.

Käyttäjän leksavie kuva
Leo Vierelä

Kirjoitat näin "Väitetään, että pakkoruotsi on osa pohjoismaista identiteettiämme."

Haluan korjata lauseen näin "Väitetään, että ruotsin kieli on osa pohjoismaista identiteettiämme." Tätä et kai voi kiistää sinäkään. ;)

Reijo Tossavainen

Leon havainto on aivan oikea.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Hienoa toimintaa!

..ja näin saatiin taas huomio pois samanaikaisista NATO-sopeuttavista lakiäänestyksistä, joilla hieman "helpotettiin" suomalaisten sotilaiden lähettämistä ihan sotimaan muiden puolesta. Yrttiaho taisi olla ainoana hereillä.

Eikö ketään hävetä tämä Suomen kölin alta veto kun YLE on mukana kansan kusetuksessa?

Jep. Jatketaan vain tämä hilluminen toissijaisten tunneasioiden kimpussa. Suomi on jo miehitetty maa.

p.s. Nämä kansanedustajat myivät aikanaan itsenäisen rahapolitiikkamme EVM-mekanismille. http://www.adressit.com/itsenaisen_paatosvallan_pu...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Herra Tossavainen kirjoittaa toki niin hyvää totuutta kuin osaa.
Eilisellä äänestyksellä ei kuitenkaan ollut yhtään mitään tekemistä kielivapauden kanssa koska siinä ei otettu kantaa pakolliseen suomeen tai muihin pakkokieliin.
Tällä kertaa haluttiin vain vahvistaa herrakansakielen asemaa ruotsinkielisten kustannuksella. En usko kansanedustajilla olevan edelleenkään mitään aitoa kielivapautta vastaan. Nyt ei äänestetty siitä ja tässä sitten Tossavainen halveksii demokraattista päätöksentekokoneistoamme ja valtaosaa suomalaisista äänestäjistä.

Ensi kerralla sitten vähän tasa-arvoisempi aloite, jos ymmärrys riittää.

Reijo Tossavainen

Lukisin mielelläni, jos Ketola kirjoittaisi omasta mielestään korkeasta ymmärryksestä ja osaamisesta kertovan blogin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kieliasiat Suomessa ovat mielestäni kohtalaisen hyvällä mallilla ja kouluissa kielitarjontaakin löytyy pakollisista suomesta, ruotsista ja englannista huolimatta.

Ruotsin oppivelvollisuuden poistamiselle on olemassa aivan yhtä hyvät tai huonot perusteet kuin pakollisen suomenkin. Joka ikinen pakkoruotsia vastustava kirjoitus voidaan muuttaa siten että sanan 'ruotsi' tilalle laitetaan 'suomi' eikä asia muutu mitenkään. Se on kyllä kumma ettei 'vapaan kielivalinnan' hörhöt ole sitä tajunneet.

Nyt mennään jo demokratian syvän halveksunnan puolelle arvosteltaessa eilistä äämestystulosta, mutta se ei puolueenne edesottamuksia seuranneelle mikään uutinen.

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen Vastaus kommenttiin #24

Tomi, luin tuon kansalaisaloitteen vielä uudemman kerran enkä minä sieltä löytänyt mitään, mikä vastustaisi myös nk. pakkosuomen lopettamista. Eihän se tietenkään siellä ollut, koska se ei ollut ko. esityksen tehneiden henkilöiden vaikuttimena. Mutta ei kait kansalaisaloitteen pidäkkään olla mikään varsinainen lakialoite, käsittelihän joku toinen valiokunta vastikään aloitteen rattijuoppojen rangaistuksen kasvattamisesta ja ko. valiokunta oli valinnut osan asioista eteenpäin vietäviksi. Samalla tavalla he voivat varmasti lisätä asioita ?

Pakkoruotsin vastustajat eivät ole mikään homogeeninen ryhmä. Itse ainakin kannatan kielivalinnoissa vapaaehtoisuutta valittavien kielien suhteen, pakollisuutta niiden oppimisessa vähintäänkin tietyn verran. Ja jotenkin tuntuu, etten ole suinkaan yksin. En minä ainakaan halua olla mollaamassa ruotsinkielisiä, minulla on useita tuttavia, joiden äidinkieli on ruotsi ja he ovat hienoja ihmisiä. Mutta jos vapaaehtoisuutta kannattamalla olen hörhö, niin sitten kait olen. Mutta, toki asia on nyt käsitelty eduskunnassa ja se ei siitä miksikään muutu puhumalla tai mitään muutakaan tekemällä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #58

Markku, mitä tulee tuohon kansalaisaloitteen vaatimukseen vapaavalintaisesta ruotsista, niin hyväksytylsi tullessaan olisi ilamn muuta tarkoittanut sitä että kielten pakollisuus olisi poistunut luonnollisesti myös ruotsinkielisiltä. Tuohon kaiketi olisi lainsäädännön muutokset johtaneet.

http://vapaakielivalinta.fi/pdf/Kielten%20valinta.pdf

Vapaakielivalinta.fi sivustolla on hyvät perustelut kansalaisaloitteen hyväksynnän perusteluksi.

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen Vastaus kommenttiin #64

Kiitoksia tarkennuksestasi, Sirpa. Olen minä joskus noilla sivuilla käynytkin, mutta kun ei jatkuvasti yritäkkään olla nk. ajan hermoilla tästäkään asiasta, niin...

Harmittaa kyllä, että tästä ruotsin kielen asemasta on keskusteluissa ainakin minun subjektiivisen havainnointini mukaan puhuttu niin paljon myös täysin epäollennaista potaskaa - jopa eduskunnassa. Puolin sun toisin on peloteltu ties millä ja tartuttu vastapuolen tyhmyyksissään tai vahingossa tarjoamiin tai jopa itse keksittyihin lillukanvarsiin ja sitten sinänsä monen mielestä hyvä asia on saatu söhlittyä.

Harmittaa myös siinä mielessä, että monet ihan asialliset kirjoitukset aiheesta ovat saaneet melko tylyn kohtalon eikä aiheesta ole kovin montaa asiallista keskusteluketjua käyty. Jos yhtään, itse en sellaista nyt tältä seisomalta muista (mutta enpä nyt niitä aktiivisimpia seurailijoita ole ollutkaan). Siis sellaista, jossa olisi keskitytty molemmin puolin asiasisältöön ja tuotu asiallisesti niitä omia näkemyksiä pöytään. Mutta se lienee ollutkin se tarkoitus, siis siirtää keskustelu varsinaisen asian ulkopuolelle johonkin jos ei lillukan niin sitten vaikka puolukan varsiin. Onhan se tehokasta ja toimivaksi havaittua. Te, jotka olette tässä kunnostautuneet, onneksi olkoon vaan ;-). Olette papukaijamerkkinne ansainneet !

Onhan se totta toki sekin, ettei tämä ruotsin kielen asema ole tällä hetkellä niitä tärkeimpiä asioita ainakaan Suomen valtion ja suomalaisten lähitulevaisuuden kannalta. Mutta on se monelle melko henkilökohtainen asia - näemmä molemminpuolin henkistä muuria.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tossavainen, Ketola on ihan oikeassa. Sen todistaa se, että useimmat kansanedustajat olivat kuitenkin kiinnostuneita alueellisista kokeiluista. Kansalaisaloitetta ei voitu puoltaa, se oli pelkästään suoraselkäistä kansanedustajilta myötäillä sivistysvaliokuntaa tässä asiassa.

Tossavainen, olen kirjoittanut vuosikausia blogeja mm. pakkoruotsikeskustelusta. Olen varoittanut, että suurin ongelma on kansalliskiihkoilijat ja suomen kielen murskavaltaa havittelevat. Torstaina nähtiin salissa, että ainakin perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner, Kauko Tuupainen sekä m11 Hirvisaari ryömivät pohjamudissa keskusteluissaan ja käsittelivät metatasolla jotain ihan muuta kuin ruotsin opiskelua. Maalailtiin kuvia kyykyttävistä ja ylimielisistä ruotsinkielisistä jotka ovat maan vallassa.

Tällainen jargon on nyt ja tulevaisuudessa kaikken suurin syy, miksi ruotsista on vaikea päästää irti.

Hanna-Maija Heinonen Vastaus kommenttiin #28

Petra, historiasta löytyy monia esimerkkejä, miten ruotsin kieltä on pakotettu suomenkieliselle väestölle keinoja kaihtamatta. Se on ollut todella julmaa "kielikiihkoilua" ja ruotsin " kielen murskavallan havittelua".

Mikkeliin anottiin aikoinaan monena vuonna lupaa suomenkielisen oppikoulun perustamiselle, jotta suomenkielisella väestöllä olisi mahdollisuus päästä korkeamman opetuksen piiriin. Mutta lupa myönnettiin vain ruotsinkieliselle lyseolle, keskelle supisuomalaista maakuntaa!

https://sites.google.com/site/mikkelinlyseonkoulu/...

Vasta n kolmenkymmenen vuoden taistelun jälkeen Mikkelin lyseo muutettiin suomenkieliseksi.

Tuolla tavalla jarrutettiin vakavasti suomenkielisten pääsyä yliopisto-opintoihin ja virkoihin ja oman maamme hallintoon. Se oli todella julmaa kielikiihkoilua.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #28

Vähän asiasta sivuun, mutta miksi täällä tai missään eivät esiinny juurikaan Perussuomalaisten naiset? Onhan siellä älykkäitä ja asioista perilläolevia vaikka kuinka.
Jos joku debatti tai puolivillainen Ruben Show onkin, niin aina Timo Soini ja totisemmassa paikassa saa Ed. Jussi Niinistö tilaisuuden.
Täällä sitten Edustaja Tossavainen. Eikös se niin ollut, että et asetu enää ehdolle, vai ymmärsikö/ kuulinko väärin?

Olisi nimittäin aivan varma, että näkökulma olisi toinen, vaikka paperin mukaanhan äänestetään. Louhelaisen Anne esimerkiksi, jota voisin ilmeisesti Riksussa äänestääkin ainakin teknisesti.

Vai ollaanko sitä niin kiintyneitä twitteriin ja Facekirjaan, että tämmöiset ovat työläitä?

Juha Kuittinen

Pakkoruotsi on suomen kansan kyykyttämistä.

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Suomenruotsalaiset eivät siis ole "kansaa",suomalaisia?
Olen aika monta kertaa käynyt katsomassa suomenruotsalaisten ystävieni kanssa,sekä kiekkoa,että fudista,vastassa Ruotsi.
Kyllä siellä Suomelle hurrataan

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Koko aihe- Pakkoruotsi on niin pieni asia siihen verraten mitä kouluissa pitäisi muttaa.
Koulujen kokoa suurennetaan, jolloin ongelmat senkun suurenee. Sinne isoon luokkaan hukkuu pian kuin jenkeissä ne jotka peruskoulun jälkeen eivät osaa pian edes lukea suomeakaan.
Kiusaamista ja suoranaista väkivaltaa esiintyy kamppanjoista huolimatta yhä enemmän. Persut vouhkaa pakkoruotsista, vain siksi, että Carl Haglund ja RKP on aina hallituksessa.

Pitäisi opettaa perusasioita ettei armeijassa tarvitsisi poikia opettaa ajamaan polkupyörällä tai pilkkomaan nuotiopuita. Nuoria miehiä tulee ruotuun, jotka eivät ole kirvestä eläessään käyttäneet. Eivät ole ajaneet ikinä polkupyörällä.

Kaikenlaiset tietokoneen kikat pojat osaa ja iPhone on kasvanut käteen kiinni. On se ihme, kun maitojunalla lähetetään miehiä sivilliin kasvamaan, kun he eivät pääse Facebookkiin silloin kun haluaa. Totta joka sana. Suvussa on yksi kapiainen, joka kertoi karua tilastoa. Hiihtämisestä nyt puhumattakaan tai muista urheilulajeista. Kun ennen armeija aloitettiin juoksemalla 5-6 kilsan aamulenkki, niin nyt sauvakävellään ensimmäinen kuukausi puolen saapumierän kanssa 500m.

Peruskoulussa opittu englanti ei ole sekään päässä, vaikka tietokninen sanasto hallitaankin lukiessa. Ruotsia opetetaan vähän ja se joutaisi minunkin mielestäni lopetettavien joukkoon tai vapaaehtoiseksi.

Elämisen taitoa pitäisi opettaa enemmän, sillä en ole kuunaan nähnyt niin onnettomia nuoria kuin sijaisena jouduin viikon kohtaamaan. Kaikki mukavia, oppimisen intoa täynnä olevia ja asiallisia nuoria, mutta käytännön elämäntaito aivan hukassa. Sen saattoi havaita kaikessa.

Joukossa oli muutama sellainen, joka oli sitten täysin poikkeava. Puhuivatkin aivan eri tavalla ja se v-alkuinen sana ei ole sidesana joka toisena.

Jokainen näistä englantia opiskelevista halusi, että opetettaisiin puhumaan englantia/saksaa/venäjää/espanjaa ja se kielioppin päntääminen voisi jäädä vähemmälle. Testasin mitä he ovat 4:ssä vuodessa oppineet. Teoriassa paljonkin, mutta pyydettyäni pitämään lyhyen (1 minuuutti) puheen englanniksi kävi huonosti. Oli päivä aikaa miettiä mistä puhuu ja tulokset 1 pyörtyi, kun jännitti, 21/24 ei saanut sanaa suustaan ja ne kolme lausivat ulkoa opetellun tekstin kännykän/pädin käyttöohjeesta:)

Viikossa en voinut saada mitään aikaan, mutta se jäi rehtorille itämään, kun kerroin ettei teidän oppilaanne osaa puhua yhtään englantia. Mitä ihmettä te touhuatte ja mihin tuhlaatte aikaanne kielitunnilla. Minä en muista opiskeltuja (englannissa sisäoppilaitoksessa)kielioppisääntöjä enää, tai ne on selkäytimessä, mutta nyt minua pyydetään ensi syksyksi sinne vetämään keskustelutunteja englanniksi. Siitä voi tulla hauskaa, koska lupasin rehtorille, että vain sillä ehdolla ettei kielioppikirjaa ole näkyvissäkään. Hän suostui.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nykyajan nuoret ovat ihan hyviä eikä laisinkaan sellaisia taulapäitä kuin kuvaatte. Entisaikaan nuoret olivat ihan yhtä paskoja.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Mihinkäs se siitä olis muuttunut. Nyt on vaan enemmän kikkoja ja sellaisia mistä vanhemmat eivät ymmmärrä taas mitään. Sitä nyt kauhistellaan.

Juha Kuittinen

Kielistä pakollinen voisi olla vain englanti. Lisäksi sitten voisi valita itselleen tärkeäksi katsomiaan kieliä.

Reijo Tossavainen

Mielestäni voitaisiin opettaa tehostetummin englantia tai sitten vapaan valinnan perusteella lisänä ruotsia, saksaa, espanjaa, ym.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Unohtamatta venäjää. Ei tämä tilanne kauaa kestä ja sittenkin meillä on Euroopan pisin raja Venäjän kanssa, kun ukrainan tilanne rauhoittuu.

Kun jo minuakin halutaan tulkkaamaan pelkästään pakosta työmailla kielen oppineena ja oikean sanojen painotuksen/nuotin samalla. Usein pitää sanoa ei, kun en tunne asiaa ollenkaan. Eikä se liksakaan mikään mitätön ole.

Kun tilanne tuosta rauhoittuu, niin Venäjällä on bisnesmahdollisuuksia ja sen kulttuurin ja kielen hallitseva koulutettu osaaja on silloin kysytty.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä, tämä olikin peruskoulun suunnittelijoiden alkuperäinen tarkoitus, mutta nämä kuuluisat Virolaisen lehmänkaupat muuttivat suunnitelmat ja ruotsi otettiin pakollisen englannin tilalle. Siitä syystä myöskin katson, että kielipolitiikka ei sovi yhteen puoluepolitiikan kanssa. Se aiheuttaa vain kotiinpäin vetoja ja suhmurointia, joka ei ole kenellekään eduksi.

Ilkka Huotari

Eduskunnassa on siis (äänestystuloksen perusteella) 2 puoluetta, persut ja RKP. No myös Muutos2011.

Ei siinä mitään, tällä mennään, 2-puoluejärjestelmällä.

Ilkka Huotari

Petetyt lupaukset: http://withintellus.com/2011-petetyt-lupaukset.html

Tuli mieleen: kuinka oleellista vaalikoneissa on kysyä mielipidettä? Eihän mielipide tarkoita että ehdokas äänestäisi mielipiteen mukaisesti.

Pitäisikö vaalikoneista, ja mielipiteiden esittämisestä, luopua kokonaan? Olisiko parempi, jos vaalikoneisiin syötettäisiin ehdokkaiden sijasta vain puolueiden viralliset kannat?

Tietenkin, jos puolueella ei ole kantaa, niin sitten kysytään ehdokailta. Mutta useimmin se kanta näyttää olevan.

Poistuisi ongelma "petetyt lupaukset".

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Juu, Persuillahan on vain yksi kanta ja se on Timo Soinin kanta, paavinuskoisen määräysvallan mukaan mennään.

Ilkka Huotari

Yhdessä asiassa näin on käynyt, se on totta. Eikä se ole PS:lle mitenkään eduksi, luulen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Toivot vain yhtä kantaa pöydälle ja kiittelet perussuomalaisia. Harva muistaa, että vihreät olivat aikoina kärkkäitä poistamaan pakollista ruotsia koulusta. Sittemmin ilmeni, että perussuomalaiset ottivat asian kiihkoiluagendalleen ja alkoivat ihannoida yksikielistä Suomea. Sen jälkeen vihreät ovat ottaneet jyrkän askeleen taaksepäin Soininvaaraa lukuunottamatta. Eli jos perussuomalaiset olisivat pelanneet korttinsa oikein, tulos olisi tänä päivänä mahdollisesti erilainen. Yhtäkään lakialoitetta he eivät ruotsin opiskelusta tehneet. Joten tämä oli pikemminkin anti-midas-kosketus.

Tein ylläpidolle ilmoituksen asiattomasta esiintymisestä nimimerkillä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "Sittemmin ilmeni, että perussuomalaiset ottivat asian kiihkoiluagendalleen ja alkoivat ihannoida yksikielistä Suomea."

Jälleen tämä sama naurettava olkiukko. Ei kukaan ole missään vaiheessa esittänyt, että ruotsin opiskelumahdollisuudet lakkautettaisiin kokonaan, ruotsinkielisiä alettaisiin vainota ja pakottaa vaihtamaan käyttökielensä, suomenruotsalaisten oma identiteetti tulisi romuttaa, suomenruotsalaisten kansalaisoikeuksia noin yleisesti alettaisiin rajoittaa och så vidare.

Mitä on pahinta, mitä Petra Nyqvistille perheineen ja sukulaisineen tapahtuisi, mikäli aloite vapaasta kielivalinnasta olisikin mennyt läpi, eikä kautta maan olisi enää pakollista opiskella ruotsia lähes kaikilla opintoasteilla? Olisiko tämä ainoastaan häiritsevä tieto olotilasta vai koituisiko tästä oikeasti jotain konkreettista harmia?

Unohdetaan vaikka sekin, että puhut myös suomea täydellisesti. Mikäli paikoissa, joissa asioit, on jo nykyään vaikeaa saada palvelua ruotsiksi, tilanne on valmiiksi kehno. Vaikka jokainen lapsi ja nuori sijoitetaan jatkossakin ruotsin tunneille sillä seurauksella, että aikuisiällä sanavarasto sisältää korkeintaan fraasin "Jag heter Janne, vem är du?", ei tilanne nykyisestä kohentuisi.

Kielenopetuksessa on oppilaiden heikon motivaation johdosta vahva "tekemällä tehdyn" meininki. Ihan sama, mikä on lopputulos, kunhan voidaan sanoa, että koulun opetussuunnitelmassa on myös ruotsin kieli. Onko tästä mitään hyötyä kenellekään? Ja mitä oppilaiden motivaatioon tulee, on pakko kaikista surkein keino sen kohentamiseen. Ihmettelen, jos joku on tästä eri mieltä.

Nuoret oppilaat eivät nimittäin ole tyhmiä hekään. Mikäli kontakti kieleen rajoittuu elintarvikepakkausten tuoteselosteisiin ja Ruotsin-laivoihin, on melkoisen hankala innostua kieltä opiskelemaan ja - mikä tärkeintä - ylläpitämään kerran hankittua kielitaitoa vapaaehtoisesti opintaipaleen päätyttyä. Nuoret oppilaat vaikkapa täällä Keski-Suomessa eivät näe hommassa mitään järkeä.

Käsittääkseni (en tiedä, ei ole kokemusta kuin ainoastaan palvelua antavana osapuolena) vaikeus saada ruotsinkielistä palvelua on seurausta siitä, että suomenruotsalaisten sekä absoluuttinen määrä että prosentuaalinen osuus kokonaisväestöstä kutistuu jatkuvasti luonnollisen poistuman kautta. Sukupuutto ei kuitenkaan uhkaa. Puhtaasti yksikieliset ruotsalaiset ovat kokemukseni mukaan melkoisen vanhoja ja heitäkin on vähän.

Ennen pitkää olemme väistämättä tilanteessa, jossa suomenruotsalaiset elävät ja kukoistavat omine identiteetteineen, mutta ovat kaksikielisiä, jotta asiointi missä tahansa onnistuu. Olipa harjoitettava kielipolitiikka millaista tahansa. Viimeistään tässä tilanteessa on täysin yhdentekevää myös korjata vääryys pakkoruotsin aseman osalta.

Tätä mieltähän minä toki olen jo nyt, mutta kuulisin kuitenkin rönsyilevästä, ilkeästä ja johdattelevasta kommentistani huolimatta konkreettisia haittatekijöitä, mitä kielten opiskelun vapaavalintaisuus saattaisi aiheuttaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #62

Vastaan Jannen kysymykseen ja muidenkin jatkuviin kysymyksiin vaikka palstalla komenteleva uusi nimimerkki ei haluaisi minun kirjoittavan mitään tänne. Et ole näköjään lukenut mistä kirjoitan, kun lähdet hyvin tyypillisestä oletuksesta, että jos minulla on jokin sidos kieleen, haluan ehdottomasti olla muutoksia vastaan. Se ei pidä paikkansa enkä ole tällaista koskaan toitottanut enkä ole nähnyt kenenkään muun niin toimivan. Mutta se on tuiki tavallista että Usarissa keskustellaan mutuoletusten pohjalta. Minä kritisoin monia seikkoja mitä tähän keskusteluun liittyy ja olen yrittänyt avata omasta näkökulmasta, mikä mättää ja miksi asiat eivät edisty. Mutta saan huomata, ettei viesti ole mennyt tarpeeksi hyvin perille.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Onhan se aika omituista, että 75% "vähemmistö" joutuu vainon kohteeksi mielipiteidensä vuoksi.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-...

Mutta näitä 75% kuuluukin vainota, eikö niin? Koska he ovat pahoja ja jos eivät persuja niin aikakin kaappipersuja?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miksi jankkaat minulta kommenttia asiaan? Tiedustele asiaa nimimerkki Koivuhalko-Pyjamalta.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Tiedän että toistan itseäni, mutta teen.

Minulla ei ole ruotsinkieltä vastaan mitään, mutta pakkoruotsin opiskelua en hyväksy.
Jos perusteena on se, että pitää opiskella pakolla jotain kieltä, niin eikö se olisi suomen kielen lisäksi kiinan kieli? Kiinalaisiahan on maailmassa eniten.

Kun vuosia sitten olimme pienellä porukalla länsirannikolla jossain ruotsinkielisellä paikkakunnalla, niin ei edes kahvin tilaaminen onnistunut suomeksi.
Pyysin laskumme suomen kielellä useaan kertaan mutta sitä ei koskaan ymmärretty, niinpä lähdimme pois laskua maksamatta. Emme ehtineet edes oven puoliväliin kun tarjoilija tuli peräämme ja kertoi selvällä suomen kielellä että laskumme on maksamatta.Tähän totesin lyhyesti: Osaathan sinä saatan hurri suomea, miksi et palvele suomen kielellä.
Olisittepa nähneet hurritytön ilmeen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Osaatko tilata kahvin ruotsin kielellä?

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Minäkö tyhmä, nyt en ymmärrä.
Jos on ollut pakko opiskella ruotsia, niin kai sen tyhmäkin ymmärtää Sinua lukuunottamatta, kahvin tilaaminen sujuun aina sen maan kielellä missä milloinkin olen.Toisin on varmaan Sinun laitasi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hienoa, Reijo! Nyt en mollaa enkä trollaa, vaan annan täyden tunnustuksen pitkästä listastasi. Paitsi:

"Väitetään, että kaksikielisyys on rikkaus."

- Niinhän se onkin! Tosin vielä suurempia rikkauksia ovat kolmi- ja nelikielisyys. Viisikielisyys on jo niin kova juttu, että siihen yltää vain perinteinen kantele, mutta sepä edustaakin kulttuurista rikkautta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Uuskielessä "kaksikielisyys" tarkoittaa sitä, että suomenkielinen opettelee ruotsia. Mikään muu kieliyhdistelmä ei ole rikkaus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Koko tämän niin saa....n tyhjänpäiväisen keskustelun voisi jo lopettaa, päätökset on tehty ja varsinkin kansanedustajien olisi syytä keskittyä todellisiin maatamme raastavien ongelmien ratkaisemiseen. On täysin totta, että nykyhallituksen aikansaannokset ovat varsin vähäiset, mutta niin on oppositionkin, persujen "asialistalla" on ollut lähes pelkästään, maahanmuutto, "pakkoruotsi" homoliitot, Kreikka ja tukipaketit, siinäpä ne tärkeimmät ja näitä vatvomallako Suomi saadaan nousuun.

Reijo Tossavainen

Blogi pääsee herkemmin karuselliin, jos siinä haukutaan persuja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kannatatko Tossavainen pakkokanteleensoittoa karjalanmurteen ohella?

Cenita Sajaniemi

Kiitos Tossavainen puheenvuoroista 5.3.2015 ja 15.5.2014.
Arvostan suuresti.

Reijo Tossavainen

Jos olet vapaan kielivalinnan kannalla eli vastustat pakkoruotsia, niin katso miten kukin äänesti ja toimi sen mukaisesti seur. vaaleissa
http://www.kielipolitiikka.net/KAA15aanestys.htm

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kieli viedään jos se on löyhästi kiinni!

Toimituksen poiminnat