Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Moraalinen rappio rehottaa: ehdokkaat puhuvat toista ja tekevät toista

Ylen vaalikoneen mukaan peräti 97 % ehdokkaista on enemmän tai vähemmän sitä mieltä, että vaalilupauksia ei tarvitse pitää. Tuo tieto on suorastaan järkyttävä.

En voi mitenkään hyväksyä, että ehdokas lupaa toreilla ja muualla julkisuudessa asioita, jotka hän on valmis hetimiten unohtamaan. Toki ymmärrän, että välillä joudutaan sorvaamaan yhteinen näkemys, mutta että periaatteessa viittaa vaalilupauksille kintaalla, niin sitä en voi hyväksyä.

Esimerkkinä olkoon pakkoruotsi. Viime vaalien alla enemmistö eduskuntaan valituista kannatti pakkoruotsista luopumista. Nyt kun eduskunnassa äänestettiin, niin vain perussuomalaiset olivat puheittensa mittaisia. Muista puolueista vain muutama teki mitä oli luvannut. Täällä lisätietoa http://vapaakielivalinta.fi/eduskuntavaalit-2015.php

On siis tärkeää, että ennen kuin menet äänestämään tarkistat mitä mieltä ehdokkaasi on pakkoruotsista ja muistakin sinulle tärkeistä asioista. Jos tapaat hänet, niin varmista henkilökohtaisesti, että hän on samaa mieltä myös vaalien jälkeen.

Tässä toisenlainen varoittava esimerkki. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen puheet ennen viime vaaleja olivat aivan muuta kuin mitä oli käytännön toiminta vaalien jälkeen http://youtu.be/M4i0NRqTs08

Lopulta kaikkein pahinta on mitä tämän maan hallitukset ja hallituspuolueet ovat tehneet tämän vaalikauden aikana. Alussa laadittu hallitusohjelma ja käytännön teot ovat täysin vastakkaisia.

Muista käydä äänestämässä!

...................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onpa naurettavaa tuo ruotsinkielen puolustaminen sillä perusteella että ruotsalaisten kanssa tarvitaan nimenomaan ruotsia. No, kuinkas ollakaan, parhaillaan on menossa ex-valtiovarainministeri Anders Borgin ja Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Juhana Vartiaisen esittelyä Valtioneuvoston kanslian tilaamasta raportista Suomen talouspolitiikan tulevaisuudesta ja esitelmän alun puheenvuoron Borg käytti englannin kielellä.

Näin paljon ruotsilla on pakollisella oppiaineena merkitystä. :D Englanti onsiten paljon tarpeellisempi maailmankieli.

Toivottavasti äänestäjät huomioivat äänestyskopissa tämän kieliasiankin.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Onko Perussuomalaiset pitäneet huolta siitä, että mahdolliset äänestäjät saavat "kuluttajansuojaa" jos äänestävät Perussuomalaisia?

Pari käytännön esimerkkiä.

Enää ei ole kynnyskysymyksiä. Puheena on ollut Kreikan 4. tukipaketti. Oletan ja vaadin puolueelta ja ehdokkaalta jota tulen äänestämään, että äänestävät tuollaisia tukipaketteja vastaan. Nyt puolueen kanta ei ole riittävän selvä.

Moraalista puheenollen, puolueen johdon toimista päätellen vaalirahoitusilmoituksen valehtelussa ei ole mitään väärää tai tuomittavaa?

On hyvä, että ajetaan korruptoituneen poliittisenkulttuurin muutosta, mutta kaikki muutos alkaa omasta toiminnasta. Olisiko Perussuomalaisten puolueena ja ehdokkaina syytä hieman ryhdistäytyä?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Tuohon ongelmaan koitti http://nukkuvat.fi/ tuoda ratkaisua. Siellä kansanedustajaehdokkailla on mahdollisuus sitoutua omiin vaalikoneessa ilmaisemminsa kantoihin luvaten kuukauden palkkansa hyväntekeväisyyteen, jos lipsuvat kannoistansa. (Tiedä sitten, kuinka moni on ymmärtänyt, että se kuukauden palkka menee joka kerta, kun takkinsa kääntää.)

Valtaapitävien taholta on ilmeisesti huomattu tälläisen vaalikoneen vaarallisuus olemassa olevalle puoluediktuurin vallalle. Koneen toiminnassa on ollut niin paljon "bugeja", ettei olisi niin luokatonta esitystä odottanut vaalikonefirmalta, joka tekee esim. Helsingin sanomienkin vaalikoneen.

Media on myös parhaansa mukaan vaiennut nukkuvat.fi vaalikoneen kuoliaaksi, siitäkin huolimatta, että kuulemma tiedote lähti hyvissä ajoin 2600:lle toimittajalle vaalikoneesta ja sen tarkoitusperistä. Vaalikoneen taustajoukoille oli myös jo luvattu haastattelu Ajankohtaisen kakkosen ohjelmaan, jossa oli tarkoitus pohtia miksi "nukkuvia" on niin paljon. Hyvin nopeasti tuli peruutus, jonka mukaan tätä aihetta ei ollenkaan käytetäkään. Parin viikon kuluttua samaisella aiheella haki samainen toimittaja osallistujia A-studion ohjelmaan, mutta nyt eivät kuitenkaan nukkuvat.fi taustajoukot enää kelvanneet ohjelmaan mukaan. Huonosta vaaliaktiivisuudesta tehtyyn ohjelman aiheeseen eivät nyt sopineetkaan ihmiset, jotka pyrkivät nostamaan äänestysaktiivisuutta, parantamalla äänestäjien "kuluttajansuojaa".

Tässä tuo taustajoukkojen saama selitys kyseiseltä toimittajalta:

Olin itse asialla kuukausi sitten. Tuossa vaiheessa olin vielä Ajankohtaisen kakkosen toimittaja. Silloin ajatuksena oli tehdä aiheesta "nukkuvat" ns. miniteemalähetys Ajankohtaiselle kakkoselle (ei siis a-studiolle). Kyseessä oli eräänlaisen pilottiohjelman teko, sillä A2 oli tuossa vaiheessa muuttamassa lähetyksensä formaattia ns. miniteemaksi. Toimitus päätyi kuitenkin vaihtamaan ko. lähetyksen aihetta.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa samaan aikaan toimeenåpannun organisaatiomuutoksen seurauksena en ole enää A2:n toimittaja, vaikka jatkan politiikkaan eriokoistuneena ajankohtaistoimittajana. Olen palannut em. aiheen pariin ja sitä on tarkoitus käsitellä a-studiossa.

Koska kyseessä ei ole laajempi teemakokonaisuus, on mahdollista, etten sisällytä nukkuvien vaalikonetta ko. juttuun. Siihen on myös muita syitä. Mm. se, etteivät koneen pyörittäjät ole itse nukkuvia, vaan tahoja, jotka ilmoittavat pyrkivänsä nimenomaan nostamaan äänestysaktiivisuutta.

Mielestäni nukkuvien vaalikone on aihe, joka sopisi paremmin toisenlaiseen yhteyteen; erilaisia vaalikoneita koskevaan juttuun. Toinen vaihtoehto on se, että teidän projektistanne tehtäisiin aivan erillinen oma uutisjuttunsa. - Niitä en itse tee.

Lämpimin terveisin

t. Timo Seppänen / toimittaja / YLE:n ajankohtaisjournalismi

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kukapa sitä ei työhaastattelussa vähän värittäisi osaamistaan tai mielipiteitään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ruotsinkielen asemasta Suomessa puhuttaessa ongelmaksi muodostuu kansainvälisen vertailukohdan puuttuminen.

Niissä maissa, joita me itse pidämme sivistysmaina, ei missään muutaman prosentin kieli nautti kansalliskielen asemaa. Itse asiassa EU-aikana syntyneet uudet valtiotkin ovat yksikielisiä, niin Viro ja toiset Baltian maat kuin muut entisen Itä-Euroopan maat.

Niissä kaikissa käytetään paikallista tavallisen rahvaan kieltä, kuten myös vanhoissa läntisen sivilisaation maissa.

Kielten oppiminen ei niistä kinnostuneille ole enää suurikaan haaste nykytekniikan helpottaessa. Miksi sitten "Ruotsi, ruotsi, ruotsi"? Ettei "kasakka vie kieltä jos se on löyhästi kiinni"

Toimituksen poiminnat