Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Fortumilla on rahaa millä mällätä

Fortum myi Ruotsissa sähkönjakeluverkkonsa ja sai siitä kassaansa riihikuivaa rahaa peräti 6,6 miljardia euroa eli enemmän kuin vuotuinen liikevaihto. Ja kun firman kannattavuus on ollut superhyvä muutoinkin jo pidemmän aikaa, niin nyt Fortumilla on yllin kyllin rahaa suuriinkiin operaatioihin.

Olen seurannut Fortumin toimia Venäjällä suuresti ihmetellen, koska investoinnit ovat olleet miljardeissa ja riski on ollut samalla todella suuri. Tosiasia kun on, että Venäjällä voi menettää yhdessä hetkessä kaiken, jos valtiojohto ja sen ohjailemat viranomaiset niin päättävät. Ja kuten on havaittu aiempina vuosina, tällaiset ikävät yllätykset eivät ole olleet kovinkaan harvinaisia.

Fortumilla on siis valtavasti rahaa, jolle se hakee sijoituskohteita. Arvelen, että yhtiöllä on harkinnassa myös Venäjällä isoja investointiaikeita jo julkistettujen lisäksi.

Suomen valtio omistaa Fortumin osakkeista 50,76 %. Muutkin omistajat ovat pääasiassa kotimaisia, sillä suurin ulkomaalaistaho omistaa osakkeista vain 0,3 %. Yhtiö on siis suomalainen.

Näin ollen ei ole mitenkään yhdentekevää mitä yhtiö tulee tulevaisuudessa päättämään. Valtion edustajien tulee valvoa, että ylettömiä riskejä ei oteta. Nyt siihen houkutus voi olla liian suuri.

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Toivottavasti tuotekehitykseen liikenee osa tuosta potista. Energiaan liittyvä bisnespotentiaali on todella valtava globaalisti. Tietysti kilpailua tutkimuksessa on myös sen mukaisesti.

kävi miten kävi, Suomelle kävi hyvin. Jos tuo jaettaisiin vaikka osinkoinakin niin moni suomalainen piensijoittaja saisi kivasti rahaa.

Pia Raatila

Ne uusiutuvat olisi ihan hyvä kohde..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Uusiutuviin kuten tuuli ja aurinkovoimaan saa helposti upotettua sata miljardia eikä mitään hyötyä. Metsiä ja turvetta kannattaisi hyödyntää jo ihan kotimaisuuden takia, mutta ei millä tahansa hinnalla.

Pia Raatila
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aurinko ja tuulivoimaa ei kannata Suomessa tukea, muilla mailla on jo etumatkaa eikä Suomessa ole mahdollisuuksia valmistukseen ja käytön tukeminen on järjetöntä. Kannattaa katsoa omia vahvuuksia ja ne on metsässä sekä suolla.

Pia Raatila

Sinulla ei taida olla mitään varsinaisia argumentteja asian suhteen. Sen lisäksi rajoitat uusiutuvat vaan aurinko- ja tuulienergiaan. Linkkini todistaa jo sen, että se on mahdollista ja jopa järkevää sekä lähitulevaisuuden juttu joka on jo vireillä Suomessa ja jopa toiminnassakin paikoittain. Veikkaan että sinulla taitaa olla oma lehmä ojassa asian suhteen kun noin päättömästi koitat "perustella".

Toimituksen poiminnat