Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Liberaalien arvojen ja monikulttuurisuuden yhteentörmäys synnyttää ongelmia

Liberalismin perusarvoihin kuuluvat mm. sananvapaus, sukupuolten yhdenvertaisuus ja ihmisten tasa-arvo. Hyvä niin, mutta mitä seuraa, jos maahanmuuton ja monikultuurisuuden lisääntymisen myötä yhä useampi yhteiskunnan jäsen ei enää jaa näitä arvoja?

Entä miten yhteiskunnan harjoittama "positiivinen syrjintä" sopii yhteen ihmisten tasa-arvoisuuden kanssa? Hyväksytäänkö maahanmuuttajien omien tapojen suvaitsemisen varjolla ryhmien sisällä tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia? Entä miten maahanmuuttajien erilainen arvomaailma vaikuttaa koko yhteiskuntaan?

Maahanmuuton myötä antisemitismi on noussut uudelleen Euroopassa. Monikulttuurisuuden lisääntyessä myös huoli naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien toteutumisesta on kasvanut. Etenkin sananvapauteen ja uskonnon yhteiskunnalliseen asemaan liittyvät kysymykset ovat nousset viime aikoina esiin dramaattisella tavalla.

Liberaalien arvojen  ja monikulttuurisuuden yhteentörmäys synnyttää ongelmallisen yhtälön, varsinaisen liberaalin dilemman, jota jokaisen itseään liberaalina pitävän ja myös muidenkin n hyvä pohtia.

Vastauksia näihin kysymyksiin on ansiokkaasti haettu ajatuspaja Suomen Perustan julkaisemassa ja Joona Räsäsen kirjoittamassa teoksessa Liberaalin dilemma. Sen voit lukea tilata ja/tai lukea netin kautta täältä http://www.suomenperusta.fi/

...........

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Ei liberalismilla ole mitään tekemistä tällaisen olkiukkoilun kanssa. Sekoitat liberalismin kukkahattuiluun. Toivoisin perussuomalaisilta vähän järjellisempää argumentointia.

Reijo Tossavainen

Omien vahvojen ennakkoasenteiden vuoksi Kähärällä on vaikeuksia ymmärtää lukemaansa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Monikulttuurisuuden lisääntyessä myös huoli naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien toteutumisesta on kasvanut."

En oikein jaksa uskoa tähän väitteeseen täysimääräisesti, sillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ja samalla myös naisia on osattu Suomessakin aina syrjiä ihan omin voimin.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Ruotsissa tehdään vuosittain yli 60 000 raiskausta. Tämä on väkilukuun suhteutettuna toiseksi eniten koko maapallolla Etelä-Afrikan jälkeen. On täysin käsittämätöntä, miten vihervasemmisto ummistaa silmänsä naisiin kohdistuvalta väkivallalta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomessa joka viides nainen on joutunut raiskauksen tai sen yrityksen kohteeksi, kertoo Oikeupoliittisen tutkimuslaitoksen selvitys. Ruotsissa seksuaalirikokset tilastoidaan yksittäisinä tekoina, eikä tekokokonaisuuksina, mikä selittää jo pitkälle noita tilastollisia eroja valtioiden välillä.

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan on feminismi (selkeästi myös vihervasemmisto) kampanjoinut jo toista sataa vuotta...

Sitä en tokikaan kiistä, etteikö esimerkiksi kehittyvissä maissa yhteiskunnallinen ja mikrotalouksiin kuuluva patriarkaalisuus olisi räikeämpää kuin vaikkapa Suomessa ja etteikö tämä ilmenisi arjessamme mm. maahamme suuntauvan maahanmuuton myötä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #4

"Ruotsissa seksuaalirikokset tilastoidaan yksittäisinä tekoina, eikä tekokokonaisuuksina, mikä selittää jo pitkälle noita tilastollisia eroja valtioiden välillä."
Asun Ruotsissa ja pakko kyllä ihmetellä, että en ole kyllä kuullut raiskaustapauksista, missä aviomies/avopuoliso olisi raiskannut muijansa 300 kertaa vuodessa. Joukkoraiskaukset voivat kyllä olla tilastoja nostavana tekijä näissä "tekokonaisuuksissa" jos ne eritellään yksittäistapauksiksi.

Ps. Se Turunlaivalla vasta raiskattu nainen on mun työkaverin frendejä ja hän ei ole kuulemma vieläkään kunnossa.

Pekka Heliste

Taisi tulla kalajuttu ?

Ruotissa Vuonna 2003 poliisille raportoitiin noin 2 200 raiskausta, kun vuonna 2010 tapauksia oli lähes 6 000.

Vertailun vuoksi Suomessa tehdään n 1100 Piiloon jää paljon, sillä ilmoituskynnys on korkea. Ruotsissa ilmoituksia tehdään herkemmin

http://yle.fi/uutiset/bbc_ruotsissa_tilastoidaan_e...

Reijo Tossavainen

Todellakin. On sitä osattu jonkun verran Suomessa ennenkin. Sitä ei käy kiistäminen. Eikä sitäkään, että erilaisen kulttuuritaustan omaavat tässäkin asiassa ovat erilaisia eli syrjivämpiä ja suvaitsemattomampia.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Repe puhuu tällä kertaa aivan asiaa. Asun itse Tukholmalaisessa maahanmuuttajalähiössä missä on muslimi enemmistö ja olen saanut itse joskus halveksuvia katseita ja uskoisin niiden johtuvat korvakoruista tai sitten vaaleista hiuksistani, mutta veikkaan ensimmäistä. Samanlaisia katseita ei saa ns. valkoisissa kaupunginosissa. Toki suurinosa ihmisistä on ystävällisiä ja normaalia jengiä.
Pari viikkoa sitten lähin ostarille naapurin somalin kanssa ja otin mukaani virkistävän tölkin olutta ja Ali "juoksi" pari metriä mun eellä ja pyys juomaan oluen nopeasti. Kysyin sit, että johtuuko se olut+muslimit niin vastaus oli "joo".
Juttelin tuossa jokin aika sitten soittojuomalassa jonkun nuoren suomalisen kundin kanssa joka sanoi, että ei ole tulossa tiettyihin kaupunginosiin(Tukholmassa). Kaveri kertoi, että oli kesällä ollut Gay Pridessä ja oli torkahtanut oman aseman ohi ja bussia odotellassa eräässä maahanmuuttajalähiössä pinkissä asussansa sen päälle oli syljetty.
Malmössähän hakattiin vähän aikaa sitten joku juutalainen henkihieveriin, kun se oli heilutellut Israelin lippua. Itse en uskalla laittaa Suomen lippua ikkunaan koska siinä on risti ja asun alimmassa kerroksessa.
Ja näitä esimerkkejä löytyy, mut noi tuli nyt ekana mieleen. Liberalismissa kusee vain se yksi homma: toiset ihmiset ei välttämättä ajattele samallalailla ja siinä voi olla syynä esimerkiksi uskonto tai kotimaasta tuodut ahdasmieliset tavat.

Ps. Ottakaa oppia hurrien virheistä ja välttäkää ne!! Demokratiaa pitää nimittäin suojella demokratialta.

Hälsningar från Stockholm

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

"Liberalismin perusarvoihin kuuluvat mm. sananvapaus, sukupuolten yhdenvertaisuus ja ihmisten tasa-arvo."

Mahdatko itsekään jakaa näitä sinun luettelemiesi arvoja? Vai onko edelleen niin että toiset ovat hiukan enemmän tasa-arvoisempia kuin toiset...

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Jokaiselle Suomeen muuttavalle maahantulijalle pitää järjestää peruskurssi jossa on vain yksi ainoa aihe: MAASSA MAAN TAVALLA TAI MAASTA POIS.
Eikä yhtään poikkeusta.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Ja Suomeen tulee maahanmuuttajia ja pakolaisia - vai pidätkö heitä yhtenä ja samana ryhmänä?
Se että Suomi ottaa vastaan ihmisiä muista maista, mutta ei viitsi tehdä mitään sen eteen että he pääsisivät mukaan muiden ihmisten arkeen johtaa syrjäytymiseen ja radikalisoitumiseen.
Edelleen on niitä, jotka eivät halua lastensa leikkivän erilaisten ja näköisten lasten kanssa vaan heidät sysätään nurkkaan, kun he kasvavat omassa ryhmässään niin totta kai se suomalainenkulttuuri ja sen oppiminen jää vähemmälle.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Meillä Vivian törmää tässä ajatusmaailma. Ehkä elämänkokemusten perusteella? Olen itse asunut Suomen lisäksi Kreikassa ja nyt Ruotsissa. Mä en ole saanut Kreikasta enkä Ruotsista apua kotoutumiseen(en ole kyllä kysynytkään eikä ole tarjottukkaan), mutta kummastakin maasta löytyy mun veronumerolla pelkkää plussaa ja fattassa en ole missään maassa ikinä käynyt. Ihmisen pitää nimittäin itse lunastaa paikkansa vieraassa yhteiskunnassa sopeutumalla paikallisiin sääntöihin ja luomalla itse sosiaaliset kontaktinsa sillä niillä pääsee mukaan yhteiskuntaan. Jos jotkut eivät halua lastensa leikivän erinlaisten lasten kanssa ei todellakaan tarkoita kaikkia.

Pakolaisten kohdalla radikalisoituminen kyllä kuulostaa ironiselta jos ollaan tultu sotaa pakoon niin silloin ei kyllä luulisi oevan syytä radikalisoitua? Pakolaisia kyllä kannattaa jelpata alkuun, mutta arvio halusta alkaa uuden yhteiskunnan jäseneksi tulisi arvioida heidän kotimaan tilanteen rauhoituttua. Eli jos ollaan mukana yhteiskunnassa niin voi jäädä, mutta jos ei hyväksy auttajan arvoja niin kotia takaisin. Mulla on ollu koko peruskoulun vienamilaisia pakolaisia luokkakavereina ja kenestäkään ei ollut mitään harmia ja heidän vanhempansakin olivat hyviä ja ahkeria ihmisiä.
Mä oon Lapista lähtöisin josta ihmiset lähtivät viime sodan lopussa pakolaisiksi ja sinne mentiin heti sakemaannien lähdön jälkeen takaisin rakentamaan omia kotikontuja takasin kuntoon.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Miten sopeudut vieraaseen yhteiskuntaan jos sinua karsastetaan heti ensimmäisestä askeleesta kun astut ulos ovesta?
Ota huomioon, että Ruotsi ja Kreikka ovat yhteiskuntina erittäin demokraattiset ja tasa-arvoiset verrattuna maihin jotka sijaitsevat hiukan kauempana Euroopasta. On hyvin todennäköistä, että sinulla on ollut helppoa sopeutua yhteiskuntaan joka vastaa sitä mistä olet itse lähtöisin, mutta menepä maahan, jossa yhteiskunta ja normit ovat täysin vieraat ja kulttuurilliset erot ovat suuret - luuletko, että sinulla ei olisi ongelmia sopeutua esim. Kiinassa tai Arabiemiraateissa?

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #13

Peusteletko tuon karsastamisen ja tekevätkö sitä kaikki? Olen kyllä kokenut itsekkin rasismia Ruotsisssa, mutta ei nämä kaikki rasisteja ole...
Olen käynyt 33:ssä eri maassa mukaanlukien Kiina jossa minua ei kyllä karsastettu ja Kiina voisi kyllä olla mielenkiintoinen maa asua muutaman vuoden jos sais hyvän duunin sieltä. Arabimaihin minulla ei ole tarkoitustakaan muuttaa sillä jaamme erinlaisia arvoja esim. nasten ja seksuaalivähemmistöjen osalta(en yleistä kaikkia ihmisiä kuitenkaan). Eli jos ei ole kyse kiintiöpakolaisista niin muuttaminen ja turvapaikan hakeminen esim. Ruotsista on vapaaehtoista (tietenkään kiintiöpakolaisenkaan ei ole pakko tulla). Munkaan ei ollut pakko muuttaa tänne. Täällä Ruotsin lähellä ei ole ollut nyt viimeaikoina sotia, että turvapaikanhakijat ovat jättäneet monta maata välistä ja hakeutuneet tänne saakka "vapaaehtoisesti".

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Joona Räsäsen (ilmeisesti eri henkilö kuin samanniminen sosiaalidemokraattinen ehdokas) selvitys on varsin asiallinen. Saksassa tai Tanskassa tämä olisi valtavirran kristillisdemokraattista tai sosiaalidemokraattista keskustelua.

Lähteet ovat vähän vanhoja. Saksassa vuonna 2007 hälyä aiheuttanut Frankfurtin tuomari ratkaisu kumottiin.

Räsänen kirjoittaa, että ”Kovin vähän on tutkittu sitä, miten vähemmistöt suhtautuvat toisiin vähemmistöihin” (2015, 45). Esimerkiksi berliiniläinen WZB-instituutti on tutkinut fundamentalismia ja muihin ryhmiin kohdistuvaa vihamielisyyttä. Englanninkielinen tieteellinen artikkeli

Koopmans, Ruud (2014): Religious Fundamentalism and Out-Group Hostility among Muslims and Christians in Western Europe. WZB Discussion Paper SP VI 2014-101. Berlin: WZB.

http://bibliothek.wzb.eu/pdf/2014/vi14-101.pdf

“Muslims of Turkish and Moroccan origin show much higher levels of out-group hostility: 57 percent reject homosexual friends, 45 percent do not trust Jews, and 54 percent see the West as an enemy out to destroy Islam. Hostility towards all three out-groups is present among 26 percent of the Muslim respondents.”

Sivulta 16 löytyy kuvio “Figure 3: Out-group hostility among Christians and first and second-generation Muslims in Western Europe (in %)”

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toisinajattelijaksi mainitun Björn Wahlroosin tukeman ajatusten hautausmaa Liberan julkaisussa samainen Joona Räsänen on pyynnöstä julkaisut ajatuksiaan.

Toimituksen poiminnat