Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kolmen suuren hallitus toimintakykyisin

Nyt on hallituspelin aika. Näin on todettavissa, jos seuraa keskustelua median ja somen palstoilla sekä työpaikkojen turinaryhmissä. Toki hallituksen muodostaminen on tärkeä asia maamme ja sen kansalaisten kannalta.

Virheistä pitää aina oppia. Yksi iso virhe päättyneellä vaalikaudella oli liian laaja hallituspohja. Porukkaa oli laidasta laitaan, joten kampittajia ja omaan pussiin pelaajia riitti joka lähtöön. Siksi Katainen heitti pyyhkeen kehään, kun huomasi tilanteen toivottomuuden. Stubbin lyhyt kausi päättyi täydelliseen kaaokseen.

Hallituksessa on siksi hyvä olla mahdollisimman vähän puolueita, mutta kuitenkin niin, että samalla muodostuu riittävä enemmistö. Tällainen syntyy vain kolmen suuren puolueen toimesta.

On demokratian mukaista, että suurin ja eniten voittanut keskusta on pääministeripuolue. On demokratian mukaista, että toiseksi suurin ja suurista toiseksi parhaiten menestynyt perussuomalaiset on toinen hallituspuolue.

Tarvitaan vielä kolmas puolue riittävän enemmistön saamiseksi. Tuo puolue on joko sdp tai kokoomus. Kumpi se on, riippuu pitkälti ensivaiheessa siitä, ovatko demarit valmiita lähtemään hallitukseen. Jos demarit heittävät pyyhkeen kehään jo kättelyssä, jää jäljelle kolmikko kesk + ps + kok.

Kolmen puolueen hallitus koostuisi suurinpiirtein yhtä suurista puolueista. Tämä edesauttaa mielestäni sovun säilymistä, sillä yksikään mukana olevista ei pääse "isottelemaan".

On myös muita syitä. RKP:n ja vihreiden ulosjäänti mahdollistaisi monien välttämättömien uudistusten toteuttamisen.

..............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Demarit ovat heittäneet pyyhkeen kehään
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194975409...

En lähtenyt ennen vaaleja liputtamaan minkään hallituspohjan puolesta, vaan
toin perustuslain säänökset hallituksen muodostamisessa esille. Punamulta -pohjaa
piti ennen vaaleja moni täälläkin varmana asiana.

Toisaalta vasemmiston vaalituloksella punamultahallitus olisi äänestäjien suuren
enemmistön tahdon vastainen.
----
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193731-12-m...

Reijo Tossavainen

Kokoomus ja demarit kärsivät yhtä pahan tappion, joten kummankin läsnäolo tai poissaolo hallituksesta on yhtä perusteltua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mistä Reijolle sitten jää kolme suurta? Jos Reijo hylkää demarit ja kokkarit samalla lauseella?

Joko Stubb tai Rinne on valittava kolmen suuren hallitukseen.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #5

Onko tuo suomenkielen tahallista väärinymmärtämistä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Kukahan aloitti? Eikös SJP juuri linkannut, että demarit passaa tämän kierroksen ja silti ehdotit kokoomusta samaan sumaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Kokoomuksen kannatus oli 18,2 % ja PS:n 17,6 %.

Viimeiset paikat menivät seuraavasti: Helsinki Mika Raatikainen (ps.), Uusimaa Anders Adlercreutz (r.), Varsinais-Suomi Annika Lapintie (vas.), Satakunta Jari Myllykoski (vas.), Häme Martti Talja (kesk.), Pirkanmaa Tiina Elovaara (ps.), Kaakkois-Suomi Ari Torniainen (kesk.), Savo-Karjala Markku Rossi (kesk.), Vaasa Maria Tolppanen (ps.), Keski-Suomi Petri Honkonen (kesk.), Oulu Ulla Parviainen (kesk.) ja Lappi Markus Lohi (kesk.).

Kokoomuksen kannatus laski 2,2 ja PS:n 1,5 prosenttiyksikköä
vuoden 2011 vaaleista.

----------
Näin aletaan seuraavaa hallituspohjaa nähdä

http://www.hs.fi/kotimaa/a1429504433017

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #10

Neljä vuotta sitten sdp ja ps saivat yhtä paljon ääniä. Silti eduskuntaan sdp sai 42 ja ps 39 paikkaa. Nyt onni oli suosiollinen toiseen suuntaan.

Kun katsoo viimeisiä paikkoja tällä kertaa, niin kepu näyttää olleen onnekkain ja kokoomukselle kävi toisinpäin.

Anne Lindell

Olet ”Tossavainen” täysin väärässä .. luepa tämä linkittämäni kirjoitus!

http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

Hallitusmuodostelussa ei voida vain ja ainoastaan tuijottaa vaalitulokseen. Eikä sekään edes ole "Raamattuun" kirjoitettu, että Sipilä loppujen lopulta olisi se, jonka johdolla hallitus muodostetaan. Toivotaan, että hallitusneuvottelut lähtevät ripeästi käyntiin, mutta jatkon kannalta tulee muistaa, että oppositiota ei saa jättää liian voimakkaaksi.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #13

En usko demarien menevän hallitukseen. Antti Rinteen asema on koetuksella kun varapuheenjohtaja Krista Kiuru kuin myös Liisa Jaakonsaari kyseenalaistavat tällä hetkellä demarien uskottavuuden puolueena:

http://liisajaakonsaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Samankaltaista jälkipyykin pesua ei kokoomuksessa ole tapahtunut. Tämä kenties johtuu siitä, että usein kommentoinnissa kokoomus on nähty kaiken pahan alkuna ja juurena. Tämä on saattanut johtaa siihen, että kokoomus kasvattanut paksumman nahan ja arvioinut tilanteen paremmin. Nyt vaalien jälkeen näyttää siltä, että kokoomus on valmiimpi hallitukseen kuin demarit.

Jos demarit menisivät hallitukseen kokoomuksen sijaan, niin silloin demarit saattaisivat helposti joutua niin kokoomuksen kuin myös vasemmistoliiton ristituleen. Oikeistodemarit saattaisivat seurata Vartiaista kokoomukseen ja vasemmistoliitto pyrkisi houkuttelemaan vasemmistodemareita.

Anne Lindell Vastaus kommenttiin #19

Petri, ei tämä ole uskon asia. Sipilä ja Soini ovat kaukoviisaita. He tietävät että Rinteellä on ammttiyhdistysten tuki takanaan, ja se riittää.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #25

Demarien ongelma on se, että heidän pakkansa on sekaisin vaalitappion jälkeen. Rinteen johtajuutta aletaan jo nyt kyseenalaistamaan demareissa. Varapuheenjohtaja Krista Kiurun mielestä demarien pitäisi jäädä oppositioon:

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kiuru%20opposi...

"Vaalitulos on otettava vakavasti. Me olemme neljänneksi suurin puolue ja Sdp:n paikka on oppositiossa. Suomeen tulee nyt konservatiivinen oikeistohallitus, jota me emme tule päästämään helpolla, Krista Kiuru sanoo."

Kokoomus otti puolueena vaalitappion huomattavasti yhtenäisemmin vastaan. Sen sijaan demarit näyttävät alkavan syyttämään toisiaan vaalitappiosta ja se on huono merkki suhteessa mahdolliseen hallituspaikkaan.

Elijas Bijur

Blogisi on todellakin asiaa. Vielä kun saadaan sellainen pääministeri, joka osaa johtaa tiimiä, eikä vain twiittiä. En tarkoita Lipposen komentohallituksia, jotka toimivat ja joita eri puolueiden mukana olleet ministerit näköjäänkaiholla muistelevat.

On näet toisenlaistakin johtamista, mutta se on opittua ja kokemukseen perustuvaa. Ehkä Sipilällä on kyky johtaa tiimiä demokraattisesti ja taitavasti. Niin toivon!

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Sentään Sipilällä on yritysten johtamisesta kokemusta. Mutta hallituksen johtaminen taitaa ollakin toinen juttu.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Saapas nähdä onko Sipilällä kykyä laatia suomalainen vastine tälle prujulle. Syytä nimittäin olisi. Esimerkiksi esipuheenkin voisi kopioida melkein suoraan, vaikka pitää tuota paperia kuitenkin hiukan sovitella meikäläisiin oloihin:
"Our new government has a particular and historic responsibility: to rebuild
confidence in our political system. After the scandals of recent years, people have lost faith in politics and politicians. It is our duty to restore their trust. It is not enough simply to make a difference. We must be different.

We have promised the people a coalition government united behind the key
principles of freedom, fairness and responsibility. Every day of this government we must make good on that promise, acting in a way that reflects these principles.

In everything we do – the policies we develop and how we implement them, the
speeches we give, the meetings we hold – we must remember that we are not
masters but servants. Though the British people have been disappointed in their
politicians, they still expect the highest standards of conduct. We must not let them down.

We must be different in how we think and how we behave. We must be different from what has gone before us. Careful with public money. Transparent about what we do and how we do it. Determined to act in the national interest, above improper influence. Mindful of our duty. Above all, grateful for our chance to change our country."
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploa...

Meillähän päättäjien mentaliteetti tuppaa olemaan "we are masters and not servants", joten nähtäväksi jää.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Toivottavasti Stubb junttaa mukaan takiaispuoleen taikka kaksi. Vanhoillisten toimintakyky ei ole kaikki, mitä tässä haetaan.

Niko Sillanpää

Toivottavasti ei. Neljä vuotta ilman vihreitä, rkp:tä ja kristillisiä tekisi hyvää.

Elijas Bijur

"Tekisi hyvää", vaan ehkä se ei ole poliittinen realiteetti! Useimmiten realiteetit ovat ikäviä ja hankalia asioita, jotka eivät tee hyvää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mihin on Persuilta unohtunut kokoomuksen EU-kiima? Viime kerralla ja koko nykyhallituksen ajan Persut on vastustanut kokoomuslaista europolitiikkaa kovin sanoin, mutta näemmekö nyt takinkäännökseen?

Moni asia viittaa siihen, ja siinä tapauksessa että kok ja PS menevät samaan koppiin, voi kyllä sanoa suoraan Persujen syöneen sanansa. Kokoomuksen ei voi näet mitenkään kuvitella kääntävän omaa rupista kelkkaansa, mitä EU:iin tulee.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ehdottomasti hallitukseen pitää mennä neljä puoluetta..kesk.,kok,ps ja rkp.

Vain siksi,että voidaan kokeilla miten se talouspolitiikka nyt sitten oikeastaan toimii näiden mielestä. Päästään kurittamaan työntekijöitä ja saadaan Suomi nousuun sitä kautta,koska työntekijöissä se vika on.

Niko Sillanpää

Mitäköhän tuo "työntekijöiden kurittaminen" muuten tulisi olemaan? Lisää veroja? Esimerkiksi tulonsiirtojen leikkaaminen ei ole "työntekijöiden kurittamista".

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Katsotaan ku se alkaa toteutumaan..vai epäiletkö ettei sellaista tulisi? Työpäivän pituuden lisääminen,palkan leikkaaminen jne. Eikö ne mielestäsi ole "työntekijöiden kurittamista" ?

Petteri Hiienkoski

Punamultapohja olisi ollut persuille parempi, koska olisivat päässeet vaa'ankieliasemaan vasemmisto-oikeisto -akselilla.

Monet persut kannattavat kolmen suuren porvarihallitusta ottamatta huomioon sitä, että saattavat jäädä hallituksessa ahtaalle konservatiivi-liberaali -akselilla.

Jos kepun ministereitä ovat Sipilän lisäksi Olli Rehnin ja Anne Bernerin kaltaiset ja kokoomuksen ministereitä Stubbin lisäksi esimerkiksi Hjalliksen, Vartiaisen ja Pelkosen tyyppiset liberaalit, persut ovat ansassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Soini ei aseta rajaa RKP;n tai Vihreiden tulolle hallitukseen.

Eikä persut missään ansassa ole se on vain turhaa antautumista.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Rkp on pieni alueellinen puolue. Hallituksen pitäisi sen sijaan ajaa koko valtakunnan asioita.

Olavi A Honka

Eiköhän Soini hyväksy mitä vaan Sipilä sanoo. Kokoomus tietää tämän ja ajaa omaa agendaansa ja vie RKP:n mukanaan hallitukseen. Sitten viedään Sipilää ja Soinia, alkaa muutos joka olisi pitänyt alkaa jo 4 vuotta sitten. Jos ei hallitukseen meno onnistu, seuraavissa vaaleissa tulee voitto, sillä kiristyksiä on luvassa ja hallitus kantaa "vastuun".

Toimituksen poiminnat