Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Perussuomalaiset osoitti ennustajille kaapin paikan

Juho Rahkonen on yhteiskuntatieteiden tohtori ja Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö. Hän on erikoistunut poliittisiin mielipidetutkimuksiin. Vaalien alla Rahkonen kirjoitti Kanava-lehdessä näin: "Perussuomalaisten kannatus näyttää vakiintuneen selvästi viime eduskuntavaalien tulosta alhaisemmalle tasolle. Sdp on nousemassa alhostaan ja haastaa nyt toden teolla toisen työväenpuolueen, perussuomalaiset."

Voiko ennuste mennä enemmän pieleen kuin se meni? Ja taholta, jonka pitäisi olla pätevin "ennustajaeukko".

Rahkosen epäonnistumista "lieventää" se, että lähes kaikki tahot arvioivat tilanteen samoin. Mediassa puhuttiin vain siitä, että onko demarit vaiko kokoomus vaalien kakkonen. Näin tehtiin, vaikka kaikki kolme puoluetta olivat virhemarginaalin sisällä.

Mistä tällainen johtui? Vastaan, että näkemykset olivat pitkälti toiveajattelua. Asianomaiset tahot toivoivat, että "persuista päästään eroon". Siksi tuntosarvet arkeen asetettiin yksipuoliseen asentoon. Media ja "päivystävät dosentit" elivät siinä paljon puhutussa kuplassa. Piiri pieni pyöri ja erkaantui ulkopuolisesta todellisuudesta.

Näille päivystäville dosenteille, mediaväelle ja kaikille muillekin tiedoksi: Perussuomalaiset on ja tulee olemaan merkittävä puolue suomalaisessa yhteiskunnassa. Viime vaaleissa puolue otti ratkaisevan torjuntavoiton demareista.

...............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Toivoisin arvon Tossavaisen ottavan kantaa maan asioihin eli miten tätä maata tulisi hallita? Nyt alkaa riittää jo spekulointi äänimääristä ja jytkyistä. Ja kuka voitti kenetkin. Ei sen jauhaminen yhtään valaise kansalle Perussuomalaisten hallintokäyttäytymistä mahdollisessa hallituksessa. Vaalit on käyty ja kansa on päättänyt pitää Perussuomalaiset isona puolueena, joten pitäisi alkakaa jo toimia sen mukaisesti. Tossavaisen kirjoitus viestittää sitä ettei "persut" ole päässeet vieläkään eroon herkkähipiäisestä imagonsa vaalimisesta? Joka osaltaan antaa kuvan huonosta itsetunnosta. Vaikka en olekaan persufani, niin haluaisin kyllä nähdä ja kokea miten he käyttäytyvät kun, vastuuta maan asioista pitäisi kantaa. Kukapuhuijamitäpersuista jauhaminen on liian "pientä" ja mitätöntä vastuunkantoa sloganismin ohella.

Reijo Tossavainen

Perussuomalaisten tavoitteet on kirjattu ohjelmiin. Nyt neuvotellaan hallitukseen menosta. Aikanaan sitten selviää miltä osin omat tavoitteemme ovat edenneet.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Reijo, kyllä mediassa puhuttiin myös perussuomalaisten mahdollisesta kakkosasemasta. Tässä yksi esimerkki vaalipäivää edeltävältä viikolta:

"Tähän asti kakkospaikan on yleisesti otaksuttu menevän kokoomukselle tai SDP:lle, mutta nyt ei ole lainkaan mahdotonta, että perussuomalaiset rakentavatkin jytky kakkosen kiilaamalla kinastelevan hallituskaksikon ohi loppumetreillä."

Teksti kokonaisuudessaan:

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19320...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Odotetaan ja katsotaan tuleva kannatusta. Keskittyisin kyllä Tossavainen enemmän tulevaan.

Soini päätti ottaa varapuhemiehen paikan itselleen hallitusneuvottelujen ajaksi, vaikkei sitä oli tarvinnut tehdä. Sipilän osalta asia on toisin.

Ettei vain Soini ajattele, että hallitukseen menosta tulee vielä suuri haaste. Tulee paljon asioita eteen heti kättelyssä hallitusneuvotteluissa ja itse mahdollisesssa hallitusvastuussa, missä on saatava oma ryhmä pysymään koossa.

P.s. Tuossa edellä päätoimittaja Huusko puhuu keskustelusta ennen vaaleja.Itsekkin
otaksuin vaalipiirien viimeisten paikkojen ratkaisevan puolueiden sijoitukset 2-4.
Kokoomus sai äänistä 18,2 % ja PS 17,6 %, mutta PS sai yhden paikan enemmän.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193192-yle-...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Osoittakaa nyt sitten vielä kansalle se vastuuntuntonne paikka. Ei enää olemattomia höpötyksiä takinkäännöistä vaan hallitukseen tekemään paskaduunia ja laittamaan maan asiat mallilleen. Onhan maan etu suurempi kuin yksittäisen puolueen kannatusprosentti. Eikö olekin, Tossavainen?
Kyllähän kuka tahansa menisi kiljuen valmiiseen pöytään, jonka toiset ovat kattaneet ja maksaneet.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Voisitko jo siirtyä eläkepäiviä viettämään sen sijaan että pullistelet täällä niin uuvuttavasti, että Persujen pieni tappio vaaleissa alkaa näyttäytyä jo isolta.

Tuo "torjuntavoitolla" pullistelu on läheistä sukua Suomen häviämälle talvisodalle, jota hehkutetaan edelleen ikään kuin voittona.

Ilmeisesti jokin perussuomalainen geeni saa suomalaisia lankeamaan itsepetokseen näin laajalti.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaikka olet osoittanut kommenttisi bloggaajalle, otan asiaan vähän kantaa. Kyllä perussuomalaiset voidaan laskea vaalien voittajiin keskustan ja vihreiden lisäksi sikäli, että puolue nousi eduskunnassa maan toiseksi suurimmaksi. Siihen he tarvitsivat myös tuuria, sillä koko maan prosenttisouuden perusteella tullut kolmossija muuttui vaalipiirien paikkajaossa kakkostilaksi.

Reijo Tossavainen

Erityisesti Huuskolle: Toki muutama poikeuskin oli, mutta pääsääntöisesti spekuloitiin vain kok+sdp.

Edell. ek-vaaleissa sdp ja ps saivat yhtä paljon ääniä, mutta sdp sai kolme paikkaa enemmän. Nyt kepu vei viimeisiä paikkoja, peräti kuusi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #9

Järjestelmämme on vaalipiirien viimeisten paikkojen suhteen armoton. Toisella on aina tuuria ja toisella epäonnea.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #11

Kysyä sopii toki, miksi vaalijärjestelmämme on tällainen.

Sehän suosii ylipäänsä suuria puolueita, ja lisäksi viimeisten paikkojen suhteen ollaan sattuman varassa. Aika tavalla näkyy, että suuret puolueet sen ovat rakentaneet omien asemiensa pönkittämiseksi ja – mikä tärkeintä – todellisten muutosvoimien pitämiseksi eduskunnan ulkopuolella. Pienpuolueitahan ei äänestetä, koska lasketaan, että niillä ei ole kuitenkaan mitään mahdollisuuksia nykyisen järjestelmän puitteissa. Ja valtamedia auttaa tuota muutosvastaisuutta kaikin keinoin.

Ei tämä mikään kiveen hakattu vaalijärjestelmä ole, vaikka niin usein siihen suhtaudutaan.

Olisiko aika jo tarkastella sitä, vastaako nykyinen vaalijärjestelmä äänestäjien todellisia kantoja, vai yllyttääkö se pääasiassa taktikoimaan, niin puolueita kuin äänestäjikin?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #16

Kaikki suuret puolueet ovat vuorollaan olleet vesittämässä vaalilain uudistamista. Viimeksi SDP, joka sai sivustatukea Kokoomukselta, joka oli aiemmassa hallituksessa mukana hyväksymässä uudistusta :)

Vaalilaki ei näillä näkymin koskaan uudistu koska aina on suuria puolueita, jotka ajavat omaa etuaan. Kukapa tietoisesti vähentäisi oman puolueen edustajien määrää ja sen suomaa valtaa ja puoluetukia?

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Teuvo kyllä sitä itsetuntoa olen tarvinnut vuosien mittaan niin SMP:n kuin perussuomalaisten jäsenenä ja jopa aktiivina. Töissä ollessani puolúeen ollessa vielä pieni SMP:n kuten Perussuomalaisten saama palstatila oli olematon. Kukaan ei koskaan suhtatunut minuun negatiivisesti eikä vähättelevästi.
Ensimmäisen kerran vuodesta 2003 alkaen, jolloin liityin perussuomalaisiin, minulle negatiivisesti tällä viikolla "persuiltiin". Koville näyttää vaalimenestyksemme ottavan kun ko. lausuja oli sentään kokenut politiikkomies!

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

PS menetti hieman kannatusta siinä, ettei mennyt hallitukseen viimeksi. Osa pahastui ja uskoi julkisen valheen, jonka mukaan PS vältteli hallitusvastuuta, jota kilpailijat ja media levitti. Asiaa tuntevat tietävät, ettei PS voinut alistua Kataisen tahtoon mennä lappaamaan rahaa ulkomaille ja ottaa muiden takauksia.

Myöhemmin ne hallituksen takuudet osoittautuivat lähinnä mielikuviksi kansalle. Samoin niskalenkkiä eurokriisistä tai mistään ei otettu eikä PS ollut pölhöpopulisti, vaikka ministeritasolta näin huudeltiin. Mielikuvat Suomen maailman korkeimmasta kilpailukyvystä ja talouden loistavasti tilanteesta ei pitänyt paikkaansa. Loistavasta kielitaidosta ei ollut hyötyä selättämään ongelmia.

Nyt toivottavasti valitut tunnustavat toisasioita ja päästään toivottavasti korjaamaan asioita.

Toivottavasti päästään toiseellisesta mielikuvitusmaailmasta ja säädellystä esitystaloudesta. Päästäisiin todellisuuteen, tekemään oikeita töitä ja markkinatalouteen. Luonnonlakejakin on pakko noudattaa, kuten budjettimatematiikkaa. Tai jää 100 mrd lainaa.

Itse en heti usko kykypuolueiden lupauksiin luoda 200 000 uutta työpaikkaa ilmasta ja sen luomaan työvoimapulaan. Firmat luo työpaikat, ei hallitus, eikä julkista puolta voi paisuttaa. Yhden arvion mukaan 430 000 hakee koulutuksensa mukaisia töitä tai on jäänyt pois työmarkkinoilta. Suomen työllisyysaste on 71,7 %. Työn tekemisestä on tehty hankalaa.

Cenita Sajaniemi

Hienoa, että Perussuomalaiset pystyivät pitämään kannatuksensa, vaikka pari suurta nimeä ja "kassamagneettia" oli nyt muualla.
Onneksi olkoon.
Sivusta katsottuna persut tai politiikkansa eivät saa medianäkyvyyttä, mutta olihan tuo huonompaa keväällä 2011, jolloin Soinia ei meinattu edes päästää television järjestämiin puoluejohtajien tentteihin.

Persut ohjelmassaan pitävät Suomen puolta. Siksikö RKP ja Ruotsi lanseerasivat sen voimallisen persuvastaisen kampanjan jo ennen 2011 vaaleja ja vielä 18.4.2011, jolloin Stubbin pyynnöstä Jan Sundberg piti lehdistötilaisuuden diplomaateille ja ulkomaalaiselle lehdistölle samalla kertoen, kuinka kamalaa se on, että populistit saivat äänivyöryn.
Sitten alkoikin se Hakkaraisen juottaminen ja hänen edesottamuksiensa seuraaminen. Persujen politiikasta Hesari ei ole tainnut kirjoittaa halaistua sanaa.

Reijo Tossavainen

Esimerkki Hesarin linjasta:

Parisen vuotta sitten julkistimme oman linjauksemme kunta- ja soteuudistusten osalta. Hesari kirjoitti vain nettiversioon jutun. Sen keskeinen sanoma oli, että ohjelmassamme oli yhtä vähän sisältöä kuin Susanna Ruususen Matti Vanhasesta kertovassa kirjassa Presidentin morsian. Myöhemmin EVA julkaisi oman mallinsa, joka oli melkein yksi yhteen ps-mallin kanssa. Hesarin mielestä EVAn malli oli erinomainen ja julkaisi aiheesta useita juttuja.

Cenita Sajaniemi

Tossavainen. Tämä kaikki tarkkaavaisen äänestäjän tiedossa, muttei muiden.
Sitä odottaa Hesarin tiedotuksia kuin kultajyväsiä, mutta akanoitahan sieltä vain.
Nyt hallitusneuvottelujen aikaan onkin mielenkiintoista nähdä tämä Suomi-Ruotsi ottelu, ja se, kuka voittaa.

Nyt olisi suomalaisten vuoro.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Anita en epäile hetkeäkään itsetuntosi vahvuutta. Olenhan minäkin seurannut vuosien saatossa ex SMP:n ja nyt Perussuomalaisten edesottamuksia. Ja heihin suhtautuneiden kannanottoja.

Nyt on aika "persujen" (käytän k.o. nimitystä, koska Soinikin käyttää)
mennä mukaan "vallan kammareihin" näyttämään kansalle millaisia vallan käyttäjiä tositoiminnassa ovat. Tietysti mikäli sellainen vallankäyttö koalitio syntyy, johon "persut" haluavat/huolitaan.
Hallituksessa joutuu käyttämään valtaa muiden hallituskavereiden kanssa.
Ja silloin ei pidä itkeä mitä mitä ulkopuoliset puhuvat, vaan keskittyä olennaiseen. Eli vallankäyttöön.

Jatkaminen oppositiossa ei kyllä kirkastaisi pätkääkään sitä kuvaa millaisia olisivat hallitsijoina.
Oppositiossa perussuomalaiset joutuisivat demarien kanssa puolustamaan vasemmistolaisia arvoja. Koska näyttää siltä, että demarit ottavat oppositiovastuun piirunverran vasemmistolaistuneena.
Eikö se liene niin, että opposition toimenkuvaan kuuluu arvostella hallitusvastuussa olevien (joka nyt näyttää muodostuvan puhtaasti oikeistolaiseksi) toimenpiteitä, jos ne ovat opposition arvomaailman vastaisia?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Persujen perse (käytän k.o. nimitystä, koska Soinikin käyttää) ei kestä toisen "jytkyn" jälkeen enää oppositioon piiloutumista. Se vastuu on nyt vihdoin otettava ja huutoonsa vastattava.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Täytyy myös muistaa, ettei persut myy persettään eli odotettavissa on tiukat neuvottelut siitä saako Soini perseensä Audin takapenkille.

Toimituksen poiminnat