Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Arvokonservatiivisuus kuplaporukan uusin leimakirves

Maassamme on vahvasti aloittanut perussinimultahallitus. Sille tilannekuvan hahmottaminen kesti yhden tunnin ja 14 minuuttia. Kaksi edellistä hallitusta eivät siihen pystyneet neljässä vuodessa.

Ilmeisesti siksi punavihreän kuplaporukan herääminen arjen todellisuuteen on yllättävän vaikeaa. Vaatii näköjään oman aikansa tottua ajatukseen, että on muutakin kuin heidän mukasuvaitsevaan maailmankuvaan kuuluva arvoliberalismi.

Todellakin. Edelliset arvoliberaalit hallitukset olivat maamme historian surkeimmat. Silti tältä porukalta ei kestänyt hetkeäkään, kun he pystyivät kaivamaan leimakirveet ja tyrmäämään muodosteilla olevan hallituksen alimpaan maan rakoon.

Tuo leimakirves on arvokonservatiivisuus. Se on siis kaiken hyvän eli arvoliberaaliuden vastakohta.

Leimakirvestä heilutettaessa unohdetaan arjen tosiasiat. Jako arvoliberaaleihin ei kulje puolueiden välillä, vaan useimmiten puolueiden sisällä. Kokoomuksen ja keskustan kannattajissa on sekä arvoliberaaleja että arvokonservatiivejä. Myös demareiden keskuudessa on arvokonservatiivejä.

Kaiken kaikkiaan neljän suurimman puolueen kannattajien selvä enemmistö on enemmän tai vähemmän arvokonservatiivejä. Toki se ei näy mediassa, sillä useimmat toimittajat ovat arvoliberaaleja. Siksi niin tässä kuin monessa muussakin asiassa media ja arjen todellisuus ovat kaksi aivan eri asiaa.

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Arvokonservatiivisuuttakin on niin montaa sorttia: Korkea-arvoinen iranilainen pappi: 'Provokatiivisesti pukeutuvat naiset levittävät kevytmielisyyttä ja siten aiheuttavat maanjäristyksiä.'

http://actualidad.rt.com/actualidad/174208-clerigo...

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Mm. Kokoomuksen Stubb ja Vihreiden pj Ville Niinistö ja vpj Touko Aalto näyttävät aloittaneen arvoleimojen heittelyn. Sanat "liberaali" ja "konservatiivi" ja "solidaari" näyttävät olevan heille itsestään selvyyksiä.

YLE, HS ja muu media seuraavat perässä. Löysähköä puhetta näiltä laatumedioilta.

Kuka ja mitä on solidaarinen?

Israelilainen arvotutkija Schwartz on jäsennellyt arvojen ulottuvuuksia ja tehnyt kansainvälisiä vertailututkimksia. Tässä yksi linkki:

http://www.psyko.helsinki.fi/PSYKO/Research/SelfPres.nsf/ab9a76ada1e82b00c2256c22004578dd/dbdbe83625223405c22569ca0050e1db/$FILE/Apluento.pdf

Schwartzilla on yhtenä arvomääreenä "itsensäkorostaminen". Tällä ominaisuudella tuskin löytyy Ville Niinistön ylittäjää.

(yllä oleva linkki ei taida suoraan avautua mutta kopioimalla ja osoitteeksi laittamalla Schwartzin kuvio löytynee)

Reijo Tossavainen

"Itsensäkorostaminen" on hyvä huomio Juhanilta. Sana pitää laittaa muistiin ja ottaa käyttöön.

Jouko Silvennoinen

Enpä puutu liberalismiin enkä konservasuuteen vaan hallituksen muodostuksen aikaan ettei vain tullu tehtyä hätiköity päätös.Toivotaan että oma linja säilyi.Loppujen lopuksi luulen että meissä kaikissa on hieman kaikkea, kun eri asioita käsitellään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

3K - keskusta, kokoomus, "kommunistit". Timo Soini peri puolueen oppi-isä Vennamolta, tutkinut populismia; yksinkertaisten pelottelua ja palkitsemista näkymättömällä, joskin lapsenuskoisuus on suomenkielisyyden "rauhansana" ominaisuus.

Reijo Tossavainen

Nyt pitää todeta savolaisittain, että "elä kehtoo"...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kyllä nyt kehtoo: väitin tässä blogissasi muutama päivä sitten suunnilleen "Soinin alkavan valtiovarainministerinä näyttää Mersun takapenkillä Helmuth Kohlilta myydessään yhtiöitä Anttilan ja Turun telakan jälkeen Saksaan varmistaessaan samalla että joka toisen kulman taakse nousee Gigantti, XXl tai Nordea", niin sitten eilen Hesarin kuvassa Mersun takanpenkillä istuikin Alexander Bargum odottelemassa kevättä perheyhtiöille.

Arto Luukkasen blogissa puolestaan kirjoitin "Il Capon" löytyneen Kiviniemen aikaan Kyyjärven kunnanjohtaja Mika Rossista.

Tänään HS esittelee toisen tuon ajan nuorista keskustapomoista, Mikko Alkion aika erikoisena sankarina kaatuneen yhteiskuntasopimuksen moottorina.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En arvostele Juha Sipilän perusratkaisua, enkä aio lipsua US-bloggaaja Pertti Lindemanin kiinnostavasta suunnitelmasta, jonka mukaan uudelle hallitukselle annetaan sadan päivän täydellinen rauhoitusaika.

Reijo Tossavaiselle huomautan, että vielä tässä maassa ei todellakaan ole uutta hallitusta, vaan Stubbin toimitusministeristö. Nyt ollaan vaiheessa, jossa Timo Soinin sanoin "neuvotellaan kovaa", ja sitten hallitus muodostuu jos muodostuu.

Sipilän-Soinin-Stubbin kolmikkoa voidaan täydestä syytä kutsua kansan valinnaksi. Suurimmat eduskuntapuolueet ja puhdas parlamentaarinen enemmistö; aivan oikeaoppinen, demokraattinen hallituspohja. Kääntöpuolella on - ja pitää olla - oppositio, jolla tietysti on omat näkemyksensä ja niitä esittelevät kellokkaat. Ilmeisesti kaikki eivät liity Lindemanin sadan päivän pidättyvyyteen...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Vasemmistoliittolaiset ovat jo aloittaneet hallituksen haukkumisen ennen kuin mitään hallitusta tai hallitusohjelmaa on edes olemassa. En odota Sipilän hallitukselta paljoa, mutta annetaan sille edes mahdollisuus yrittää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun Sipilän päätös oli tehty, asteli vasemmistojohtaja Arhinmäki ensimmäisenä toimittajien ja kameroiden eteen suorassa tv-lähetyksessä. Leveästi hymyillen hän lausui sanan "perusporvari", ja jatkoi: "Ei niin yllättävää."

Paavo Arhinmäki tiedottamassa uudesta tilanteesta - enpä olisi etukäteen arvannut!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Juha Sipilä on julkisesti myöntänyt erään ruotsalaisen pyytäneen häntä politiikkaan. Mahtaako olla niitä ruotsalaisia joiden mielestä 80% ihmisistä on idiootteja?

Ollessani vastavalmistuneena kauppa-ja teollisuusministeriön pikkuvirassa siellä hallitsi kansliapäällikkönä kuuluisa Bror Wahlroos jonka mielestä yksi kolmannes virkamiehistä pitäisi välittömästi erottaa, toinen panna takaisin koulunpenkille ja lopuille maksaa tuplapalkka. Jotenkin lopullinen viisaus piili siihenkin aikaan kielikysymyksessä.

Jouni Nordman

Taitaa monessa asiassa keskustelut hallituksen muodostumisessa aika valmista, sillä maahanmuutto kkysymys taitaa mennä Tanskan malliseksi, josta arvoliberaalit menettävät yö unessa.

EU kysymys taas ratkea sillä, että Kokoomus myöntää kehityksen EU:sa olevan välttämätöntä. Jolloin Sipilä ja Soini voivat myydä tämän omilleen.

Eli ei se kovin vaikeata ole, kun mietitään miten löydetään sellaiset mitä ryhmä hyväksyä.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Aalto-yliopiston vaalikoneanalyysi kertoo, että enemmistö Keskustan. Perussuomalaisten, SDP:n ja Kristillisdemokraattien ehdokkaista (siis ehdokkaista, ei valituksi tulleista eikä kannattajista) on enemmän konservatiiveja kuin liberaaleja. Kokoomuksen, RKP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton kannattajien enemmistö on enemmän liberaaleja kuin konservatiiveja - siis vaalikonemääritelmien mukaan. Tässä linkki:

http://users.aalto.fi/~leinona1/vaalit2015/

Toisaalta voidaan sanoa, että Keskusta on liberaalipuolue, koska sen edustajat kuuluvat Eurooppan parlamentissa ALDEn ryhmään. Kokoomus taas on konservatiivipuolue, koska sen EU-yhteistyökumppani on EPP. Perussuomalaiset taas kuuluvat ryhmään, jonka pääjoukon muodostavat brittikonservatiivit.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Arvoliberalismi on aika kaukana talousliberalismi.

Aika kevein eväin on Viher-Vas-demon oppositio nimennyt itsensä liberaaliksi..

http://fi.wikipedia.org/wiki/Liberalismi#Liberalis...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Onko se yhtään huonompi leimakirves kuin Tossavaisen 'kuplaporukka'? Ihmeellistä kun mies ei huomaa sitä malkaa omassa silmässä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Toivottavasti perussinihallitus ei ole preussinsinihallitus.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Leimaamasi kuplaporukka siis yrittää leimata toisia. Jonkin verran on varmaan otsikoinnissa huumoria sillä harvoin saa neljän sanan otsikkoon noin selkeän ristiriidan.

On aika turhaa puhua noin yleisellä tasolla arvojen liberaaliudesta tai konservatiivisuudesta. Kansan enemmistön on selkeästi esim. sitä kansanedustaja Niikon esittämää toivetta vastaan, jossa kreationismi tuotaisiin kouluun. Kansan enemmistön on myöskin tasa-arvoisen avioliittolain puolella ja Sipilä tietää, että olisi äärimmäisen huono veto palata siihen mitenkään. Yleensäkin olisi virheliike kuvitella, että kansa olisi sosiaalipoliittisissa asioissa mitenkään konservatiivinen.

Tossavainen:

"Tarkoituksenani oli blogissa kertoa, että arvoliberaalit yrittävät käyttää arvokonservatiiviutta negatiivisena asiana."

Eikö näin ole aina vastakohtien välillä? Arvokonservatiivit tylyttävät samalla tavoin liberaaleja ja usein yhtä värikkäin sanankääntein.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vastasyntyneelle haetaan nyt nimeä, ehdotan "Nallen pumppu", tai "Järjen voitto" pohjana Savon Mafia, molemmissa samoja tyyppejä: Stubb, Soini, Lipponen taustahahmona, Sipilä ottaa Olli Rehnin remmiin kuunneltuaan ministeriön asettamaa päällystakki-Riinaa, Anne Berner lätyn paistajaksi jne.

Strategisena tavoitteena Euroopan kartan uudelleen järjestely mm. Putinin karkottaminen Krimiltä ja Ruotsin kruunun käyttöönotto Suomessa, taktiikkana populismi ts. yksinkertaisten pelottelu näkymättömällä, maahanmuuton hillintä, operaatioina median hallinnan tehostaminen presidentintekijä Lasse Lehtisen ja Mikael Jungnerin malliin sekä lehtien kimputtaminen yhteen kuuntelemaan omistajaa, unohtamatta meneillään olevaa reserviläiskirjeoperaatiota.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En puutu sisältöön, kun sitä ei kolumnissasi tällä kertaa juurikaan ole. Pahin asiavirheistäsi oli, kun väitit maassamme olisi aloittanut perussinimultahallitus. Maassamme toimii yhä sateenkaarihallituksen rippeistä koostuva toimitusministeriö.

Syytät tulevaa oppositiota leimakirveen käytöstä. Kolumnissasi leimakirves kuitenkin viuhuu vikkelämmin kuin kurikkalaisessa leimikossa leimaamisen aikaan.

Kun yksi näyttelijä vaalituloksesta pettyneenä epäili eläneensä punavihreässä kuplassa, Tossavainen leimaa jokaisen oppositiossa olevan "punavihreän kuplaporukan" jäseneksi, jonka "mukasuvaitsevaan maailmankuvaan" kuuluu "arvoliberalismi".

Hallitusta ohjaa Tossavaisen mukaan "arvokonservatiivisuus" kun taas "toimittajat ovat arvoliberaaleja".

Olisi mukavaa, että se joka leimakirveen heiluttamisesta syyttää ei itse syyllistyisi samaan virheeseen.

Toimituksen poiminnat