Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Demarit haluavat tuhota hyvinvointiyhteiskunnan

Aika moni on tänään lukenut hämmästyneenä sosialidemokraattisten opiskelijoiden varapj. Maria Rytkösen näkemyksiä Hesarista.

Ensimmäisen lukukerran jälkeen olin aivan sanaton. Toisen lukukerran jälkeen vieläkin sanattomampi. Silti kirjoitan muutaman rivin.

Rytkönen suhtautuu yrittämiseen hyvin kielteisesti. Hän ei näe siinä juuri mitään hyvää.

Yksi Rytkönen ei olisi sinänsä ongelma, mutta kun hänen mielipiteensä kuvastaa laajemmaltikin tähän yhteiskuntaan pesiytynyttä väheksyvää ja jopa kielteistä asennetta yrittäjyyttä kohtaan.

Perussuomalaisten mielestä suomalainen työ ja yrittäjyys ovat hyvinvoinnin perusta. Jos yrittäjillä ja yrityksillä menee hyvin, koko yhteiskunnalla menee hyvin. Ja jos yrittäjillä ja yrityksillä menee huonosti, koko hyvinvointiyhteiskunta on vaarassa.

Jos tämän yhteiskunnan joissakin asenteissa on korjaamisen varaa, niin remontin paikka on asenteissa yrittäjiä ja yrittäjyyttä kohtaan. Mielestäni aina päiväkodista alkaen ja aina vanhusten palvelutaloon saakka on kerrottava yrittämisen merkityksestä yhteiskunnallemme.

Se ei kuitenkaan riitä. Yrittäjyyteen liittyy epäonnistumisen riski. Konkurssissa yrittäjä menettää useimmiten kaiken omaisuutensa. Tämän riskin vastapainona tulee olla mahdollisuus myös taloudelliseen hyötymiseen, jos yritys menestyy. 

..................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Eihän tuo Rytkönen Yrittäjyyttä ryttää. Haluaa vaan, että kerrottaisiin yrittäjyyden kaikki puolet niin hyvät kuin vähemmän hyvät. Ettei tulis pettymyksiä. Ja siks toisekseen kaikista ei ole yrittäjiksi. Yrittäjyys vaatii omanlaisensa luonteenpiirteen siksi aikovaksi.
Onkohan se näin?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

"Kaikista ei ole yrittäjiksi" pitää varmasti paikkansa, mutta vaikka kaikilla olisi muodollisestikin yrittäjäksi riittävä henkinen pääoma, niin on matemaattinen tosiasia, että siitä huolimatta vain murto-osa väestöstä voi toimia yhtäaikaisesti menestyvinä yrittäjinä. Yrittäjyys on kaupankäyntiketjuissa mukanaoloa ja niissä pitää aina olla riittävä määrä loppukäyttäjiä.

Yllä mainitusta pitäisi seurata myös se, että yrittäjyysmahdollisuuksien mainostaminen on epäkelvollinen tapa korjata työttömyysongelmia.

Pekka Pylkkönen

Kuluttajan ja tuottajan roolit eivät sulje mitenkään toisiaan pois. Päin vastoin, ne ovat aina olemassa niin työntekijällä kuin yrittäjälläkin samanaikaisesti.

Yrittäjä kantaa itsestään ja työntekijästään vastuuta myös työn ulkopuolella.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suomen kokonaisväestömäärä on niin pieni, että globaaleilla markkinoilla lähes kaikki voisivat teoriassa toimia yrittäjinä, jos yritystoiminta kohdistuisi pääasiassa vientiin. Palveluyrittämisen määrä on tietysti jossain määrin rajallinen, varsinkin Suomessa, jossa suuret keskusliikkeet hallitsevat vähittäiskauppaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #9

Yrittäjä joutuu toimintaansa kehittäessään ylittämään monia kynnyksiä ja puhkaisemaan esteitä.

Ensimmäinen kynnys on saada toiminnalle juridinen pohja eli Y-tunnus yhtiömuotoineen ja papereineen kuntoon. Jo tässä vaiheessa joutuu ottamaan kovan riskin kun menettää työntekijän työttömyysvakuutuksen turvan, yrittäjien vastaavan instrumentin ollessa paljon heikomman. Tämä ongelma voi toki olla hieman Suomi-spesifistinen, mutta sen korjaaminen työntekijöiden oikeuksien heikentämisellä on poliittisesti kyseenalaista ja jotkut korjaustavat, kuten perustulolla yrittäminen tai työttömyyskorvausten jalostaminen yrittäjien kohdalla voitottomuuskorvauksiksi myös potentiaalisesti valtiolle ja kunnille kalliiksi käyviä.

Toinen kynnys on saada toiminta käyntiin.

Kolmas kynnys, jonka ylittäminen on vaikeaa, on saada toiminta tuottamaan edes lievästi voittoa ja tämä on se kynnys, jonka ylittäminen yleensä ei useimmilta onnistu, vaan toiminnasta pitäisi osata vetäytyä ajoissa, jos tähän ei ole päästäkseen. Monille yritys on kuitenkin lempilapsi ja elämäntyö ja velkavetoisesti mennään liian pitkälle.

Neljäs kynnys on saada yritys tuottamaan niin paljon voittoa, että sillä saavuttaa henkilökohtaisesti saman elintason kuin voisi kohtuullisesti saavuttaa koulutuksensa mukaisella palkkatyöllä. Tämä kynnys on erittäin vaikea saavuttaa ja se onkin huolellisesti asiansa hoitavalle ja suhdanteista tietoiselle jo yli puolitiessä varsinaiseen rikastumiseen.

Käytännössä ongelmaksi tulee se, että 1-3. kynnysten välille roikkumaan jääminen liian pitkäksi aikaa pilaa henkilökohtaisen talouden ja tässä välissä on varsinainen pienyrittäjän limbo. On raskas päätös astua 1. kynnykseltä takaisin alas työnhakijan tai työntekijän asemaan. 3-4. kynnysten välissä on myös nihkeää, mutta hieman turvallisempaa.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #11

Kyllä tässä on ideologian raskas haju.

Esim. kaupanala voidaan järjestää monella tavalla. Jossain valtioissa on useita pieniä yrityksiä joiden kautta tavarat kulkevat asiakkaille, ja toisissa on isoja toimioita jotka ovat vallanneet tai joille on annettu markkinat. En ymmärrä miksi lähtöoletuksena teilaamme asian suuuntaa tai toiseen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Hampurilaisia myyvät suurissa ketjuissa työskentelevät palkatut työntekijät. Kebabia taas myyvät pienyrittäjät.

Tulevaisuus näyttää, kuinka paljon markkinoista lohkaisevat itselleen ketjut, ja kunka paljon markkinoista viipaloituu pienyrittäjille.

Ei tämä ole edes poliittinen kysymys, vaan asian ratkaisee lopulta markkinatalous. Kummat menestyvät paremmin: suuret ketjut ja suuremmat yritykset, vai pienyrittäjät?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

On se myös poliittinen kysymys koska Suomea on kehitetty suurten yritysten näkökulmasta ja pienemmillä ei ole ollut samanlaista vaikutusmahdollisuutta päättäjiin. Toivottavasti tähän tulee nyt muutos.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #12

Ei tilanne ole toisenlainen muuallakaan, kaikkialla suuryritykset hallitsevat.

Esim maailmankaupasta 80 % on maailman 500 suurimman yrityksen sisäistä kauppaa

Pienet saavat maailmankaupasta vain murusia, ei pikkuyrityksen osaaminen/resurssit riitä maailman valloitukseen

Esim kun tein konsulttitöitä ulkomailla niin minulta vaadittiin 50 mijoonan euron vastuuvakuutus,sellainenei ole mahdollista yksinyrittäjälle , se on mahdollista vain suurelle yritykselle

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Hampurilaisenpaistotyötkin saattavat kohta olla historiaa.

Hampurilaisenopaistorobotti paistaa kuusi pihviä minuutissa.

Olisiko Suomessa hyvä pikku hiljaa havahtua hereille?

Automaatio ja tekoälyn sovellukset ovat tulossa melkoista tahtia. Osa esimiestyöstäkin voidaan jo korvata ohjelmistoilla.

Maailma muuttuu koko ajan. Aina vain nopeammin Kaikki maailman datamäärä kaksinkertaistuu puolentoista vuoden välein. Siinä ei enää kauaa nokka tuhise.

Onko Suomella varaa muuhun, kuin että otamme lusikan kauniiseen käteen? Ja alamme ymmärtää, että ainoa keinomme Suomessa on rajat ylittävä yhteistyö.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Yrittäjiltä vaadiataan yhteiskuntavastuuta, mutta yhteiskunta katoaa, kun yrittäjä vaatii siltä vastuuta.

Tässäpä näitä yrittäjyyden vaaroja:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124791-v...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Reijo toivon, että Perussuomalaiset korjaavat nämä räikeät ongelmat, jotka allaolevassa blogissani tuon ilmi. Valitettavasti minäkin alan menettämään toivoni Suomessa yrittämiseen ja oikeudenmukaisuuteen. Odotan sen 100 päivää hallituksen työskentelyä, jos muutosta ei tapahdu, niin alan aukomaan ovia nuorille, idearikkaille ja luoville yrittäjiksi aikoville ulkomailla. Meitä 90-luvun lamanuhreja on yrittäjinä kymmenissä maissa maailmalla. Osa heistä on mielellään auttamassa suomalaisia nuoria yrittämisen alkuun toisissa maissa.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195137-p...

Reijo Tossavainen

Olen viestittänyt perussuomalaisten hallitusneuvottelijoille, että hallituksen ohjelmassa pitäisi olla vahva yrittäjämyönteinen sisältö.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Reijo odotan innolla milloin alkaa tulla valmista - vie sanaa eteenpäin puolueessasi! http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1952...

Jouni Nordman

Jos seuraava hallitus ei saa pysäytettyä yrittäjien virtaa baltteihin, sillä ongelma tulee valtiolle siitä, että Suomalaiset yhtiöt alkavat siirtämään pääomansa omistuksen paremmin tuottoa tuokin maihin, sillä Suomessa ei keskustelussa pidetä yhtä yrittäjille tärkeän luvun heikkoa tila Suomessa, eli omanpääoman tuottoa. Tämä on yrittäjille se merkittävin asia, joka myös määrittele tuloksen hyvyyden.

Tässä meinaan kun laskin yhdelle yrittäjälle Suomen version ja Liettuan version 5v ajalle, niin merkittävää oli yrityksen kehittymisen kannalta se, että investoinnit pystyttiin tekemään Liettuan mallissa ilman omanpääoman lisäämistä, kun Suomalaisessa mallissa jouduttiin pääomaa lisäämään. Eli onko tämä malli jota Suomessa käytetään työntekijöiden edun mukaista, sillä heille on aina parempi vakavarainen yritys.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Sivusta seurannut lähipiirissä pienyrittäjyyttä. Ei kyllä itsellä riittäisi rahkeet. Turhautuminen olisi kaikkine bryrokratioineen ja verotuksineen aivan liian stressaavaa. Tervettä järkeä pykäliin. Isot lafkat ne vaan agressiivisesti suunnittelee verojaan.

Pekka Heliste

Suomessa yritysverotuslait mahtuvat 600 sivuun USA:ssa 70000 sivuun.

Kirjanpidon ja yritysverotuksen on täytettävä kansainväliset vaatimukset nykyään, se on yksi ehto vapaakaupalle, joten kovin suuria helpotuksia ei ole odotettavissa

http://finance.townhall.com/columnists/politicalca...

http://www.talentumshop.fi/verolait-1-2014.html

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Isot lafkat ne vaan agressiivisesti suunnittelee verojaan."

Nimenomaan ja täällä jostakin ihmeen syystä riittää ymmärtäjiä tälle veronkierrolle.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Tämä on niin totta. Virtahepo kansantalouden olohuoneessa, josta ei ole puhuttu.

Vaikka ehkä kannattaisi puhua.

Koska sen ratkaiseminen ratkaisee monia ongelmia.

Miksi asia on iso ongelma myös Suomelle?

Onko se yksi syy, että Suomalaisten ostovoima on huono?

Reijo Tossavainen

Itse tein yrittäjänä töitä 20 vuotta. Enimmillään työllistin noin 30 henkilöä. Useimmiten työviikko oli jopa 70 tuntinen. Silti se oli mielekästä.

Pekka Heliste

Nykyajan yrittäminne on erilaista, yrittäjä on enää harvemmin itsenäinen ja itse omista asioistaan päättävä.

Yhä useampi on suuren yrityksen alihankkija eli palkansaajaa vastaavassa asemaa.
Mutta asema on pöajon huonompi, koska yrittäjä ei voi ajaa etuaan kollektiiviseti, joten suurempi yritys voi sanella ehdot.

Tai yrittäjä on franchising -yrittäjä eli ketju sanelee kaiken ja myy tavarat ja koneet ja sanelee suurin piirtein kaiken
Ei näillä yrityksillä ole mitään mahdollsiuutta kasvaa, siitä ketju pitää huolen. Käytännössä he ovat palkansaajaa huonommassa asemassa yllämaintuista syistä

Ja osa on ns epäaitoja yrittäjiä, heidät on työkkri hujannut yrittäjäksi, mutta markkina ei riitä elättämään ja niinp he elävät köyhyydessä tai päätyvät konkurssiin

Tai jos perustat liikkeen johonkin kaupakeskukseen niin kaupakeskus sanelee aukiloajat ja kaiken mahdollisen

Persut on nyt värvätty lisäämään noiden ostokartelline ansioita , siten, että heikennetään palkansaajan asemaa, niin etää yrittäjältä voidaan ulosmitata rahaa joko maksuina tai alempina hintoina.

Tai , että suuryritykset pääsevät hyötymään yhteiskunnan pienyrittäjälle tarjomasta subventioista.

Jos yrittäjä saa jotakin tukea niin suurte yritykset ulosmittaavat hyödyn välittömästi

Persut ovat taas suuryritysten asialla,

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Olen kuullut saman kaltaisia viestejä myös kokeneemmilta yrittäjiltä:

Kauppakeskukset ottavat melkoisen osan yrittäjän ansioista vuokrien ym. muodossa. Mahtavatkohan ne vuokrarahat jäädä Suomeen? Hyödyttämään Suomea. Ja asiakasvirrat menevät kauppakeskuksiin. Yrittäjä on puun ja kuoren välissä miettiessään, että niin vai näin.

Franchising-ketjut ottavat melkoisen osan yrittäjän ansioista franchising-maksujen ja ketjun kautta hankittavien tuotteiden muodossa. Riippuen ketjusta, yrittäjän itsenäisyys voi olla hyvinkin vähäistä.

On ihan kiistämätön fakta, että nykyään on osapuolia, joilla on oleellisesti suurempi neuvotteluvoima, kuin yksittäisellä yrittäjällä.

Samaan aikaan kivijalkakaupan merkitys saattaa mullistua kokonaan.

Ja netissä on usein niin, että nopeimmin kasvava toimija saattaa viedä koko potista suurimman osuuden. Ja kilpailu voikin tulla yllättävistäkin suunnista.

Kuten Alibaba Kiinasta.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Millä sitten menestyviä yrittäjiä Suomeen?

Yrittäjyyden osaamisessa on asioita, joita ei opeteta oikein missään. Koska ei ole ihan täysin ymmärretty, että mitkä asiat oikeasti vaikuttavat menestykseen.

Kilin Kolli

Yrittäjyyttä ja bisnestä on alettu tekemään työntekijän kustnnuksella. Kun normali voitto ei riitä, halutaan lisää. Yrittäjyydestä tulee riistoa. Ostovoima katoaa ja ihmiset ovat työttömiä. - Syödään omat markkinat ja aiheutetaan oma konkurssi.

Vastuu- voittojen maksimointi mm veronkierrolla ja ulkomaisella työvoimalla. Vastuuta yhteiskunnasta ei kanneta - Syödään omat markkinat ja aiheutetaan oma konkurssi.

Lobatan virkamiehiä ja politiiikkoja voittojen maksimointi mielessä. Valtio makselee tukia ja antaa helpotuksia, Työväestö maksaa. Maailman korkeimpiin kuuluva verotus, se taas vaatii palkkaa - Syödään omat markkinat, kilpailukyky ja aiheutetaan oma konkurssi.

Kaikkiaan voisin sanoa, että nykyinen bisnesmaali on konkurssihakuista ja siten täysin kannattamatontonta, suoranaista tyhmyyttä ja ahneutta. Fiksu bisnes tähtää jatkuvuuteen ja yleisen hyvinvointiin. En siten yhtään ihmettele ihmisten mielipiteitä yrittäjyydestä
Pitää muistaa, että sijoittajista tämä koko soppa alkoi, niinkuin kaikki lamat.
Kreikka on hyvä esimerkki leikkuksita. Siellä eipinenyrittäjä porkuta ja omistamansa toimitilatkin antaisi vaikka ilmaiseksi pois jos joku hulisi - korkea kiinteistövero,

samaan malliin ajetaan Suomi. Siitä ei ole ulospääsyä kuin talousvallankumous.
Uusi Lex-valio. Haluttiin globaalia ja EU-taloutta, nyt kun se tulee urakalla, alkaakin oleman paksat housussa. EU:takin mainostettiin, kilpailu kiristyy ja hinnat halpenevat, sen sijaan väsätään monopoleja. Ei saatukaan rusinoita pullista.
Suomalaisten bisnesäijien mielikuva, ' me valloitetaan maailma' ovat suuruudenhulluja ja kuvastavat hyvin ylemmmän johtajiston irrationaalista suhdetta todellisuuteen ja talouteen. Kun elitismi menee hattuun, se menee, eikä tajuta että moni näistä on tyhmempiä kuin keskivertokansalainen. No, sitä varten on kultaiset kädenpuristukset. Työssään mokaajakin saa jopa miljoonia. Jossain on silloin mätää. Duunareista työnsä osaaja saa vain kenkää.
Globalitalous on fakta ja suomalaiset firmat pestään kartalta pois. Eliittiä pelottaa, kun omat bisnekset lähtevätkin alta. TTIP jne eivät helpota asiaa yhtään. Tosin suomessa ei ole kohta markkinoita, joten tänne ei kukaan tule, eikä jääkään. Historia opettaa, kansa ottaa omansa aina lopulta.

Toimituksen poiminnat