Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Median ja päivystävien dosenttien asenneongelmat jatkuvat

Medialla ja päivystävillä dosenteilla on vieläkin suuria vaikeuksia suhtautua neutraalisti perussuomalaisiin, vaikka puolue on toiseksi suurin ja mukana tasavallan hallituksessa. Muutama esimerkki:

Kun demari Eero Heinäluoma valittiin neljä vuotta sitten tasavallan toiseksi korkeimpaan valtiolliseen tehtävään, media uutisoi siitä kuten pitääkin. Kun nyt tehtävään valittiin perussuomalainen Maria Lohela, niin toimittajalauma alkoi kaivaa tikun kanssa menneitä, jotta valinta ja henkilö voitaisiin asettaa mahdollisimman kielteiseen valoon. Unohtui kokonaan, että tehtävään valittiin koulutettu, kielitaitoinen ja edustuskykyinen nuorehko nainen. Tosiasiat eivät sopineet kuvaan, joka puolueesta halutaan antaa ulospäin.

Kun demari Lauri Ihalainen valittiin työministeriksi, niin media ja päivystävät dosentit suhtautuivat valintaan niinkuin pitääkin eli asiallisesti kommentoiden. Kun perussuomalaisten Jari Lindström valittiin, hänen sopivuutensa kyseenalaistettiin ja kaikkia hänen kannanottojaan on kommentoitu kielteisesti.

Kun ulkoministeri Erkki Tuomioja vieraili Tukholmassa, sikäläinen media uutisoi asiasta kuten pitääkin. Kun ulkoministeri Timo Soini vieraili Tukholmassa, media vaikeni asiasta tyystin.

Kun neljä vuotta sitten perussuomalaiset saivat ensimmäisen jytkynsä, sen jälkeen itseään suvaitsevina ja sivistyneinä pitäneet ilmoittivat muuttavansa maasta pois. Osa näyttää kuitenkin jääneen Suomeen, sillä perussuomalaisten näkökulmasta tilanne ei ole kokonaan korjaantunut.

(Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkistaa lähiaikoina tarkemman selvityksen median ja perussuomalaisten suhteesta.)

................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Olen jonkin verran netin keskusteluissa havainnut, että puolueenne kannattajilla on hyvin agressiivinen tyyli keskustella.

Ikään kuin tavoitteena olisi ajaa muut keskustelijat paikalta pois ja antaa mielikuva, että ainoina ollaan oikeassa. Miksi ihmeessä? Mitä pelättävää on siinä, että kukaan ei voi olla aina oikeassa? Ei ihmisen arvo siitä määräydy.

Vai onko tavoitteena vain hiljentää keskustelu ja kannaltanne "väärät mielipiteet"? Oletatteko, että erilaiset mielipiteet vaientamalla Suomi pääsee kasvu-uralle, kun tiedon määrä kasvaa maailmassa ihan huikeasti? Se on Suomen kannalta kallis virheoletus.

Miten käynee Venäjällä, kun sananvapaus tukahdutetaan? Miten kävi Neuvostoliiton?

Puolueenne kannattajat kritisoivat myös mediaa epäasiallisesti Suomessa.
Samalla jatkatte ihmettelyä, että miksi media suhtautuu teihin erikoisesti.
Maailman vapain media on Suomessa. Edelleenkin. Mitä vapaus onkaan?

Vuonna 2015 metsä edelleenkin vastaa, niin kuin sinne huudetaan.

Kyseessä on systemaattinen kulttuuri. Ja kulttuurin muutos lähtee puolueenne johdosta. Jos haluatte asiallisia kommentteja, suhtautukaa muihin asiallisesti. Helppoa.

Jos ette halua asiallisia kommentteja, jatkakaa entiseen malliin. Ehkä kannattaa miettiä, millä saatte kannattajanne suuntaamaan yhteistyöhön muiden suomalaisten kanssa.

Se on ehkä enemmän Suomen etujen mukaista. Jos Suomen etu jotain teille merkitsee.

Painotan tässä, että olen poliittisesti sitoutumaton yksityishenkilö.

Reijo Tossavainen

Tarkoituksena ei ole kyseenalaista kriittisyyttä. Päinvastoin, asiallinen kritiikki on erittäin tervetullutta. Sen sijaan olen arvostellut median ja päivystävien dosenttien asenteellisuutta. Puuttuu siis neutraali ja objektiivinen suhtautuminen.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Heijastatteko te teoillanne neutraalia ja objektiivista suhtautumista?

Jos heijastatte teoillanne sitä, sitä myös saatte. Aivan varmasti saatte.

Sitä saa, mitä tekee ja mitä puhuu ja mitä on. Sitä saa, mitä tilaa.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Mitä mieltä muuten olette siitä että kun perussuomalaiset olivat oppositiossa, niin korostettiin toisinajattelijuuden leimaa. Poliittinen korrektius oli kritisoitava asia, sanavalinnat ja räväkkä kieli ja kesken hallituskauden puhuminen olivat tärkeitä. Korostettiin että jokaisella on mielipide ja niitä on kuultava.

Nyt suunta on mennyt siihen että "pulinat pois". Oppositiossa kaikki erimielisyyden puhuminen on "räkyttämistä" ja "kitinää" ja muuta pejoratiivista. Korostetaan että "on demokraattisesti valittu hallitus, turpa kiinni". Enemmistöhallituksessa ei sitten tarvitsekaan olla toisinajattelija kun ollaan samoinajattelijoita.

Sinäkin tässä korostat että kritiikkiä ei saisi esittää. Että on kauheaa kun media ei käsittele puoluettanne kuten sinä haluat eli "osaa käsitellä" perussuomalaisia. Toki voisi väittää että perussuomalaiset "ei osaa käsitellä" vasemmistoa. Mutta se olisi mielestäni kohtuutonta tai typerää. "Ei ole objektiivista" on kiertoilmaus "sisältö ei miellytälle" politiikassa suunnilleen aina. Näppärää, etenkin kun se tuntuu tieteelliseltä mutta on helppo sanoa. (Ei sinullakaan ole objektiivisia todisteita liitoksena että miten ovat "objektiivisesti väärässä". En näe vertaisarvioitua tiedettä asiasta tässä blogauksessasi.)

Kysynkin sitä että milloin muilutukset alkavat? Milloin vasemmistolaiset lehdet lähtevät sensuuriin? Mäntsälän kapinan henkeä tuntuu olevan ilmoille. Oletteko Te halukas uudeksi Svinhufvudiksi? (Joka hoiti em. tilanteen kunnialla kotiin.)

PS. Tässä ei ole edes tuohtumus leikkauksista. Mielipiteeni niihin on irrelevantti (sanotaan kuitenkin että ns. "ymmärrän leikkaustarpeet".) Huomioni keskittyy siihen kieleen ja asenteisiin joita ilmennetään. "Tervemenoa Pohjois-Koreaan" on toki ollut asenteena vakio jo ennen. Kun poliitikko sanoo mitä lehdet hänestä saavat tai eivät saa sanoa on tilanne varsin mielenkiintoinen. Etenkin "toisinajattelijan" maineella ratsastavilta sananvapauden sankareilta. (Btw. en pidä kommareista suunnilleen yhtään itse.)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos media vaikeni Soinin käynnistä Ruotsissa, miten on mahdollista, että minä näin alkuviikolla tv-raportin jossa Suomen ja Ruotsin ulkoministerit keskustelivat tosiaan kätellen? Ja nyt vastaukseksi EI kelpaa, että olisin katsellut Yle Teemalta 70-luvun kertausohjelmaa "Ulkoministeri Väyrynen länsinaapurissa".

Lindströmin tapauksen tekee kriittiseksi työ- ja oikeusasioiden yhdistäminen samaan salkkuun. Amatööri oikeusministerinä on jo sellaisenaan riskaabeli hahmo, vaikka en uskokaan tämänkertaisen valinnan johtavan vaikeuksiin.

Maria Lohela tulee loppuvuonna nauttimaan erittäin myönteistä naistenlehtijulkisuutta, mikä on merkittävä mediavoitto perussuomalaisille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Se kuuluisin dosentti Johan Bäckman pitää Soinin ja persujen lippua korkealla. Niinpä persut on otettu venäläisessä mediassa hyvin vastaan.

http://rk-press.ru/a/11587

http://www.regnum.ru/news/polit/1929999.html

Reijo Tossavainen

Jos ilmaisen asian lievästi, niin sanon, että desanttidosentti Bäckman on äärimmäisen vastenmielinen henkilö.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren
Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Et halunnut ilmaista, ettei vaan persut, vaan koko Suomen uusi hallitus on otettu Venäjällä hyvin vastaan, ainakin noiden linkkiesi perusteella. Varmaan sinua kauhistuttaa, että juuri tuon Venäjällä Suomen asioiden ykköstiedottajaksi päässeen Bäckmanin ansiosta. Sipilää tuossa linkkisi jutussa kutsutaan Putinin ystäväksi, tätähän väittivät ennen vaaleja täällä puheenvuorossa useat kokkari-bloggarit. Näyttää tieto uponneen venäläisiin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tossavainen juttelee:

"Unohtui kokonaan, että tehtävään valittiin koulutettu, kielitaitoinen ja edustuskykyinen nuorehko nainen."

Niin tosiaan, Ylen vaalikoneessa Lohela on ilmoittanut osaavansa peräti suomea ja englantia. Että kielitaitoa löytyy, sano.

Reijo Tossavainen

Englannin taito erittäin hyvä, muitakin kieliä suht´sujuvasti.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kun käytetään luonnehdintaa "nuorehko" Lohelan ikäisestä naisesta, ollaan helposti räjähdysherkällä alueella. Nuorehko nimittäin nuivasuomeksi on kutakuinkin sama kuin "ei enää aivan nuori".

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #14

Joo, iän vois jättää vaikkapa ihan kokonaan pois näistä arvioista. Vaikka tolla ikähaitarilla toki jokainen alle 40v. on nuori.

Reijo Tossavainen

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkistaa lähiaikoina faktatietoa median ja perussuomalaisten suhteesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Loistavaa, vihdoinkin objektiivinen ja riippumaton näkemys!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Veikkaanpa jo näin ennakkoon, siitä tulee alansa klassikko!

Jarmo Skog

"...toimittajalauma alkoi kaivaa tikun kanssa menneitä..."

Ei tarvitse tikun kanssa kaivaa, kun kysymys on edustajan omasta blogista, jossa hän julkisesti kertoo mielipiteistään. Ilmeisesti poliittisen muistin rajaksi tulisi määrätä maksimissaan 5 vuotta?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Reijo, YLE:n valtioneuvosto valitaan uuden eduskunnan ensimmäisillä valtiopäivillä, kuten tiedätte. Millaista kokoonpanoa ennustatte ja millaisin poliittisin jakolinjoin? Arvattavasti tulee olemaan mielenkiintoinen rumba.

Reijo Tossavainen

Paikat määräytyvät puolueiden koon mukaisesti. Kukin puolue nimeää omat henkilönsä. Ylen hallintoneuvostolla on vähän todellista päätösvaltaa. Siitä minulla on neljän vuoden kokemus.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö hallintoneuvosto nimeä yhtiön hallituksen? Keksitkö jotain suurempaa ja tärkeämpää päätettävää joka sille pitäisi määrätä?

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #20

Max: Kyllä, se on hall.neuvoston tärkein tehtävä. Olin 4 v. ajan hallintoneuvostossa ja myös sen työvaliokunnan jäsen, joka valmisteli uuden hallituksen puh.johtajan valinnan. Se oli pitkä ja perusteellinen prosessi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Miten tämä käy yksiin tuon aiemmin kirjoittamasi kanssa? "Ylen hallintoneuvostolla on vähän todellista päätösvaltaa."

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #26

Muihin käytännön asioihin vaikuttaminen on vähäistä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Eli voi ajatella, että hallintoneuvosto menee melkein yksi yhteen hallituksen paikkajaon mukaan (no hiukan vuotanee opposition puolelle).

Voisiko siten väittää, että edellisellä kaudella päätösvallan puute johtui ennen kaikkea sisäisistä syistä, eli mistään ei oltu tarpeeksi yksimielisiä? Olisiko mahdollista arvioida, että nyt hallintoneuvostolla olisi enemmän päätäntävaltaa, koska oletettavasti yksimielisyyskin on vahvempaa?

Toivottavasti YLE:stä tulee taas se, mikä sen odotetaan olevan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kaikki pöly laskee aikanaan. Maasta muuttavat ne, joilla on eväät menestyä muuallakin. Harvalla on.
Mutta, kuten Sunnuntaisuomalaisen kyselyssä kolmisen vuotta sitten tiivistettiin, PS on toimittajien inhokkipuolue, kun taas vihreitä äänestäisi lähes kolmannes:
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/susu-pe...

Silloin asiaa kysyttiin muiltakin kuin Tossavaiselta... :-)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Minä jos kukaan olisin iloinen siitä, että näin korkea-arvoiseen virkaan valittiin nainen, JOLLEI hänen arvonsa olisi täysin päinvastaiset kuin omani. Lohela on mm. täällä blogissaan julistanut, että homothan on jo tasa-arvoisia koska saavat mennä naimisiin eri sukupuolta olevan ihmisen kanssa. Joopajoo. Maahanmuuttajakommenteista nyt puhumattakaan.

Onneksi persut eivät kuitenkaan ole f-sanaa kehdanneet mainostaa. Tuo "ei saa haukkua koska vihdoin virassa nuori nainen"-silmänkääntötemppu ei huijannut edes feministejä.

Lindströmistä mulla ei ole sen kummempia kommentteja... Joku ilkeämpi saattaisi kommentoida, että näyttääkö uskottavan poliitikon kotisivut tältä http://www.jarppalindstrom.net/
Ihan puuntakaa tullut tuntematon nimi joka autettiin syrjäyttämään Ruohonen-Lerner puolueen johdossa. Että tällästä puolueelta joka kehuskelee puhemiehensä sukupuolella. Nyt kun R-L on lähetetty kauas Brysseliin, alkaa olla puolueen uskottavat ministerivalinnat kiven alla kun Kankaanniemen sekoilut tuli julkisuuteen.

Mä luulen, että medialla ihan vaan on tällähetkellä isompia skuuppeja kuin Soinin tukholmanvierailu.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Hyvä Reijo Tossavainen ja persut!

Miten teille näin pääsi käymään? Ymmärsitkö itse ja ymmärsiköhän eduskuntaryhmänne puhumattakaan kenttäväestä, mihin teidät vietiin?

Timo Soini hallituskiimassaan ymmärtäen tämän olevan viimeinen hetki HÄNEN päästä merkittävälle ministeripostille vei teidät porvarihallitukseen, jonka ohjelmaan kirjatut leikkaustoimet kohdistuvat ERITYISESTI TEIDÄN KANNATTAJAKUNTAANNE.

Samassa yhteydessä hän sementoi oman valtansa siten, että ryhmällänne ei edes kokonaisena ilman häntä ole minkäänlaista mahdollisuutta muutoksen mahdollistavaan kritiikkiin – kitinään kylläkin. Hänhän nimittäin sai sekä Stubbin että Sipilän lupaamaan muutoksen puoluerahoituslakiin. Vaikka koko ryhmänä haluaisitte muutosta, se ei onnistu, koska puoluetukirahat jäävät kaikissa vaihtoehdoissa Timon ”haltuun”.

Edellisen kauden puoluetukipotinhan Timo varmisti oman päätöksenteon alle jo puoluetoimistohankinnan yhteydessä tapahtuneella säätiöinnillä!

Että tämmöinen veijari teillä puheenjohtajana:-)

Kerropa meille nyt, miten yhteiskunnassa kannetaan vastuuta heikompiosaisista. Sitähän korostit näissäkin keskusteluissa ollessasi kansanedustaja!

Reijo Tossavainen

Ymmärrämme, että hallituksesta käsin voidaan vaikuttaa asioihin. Ymmärrämme senkin, että hallituksessa joudumme tekemään kompromisseja. Silti se on paljon parempi tilanne vaikuttamisen kannalta kuin oppositiossa oleminen.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

"Ymmärrämme, että hallituksesta käsin voidaan vaikuttaa asioihin. Ymmärrämme senkin, että hallituksessa joudumme tekemään kompromisseja."

Reijo hyvä!

Mistä sinä nyt olet saanut valon? Viime kaudellahan olit sitä mieltä, että hallituspuolueet kaikki pettivät kannattajansa, kun tekivät kompromisseja!

Vain persut eivät sellaisia mielestäsi suostuneet tekemään menemällä hallitukseen.

Mistä nyt tuulee? Vai alkaako hallituskiima leviämään jo laajemmallekin;-)

Cenita Sajaniemi

Jo lukuisia vuosia RKP:n vastavoimia haukkunut media ei tietenkään voi kääntää takkiaan ja ruveta persujen sylikoiraksi, saatikka uutisoimaan asiaa.
Hesarikin on todistanut sen, että kenen leipää syöt sen lauluja laulat.

Kaksipuolue-Ruotsille ja politiikalleen voi vain sanoa Goodbye Sweden!https://www.youtube.com/watch?v=zZtc2ma2GEQ

Ruotsissa ei olla kiinnostuneita Suomesta tai edes Suomen asioista, mutta ehkäpä Suomen puolustusministeri saa Ruotsissa paremman kohtelun kuin ulkoministeri Soini, joka käteltiin niin viileästi Arlandassa, että jopa Ruotsin oma lehdistö kauhisteli tapahtunutta. Noin ei tietenkään kohdeltaisi edes koiraa.... ja jos Soini olisi ollut musulmaani, olisi hänet kannettu juhlasaattuessa Tukholmaan.
Suomen ulkoministeri, vaikkakin persu, tulee saamaan riemullisen vastaanoton. Tulemme näkemään mitä kiinnostavinta teatteria. Heh-heh.

Mika Lehtonen

Sama lauma kerääntyy aina räksyttämään tossavaisen blogeihin. Itse arvostan jaksamista taistella tuulimyllyjä vastaan. Median toimia on todella syytä tarkkailla. Tosin persuilta on paha virhe, jos yhä takertuvat sukupuolineutraaliin lakiin. Menetätte pian kaikki nuoret kannattajat tuolla konservatiivisuudella.

Cenita Sajaniemi

...."Sama lauma" ..... he ovat hyvin edustettuina suosittelemassa ensimmäistä kommenttia. Ihan yksitoista kappaletta; ja ovat jatkuvasti Tossavaisen kimpussa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Itse olen hieman vertaillut kreikkalaismedian toimintatapoja. Luonnollisesti eri TV-kanavien (n. 6-7, joita seuraan) iltauutislähetykset pursuavat maan talousongelmia. Usein tunnin mittaisissa uutislähetyksissä vatvotaan politiikkaa ja IMF/EKP -uutisia helpostikin 40 minuutin ajan.

Uutislähetyksissä nostetaan kansainvälisten lehtien ja uutistoimistojen kirjoittelua Kreikasta. Mukana ovat mm. Financial Times, The Economist, Handelsblatt, Bloomberg, Reuters, New York Times...

Tämän lisäksi uutisissa on otettu selvää eri puolueiden kannanottoja kuhunkin aiheeseen - Kultaista sarastustakaan unohtamatta. Puoluehan on maan kolmanneksi suosituin puolue.

Cenita Sajaniemi

Suomessa, mitä ilmeisemmin, toimittajat eivät ole kiinnostuneita politiikasta tai Suomen hyvinvoinnista. Medialla ei ole tehtävää, ennen kuin keksivät kuinka pönkittää oppositiossa olevaa RKP:tä. Vihapuheitakaan ei ole jaksettu otsikoita, ainakaan RKP:n omia.

Muuten Henry, ONNEKSI OLKOON!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tottumista vaatii myös täkäläisten politiikkojen "keskustelujen" seuraaminen. Esimerkiksi aamulähetysten vieraana olevat kansanedustajatkin huutavat naama punaisena toistensa päälle, kädet heiluvat kuin helikopterin lavat.

Se on toki myönnettävä, että siitä ei ota tolkkua. Rajoittunut kielen osaamisaste on tietysti merkittävä tekijä.

Toisaalta, täkäläiset tavat ovat jotenkin niin paljon inhimillisemmät, eikä kaikkea energiaa tarvitse kohdistaa Suomen tavoin siihen, ettei vaan joku hellanlettas ripustaudu ristille.

Kulttuureissa on siis eroja. Eikä se välttämättä ole huono asia.

Niinjoo, kiitos. :D

Toimituksen poiminnat