Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Putinistit polvilleen talouspakotteiden avulla

Saksasta lähti tänään Moskovaan tiukka viesti, kun G7-maat ilmoittivat olevansa valmiita kiristämään sanktioita.

”Toistaiseksi valmistelemme Venäjän-lisäsanktioita teknisellä tasolla. Niiden ottaminen käyttöön riippuu kuitenkin siitä, kuinka Minskin-sopimusta noudatetaan”, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama arvioi Venäjän tilannetta G7-kokouksen jälkeen.

”On todennäköistä, että Venäjän-sanktioita kiristetään tämän vuoden aikana”, Ranskan presidentti Francois Hollande arvioi.

Obaman mielestä Venäjän presidentti Vladimir Putinin päätökset raunioittavat nimenomaan Venäjän taloutta ja venäläisiä. Talouden romahdus on päivä päivältä lähempänä.

Raakaöljyn ja kaasun hintojen lasku on ollut todella ikävä yllätys Putinin johtamalle uusimperialistiselle  valtakoneistolle. Ja mikä heidän kannalta on pahinta, energian hinta todennäköisesti pysyttelee alhaalla pitkään, jopa vuosia.

Siksi Venäjän valtion budjetti on rajusti alijäämäinen ja vanhat vararahastot on kohta syöty kokonaan. Myös kansantalous on selvästi miinusmerkkinen. Tulevaisuudessa  talouden puolelta on odotettavissa aina vain huonompia uutisia. Nykymenolla talous romahtaa viimeistään ensi vuonna.

Toivottavasti G7-maat lisäävät pakotteita, koska Venäjän talouden romahduttaminen on ainoa keino saada putinistiseen politiikkaan muutos. Sotilaalliset keinot voivat olla vain äärimmäinen mahdollisuus.

..........

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Raakaöljyn raju hinnanousu mahdollisti Neuvostoliiton rynnimisen Afganistaniin ja Angolaan, sekä tukemaan sissiliikeitä maailman eripuolilla.
Nyt voi todellakin olla päinvastaiset vaikutukset.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Tarkuutta Reijo; Venäjän budjetti ei ole vielä rajusti alijäämäinen, -0,5%
Ennusteen mukaan se kyllä laskee kesän ja syksyn aikana, ollen 09/2015 -5%

http://ieconomics.com/russia-government-budget-for...

Valuuttavaranto on laskenut vuodessa noin 25%, mutta on edelleen 356005 USD Million in April of 2015

http://www.tradingeconomics.com/russia/foreign-exc...

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Olen samaa mieltä että Venäjän talous kärsii ja tulee kärsimään vielä enemmän, tarkoitin vain noilla luvuilla ettei sen talous ole vielä ihan vapaassa pudotuksessa. En vastusta pakotteita vaikka niistä itsekin kärsin täällä asuvana

Pekka Heliste

Venäjä on lisännyt yhteistyötä Kiinan kanssa ja Kiinan ylijäämäinen talous voi ottaa kannettavakseen Venäjän taluden

Kiina tarvitsee Venäjän luonnonrikkauksia, joten Kiinalla on hyvä motiivi tukea Venäjää

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

"Kiina tarvitsee Venäjän luonnonrikkauksia, joten Kiinalla on hyvä motiivi tukea Venäjää"

Tai olla tukematta. Neuvostoliittokin tarvitsi Petsamon nikkeliä ja toimi omalla tavallaan sen tarpeen tyydyttämiseksi. Kiina on lisäämässä sotilasmenojaan prosenttimääräisesti Venäjääkin enemmän seuraavan viiden vuoden aikana.

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov

Reijo,

Oletko sitä mieltä, että Venäjän huono taloustilanne jotenkin hyödyntää suomalaisia? Tuleeko tänne lisää maksavia turisteja vai työllistääkö Valio lisää väkeä pystyäkseen tuomaan Venäjän markkinalle lisää tuotteita?

Muuten, mitä tapahtui Suomessa 1990-luvun alussa, kun Venäjän talous oli alijäämässä?

”Ei se, että oma lehmä on kuollut, vaan se, kun naapurin on vielä elossa.”

Reijo Tossavainen

Venäjän huono taloustilanne ei hyödytä meitä lyhyellä aikavälillä. Pidemmässä juoksussa rauhantahtoinen ja naapureidensa itsemääräämisoikeutta kunnioittava Venäjä on kuitenkin tärkeämpi asia.

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov

Itse olen sitä mieltä, että Venäjän johto on vaihdettava (laillisella keinolla), koska nykyinen politiikka ei vasta Venäjän kansan intressejä. Valitettavasti enemmistö venäläisistä on toista mieltä. Mutta pakotteet tekevät tilanteen huonommaksi, koska nyt Putinilla löytyy perusteita ”no mitäs minä sanoin, länsi on meitä vastaan kuten aina, äänestäkää minua niin hoidan homman”.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #7

Millä tavoin Putin hoitaa homman?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #7

Lev, jos pakotteet lopetettaisiin ilman, että johtaja Putinin tarvitsee suostua mihinkään minkä vuoksi ne asetettiin, johtaja Putin sanoo kansalle,

siinä näitte, hoidin homman ja heikko länsi nöyrtyi minun edessäni.

Lev, "laillinen keino" voisia olla äkillinen sairastuminen, jolloin kansan rakastama johtaja raskain sydämin vetäytyy datsalleen viettämään hyvin (rahallisesti) ansaittuja "sairaseläkepäiviään".

Silloin johtajan ei tarvitse menettää kasvojaan ja kaikki voittaisivat.

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov Vastaus kommenttiin #19

Oletko Matti varma, että Putinin tilalle tulee rauhallisemmin käyttäytyvä hahmo eikä päinvastoin?

Putin on nyt vaikeassa tilanteessa siinä mielessä, että jos hän perääntyisi ja lopettaisi tukea separatisteille, moni Venäjällä rupesi pitämään häntä heikkona, hän menettäisi kannatusta ja hänen tilalle voisi tulla vähemmän järkevä kaveri.

Toisaalta Venäjällä on olemassa oppositio, joka omaksuu länsimäiset arvot ja jonka mielestä Euroopan ja USA:n kanssa pitää olla ystävyys eikä vihollisuus. Venäjällä on paljon annettavaa lännelle (paitsi raaka-aineita) ja päinvastoin. Opposition kannatus on tällä hetkellä pieni, mutta se pikkuhiljaa nousee. Lännen tulisi antaa katuvenäläisille ymmärtämään, ettei se ole mikään vihollinen (huolimatta siitä mitä valtiopropagandakoneisto puhuu), siellä asuvat ihmiset eivät vihaa venäläisiä (vaikka eri mieltä Venäjän valtion politiikasta) ja mikä elintaso voi saavuttaa elämällä länsimaisten arvojen mukaan.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #29

Jos Venäjän talous romahtaisi, niin kansa kyllä ymmärtäisi mistä on kysymys. Se vetäisi tukensa yltiönationalistiselta politiikalta. Sen jälkeen Ukraina voisi jälleen itsenäistyä myös Itä-Ukrainan osalta, ehkäpä myös Krimin osalta.

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov Vastaus kommenttiin #30

Henkilökohtaisista syistä en voi tahtoa Venäjän talouden romahtamista. Ja Suomelle Venäjä ei ole tehnyt mitään pahaa (viime aikoina). Sitä paitsi en ole varma, että ”kansa kyllä ymmärtäisi mistä on kysymys. Se vetäisi tukensa yltiönationalistiselta politiikalta”. Minusta talouden romahtaminen lisäisi vain kurjuutta ja katkeruutta. Ei ole kovin vaikea arvata, mihin suuntaan vyöryisi satoja tuhansia pakolaisia. Ja kuinkapa kävi vaikka Saksassa 1920-1930 luvulla, kun kanssa oli nöyryytetty?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Talouden "romahtaminen" harvoin on läpihuutojuttu niin kauan kuin mailla on oma valuutta, kohtuulliset sisämarkkinat ja perustarvikkeiden tuotto turvattu. Venäjällä on edelleen markkinat täysin avoinna Kiinaan ja joihinkin muihin merkittäviin talousalueisiin.

Jos nyt ajatellaan kuinka kauan vaikkapa Pohjois-Korea on kestänyt valtavan paljon pahempia pakotteita ja surkealla omalla tilanteella, Venäjällä on loistava tilanne.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Marko Grönroos

Yleinen argumentti Venäjän talouden kestävyydestä on todistelu Kiinan tai BRICS maiden, johon Kiinakin kuuluu, antamasta turvasta Venäjän talouden tukemisesta sen heiketessä. Yleinen uskomus ja hokema on, että maat pystyvät Venäjän talouden mahdollisen romahtamisen estämään. Siihen ne eivät pysty.

Minusta turva on lähinnä kosmeettinen. Ensinnäkään Kiina, jota ilman BRICS maita ei olisi edes olemassa, on tehnyt kaupallisia energiasopimuksia Venäjän kanssa. Sopimukset eivät ole Kiinan apua Venäjälle vaan edullisia kauppoja. Ne ovat suorastaan poikkeuksellisen edullisia Kiinalle. Kiina on tehnyt Putinille tarjouksen josta hän ei voinut kieltäytyä.

Minä pidän Venäjän aktiviteettia itään lähinnä avunhuutona ja se on peiteltyä nöyryytystä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Minä pidän Venäjän aktiviteettia itään lähinnä avunhuutona ja se on peiteltyä nöyryytystä."

"Monet väittävät, että Venäjä on muka kääntämässä selkänsä Euroopalle. Varmaan täälläkin on jo sanottu, että se etsii uusia talouskumppaneita, ennen kaikkea Aasiasta. Se ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Olemme olleet aktiivisia Aasian-Tyynenmeren alueella jo vuosia eikä sillä ole mitään tekemistä pakotteiden kanssa. Niin ovat toimineet monet läntisetkin maat, sillä Idän merkitys sekä maailmantaloudelle että -politiikalle kasvaa koko ajan. Ei sellaista voi jättää huomioimatta.

Kaikki siis toimivat näin. Sitä suuremmalla syyllä meidän on syytä tehdä niin, kun suuri osa alueestamme on Aasiassa. Miksi emme käyttäisi tätä etua hyväksemme? Sehän olisi kovin lyhytnäköistä."

http://venajastasuomeksi.blogspot.fi/2014/11/putin...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Millä tavalla P-Korea on kestänyt? Kuvitteletko, että Venäjän keskiluokka on valmis P-Korean elintasoon ja ihmisoikeuksiin Putinin puolesta?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

No se ei P-K ole vieläkään tuhoutunut mahdottomuuteensa tai antanut periksi, sikäli se on kestänyt.

Muutenkin talouspakotteet ovat historiallisesti vaikuttaneet aika huonosti; maat on saatu ajettua ahdinkoon ja vähennettyä vaikutusvaltaa, mutta hallintojen valtaan niillä harvemmin on ollut heikentävää vaikutusta, pikemminkin päinvastoin, kansan turvautuessa vahvoihin johtajiin. Varsinaisiin poliittisiin romahduksiin (mm. Neuvostoliitto, Libya) on yleensä mennyt vähintään vuosikymmeniä. Ja tuskin Venäjä vajoaisi P-K:n tasolle nykyisten vielä verraten kevyehköjen pakotteiden vuoksi.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

1. Immediate and full bilateral ceasefire, kumpikin osapuoli rikkoo

2. Withdrawal of all heavy weapons by both sides, kumpikin osapuoli rikkoo

3. Effective monitoring and verification regime for the ceasefire and withdrawal of heavy weapons, -ETYJ hoitaa parhaillaan

5. Pardon and amnesty by banning any prosecution of figures involved in the Donetsk and Luhansk conflict, -nähtäväksi jää. Kiovasta kiinni.

6. Release of all hostages and other illegally detained people- en tiedä tilannetta.

7. Unimpeded delivery of humanitarian aid to the needy, internationally supervised, -ei onnistu nykyisellään, Kiovan alueilta ei avustussaattueet pääse maakuntiin. ETYJ-raportti.

8. Restoration of full social and economic links with affected areas- Viimeisin ETYJ raportti kertoo vesien katkaisusta maakunta-alueilta. Kiova rikkoo. Eläkkeet ja sosiaali etuudet maakuntiin, Kiova rikkoo.

9. Full Ukrainian government control will be restored over the state border, throughout the conflict zone.- Avainkohtia onnitumiseen. Riippunee siitä miten homma etenee. Maakunnat rikkoo.

10. Withdrawal of all foreign armed groups, weapons and mercenaries from Ukrainian territory, -luulisin että tämän tulisi koskea mahdollisten Venäjän aseiden lisäksi myös Naton antamaa kalustostoa sekä Azov-pataljoonassa ja muissa oligarkkiarmeijoissa toimivia ulkomaalaisia, maakunta joukoissa taistelevien venäläisten lisäksi. Molemmat rikkoo.

11. Constitutional reform in Ukraine, with adoption of a new constitution by the end of 2015- Tätä jouduttaneen muokkaamaan, niin että perustuslaki takaa muutakin vain perus ihmisoikeudet. Joita niitäkään ei nykyisellään. Kiovasta kiinni.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Just kilahti uusin ETYJ raportti.

SMM tutkinut taas pommitusjälkiä maakunnissa. Pääasiassa 120mm tykistön kraatereita.

Kiovan alueilla sähköntoimituksen vaikeuksia tykistön osumien takia.

Maakunnista kerrotaan edelleen ettei humanitäärinen apu tule läpi. Ambulanssitkaan eivät liiku alueella. (“DPR”-controlled Trudovskyi)

Poroshenkon hallinnon vastaisia protestejä 2 kpl, toinen Lviv'ssä äärioikeistolainen Oikea Sektori kapinoi nyt Poroshenkoa vastaan, haluten virallisen aseman taistelussa maakuntia vastaan.

Kiovassa Svoboda vastustaa oligarkkien osallistumista Kiovan hallintoon ja korkeita elinkustannuksia, sekä huonoa taloustilannetta.

Oikea sektori vaatii kommunisti muistomerkkien tuhoamista.

Homot, lesbot ja muut seksuaalivähemmistöt marssii Kiovassa. Marssin kimppuun ilmeisesti loikannut Kyiv Dynamo Ultras fudishuligaanit. Siellä on loukkaantunut poliiseita ja homoja ja muita ilotulite hyökkäyksessä. Myös Oikea Sektori paikalla, jäseniä pidätetty.

3000 naista 15-75 v, marssinut Kiovassa vaatien Poroshenkon asettamista syytteeseen.

Taitaa Poroshenkolla olla muitakin ongelmia kuin maakunnat...

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1965...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Riku Reinikka

Etkö näe mitään ristiriitaisuutta esittämässäsi #9 listassa. Minä näen.

Ukraina rikkoo sopimusta omalla maaperällään puolustaessaan omaa aluettaan ja itsenäisyyttään.

Separatistit ja Venäjän tukemat joukot rikkovat sopimusta itsenäisen Ukrainan maaperällä saadakseen haltuunsa alueita itsenäisestä Ukrainasta.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

No mun mielestä tulitaukosopimuksen tulisi koskea kumpaakin osapuolta..

Aika luonnollisesti. :-D Muutenhan se ei ole mikään tulitauko.

Pääasia olisi nyt saada tuo tauko pitämään, jota ETYJ raporttien mukaan rikkoo kumpikin osapuoli.

Ja sopimusta rikotaan muutenkin kuin vain ampumalla, vaikka se ei kaikille ihan selvää olekkaan.

Tossa on sopimuksen pääkohdat, jotka tulisi saada täytäntöön.

BBC tarkentaa viimeistä kohtaa näin

"A key element of which will be decentralisation (taking account of the special features of certain parts of Donetsk and Luhansk regions, agreed with representatives of those regions), and adoption of permanent laws on the special status of those areas."

Myös tuo on Minskin sopimuksen osa. Samoin kuin eläkkeet ja sosiaalietuudet maakuntiin, joita Kiova ei nyt maksa.

Näetkö että kyseessä on eräänlainen kierre, joka ei näköjään ota katketakseen. Siihen tarvitaan neuvotteluja, myös aluehallintojen edustajat on istutettava samaan pöytään.

Ei se Venäjää sanktioimalla ratkea vaikka miten siihen haluttaiskin uskoa. Kyllä Kiovankin pitää osallistua Minskin noudattamiseen, kaikilta osin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Sotilaalliset keinot voivat olla vain äärimmäinen mahdollisuus".

Mutta sotilaalliset keinot ottavat ensimmäisinä käyttöön ne, jotka pakotetaan polvilleen.

Otatko siitä vastuun, Tossavainen?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vastuun kantaa se nuorempi polvi, joka rintamalle ensimmäisten joukossa kutsutaan.

"Varjele noita Suomen herroja, etteivät toista kertaa löisi päätään Karjalan mäntyyn."

Reijo Tossavainen

Onko sitten käpykaarti ratkaisu ongelmiin?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #21

Tossavainen, mitä viitteitä siihen on että Venäjää sanktioimalla toi kriisi ratkeaa, kun haluat lisätä pakotetteita?

Minskin sopimusta rikotaan molemmin puolin ja muutenkin kuin ampumalla. Siihen liittyy myös maakuntien lainsäädännölliset oikedet ja erityisasemaa koskevat lakimuutokset ihan samalla lailla, myös maakuntien eläkkeet ja sosiaalietuudet, kuin myös hallituksen oikeus valvoa omia rajojaan.

Siksi tarvitaan ennenkaikkea neuvotteluja ja jonkinasteista "vaihtokauppaa".

Toi ei ole helppo rasti, eikä ainakaan ratkea sanktioimalla Venäjää, joka nyt tuntuu olevan se ykköslääke mitä länsi tilanteeseen tarjoaa.

Kannattaisi ehkä lähteä lähestymään toiselta kantilta. Ottamalla Venäjä mukaan mahdolliseen rauhanturvaoperaatioon ja siten sitouttaa osallistumaan kriisin ratkaisuun. Ja nimenomaan sellaisilla yksiköillä, jotka koostuvat eri osapuolista, jolloin ei pääse syntymään vahingossakaan mitään epämieluisia tilanteita rauhaturvajoukkojen ja kriisin osapuolien kesken.

Nyt sekä Venäjä, että Ukraina, molemmat virallisesti lausuvat kuinka tulitauko pitäisi saada pitämään. Silti mitään ei tapahdu. Jossainhan se vika on... Tai sitten maakunnat ei tosiaankaan ole Venäjän hallinnassa. Sitäkään vaihtoehtoa ei voi muka esittää. Onhan se oikeasti olemassa sekin.

Jos tollasta lähdettäisiin hakemaan ja joku osapuolista ei siihen suostu, niin silloinhan asia on kerralla selvä. Kyllä syyttävän sormen pitäisi osoittaa silloin sinne, joka kieltäytyy yhteisestä rauhanturva operaatiosta, kun kerran Minskiin on sitouduttu.

Nyt on lähdetty siitä, että Venäjää rankaisemalla tämä homma jotenkin aukeaa kuin taikaiskusta. Minusta se on outo kulma tässä tilanteessa. Eikä ole näyttänyt toimivan. Edes kehitystä parempaan ei ole ollut havaittavissa.

Mä näkisin että sun velvollisuus olisi käyttää aikasi vaikka miettiäksesi uusia näkökulmiä kriisin ratkaisemiseksi tai koittaa hoittaa vaikka jotain kotimaan asioita mikäli mielikuvitus ei riitä, eikä käyttää aikaasi täällä kirjoittelemassa tyhjänpäiväisyyksiä käpykaarteista.

Nimittäin Venäjän tahallinen romahduttaminen tulee ajamaan maan kaaokseen ja se ei tule rajoittumaan vain sen rajojen sisäpuolelle. Vaikutukset on parhaimmillaankin katastrofaaliset, myös Suomelle.

Putinin suosio ei ole osoittanut minkäänlaista horjumista, harvalla valtiojohtajalla on yhtä laaja mandaatti kansalta kuin Putinilla.

Ja mitä jälkeen Putinin? Samaa kaaosta kuin olemme saaneet nähdä esim Libyassa ja Irakissa? Sieltähän valtionjohto potkaistiin alas jakkaralta ja nyt menee oikein "mainiosti".

Jos taas Putinin seuraajaksi on jo suunnitelmat tehtynä, niin silloinhan alkaa näyttää siltä että koko kriisiä pyritään eskaloimaan tarkoituksellisesti vain vallankaappauksen aikaansaamiseksi. Molempi pahempi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #21

Kun Tossavainen esittää näin jyrkkiä kannanottoja ulko- ja puolustuspolitiikastamme, vaikka entinen vallankäyttäjä onkin, edellytän hänen vastaavan ja suhtautuvan esittämääni kysymykseen vakavasti – eikä vain huitaisevan olennaisinta pois itseään kiusaamasta kuin hyttysen. Täällä blogistaniassa hän on silti edelleen hyvin seurattu hahmo.

Siis: oletko Tossavainen valmis ottamaan vastuun noista sanoistasi ja mielipiteistäsi, jos käy niin kuin käy, mikäli Suomi ja länsimaat asennoituvat Venäjään kuten esität (Venäjä lyödään polvilleen)? Kuten mainitsin, nurkkaan ajettu eläin muuttuu aina aggressiiviseksi pedoksi – täsmälleen samoin toimii valtapolitiikka nyt ja on aina toiminut.

Esimerkkejä historiasta löytyy lukuisia, tunnetuin lienee Saksa, kun sitä nöyryytettiin ensimmäisen maailmansodan hävittyään. Ja kuinkas sitten kävikään...? Voittajavaltiot ottivat opiksi totaalisesta virheliikkeestään toisen maailmansodan jälkeen, eikä Saksaa enää lyöty polvilleen vaan sitä rakennettiin voittajavaltioiden kanssa yhteistyössä. Tuloksista voidaan olla monta mieltä, mutta eipähän Saksan nöyryyttämisen vuoksi ole ollut kolmatta sotaa uhkaamassa.

Älä luikertele enää, vaan vastaa sanoistasi, mies.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #23

Ei "vaikka", vaan "koska"

Mä en ymmärrä miten tää nyt voimalla ajettava linja nähdään ainoana vaihtoehtona. Uskomatonta putkinäköisyyttä.

Paavo Väyrynen taitaa olla ainoa kotimainen poliitikko, joka esittänyt edes jotain rakentavaa kriisin hoitamiseksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #25

Tarkoitatko Riku näitä tyypillisiä väyrystelyheittoja eli kv. termiä lainatakseni "Vaeyrynenizationia"? ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183550-s...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #43

Ei millään pahalla, mutta en oikeesti jaksa lukea sun tekstiä. Vilkaisin pikaisesti ja se riitti. Syyt siihen olen jo sulle kertonutkin.

Se mitä tarkoitan on Väyrysen ehdottama ns. Puerto Ricon-malli.

http://www.paavovayrynen.fi/2014/12/31/poliittinen...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #44

Sepä juuri. Yksi sovellus ajattelusta 'läheltä - kaukaa'.

Mitä neuvottelutaktiikkaa tai ratkaisunhakua ylipäätään on mennä aina lähtökohtaisesti puolitiehen vastaan kun piru pahaa tehtyään ja uutta suunnitellessaan ojentaa kätensä ja pyytää toistakin pikkusormea, "sidotaan simulta kädet ja teipataan suu niin et vahingoita itseäsi tai minua etkä voi huutaa apua jos vaikka meille tulee vielä erimielisyyttä kun olet tuollainen riidanhaast..."

Mitä neuvottelemista se on? Miksi neuvotella sellaisen kanssa joka on käskettävissä tai enemmänkin: niin suomettunut että myötäilee paavin kantoja olemalla jo ennalta paavillisempi kuin tsaari itse. Mutta onneksi uussuomettuneisuus ei ole sittenkään pakollista. Kuten sanottu, olisi sulaa hulluutta löysätä pakotteita juuri nyt kun ne ovat osoittautuneet tehokkaimmaksi keinoksi voittaa Venäjän aloittama kylmä sota, mikäli kuumalta halutaan välttyä. Rintamakarkuruutta nyt eivät jälkipolvemme antaisi koskaan anteeksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #23

Vastauksen voit Mark muuten löytää itsekin tämän linkin takaa avautuvista analyyseistä Putinin-jälkeinen Venäjä nyt, osat 1 ja 2: http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #23

"Älä luikertele enää, vaan vastaa sanoistasi, mies."

Mistä täällä muuten keskustellaan? Naapurimaan saattamisesta polvilleen, päämiehen kaatamisesta ja maan ajamisesta joko sekasortoon tai länsimaiden kontrolliin. Yleensä tälläisiä puheita pidetään ulkovaltojen vehkelyinä vallankaappauksen saamiseksi, olkoonkin että me ollaan vaan tavallisia immeisiä.

Miltähän se tuntuisi jos tilanne olisi toisinpäin? Jos tuossa rajan takana olisi keskustelusaitti jossa juonittaisiin Suomen valtiojohdon kaatamista, kauppasaartojen avulla heiluttamista, presidenttimme ajamista maanpakoon ja oppositioryhmien rahoittamista yhteiskunnallisen epävakauden lisäämiseksi. Todettaisiin että olisi hyvä että Suomi ajettaisiin pitkiksi ajoiksi kaaokseen ja nimitettäisiin joku venäläismielinen nukkehallitsija. Ei varmaan tuntuisi mukavalta...? mutta juuri näin mekin teemme, pohtimatta lainkaan sanojemme merkitystä

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #31

"Mistä täällä muuten keskustellaan? Naapurimaan saattamisesta polvilleen, päämiehen kaatamisesta ja maan ajamisesta joko sekasortoon tai länsimaiden kontrolliin. Yleensä tälläisiä puheita pidetään ulkovaltojen vehkelyinä vallankaappauksen saamiseksi, olkoonkin että me ollaan vaan tavallisia immeisiä"

Jep. Se tuntuu olevan toiveissa. Ja mikä huvittavinta, jos puhuu näin ehkä toimitun Ukrainassa niin äläkkä on mahdoton.. :-D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

On olemassa erilaisia valtioita, erilaisia hallitsijoita ja valtioiden sisäisiä tilanteita. Esimerkiksi Natsi-Saksan kohdalla on yleisesti hyvksyttyä spekuloida sillä kuinka siunauksellista olisi ollut, jos ulkovallat olisivat pystyneet kukistamaan Hitlerin jo 30-luvun puolen välin paikkeilla.

Suomen nykyytilanteessa ei ole objektiivisesti ottaen perusteita millekään ulkovallalle toivoa yhteiskunnan romahtamista tai valtiovallan kukistumista.

Kaikki maat eivät ole tässä mielessä samalla viivalla.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #34

Hitlerin kukistaminen olisi ollut helpompaa mikäli lännestä ei olisi osallistuttu "avustamaan" samaa kaveria.

"George Bush's grandfather, the late US senator Prescott Bush, was a director and shareholder of companies that profited from their involvement with the financial backers of Nazi Germany.
The Guardian has obtained confirmation from newly discovered files in the US National Archives that a firm of which Prescott Bush was a director was involved with the financial architects of Nazism."

http://www.theguardian.com/world/2004/sep/25/usa.s...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

"Hitlerin kukistaminen olisi ollut helpompaa mikäli lännestä ei olisi osallistuttu "avustamaan" samaa kaveria."

No, olkaamme tyytyväisiä, jos ei Putinin kohdalla olla tekemässä samaa virhettä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #37

Joopa. Ehkä näin...

Husseinin kanssa tehtiin, samoin Bin Ladenin, bolshevikkien.. On kai noita lisääkin jos viitsis kaivella tai muistais kaiken lukemansa

Noilla näytöillä ei varmaan kauheesti kannattais sotkeentua muiden asioihin.. :)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jos (ja todennäköisesti kun) hyvin käy, Putin on ennen Suomineidon itsenäisyyden juhlavuotta 2017 jossain Tverin Karjala vehreän luonnon keskellä uinuvassa sanatoriossa viettämässä auvoisaa hiljaiseloa, mistä kaikki haastattelut tulevat jonkin terveysviranomaisen suodatuksen kautta kertoen olosuhteisiin nähden suhteellisen hyvistä paranemisennusteista uuden demokraattisemman johdon toivotellessa entiselle tsaarikandidaatille leppoisia eläkepäiviä - tätä rataa näillä mennään: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/196534-n...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

The Wall Street Journal puuhaa jalkapallon MM-kisaboikottia Putinin kukistamiseksi:

http://www.wsj.com/articles/how-to-take-down-putin...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jouni Snellman

Minä ajattelin viime syksynä, että seuraavassa rettelöinnissä Putin menettää FIFA MM fudiksen 2018. Nyt näyttääkin löytyneen vaihtoehto. Nimittäin tämä FIFA: lahjontaskandaali. Kolmaskin tietysti on. Se, että kukaan ei matkusta kisoihin.

Kisaprojekti on mittava. Putin rakentaa 13 kpl uusia stadioneja 400-500 milj dollaria kappale. Vaikeudet rakentamisessa ovat jo alkaneet viime vuonna. Rahat on loppu ja aikataulut jo monessa paikassa yli puoli vuotta myöhässä. Nyt rakentamisen ja rahoituksen tilasta ei haluta edes keskustella FIFA:n kanssa.

http://yekaterinburgnews.com/stories/510539745-con...

Sotshiin Putin laittoi 35 miljardia dollaria. Kaupunki on nyt aavekaupunki.

http://www.stara.fi/2014/08/22/sotshista-tuli-50-m...

Jari Rauhala

Suomen talous ilmeisesti menee pakotteista enemmän polvilleen, mutta ehkäpä Suomen kansa talouden romahtaessa ymmärtää mistä on kysymys.

Jännä juttu että roikutaan naapurin asioissa kestoluontoisesti, vaikka omat asiat ei ole kunnossa. Tai sitten he roikkuvat joille tästä kuviosta ei koidu taloudellisesti haittaa.....ei mahdotonta...

Pekka Heliste

Persut ovat sulkeneet kaikkia rvosteluhanat,

Söhköpostit heitetään roskikseen ja fb sivustoille voivat kirjoittaa vain luottovangit

Kuin ennen NL:ssa

Seteliselkärankaiset eivät kestä arvostelua

Käyttäjän Johannes21 kuva
Esko Mahlberg

Tietääköhän Tossavainen miten lähellä Venäjä on? Tietääkö Tossavainen sen, että Venäläiset omaavat taidot selviytyä vieläkin kovemmista asioista. Tossavainen härnää joko tahallaan tai tyhmyyttään. Eivät Venäläiset kaadu hänen kertomassaan ajassa. Eivät Venäläiset koe Tossavaisen kirjoitusta vitsinä, mutta vähän ajan päästä Tossavainen pääsee kertomaan asian suoraan Venäläisille. He eivät ole myötämielisiä Reijon tapaan kertoa asioita kohtaan. Tossavaisena muuttaisin kauas missä hän nyt on. Se on ainoa järkevä teko minkä hän voi tehdä.

Toimituksen poiminnat