Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kreikan euroero ainoa järkevä ratkaisu. Joko tänään?

Vuoden 2011 eduskuntavaalien alla A. Stubb vieraili Kymenlaaksossa ja satuin paikalle. Silloin Stubb Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen sanoi, että "nyt asiat ovat kunnossa niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa. Joka muuta väittää on pölhöpopulisti."

Tätä Stubbin lausuntoa olen käyttänyt monta kertaa esimerkkinä siitä, kuinka pihalla poliittinen päättäjä oman Eurooppa-ideologiansa sokaisemana voi olla. Lieventävänä asiana Stubbin kannalta on se, että samanlaiseen täysin perusteettomaan toiveajatteluun syyllistyttiin laajemminkin. Ja näyttää siltä, että yhä edelleenkin, vaikka kuilun reuna on enemmän kuin lähellä.

Pahinta tässä kaikessa on se, että Euroopan poliittiselle eliitille tosiasioita tärkeämpää on kasvojen säilyttäminen. Ymmärretään, että Kreikka ei tästä nykymenolla selviä, mutta silti yritetään härkäpäisesti toimia vanhojen konstien avulla. Tärkeintä on eurooppa-ideologia, auvoinen yhteinen tulevaisuus saman liittovaltion puitteissa. Väärässä olemista ei voida myöntää.

Kasvojen menettämisen pelko on maksanut kohtuuttoman paljon niille, joilla asian kanssa ei ole mitään tekemistä. Heitä ovat myös suomalaiset veronmaksajat.

Euroopan poliittisen eliitin jääräpäisyys on koetellut kohtuttomasti myös kreikkalaisia. Helleenejä on kurjistettu ja kuristettu kaikin mahdollisin keinoin.

Ainoa järkevä ratkaisu on Kreikan euroero. Oman valuutan devalvoitumisen kautta Kreikan kansantalous palauttaa kilpailukykynsä. Tärkein elinkeino on matkailu, ja jos oma valuutta devalvoituu vaikkapa 40 % euroon nähden, se tietää matkailijoiden ryntäystä Kreikkaan. Sitä kautta Kreikka saa kasvusysäyksen ja pääsee pois kurjistumiskierteestä.

.............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Pahinta tässä kaikessa on se, että Euroopan poliittiselle eliitille tosiasioita tärkeämpää on kasvojen säilyttäminen. Ymmärretään, että Kreikka ei tästä nykymenolla selviä, mutta silti yritetään härkäpäisesti toimia vanhojen konstien avulla. Tärkeintä on eurooppa-ideologia, auvoinen yhteinen tulevaisuus saman liittovaltion puitteissa. Väärässä olemista ei voida myöntää."

Valitettavan oikeaan osunut analyysi tilanteesta ja asenteista EU:ssa. Ei lupaa hyvää euromaiden veronmaksajille.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Olisi ollut järkevintä potkaista Kreikka eurosta jo kriisin puhjettua, mutta ei. EU-eliitillä on samaa ideologista jumiuttumista kuin aikoinaan oli Neuvostoliiton johdolla, eikä nähty järjestelmän vikoja. Neuvostoliitossa ongelmat hoidettiin lisäämällä sosialismia ja EU:ssa ongelmia hoidetaan lisäämällä EU:tta, eikä tajuta että paras ratkaisu olisi ottaa kehityksessä hieman takapakkia. Kivutonta vaihtoehtoa ei ole, mutta Kreikan ero eurosta olisi se vähiten huonoin ratkaisu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kreikan mallin toimivuutta voi jokainen kokeilla omassa pankissaan. Marssii sisään ja sanoo, että "minua ei huvita maksaa velkojani joten antakaa lisää velkaa, että jää jotain käyttöönkin".

Lauri Wirén

Kreikkalaiset eivät käyttäydy kuin muut ihmiset. Kreikkalaisilla on joku outo käsitys siitä, että muulla Euroopalla on velvollisuus pelastaa heidät kerta toisensa jälkeen, koska Kreikka oli demokratian kehto. Kreikka pelastettiin osmanneilta, kommunisteilta, turkkilaisilta ja sitä pidettiin pystyssä avokätisin avustuksin, ettei maa taas joutuisi sotilasjuntan hallitsemaksi. Kreikkalaiset oppivat, että Kreikka pelastetaan aina ja heidän omilla ehdoillaan. Stubb ja muut eivät varmaan osanneet aavistaakaan, että sen jälkeen kun EU:ssa oli käännetty maat ja taivaat Kreikan pelastamiseksi jopa omia sääntöjä rikkoen, kreikkalaiset valitsisivat pääministeriksi vasemmistopopulistin, jonka mielestä kreikkalaisilla ei ole mitään vastuuta veloistaan.

Toivon, että Kreikka heitetään ulos opettelemaan normaalin yhteiskunnan käytöstapoja ja taloudellista vastuullisuutta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kirjoitit "jos oma valuutta devalvoituu vaikkapa 40 % euroon nähden, se tietää matkailijoiden ryntäystä Kreikkaan". Ennen turistien ryntäystä tulee kuitenkin omaisuuden uusjako, kun hotelliyrittäjien lainojen pääoma kasvaa yön yli 67%. Pakkohuutokaupoista voi sitten poimia parhaat päältä. Sama ylimenokauden "pieni haaste" koskettaa luonnollisesti myös yksittäistä asuntovelallista kansalaista.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos omien kansalaisten elintasoa ajatellaan, valtioille ei ole edullista kehittyä turismiin yksipuolisesti painottuvaksi palveluyhteiskunnaksi, josta koulutetut nuoret vuotavat muualle, minkä ehtivät. Kunnollista toimeentuloa ilman hillitöntä työmäärää saavat sellaisessa yhteiskunnassa aniharvat. Tyypillinen hyvinvointivaltio sen sijaan on rikas teollisuusmaa, joka huolehtii veropohjastaan, johon kohdistuu ilman erillistä houkutteluakin työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa ja jossa tavarat ja palvelut eivät ole pysyvässä alennusmyynnissä.

Lauri Wirén

Saattaahan se olla, että Kreikasta tulee kaiken mahdollisen työvoimavaltaisen tuotannon koti. Velkarahalla nostettu palkkataso ajoi maasta mm. tekstiiliteollisuuden, joka voi drakmatalouden aikana palata. Edullisille koodaajille, elintarviketuotannolle ja vaikka mille on tilausta. Tietenkin useimmat meistä varmaan mielellään kävisivät Välimeren auringossa nauttimassa moussakasta ja retsinasta, jos sitä saisi n. 40% nykyistä halvemmalla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen asettunut koko perussuomalaisella arvovallallani - toistan: koko perussuomalaisella arvovallallani - Kreikan ja kreikkalaisten tueksi. Maa on ja pysyy erottamattomana osana Unionia ja yhteisvaluuttaa. Okei; tilanne on vaikea, mutta sitä on turha ylidrakmatisoida.

Stubbin vaalipuheet pölhöpopulismista eivät lopputuloksen valossa olleet lainkaan hassumpia. Missä on sanailija tänä päivänä? Valtiovarainministerinä Suomen hallituksessa!

Lauri Wirén

Pölhöpopulistista tehtiin sisäministeri.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle tänään tölkkiä potkaistaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Olipa kerran blogisti joka mustasi tussilla Euroopan kartasta ensin Venäjän ja sitten Kreikan.

Käyttäjän ansjout kuva
Anssi Joutsenlahti

Ja kreikkalaiset saisivat oppia maksamaan myös veroja, mitä esim. rikkaat laivanvarustajat ovat tehneet. Ja millainen rikkaus on kreikan kultavarannossa, eikö sitäkin voisi käyttää hyväksi. Entä eläkepäätöksissä, kun kymmeniä tuhansia maksetaan hyvitykseksi eläkkeelle siirtyville virkamiehille eläkkeelle siirtymisestä.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Kreikan voisi heittää ulos EU:sta ja eurosta välittömästi.
He pääsivät EU:n jäseneksi valheella ja petoksella väärentämällä kaikki taloustietonsa ja sinisilmäiset EU:n virkamiehet hyväksyivät kaiken, ilmeisesti omaa etuaan ajatellen.
Voisinko minä mahdollisesti saada EU:lta "lainaa" esim. 10 miljoonaa jota ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin.
Ai enkö? Miksi? Miksi Kreikka sai?

Toimituksen poiminnat