Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kansalaisten oikeustaju ja rangaistukset usein ristiriidassa

Hallitusohjelman tavoitteena on, että Suomessa oikeusturva toteutuu tehokkaasti ja rangaistukset vastaavat yleistä oikeustajua.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on päättänyt käynnistää oikeusministeriössä asiaa koskevan selvityksen, kertoo ministeriö tiedotteessaan.

Hallitusohjelman mukaisesti tarkoitus on varmistaa, että rikoksista annettavat rangaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa teon moitittavuuteen.

Lindström ilmoitti asiasta päivä sen jälkeen, kun käräjäoikeus oli vapauttanut kaksi Tapanilan joukkoraiskauksesta epäiltyä ja tuominnut kolme muuta enimmillään vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Edellä oleva on lainaus Verkkouutisten uutisesta.

Näin mututuntumalta arvioin, että yleinen oikeustaju ja rangaistukset ovat liian usein ristiriidassa keskenään. Joskus kansalaisten selkeän enemmistön mielestä ristiriita on jopa räikeä. Esimerkkeinä olkoon kaksi tuoretta tapausta: myymälävarkaiden "pidättäminen" ja Tapanilan raiskaustuomiot.

Mielestäni suomalaisen oikeuskäytännön suurin epäkohta on ehdolliset tuomiot. Melko rankasta rikoksesta voi saada esimerkiksi vuoden mittaisen ehdollisen tuomion. Käytännössä se useimmiten ei merkitse tuomitun kannalta juuri mitään. Siksi ehdollisten tuomioiden määrää pitäisi karsia, ja sen sijaan käyttää lyhyitä ehdottomia vankilatuomioita. Lyhytkin vankilatuomio saa rikokseen syyllistyneen pohtimaan tekoaan enemmän kuin pitkä ehdollinen tuomio.

Joka tapauksessa Jari Lindströmin päätös selvityksen tekemisestä on paikallaan. Näin saadaan tarkempi kuva kansan  oikeustajusta.

......

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Kun annetaan raiskareille vapaat kädet niin tähän tullaan:

http://yle.fi/uutiset/jalleen_jarkyttava_joukkorai...

Onneksi todelliset kunnon tuomiot tulee Suomessakin tommosille posessa..

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kansan kostonhimo tunteita kuumentavissa tapauksissa täytyy tietenkin tyydyttää, se on lainsäädännön tärkein tehtävä.

Voitaisiinkohan rangaistusasteikkoa määrittää jotenkin tieteellisesti, vaikkapa mittaamalla vihareaktioiden voimakkuutta jollain mittalaitteella. Ehkä hormonitasojen mittauksilla, aivosähkökäyrästä, ihon sähkönjohtavuudesta ja erityisesti fMRI-kuvauksella saisi tarkinta mittausta näistä tunnereaktioista. Sikäli kun tunnereaktiot usein ilmenevät kasvojen ilmeinä, voitaisiin mittauksessa käyttää fasiaalista elektromyografiaa. Kun tekniikka kehittyy, voitaisiin käyttää myös kuvallista hahmontunnistusta riittävällä otoksella. Sikäli kun ihmiset ovat tämän tyyppisissä hahmontunnistustehtävissä usein jopa koneita parempia, voitaisiin käyttää myös ihmisiä tunnistamaan vihareaktiot. Mittauksissa voitaisiin käyttää sellaisia koehenkilöitä, joiden vihareaktiot näkyvät poikkeuksellisen selkeästi (Jones 2014), kuten vaikkapa perussuomalaisia.

Reijo Tossavainen

Harvinaisen epäasiallinen ja pahansuopainen kommentti.

Mauri Skön

Marko Grönroos, kansan kostonhimo ja oikeustaju ovat siis mielestäsi synonyymeja??

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kostonhimo tai lynkkausmieliala on "kansan oikeustajuun" joskus vaikuttava ilmiö. Siitä on ihan poliisikin tässä varoittanut. Historiallisesti juuri mustien tekemät valkoisten naisten raiskaukset ovat aiheuttaneet eniten ihan oikeita lynkkauksia. Viimeksinkin valtava joukkolynkkaus maailmalla aiheutui juuri raiskauksesta, jossa tekijä ei ollut aivan paikallisiakaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Mitä vikaa on siinä, että vaaditaan oikeutta? Ei tässä mistään kostosta ole kysymys vaan oikeudesta. Vai onko mielestäsi oikeudenmukaista, että raiskauksesta pääsee hdollisella, mutta veronkierrosta saa vuosien pituisen kakun?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Oikeustajuristiriita johtuu osaltaan siitäkin, ettei kansalainen tiedä kaikkia tuomioon vaikuttaneita tekijöitä.

Reijo Tossavainen

Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen pitää myös tuomioistuinten tapaa perustella päätöksiä uhria loukkaavana (IL 23.6.2015).

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Mutta tuomiota täysin Eduskunnan asettamien lakien mukaisena.

Missä on kansanedustajien vastuu?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Rangaistuksien koventamisella oikeusoppineet sanovat olevan vähän, jos ollenkaan merkitystä rikoksiin. Intiassa raiskauksesta voi saada kuolemantuomion, mutta joukkoraiskaukset ovat silti siellä jokapäiväisiä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Intiassa nyt onkin vähän sellainen mentaliteetti, että naiset eivät ole ihmisiä.

Mutta kyllä rikoksista täytyy joku rangaistus antaa. Totta kyllä, ettei sen pelotevaikutus ole kummoinen, mutta vähintäänkin pahantekijät tulevat rangastuiksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Melko rankasta rikoksesta voi saada esimerkiksi vuoden mittaisen ehdollisen tuomion. Käytännössä se useimmiten ei merkitse tuomitun kannalta juuri mitään."

Liikennerikoksista ei saa ikinä ehdollista vaikka kuinka haluaisi - vain raha kelpaa. Oikein kovalla vonkaamisella voi saada ehdollisen kaupan päälle, mutta silloinkin tulee sakot.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vallan kolmijakoon perustuvassa länsimaisessa hallintotavassa yleinen oikeustaju ei voi päättää yksityisestä oikeustapauksesta. Hyvä niin. Sivutoimenaan oikeusministerin hommia hoitavan Lindströmin tutkimusaloite rauhoittanee kuitenkin mielialoja.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Hyvä juttu, että Lindström aloittaa selvitystyön rangaistuslinjasta. Toivottavasti syntyy myös tulosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä mieltä olet työmies Putkosen tapauksesta?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Taustoja tarkemmin tuntematta, eikös tämä ole jo vanha juttu ja Putkonenin lienee jo sovittanut tekosensa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä, nimenomaan ehdollisella vankeudella, kuten Tapanilankin pojat tulevat tekemään.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

1. Miten kansalaisten oikeustajua tulisi mitata?

2. Sikäli kun rangaistuksia halutaan koventaa, niin mistä rahat. Vankivuorokausi suljetulla osastolla maksaa noin 300 euroa, avolaitoksessa puolet siitä.

3. Ei ole tieteellistä näyttöä, että vankilassa lusiminen sinänsä vähentäisi rikollisuutta. Esimerkiksi raiskauksia pystyy ehkäisemään vankilapelotetta paremmin opettamalla nuorille mieille vaikkapa peruskoulussa ja armeijassa, että ei saa raiskata sekä parantamalla naisten asemaa noin yleensä yhteiskunnassa.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Rikollisten paapominen saa jo riittää. Kyllä raiskauksesta pitäisi aina tuomita vähintään ehdotonta vankeutta.

Rangaistukset kovemmiksi. Rahat siihen ankeammilla vankilaoloilla. Betoninen koppi ilman ikkunoita, ruuaksi pelkkää vettä ja näkkileipää. Soitetaan lisäksi Tauskin koko diskografia 24/7, niin kovakalloisinkin linnakundi alkaisi raapia kynsillään ranteita auki tai polvet ruvella anelemaan eutanasiaa (sivumennen, kannatan eutanasian laillistamista ja
sen soveltamista myös vankeihin. Viime syksynä Belgiassa oli tapaus jossa lapsenraiskauksista ja useista murhista viimeiset 30 vuotta kiven sisällä istunut mies anoi eutanasiaa, mille näytettiin monien suureksi yllätykseksi vihreää valoa).

Törkeisiin rikoksiin syyllistyneille ulkomaalaisille välittömästi kengänkuva takalistoon ja ikuinen porttikielto. Raiskauksille tässä suhteessa ehdoton nollatoleranssi. Yhdestäkin kerrasta välittömästi pois maasta ja porttikielto päälle.

Lisäksi alkoholin hinnan nostolla ja kehitysavun lakkautuksella lisää rahaa vankiloihin.

Singaporessa ei hyysätä rikollisia. Esimerkiksi raiskauksesta seuraa vähintään 20 vuoden ehdoton vankeus ankeissa oloissa ja paljaille pakaroille lyödään rottinkikepillä. Lisäksi tekijän nimi ja kasvot julkaistaan lehdissä. Pitkä kakku, kipeä takamus ja naama lehdessä seuraa myös murtovarkaudesta, pahoinpitelystä ja rattijuopumuksesta. Singaporen rikostilastot ovatkin maailman pienimpiä ja sisäinen turvallisuus on huippuluokkaa. Nuhteeton normikansalainen ja tavallinen turisti ovat erittäin hyvässä turvassa kunhan järki pysyy matkassa.

Singaporesta mallia tässä suhteessa. Siellä sentään osataan hoitaa hommat kunnolla.

Seksuaalirikoksista vielä sen verran että Tšekissä seksirikolliset kastroidaan kirurgisesti.

Propsit Singaporelle ja Tšekille. :-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tapanilan tapauksessa sitten pitäisi kastroida sormet. Se liippaisi aika läheltä hammurabin lakia, jossa varkaalta leikataan käsi. Olisikohan islamissa sittenkin meille oppimista?

Toimituksen poiminnat