Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

"Yleinen oikeudentunto" on olemassa!

Oikeustieteen professori Jukka Kemppinen totesi Jari Lindström -jupakan yhteydessä mm. näin: "Yleistä oikeudentuntoa ei ole olemassa". Suomalainen media ja muu ns. suvaitsevaisto on toistanut tätä ahkerasti eilisen päivän aikana.

Onko siis myös presidentti Sauli Niinistö väärässä, kun hän usein viittaa puheissaan oikeudentuntoon? Niin myös jopa virkaanastujaispuheessaan ja uudenvuodenpuheessaan. Tässä esimerkki:

"Suomalaiset ovat useissa vertailuissa osoittautuneet luotettavaksi, mutta myös luottavaiseksi kansaksi. Meillä on perinteisesti korkea luottamus toisiimme, yhteisöömme ja yhteiskuntaamme. Sen pohjalla on vankka oikeudentunnon käsitys, että menetellään ja päätetään niin kuin oikein on."

Jälleen kerran tullaan siihen ikävään tosiasiaan, kuinka media ja ns. suvaitsevaisto ja sivistyneistö suhtautuvat perussuomalaisiin.  Tässä tapauksessa Lindströmin lausunto noteerattiin kielteisesti ja Niinistön myönteisesti, vaikka kyseessä on täysin sama asia.

Jos joku väittää, että suomalainen media on neutraali ja objektiivinen, hän elää kuplassa.

................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Jo koko tämä keskustelu osoittaa, ettei mitään yleistä oikeudentuntoa ole olemassakaan. Ei ole myöskään olemassa absoluuttista moraalia.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Lisäys: Niinistö ja Kemppinen puhuvat mielestäni hieman eri asioista.

Niinistö viittaa "yleisellä oikeudentajulla" yleiseen ideaaliin käsitykseen oikeasta ja väärästä, joka varsinkin tietyissä asioissa onkin pitkälle olemassa.

Kemppinen taas viittaa siihen tosiasiaan, että mihinkään asiaan liittyen ihmisten oikeudentaju ei ole täysin sama, eikä varsinkaan suhtautuminen siihen, miten tuomittavistakin teoista pitäisi tuomita.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Väittäisin, että ihmisellä sosiaalisena eläimenä tietty oikeudentunto on sisäsyntyistä. Sellainen on jo aika kaukaisilla serkuillakin.

Moraalista puhuttaessa käsitys helposti sekoittuu teoreettiseen moraaliin, joka epäilemättä on osin lähtöisin sisäsyntyisestä moraalista, mutta on ennemminkin tietoista konstruktiota.

Vaikka sisäsyntyinen moraali on melko universaalia, jättäen varaa yksilölliselle vaihtelulle, se muodostaa vain moraalin intuitiivisen alkulähteen, joka on jopa päälle rakennetun konstruktion kyseenalaistettavissa. Absoluuttisuus taas on ennemminkin moraaliteoreettinen konsepti ja siten tyystin eri asia kuin universaalisuus.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Olen samaa mieltä. Ihmisellä on luontainen, ytimeltään samankaltainen moraalintaju. Lueskelin taannoin tutkimuksista, joissa ihmisten havaittiin tekevän tietyissä moraalimielessä ongelmallisissa testitilanteissa käytännössä samoja valintoja kulttuurista riippumatta. Tyypilliset valinnat eivät riipu valitsijan uskonnosta, rodusta, kielestä tms.

Uskonnolliset ystävämme vain repivät pelihousunsa, kun heille kertoo moraalintajumme taustan olevan biologinen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Onhan oikeudentunto olemassa. On myös omatunto ja itsetunto. Kaikki vain ovat eri ihmisillä eriasteisia. Yleistä ja yhtenäistä tuntoa ei ole olemassakaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Perussuomalaisänkyröillä on se paha tapa, että he pitävät itseään ainoina oikeina suomalaisina (vrt. engl "The Finns") kaikine ominaisuuksineen, asenteineen, ennakkoluuloineen – ja oikeudentuntoineen.

Matematiikkakin on näillä hakusessa: 17,7 % ei ole sata prosenttia.

Onneksi kaikki Persut eivät ole änkyröitä.

Mauri Skön

Mark Andersson, väität minun pitävän itseäni ainoana oikeana suomalaisena (vrt. engl "The Finns") kaikine ominaisuuksineen, asenteineen, ennakkoluuloineen – ja oikeudentuntoineen. Linkki siihen vai oletko säälittävä valehtelija! Linkkiä myös siihen, että olen väittänyt 17,7% olevan 100%. Mark Andersson, oletko katkeroitunut elämääsi? Asenteesi persuihin tuo mieleen ne saksalaiset, jotka Hitlerin aivopesemänä alkoivat halveksimaan ja vihaamaan juutalaisia?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Anteeksi vaan hra.Skön, mutta kysyn; kuka on aivopessyt persut halveksimaan ja vihamaan maahanmuuttajia.

Mauri Skön Vastaus kommenttiin #9

Tekeekö se, että halveksin kaikkea, joka on ristiriidassa https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/mika-on-laps... linkissä olevaa sopimusta vastaan minusta rasistin?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Kaikilla ihmisillä on vankka oikeudentunnon käsitys, kuten Niinistö sanoo. Ei hän väitä kuitenkaan olevan yleistä oikeudentuntoa, jota voitaisiin mitata ja valjastaa sellaisenaan tuomioistuimissa, kuten Lindström antaa ymmärtää.

Toimituksen poiminnat