Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Federalismi tärkeämpää kuin miljardit ja kreikkalaisten kärsimykset

Kreikka jätti maksamatta Kansainväliselle valuuttarahastolle kesäkuun lainalyhennyksen 1,5 miljardia euroa. Tämän jälkeen Kreikan valtio ei saa lainarahaa muista maista, sillä markkinat eivät luota Kreikkaan ja EU:n lainaohjelma umpeutui.

Viimeisten viiden vuoden aikana Kreikka on lainannut EU:lta ja euromailta noin 195 miljardia. Summan suuruuden ymmärtää rautalankaesimerkin avulla. 195 miljardia on lähes kolme kertaa suurempi kuin Suomen valtion budjetti. Kansantalouksina Suomi ja Kreikka ovat suurinpiirtein samankokoisia.

Kreikka ei voi mitenkään selviä veloistaan. Siitä huolimatta Kreikka kuitenkin pyysi tiistai-iltana Euroopan pysyvältä vakausmekanismilta EVM:lta kahden vuoden lainaohjelmaa, jotta se voisi maksaa velkojaan. Euroopan valtiovarainministerit keskustelevat asiasta tänään aamupäivällä puhelinkokouksessaan.

EVM on rahasto, jonka avulla EU yrittää estää mahdollisia talouskriisejä laajenemasta. Suomen ohella kaikki euromaat ovat sijoittaneet siihen käteistä ja luvanneet taata velkoja. Mahdollisesta EVM-lainasta päättäminen vie vähintään viikkoja.

Kaikkein ikävintä tässä sopassa on se, että lopulta kyse on EU- ja eurouskovaisten idealismin puolustamisesta. Kuvitellaan, että siirtymällä askel askeleelta yhä syvempään liittovaltioon, meitä odottaa auvoinen tulevaisuus!

Tosiasiat ovat kuitenkin karut. Laiva on ajanut karille, koska EU- ja euroalue koostuvat keskenään niin erilaisista valtioista, että homma ei kerta kaikkiaan pelitä.

Tosiasioiden tunnustaminen merkitsisi kasvojen menetystä, vakavaa tappiota federalisteille. Siksi apumiljardien tolkuttomalla määrällä ja kreikkalaisten kärsimysten määrällä ei tässä pelissä ole mitään merkitystä.

............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Näitä talouskriisejähän on muuallakin. Esim. USA:n alueella on ollut lukuisia.

Puerto Rico vuonna 2015. Ja USA:n dollari.

Tässä toinen uutinen Puerto Rico:sta. USA:n itsehallintoalue. Dollari. Maksukyvyttömyys.

Jos loogisesti ajattelee, että muuallakin on vastaavia maksuvaikeuksista ja yliovelkaantumisesta aiheutuvia kriisejä, niin loogisesti ajatellen, mahtaako syynä olla Eurooppa tai Euro tms.?

Ehkä ei.

Ovatko syyt sitten laajemmin systeemiset?

Jos niin onkin, niin silloin niitä nopeita tai simppeleitä ratkaisuja ei ehkä olekaan.

Ehkä tarvitaankin systeemisiä työvälineitä.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Dollari Puerto Ricolle kuten Euro Kreikalle.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos Kreikka ei kuuluisi eeuuhun, sen lainojen takaajina olisi vain kreikkalaiset veronmaksajat. Lainaa ei annettaisi tolkuttomasti. Mutta kun takaajana on EU, pankit ovat antaneet miljardeja aina pyydettäessä.
Eikö Suomen velkaantumisessa ole sama juttu?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Näin se näyttäisi omevan että eurounionista tuli velka ja taakka hemmetti kaikille muille jäsenmaille paitsi perustajamaaille ja niille joilla on yhä käytössä oma valuutta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Euroopan unioni muistuttaa monessa asiassa Neuvostoliittoa. Tässäkin asiassa yhteistä on se, että virheitä ei tunnusteta, vaan jatketaan samaa linjaa jääräpäisesti, vaikka paskaa sataa niskaan. Neuvostoliitto ratkaisi sosialismin ongelmia lisäämällä sosialismia ja EU ratkaisee EU:n järjestelmän aiheuttamia ongelmia lisäämällä EU:tta. Liittovaltioajatus on ollut mukana jo 1950-luvulta lähtien ja valtaa on pikkuhiljaa keskitetty EU-herrojen käsiin. Milloin tavallinen kansa herää?

Reijo Tossavainen

Jos jokainen kreikkalainen maksaisi veronsa säntillisesti, niin Kreikan valtion budjetti olisi reilusti ylijäämäinen eli homma olisi hanskassa. Tätä ongelmaa ei voida ratkaista EU-tasolla poliitikkojen tai virkamiesten toimesta. Siksi putken päässä nykykeinoin ei näy valon pilkahdustakaan.

Lauri Wirén

Se on huono yhtälö, kun valtio väärentää kirjanpitonsa ja kansalaiset kiertävät verojaan. Voi sanoa, että saivat mitä tilasivat ja voi kysyä, että kuvittelivatko ne selviävänsä tästä ilman seuraamukksia?

No, populistikommari kiemurtelee, kansa ulvoo ja sotilashallintoa lykkää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Lauri, Kreikan valtio väärensi tilastoja, mutta EU tiesi sen tarkasti, silti halusi mukaan. Pankit tiesivät että Kreikka ei kykene maksamaan mutta EU kykenee.

Kuka petti ketä?

Lauri Wirén

Ja sinä tiedät, että tiesi? Sinulla on tästä varma tieto, mahdollisesti joku dokumentti, jossa näin sanotaan?

Saattoi olla, että tiesi. Ainakin kreikkalaisten maataloustukikusetukset olivat lehdissä jo 90-luvulla. Kusetushan on kreikkalaisten mieliharrastus ja EU:n kusettaminen oikein valtiollinen projekti. En silti tiedä, miten hyvin EU:ssa tiedettiin se, että valtiontalouden kirjanpitoa väärennettiin.

Lauri Wirén

Ainoa, mikä tässä lohduttaa on se, että Euroopan toiseksi epärehellisin kansa saa opetella elämistä varojensa mukaan.

Se ei lohduta, että se yksi kokkareroisto ja demarivosu kusivat 6 miljardia euroa meidän rahojamme tähän soppaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kreikkaan ja sen kansantalouden elpymiseen uskovana olen ymmärtänyt kuuluvani vähemmistöön ainakin Suomessa, ehkä jopa Euroopassa.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Jos (ja kun) Kreikka jättää velkansa hoitamatta tietää se jokaista suomalaista kohti n. 1.300€ lisää kiviä reppuun 7 miljardin vastuuolettamalla (Wirtschaftswoche-lehden IFO:lla teettämän velka-atlaksen mukaan yli 1.000 mutta alle 1.500€/asukas... toistaiseksi).

Jos otetaan huomioon kaikki Suomen sitoumukset Eurokriisin hoidossa on riski jo paljon paljon suurempi - jos siis yritettäisiin pysäyttää tilanne hetkeksi, sillä maailma jatkaa pyörimistään, kokonaisriski elää. Tosin, kun on puhe EU-virkamieshirviöstä, riski tuppaa vain kasvamaan. Samaan aikaan talousvoimamme, eli kyky kantaa EU:n riskihurjastelut, hiipuu trendinomaisesti - viimein niin, ettemme voisi enää lunastaa itsenäisyyttämme takaisin edes niin halutessamme... ainakaan sovinnolla. Näin ilmeisesti oli tarkoituskin, kahlehtia jäsenmaat velkojensa orjiksi, jotta EU-liittovaltio saataisiin pakotettua kasaan.

Tilanne ei näytä paranevan olennaisesti. Heiveröinen kasvu ei ehdi pelastaa EU:ta poliittiselta murenemiselta, se ei korjaa Eurooppaa vaivaavaa jättimäistä työttömyyttä. EU on osoittautunut kyvyttömäksi, kenties peräti haluttomaksi turvata heikoimpiensa perusturvan. Ihmisiä KUOLEE aliravitsemuksen, suojattomuuteen, myös terveyshuollon puutteellisuuteen samaan aikaan, kun EU-feodaaliherrat juhlivat palatseissaan notkuvien pöytiensä äärellä. Tsiprasin nousu vastustamaan EU-eliittiä, riippumatta johtaako se voittoon vai tappioon tai taipumiseen, näyttää tietä muillekin laajoille protestivoimille Euroopassa. Voi olla, ettei EU:lla ole elinaikaa enää edes vuotta - sen mureneminen, alkuun päästyään, voi olla nopeaa (ks. Anders Borg, Ruotsin ex-vvm).

EU:n ja eliittien hybris, ja sitä seuraava rangaistus - "jo muinaiset foinikialaiset" tiesivät miten kävisi.

En jaksa uskoa, että EU-eliitti yhtäkkiä valaistuisi, vaan että tämä juttu uppoaa pohjaan asti. EU nukkui viimeisen paluupisteensä ohi, se ei ole sisältäpäin uudistettavissa (moni valtakunta on yrittänyt - harva onnistunut), siksi täystuho, perikato, on helpoin ja nopein tapa päästä EU-ongelmajätteestä eroon ja uuteen nousuun. Suomen on syytä varautua uusiin "sotakorvauksiin", ja valtionjohdon varmaankin kyetä nopeisiin, oikeisiin ja kylmäverisiin ratkaisuihin. Ehkäpä emme tällä kertaa maksakaan ihan kaikkia velkojamme, vaan osaisimme torjua sääntöjenvastaisella menettelyllä syntyneet vastuut? Ei kukaan muukaan maksa, nimittäin.

Pitäisi myös jo katsoa perikadon tuolle puolen, eli muutoksiin jotka sen jälkeen ovat mahdollisia. Pahinhan pelon hetki on juuri ennen hyppyä kylmään veteen, kun taas uinti usein virkistää ja täyttää uudella energialla. Kunpa vaan EU:lla olisi viisaita johtajia kuten Gorbatshov aikoinaan, joka ei yrittänytkään estää välttämätöntä historiallista muutosta (NL:n kaatumista), ei kutsunut sotilasvoimia kaduille. Suurista valtiomiehistä on EU:ssa ollut järkyttävää pulaa jo vuosikymmenten ajan - "belgialaisia vähäpätöisiä pankkivirkailijoita" (Farage) taas ihan riesaks` asti. Odotamme kauhulla.

Toimituksen poiminnat