Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Työnteko ei kiinnosta, siksi tarvitaan kansalaispalkka!

Suomeen tulee tänä kesänä ainakin 14.000 ulkomaalaista marjanpoimijaa ja muuta tilapäistyöntekijää maatiloille ja marja-alan yrittäjille. Eniten tulee Thaimaasta ja Ukrainasta.

Miksi näin on? Ikävä kyllä on todettava, että marjanpoiminta ja maataloustyö eivät kiinnosta suomalaisia. Ja lähinnä siksi, että muutoinkin tulee toimeen. Sitä kun on paljon kivempaa viettää vapaa-aikaa.

Leimakirveiden uhalla totean, että edellä mainittu pätee myös ns. maahanmuuttajiin. Kun Teuvo Hakkarainen ehdotti heille metsänraivaustyötä, niin mukasuvaitsevat totesivat sen rasistiseksi ehdotukseksi.

Jokainen työ on arvokasta ja tarpeellista. Jokaisen tekemänä.

Muutama vuosikymmen sitten oli todellakin toisin. Ahkeroimme pelloilla ja metsissä. Tarvitsimme rahaa ja sitä saimme vain työtä tekemällä.

Nyt rahaa tarvitsevat thaimaalaiset ja ukrainalaiset. Heille marjanpoiminta on työtä, jota on järkevä tehdä.

Itsekin ahkeroin lapsuudessani niin metsissä kuin pelloillakin. Vielä eläkeläisenäkin menen mielelläni marjaan ja sieneen sekä teen metsässä polttopuita.

Omat juureni ovat maalla. Nyt veljenpoikani viljelee tilaa. Hehtaareja on vähän, joten ne on käytettävä tehokkaasti. Siksi tilalla on erikoistuttu perunaan ja mansikkaan. Parhaillaan pelloilla ahertaa oman väen lisäksi seitsemän thaimaalaista. He ovat työhönsä ja palkkaansa tyytyväisiä ja palaavat mielellään joka vuosi uudelleen.

Erityisesti punavihreät vaativat kansalaispalkkaa. Olisihan se parannus nykyiseen, sillä sen jälkeen tarvitsisi vain jotenkin jaksaa käydä pankkiautomaatilla. Nyt joutuu asioimaan erilaisilla luukuilla rahan saamiseksi.

................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No mene metsään ja asu maalla. Minä olen kaupunkilainen enkä viihdy metsässä laisinkaan. Mieluummin istun meren rannalla fisuja narraamassa kuin marjastamassa. Alhainen verenpainekin estää tehokkaasti kyykkimisen männikössä. Koska oikein huomaat että me ihmiset olemme erilaisia?

Jyrki Paldán

"Suomeen tulee tänä kesänä ainakin 14.000 ulkomaalaista marjanpoimijaa ja muuta tilapäistyöntekijää maatiloille ja marja-alan yrittäjille. Eniten tulee Thaimaasta ja Ukrainasta."

Niin tulee ja suomalaisia ei niissä hommissa näy, koska nuo Thaimaalaiset ja Ukrainalaiset ovat valmiita tekemään töitä jopa ilman työsopimusta, tai sopimalla työsopimus kotimaan erittäin löyhän lainsäädännön mukaan. Suomen lainsäädäntö(tai terve käsitys moraalista) ei mahdollistaisi lähellekään sellaisia työoloja tai palkkausta. Esimerkiksi Thaimaalaisia marjanpoimijoita majoitetaan lakkautettujen kyläkoulujen liikuntasaleissa sadoittain, he kulkevat "työpaikalle" Hiacen takaluukussa(kymmeniä kerrallaan), tekevät 12+ tuntista työpäivää ja saavat paikoittain niin pientä korvausta että edes matkakulut eivät tule katetuksi. Siinä on jo muutama syy miksi noissa töissä ei näy suomalaisia, eikä pitäisi näkyä ulkomaalaisiakaan.

"Ahkeroimme pelloilla ja metsissä."

Varmasti ahkeroimme, koska sillä sai leivän pöytään ja kohtuullisen elintason(suhteessa muihin). Asiat ovat hieman muuttuneet. Nyt metsätyöskentely kirves kainalossa on niin tehotonta ja tuottamatonta verrattuna metsäkoneisiin ja ammattilaisajajiin että ei sillä elä.

Toinen suuri ongelma nykyisin on sosiaaliturvan ehdollisuus ja siitä syntyvät kannustinloukut. Usein ei yksinkertaisesti kannata mennä sinne metsään tekemään vaikka pölkkyjä jos käteen jäävä summa vain pienenee karenssin tai tukien vähennysten seurauksena. Sinäkään tuskin elät marjastamalla, polttopuita tekemällä tai sienestämällä. Entä kävisitkö marjassa, sienessä tai tekisitkö polttopuita jos joutuisit aina metsässä piipahtaessasi eläkekarenssiin pariksi kuukaudeksi?

Kansallispalkka juuri ratkaisee tuon prekariaattiaseman ongelman ja nimenomaan kannustaa tekemään osa-aikaisia töitä, pätkätöitä ja pienipalkkaistakin työtä. Aivan kuten sinun eläkkeesi mahdollistaa että voit tehdä mieleisiäsi pienituottoisia töitä siellä metsän siimeksessä. Nykyisen sosiaaliturvan ansiosta niitä ei voi tehdä, eikä voisi myöskään ilman sosiaaliturvaa.

Reijo Tossavainen

Minä asun järven rannalla ja metsän keskellä. Alkukesän ja kevään aikana olen tehnyt metsätöitä. Näyttää siltä, että ensi viikolla pääsen poimimaan kantarelleja. Mustikan poiminta alkaa parin viikon päästä.

Toki on niin, että kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia. Valitettavasti monelle punavihreälle luonto on vain se mitä avautuu raitsikan ikkunasta. Vieraantuminen luontoa lähellä olevan elämäntavasta on liki täydellistä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Osaisin kyllä pilkkoa puita, mutta kun käsi halvaantui vuosia sitten eikä ole kuntoutunut vieläkään entiselleen, siksi jäin ennenaikaiselle eläkkeellekin. Hyvillä mielin nostan rahaa seinästä ja annan teidän "kunnon" veronmaksajien kustantaa elämiseni elämäni loppuun asti ja lekottelen täällä etelän aurinkorannalla sillä aikaa kun te raadatte siellä töissä.
Mikä helkutti muuten on punavihreä? Minä en ole punainen, vihreä, sininen tai keltainen, olen possun värinen ja sillä sipuli.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Hemmetin punavihreät, kun omivat jo urbanisminkin. Minä en ole sen enempää punainen kuin vihreä, mutta minua ei silti saa sen enempää metsään kuin merenrantaan paitsi avokätisillä lahjuksilla. Virkistysalue minulle tarkoittaa olutravintolaa tai kotisohvaa. Ratikalla on sitäpaitsi mukava ajella, kun ei ainakaan tule jalat kipeäksi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Ratikalla on sitäpaitsi mukava ajella, kun ei ainakaan tule jalat kipeäksi."

Häijy kierre. Ne tulevat sen takia kipeäksi, että ajelee ratikalle.

Jani Miettinen

On täysin eri asia käydä marjametsällä virkistys tarkoituksella kuin tehdä sitä eläkseen Suomen hintatasoisessa valtiossa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

En usko että kyse on siitä ettei työnteko kiinnosta, vaan siitä että tukiviidakko ja koko järjestelmä on aivan järjetön. Ei kai näitä marjanpoimijoita kukaan työllistä, vaan he työllistävät itse itsensä, jota yksikään työtön ei saa tehdä, menettämättä mielivaltaisten päätösten takia perusturvaansa.

Eli työttömänä voit vaikka joka päivä mennä lähibaariin tai-puistoon, vetämään itsesi ihan mihin tahansa kuntoon. Mutta jos yrität tehdä jotain oma-aloitteista kannattavaa, hyödyllistä tai yritteliästä toimintaa, valtava määrä eri viranomaisia on heti puuttumassa asiaan ja estämässä sitä, perusturvan menettämisen uhalla.

Ihmiset on ikäänkuin vangittu avovankilaan, jossa mitään oma-aloitteista yritteliästä toimintaa ei saa tehdä, mutta syrjäytyä saa aivan rauhassa ja sitä systeemi oikein suosii ja siihen kannustaa, koska se työllistää lisää viranomaisia. Maamme viranomaiset tekevät työtään väärin, se porukka joka elää niillä rahoilla että joku vielä jaksaa tässä maassa yrittää, estää kaiken yritteliään toiminnan ja pissii näin ennenpitkää omille kintuilleen.

Viranomaisten pitäisikin kaiken järkevän toiminnan estämisen ja portinvartijan tehtävän sijaan antaa kansalaisille mahdollisuudet ja edellytykset saada tehdä järkevää ja yritteliästä toimintaa, ja kannustaa siihen. Eli alkaa tekemään työtään oikein. Tosin olen tullut aikaa myöten hyvin skeptiseksi ja uskon ettei sairas viranomaistoimintamme muutu, ennen kuin systeemi romahtaa.

Reijo Tossavainen

Marjanpoiminta metsässä on poikkeuksellista, koska se on byrokratiavapaata. Marjanpoiminta on verovapaata tuloa, joten lupalappusia tai minkäänsortin ilmoituksia millekään taholle ei tarvita. Kunhan noudattaa jokamiehen oikeuksien periaatteita.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olet oikeassa, marjanpoiminta on byrokratiavapaata ja sitä työtönkin saisi tehdä vapaasti. Mutta kaiken muun omatoimisen yritteliään toiminnan viranomaisemme estävät työttömältä, perusturvan menettämisen uhalla.

Otan esimerkin omalta ammattialaltani, olen Taidemaalari ja työttömänä en saa harjoittaa ammattiani, siis maalaamista. En myöskään saa järjestää taidenäyttelyä, vaikka en myisi näyttelystä ainuttakaan teosta. En myöskään saa työttömänä taiteilijana etukäteen tietää miten minua kohdellaan, jos sattuisin vaikkapa järjestämään taidenäyttelyn tai maalaamaan tilausteoksen. Eli olen täysin viranomaisten mielivallan alaisena, ilman minkäänlaista mahdollisuutta voida harjoittaa ammattiani. Ammattia johon valtio on minut uudelleenkouluttanut, koska fyysisten haittojen vuoksi, en enää kyennyt harjoittamaan entistä ammattiani. Tai toki minulla on mahdollisuus harjoittaa Taidemaalarin ammattiani salaa ja pelätä näin jatkuvasti etteivät viranomaiset vain saisi tietää että harjoitan ammmattiani, perusturvan menettämisen uhalla.

Tämä toiminta rikkoo YK:n maailmanlaajuista ihmisoikeusjulistusta ja maamme solmimia Ihmis- ja Perusoikeussopimuksia. Koska niiden mukaan ihmisellä on oikeus valita ammattinsa ja ihmisellä on myös oikeus perusturvaan, jos hän ei kykene ammatillaan elättämään itseään. Mutta eiväthän nämä Ihmisoikeudet ole muuta kuin takapuolen pyyhkimistä varten, joka ainoalle viranomaiselle, joka kansalaista haluaa kyykyttää ja pomputtaa täysin mielivaltaisesti. Sekä työtä poliitikoille, jotka sopimuksia solmivat, ilman että kenenkään niitä tarvitsee noudattaa. Koko toiminta on siis feikkitoimintaa niin poliitikkojen kuin viranomaistenkin puolelta.

Kansalaispalkka tai perustulo poistaisi nämä ongelmat kokonaan. Mutta kun viranomaisjoukkko joka joutuisi työttömäksi, jos kansalaispalkka tulisi, ovat näiden valtapuolueiden äänestäjiä ja näin järkevät ratkaisut jäävät poliittisista syistä tekemättä. Valtio ajetaan vaikka konkurssiin, ennen kuin jotain järkevää saadaan aikaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Korkeintaan joku eläköitynyt ex-poliisi Olli Sademies voi tulla vinkumaan naisille kun vievät hänen kanttarellinsa kun on se jokaMIEHENoikeus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jokamiehen oikeudet ei koske kaupallisesti organisoitua toimintaa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Meillä Eduskunnassa vaikuttaa neljänneksi suurimpana ryhmänä etujärjestöpuolue sdp. Ay-lobbauskoneisto käyttää joka vuosi kymmeniä tuhansia euroja kansanedustajien voiteluun muodossa tai toisessa.

Systeemi on rakennettu nykyisen kaltaiseksi ettei duunareita vapautettaisi ay-napanuorasta tai ettei itsensä työllistäminen yrittäjänä tulisi turvalliseksi.

Marko Parkkola

Ongelmahan on se, että tämä sosialismidemokraattinen maa halua kierrättää kaiken ihmisten rahaliikenteen valtion kautta. Siksi ei kannata tehdä oikeastaan mitään. Jos teet jotain, valtio ottaa rahasi, lihottaa byrokratiaa ja antaa sinulle roposet takaisin. Kärjistetysti.

Kansalaispalkka olisi periaatteessa ihan ok, mutta se olisi vain laastari ammottavan haavan päälle. Voisimmeko harkita vaihtoehtoa, jossa valtio ei ryöstäisi kansalaisilta 63% (kokonaisveroaste eläkemaksut mukaan luettuna) meidän rahoistamme.

Miika Juntunen

Suomen kokonaisveroaste ei ole 63 vaan 44 prosenttia ja tähän on laskettu mukaan veroluonteiset maksut kuten eläkemaksut. Lähde: http://www.veronmaksajat.fi/luvut/tilastot/verotuo...

Mistä kumpuaa oikeistolainen tarve vääristellä lukuja ja vetää hatusta itse keksittyjä tilastoja?

Marko Parkkola

En muista mistä tuon 63% olen lukenut. EU komission raportissa puhutaan luvusta 58%.

Mistä kumpuaa idiotismisi esittää noin typeriä kysymyksiä?

Miika Juntunen Vastaus kommenttiin #12

Millä perusteella kysymykseni on typerä kun myönnät itsekin, että sinulla ei ole keksimällesi luvulle mitään lähdettä? Ainoassakaan EU-komission raportissa ei väitetä Suomen kokonaisveroasteen olevan 58 prosenttia eli jatkat edelleen väärän tiedon levittämistä.

Sen sijaan Suomen julkisyhteisöjen menot suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat 58 prosenttia. Tämä luku ei kuitenkaan liity veroasteeseen millään tavalla, eikä myöskään anna oikeaa kuvaa julkisen sektorin osuudesta sillä yksityisen menojen suhde bruttokansantuotteeseen on yli 200 prosenttia.

Se, että esität väärää tietoa, ei tee minun kysymyksestäni typerää.

Jani Miettinen

Suomessa on tainut viimeiset 20 vuotta ollut porvarienemmistöinen eduskunta.

Mitä tulee kokonaisverotus asteeseen, niin se on täysin siitä kiinni mikä järjestö on sen laskenut, tässä pari esimerkkiä vuoden 2014 arviolta:

Veronmaksajien keskusliitto: 44,2%
CIA: 52,4%
OECD: 44,0%
Tilastokeskus: 44,1%
EK: 45,0%
EU komissio: 58,0%
Valtiovarainministeriö: 45,0%
Helsingin Sanomat: 44,3%

Huomaatko kaavan? Selväsi vain EU:n komission ja CIA: arviot eroaa merkittävästi ja sama EU:n järjestö ei esimerkiksi huomannut 10 vuoteen Kreikan bubjetti väärennyksiä. Eli uskotko EU:n komissiota vai näitä muita järjestöjä joiten erot ovat pari prosenttiyksikköä CIA:ta ja komissiota lukuunottamatta.

Pekka Pylkkönen

Itse ajattelen että perustulo tarvittaisiin juuri siksi että joku voisi parantaa elintasoaan tekemällä noita heikosti tuottavia tai sirpaleisia hommia siellä täällä ja silloin tällöin jos muuta työtä ei löydy.

Ei työttömän kannata ottaa vastaan pätkätöitä nykyisellä tarveharkintaisella systeemillä.

Ne ketkä haluavat töitä vältellä tekevät sen jo nyt. Fatta on paljon turmiollisempi ja passivoivampi vaihtoehto kuin perustulo.

Näin ainakin oletan, varmahan en voi olla ennenkuin sitä testataan.

Miika Juntunen

Urakkapalkkainen väliaikaistyö kuten marjanpoiminta on kannattamatonta nimenomaan nykyisen kaltaisen sosiaaliturvajärjestelmän takia, jossa työnteko leikkaa tukia, kun taas kansalaispalkan myötä tällaistakin työtä kannattaisi ottaa vastaan.

Perussuomalaisille ei käy kansalaispalkka ja nykyistäkin sosiaaliturvan tasoa on päästävä leikkaamaan, koska kysyntälamasta johtuva työpaikkakato johtuukin heidän kuvitelmissaan köyhien laiskuudesta. Tietenkään köyhien kurittaminen ei ulotu pelkästään työttömiin vaan myös eläkeläisten kimppuun käydään. Samalla perussuomalaiset suhtautuvat vihamielisesti ay-liikkeeseen ja haluavat lisää tällaisia marjanpoiminnan kaltaisia villejä töitä, joissa työntekijöillä ei ole minkäänlaista turvaa eikä kunnollista minimipalkkaa. Perussuomalaiset eivät ole kokoomuksen käsikassara vaan kokoomuksen oikeistosiipi.

Reijo Tossavainen

Miika Juntunen on esimerkki kuvattomasta trollaajasta, jolle tosiasiat eivät merkitse mitään. Erityisesti kommentin viimeinen kappale on täydellisesti ristiriidassa totuuden kanssa.

Normaalisti poistan trollaajien kommentit, mutta olkoon tämä tällä kertaa...

Miika Juntunen

Mikä väittämistäni ei pitänyt paikkaansa? Kannatatteko sittenkin kansalaispalkkaa ja kieltäydyittekö leikkaamasta työttömyysturvasta ja eläkeläisiltä?

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Kynnys yrittäjäksi ryhtymiseen alenisi perustulolla huomattavasti. Nykyisellä systeemillä olet lainsuojaton ja kaikkien turvaverkkojen ulkopuolella heti kun sinulla on Y-tunnus. Tästä on 30-vuoden kokemus joten tiedän mistä puhun.

Kansalaispalkan avulla olisi edes jonkinlainen toimeentulo niinä ensimmäisinä vuosina joina yritys vain kuluttaa rahaa eikä tuota mitään.

Jokainen Kelan hakemuksia täyttänyt tietää, ettei parin päivän työtä kannata ottaa vastaa jos haluaa seuraavana kuukautena syödä. Yhdenkin päivän työ siirtää kelan maksua vähintään kolmella viikolla eteenpäin byrokratian vuoksi. Millä toimeentulon alarajalla elävä elää tämän kolme viikkoa ilman rahaa?

Tämäkin kannustinloukko voitaisiin purkaan hyvin yksinkertaisesti. Maksetaan päivärahat normaalisti ja vähennetään työtulo seuraavan kuukauden maksatuksesta. Rahat tulevat ajallaan ja työnteko yllättäen parantaakin tekijän taloudellista asemaa.

Nykyisessä mallissa pätkätyön tekeminen huonontaa tekijän taloudellista asemaa, joten pitää olla todella tyhmä jos ottaa työtä vastaan ja sen takia joutuu näkemään nälkää.

Suomalaiset eivät ole tyhmiä ja laiskoja, he vai joutuvat elämään tyhmien ja laiskojen poliitikkojen luomien järjestelmien kanssa.

Reijo Tossavainen

Erilaisten kannustinloukkujen ja turhan byrokratian ja sääntelyn purkaminen on nykyhallituksen tärkeimpiä tavoitteita. Toivottavasti päästään nopeasti käytännön tekoihin.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Itse asiassa, kaikki työ ei ole arvokasta. Tuotanto ja voittomarginaali sen sijaan on. Yrittäjät ja yritykset pyrkivät maksimoimaan voittonsa mahdollisimman vähällä vaivalla, jolloin ihmisiä palkataan optimaalisesti eli minimimäärä saamaan aiottu tulos aikaan. Mikäli joku työ on korvattavissa roboteilla siten että voittomarginaali nousee, niin se kanssa tehdään. Tehokkuus-sana tarkoittaa juuri sitä että saadaan maksimitulos minimivaivalla.

Nollatyöttömyys on kyllä saavutettavissa suhteellisen kapitalistisessa järjestelmässä mutta hinta mikä nollatyöttömyydestä maksetaan on valtava. Esimerkkinä Thaimaa jossa käytännössä kukaan ei ole työtön, työttömyysprosentin ollessa 0.62%. Noin 40% ihmisistä työskentelee maataloudessa, keskimääräinen työviikko on 20h ja palkat ovat pieniä teknologian ollessa jälkijunassa muusta maailmasta. Suomessa tämä ei enää onnistuisi teknologian vuoksi.

Ns. Jakamistalous ja mahdollisuus tienata itse leipänsä verkkopalveluiden kautta tuonee parannusta tilanteeseen, mutta catch-22 nykysysteemissä on se että tällainen toiminta tarkoittaisi lähinnä kuutamokeikkailua yksinyrittäjien verotuksen ja byrokratian takia.

Jukka Nieminen

Toden totta. Laskeskelin tuossa että niin mustikasta kuin puolukasta maksetaan keskimäärin 1,3 e/kg. Eli jos poimii 8-10 kg per tunti, pääsee jo normipalkoille. Siitä eteenpäin palkka jo "nousee" eli jos poimii vaikkapa 15kg tunnissa, pääsee jo kunnon tienesteille. Päiväsaaliin pitää siis olla n. 70 kg mustikkaa joka päivä.

Asiallisesti ottaen marjanpoiminta ei ole ainoastaan alihinnoiteltua, myös tehotonta työtä suhteessa että viljelee omat marjansa.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Sitä marjanpoiminnan tehoa voidaan lisätä automatiikalla. Esimerkiksi mustikanpoimintaan ollaan kehitelty todella näppäriä robotteja ja koneita jotka ovat monta kertaa ihmisiä tehokkaampia. Jopa mekaaniset poimijat ovat paljon tehokkaampia kuin käsin marjoja poimivat työläiset.

Mansikanpoiminnassa on edistytty vielä enemmän, nykyiset maatalousrobotit pystyvät jopa tunnistamaan kypsät marjat sensorien avulla. Saa nähdä milloin näitä vempeleitä nähdään ensimmäisen kerran Suonenjoen mansikkatiloilla... Tämä artikkeli on vuodelta 2008 joten teknologia lienee kehittynyt paljonkin seitsemässä vuodessa.

http://www.hilavitkutin.com/2008/04/25/japanilaine...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kukahan sen autottoman ja kortittoman kaupunkilaisen sieltä metsänreunasta noutaa 70 kilon mustikkasaaliineen.

Jukka Nieminen

"Kukahan sen autottoman ja kortittoman kaupunkilaisen sieltä metsänreunasta noutaa 70 kilon mustikkasaaliineen."

Kuten jokainen varmaan ymmärtää, on moinen määrä reaalinen mahdottomuus säädetyssä ajassa.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Onhan sitä kiva ehdotella kaikenlaista. Ensinnäkin suuri osa kaupunkilaisista ei osaa mitään maaseudun töitä. Ja toisaalta ei siellä maaseudullakaan niitä töitä niin hirveästi ole. Lisäksi "laiskuus" on näppärä argumentti jossa unohtuu se että työllä pitäisi joka tapauksessa tulla toimeen. Toimeentuloon riittämätön palkkataso = käytännössä orjuutusta.

70 kiloa mustikkaa ei irtoa minulta oikein missään ajassa. Kokeilin kerran yhden päivän ja keräsin kaksi isoa ämpäriä, eli luultavasti jotain 40 kiloa tai vähän alle. Joku varmaan keräisi paremmin ja nopeammin. Mutta jos ei osaa on tahti korkeintaan tuota.

Siitä sitten maksamaan vuokra ja ruuat päälle. Sillä jos näin ei onnistu on ihan sama millä tavalla sitä menee velkavankeuteen. Uskon että ei hevillä onnistu vaikka vain tonninkin kuukausivuokraa, sähköä ja muuta elämistä tuolla ehdotetulla marjanpoiminnalla. Haastan herra poliitikon heittämään tilinsä jäihin ja tulemaan vaikka yhden vuoden toimeen tuolla ehdotuksella. Demonstroimaan mietn tekijämies kyllä pärjää. Jos menee luottotiedot tai lainataan lateja tai muuta kikkailua niin haaste hävitty. Riittääkö rahkeet muuhunkin kuin muilta vaatimiseen? Lähetkö poimimaan. Alkaen huomenna? Riittääkö rohkeus ja demonstrointitaidot? Riittääkö? Ei riitä. Koska on helpompi syyttää muita laiskuudesta kuin uskaltaa ahkerasti tehdä muutakin kuin vinistä internetissä.

Jukka Nieminen

"Onhan sitä kiva ehdotella kaikenlaista"

Totta. Ehdotella saa mutta miten reaalinen moinen ehdotus sitten on, onkin toinen kysymys. Itse en uskoisi saavani edes ämpärin pohjaa peittoon enkä näe sellaisessa työssä mitään mieltäkään. Enkä näe moisella puuhalla mitään kansantaloudellistajaan merkitystä. Kyllä työstä pitää saada myös kohtuukorvaus ja toinen että työllä on myös hyvä olla jokin tarkoitus. Voihan sitä heitellä lapiolla vettä lätäköstä toiseen jos ahkeruutta kaivataan mutta onko sellainen mielekästä onkin toinen kysymys. Ihan sama pätee marjanpoimintaan.

Näitä marjanpoiminta-ideoita tuntuu tulevan tasaisin välein ja ne on aina enemmän esittäjänsä kuin asiansa näköisiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Veljenpoikasi maksaa kaiketi ulkomaisille kausityöntekijöilleen suomalaisen tyehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Reijo Tossavainen

Tietenkin maksaa kuten pitää. Lisäksi maksaa/tarjoaa asunnon ja osittain ruuan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mikä on marjanpoimijan työehtosopimuksen mukainen minimipalkka?

J.a. Tauriainen

Hopsista. Ei mitaan kansalaispalkkaa !
Lakkokenraalit ja luottamusmiehet ja naiset kahleissa marjanpoimintaan,niin eikohan alkaisi selvita paakoppa reaaliaikaan, kun on vaadittu kakusta liiansuuria palasia ja jouduttu velkasonta mahassa nukkumaan.
Tyokykyiset tyottomat pitaisi velvoittamaan vastikkeelliseen tyohon siita korvauksesta jota yhteikunta tarjoaa heille .
Jor tyokuntoiselle ei tyo maistuisi, niin rahahanaa pitaisi kiristaa.
On idiottimainen ajattelu ja puhe kansalaispalkasta. Ei kiitos kansalaispalkkaa.
Royhkeimmat kansanedustajat aania kalastellessaa lupaavat kuunkin taivaalta, kun ei ole minkaanlaista vastuuntuntoa.
Kunhan mina vain saisin pitaa paikkani on heidan paakopassaan sekoitettuna punamultaan .

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä suomalaisia kaikki työ kiinnostaa jos siitä saa edes kohtuullisen korvauksen. Vuosi-85, poimimme vaimoni kanssa herneitä kesäpaikamme viereisestä pellosta Sauvossa, palkkamme oli 3 mk/kilo, siis n. 50 centtiä. Viime kesänä kysyin paikalliseltä viljelijältä mitä nykyisin, pääosin entisen NL:n alueelta tuleville maksetaan, tyrmistyin "Aluksi euron kilo, henepolkojen "lihotessa" hinta putoaa" oli vastaus. Ei ihme, että paikalliset herne- ja masikkaviljelijät ajavat uusilla kalleilla autoilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Työministeri Lindström piti eilisessä lausunnossaan itsestäänselvänä, ettei valtio voi tarjota työpaikkoja työttömille. Ennen valtio ja kunnat tarjosivat työllistämistyötä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

No. Suomessa sanomalehtien omistajat saavat valtiolta kaikenlaisia avustuksia myös.

Reijo Tossavainen

Pohjois-Suomessa maaseudulla asuville hillan eli lakan poiminta on tärkeä sivutulojen lähde. Koko Suomessa kerätään myös jonkun verran mustikkaa ja puolukkaa kaupallisesti myös suomalaisten toimesta. Myös sienet kerätään pääosin suomalaisten voimin. Sen lisäksi ainakin 14 000 poimijaa samoaa tänä kesänä ja syksynä Suomen metsissä.

Silti suurin osa marjoista ja sienistä mätänee metsiin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Puolet oikein. Kansalaispalkka tarvitaan juuri siksi, että ne jotka haluavat tehdä töitä, vaikka sitten poimia sesonkiaikaan mansikoita, voivat tehdä niin ilman että sossubyrokratia tekee touhusta kannattamatonta.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Tisin kuin Tossavainen taruolento suomalaiset keräävät paljon marjoja myyntiin. Erityisesti luonnonmarjoja kerätään. Mansikkapelloilla taas työllistetään, joten tilanne on toinen. Miksi Tossavainen leimaa eri mieltä oleva trolleiksi?

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Valitettavasti iPad elää omaa elämäänsä. Pitäisi toki tarkistaa.

Jani Miettinen

Kansalaispalkan ideana on poistaan kannustinluokkuja. Nykyisellä systeemillä ei kannata ottaa lyhyitä vähäpalkkaisia pätkä töitä vastaan, koska ne leikkaavat tukia enemmän kuin saisit palkkaa jos otetaan huomioon työmatkakustannukset.

Tällä hetkellä jos olet toimeentulotuella, niin sinun ei kannata ottaa alle 3 kuukauden työpätkiä alle 2000 euron bruttopalkalla. Koska lyhyemmät työpätkistä et saisia paljon enemmään käteen kuin fattasta. Tämän lisäksi töiden loputtua joutuisit odottamaan pahimmissa tapauksessa 4-6 kuukautta uuden toimeentulotuen käsittelyä.

Kirjoittaja elää omaa nuoruuttaan jossa kun kerran pääsit tehtaalle vakituiseksi töyntekijäksi, niin pystyit olemaan varsin varma 40 vuoden työurasta samassa työpaikassa sinne eläkkeelle asti. Enää näin ei ole, mutta sosiaaliturvasyysteemi on vieläkin rakennettu ajatelle, että suurin osa työskentelisi vakituiseissa töypaikoissa kymmeniä vuosia ja pätkätyöt kuuluisivat vain opiskelijoille.

Se, että edes kunnan sosiaalitoimisto, Kela, ja TE-toimistot yhdistettäisiin yhdeksi luukuksi parantaisi merkittävästi nykyistä systeemiä, koska se vähentäisi merkittävästi paperitöitä. Sen lisäksi opintotuki pitäisi nostaa saman kokoiseksi kuin työttömyysturva, jotta ihmisten olisi helpompi kouluttautua uuteen ammattiin markkinatilanteiden mukaan.

edit: Ja Kansalaispalkan isinä tai kannattajina on esitettu sellaisia "vihervasemmistohyysäreitä" kuin Milton Friedman, Georg Simmel, Paul Krugman.

PS. Pitäisikö muuten kirjoittaa entisten kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä? Eikö heitä pitäisi koskea samat pelisäännöt kuin tavallisia kuolevaisia. Vähintään eläkekatto 3 000 €/kk pitäisi säätää.

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Siis miksi työttömät menisi firmaan töihin poimimaan marjoja tai sieiniä kun niitä saa poimia muutenkin laillisesti. Tossavaisen mielestä pitäs välikäsien vetää voitot muutenkin paskapalkkaisesta työstä. Ihme ajatuksia :D

Vai pitäskö yli 50 vuotiaalla joku valvoja ruoskimassa vieressä kuten SUomessa on palkattomissa pakkotöissä karenssin uhalla.

Ei voi kuin pyörittää taas näitä kirjoituksia millä tasolla liikutaan :D

Marjat saa myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi työkseen
Luonnonvaraisten marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat kerätään ravinnoksi ja myydään itse. Marjojen poiminnasta palkaksi saatu tulo on sen sijaan veronalaista. Myös viljellyistä marjoista, kuten mansikoista, saadusta tulosta on maksettava veroa.

Jokamiehen oikeudella poimittujen marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat myydään ravinnoksi tai lääkkeeksi. Verovapaus edellyttää, ettei marjoja ole jatkojalostettu eli esimerkiksi survottu, makeutettu tai pakastettu. Marjat täytyy myös myydä itse. Poimija voi myydä marjat vaikka torilla tai tienvarren levähdyspaikalla, kunhan toiminta on harrastelijamaista ja satunnaista. Marjat voi myös myydä verovapaasti suoraan myös ravintolalle tai tukkuostajalle.

Jos marjanpoimija on tehnyt poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä maksettu korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan. Palkanmaksajaa koskevat normaalit työnantajan velvoitteet. Jos marjanpoimija saa esimerkiksi ateriat ja majoituksen luontoisetuna, pitää tämä muistaa huomioida veronalaisena tulona. Lisätietoa viljelijän verotuksesta ja poimijan luontoiseduista.

Suomeen ulkomailta tulleet marjanpoimijat ovat yleensä työsuhteessa. Poikkeuksena voivat olla luonnonvaraisten marjojen poimijat. Enintään kuusi kuukautta Suomessa olevan marjanpoimijan palkasta on maksettava lähdeveroa Suomeen. Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa asuvilla on mahdollisuus pyytää lähdeverokortin sijasta myös progressiivista verokorttia. Lisätietoa verotuksesta ulkomailta Suomeen töihin tulevalle.

Viljeltyjen marjojen keräämisestä ja myynnistä saatu tulo on aina veronalaista. Verotettavaa tuloa on sekä itse kasvatettujen että muiden viljelemien marjojen keräämisestä ja myynnistä saatu tulo.

Lisätietoja: Henkilöverotusyksikön viestintä: 020 612 5203

https://www.vero.fi/fi-FI/Marjat_saa_myyda_verovapaasti_jos_niita_(33268)

Toimituksen poiminnat