Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

HS: "Taivaantähystäjä pilaa kaikkien ilon"

"Helsingin Sanomien käsityksen mukaan yhteiskunnan tasapainoinen kehitys on mahdollinen vain silloin, kun kaikkia kansalaisia palvelevan, monipuolisen tiedonvälityksen jatkuvuus on taattu."  www.hs.fi/periaatelinja

Näin kauniisti sanotaan Hesarin periaatelinjauksessa, jonka pitäisi olla ohjenuorana lehden päivittäisessä toiminnassa.

Käytännössä se on kuitenkin aivan muuta. Monissa suomalaisille tärkeissä ja vähemmän tärkeissä asioissa lehden pääkirjoitussivuilla ja myös muilla sivuilla vallitsee yksi totuus. Esimerkkeinä olkoon liittovaltio-EU:n kannattaminen, Suomen Nato-jäsenyyden kannattaminen, pakkoruotsin kannattaminen, perussuomalaisten vastustaminen ja ns. tasa-arvoisen avioliittolain kannattaminen.

Tänään Helsingin Sanomissa on harvinaisen vastenmielinen rimanalitus. Lehden tiede-osastolla ja viikon eläin -otsikon (vinjetin) alla on otsikko "Taivaantähystäjä pilaa kaikkien ilon". Teksti kuuluu näin:

"Joukko suomalaisia yrittää kansalaisaloitteella kaataa jo hyväksytyn tasa-arvoisen avioliittolain eduskunnassa.

Pohjois-Amerikan rannikolle erakoitunut taivaantähystäjäkala muljauttaa silmiään hyväksyvästi. Onhan luonnonjärjestyksen mukaista estää muita olemasta onnellisia.

Taivaantähystäjä elää ylhäältä tulevien merkkien mukaan ja tekee muille kiusaa jauhamalla leukojaan.

Sillä on myrkkypiikit, ja eräät lajit tuottavat sähköiskuja.

Luonteeltaan taivaantähystäjä on erittäin ynseä ja itseriittoinen. Ihmisenä se olisi kaiketi juuri sellainen, joka koepuristelee kaupan appelsiinit muhjuksi ja valittaa liian äänekkäistä lasten leikeistä.

Taivaantähystäjä kaivautuu merenpohjan hiekkaan niin, että vain silmät näkyvät. Se tuijottaa alati kohti taivasta kuin merkkiä odottaen.

Kun pahaa-aavistamaton saaliskala tulee lähelle, taivaantähystäjä iskee kuopastaan ja vetää vielä hetki sitten iloisena uiskennelleen uhrinsa maan uumeniin.

Taivaantähystäjän sukupuolielämästä ei tiedetä juuri mitään. Sitä on kaksi kertaa vuodessa, ilmeisesti jonkinlaisen rituaalin päätteeksi.

Taivaantähystäjän silmien takana on sähköä tuottava elin, jolla kala voi täräyttää saaliille jopa 50 voltin iskun. Sähköiskuilla taivaantähystäjä pystyy kuitenkin tuottamaan vain kiusaa, sillä isku ei riitä tainnuttamaan uhria."

Näin siis HS-Pravda Niko Kettusen kirjoittamassa jutussa.

Jos katsot, että teksti on osoitus Helsingin Sanomien korkeasta journalistisesta tasosta eli se on objektiivinen ja neutraali, niin jatka lehden tilausta.

Jos taas et hyväksy yksipuolista asiatonta solvaamista, niin peruuta tilauksesi.

.....................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Helsingin Sanomien mainos- ja tilausmyynti on rajussa syöksyssä. Norsunluutorni huojuu päivä päivältä enemmän. Uskon, että se johtaa jo lähivuosina siihen, että periaatelinjausta noudatetaan myös käytännössä.

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho

Millä vanhalla mediajätillä ei nykyään menisi huonosti verrattuna klassisen median kultakauteen? Paitsi iltapäivälehdillä klikkiotsikoineen.

Lauri Wirén

Hesari on kuin Vartiotorni. Sitä lukevat vain uskossa olevat ja muut yrittävät välttää lehteä kaikin keinoin. Kuulemma Hesarin jakelukin pannaan muistuttamaan Vartiotornia. Pian sitä jakelevat vanhat mummot asematunnelissa ja se putkahtaa odottamatta postilaatikkoon missä vain.

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho

Oikeastaan on sanottava, että Helsingin Sanomille pisteet tuosta jutusta.
Onhan Suomessa tälläkin hetkellä vetämässä kansalaisaloite jolla halutaan aiheuttaa mielipahaa ja epätasa-arvoisuutta. Eräänlainen poliittisen maailman taivaantähystäjä sekin.

Lauri Wirén

Mielipahan ja närkästyksen aiheuttaminen (ahdasmielisille) on sananvapauden kivijalka.

»Ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan sananvapaus on eräs demokraattisen yhteiskunnan keskeisistä perustoista, eräs sen edistyksen ja jokaisen yksilön kehityksen perusedellytyksistä. Ellei ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan 2 kohdasta muuta johdu, sananvapaus ei koske pelkästään sellaisia "tietoja" tai "ajatuksia", joihin suhtaudutaan myötämielisesti tai joita pidetään vaarattomina tai yhdentekevinä, vaan myös sellaisia, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Mielenkiintoinen laji tuo taivaantähystäjä. Liekö sillä huumorintajuakaan, veikkaan että ei.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Vieläkö sinä herra Reijo tilaat sitä Hesaria? Sinunhan piti olla tilaamati jo neljä vuotta sitten?

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Hesarille pisteet! 12 points goes to Helsingin sanomat. Minusta juttu oli erinomaisen osuva ja oivaltava. Jos voisin, niin tilaisin Hesarin, mutta kun se jo tulee, niin nostan vain hattua :)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Nähdäkseni taivaantähystäjää ei loukattu vertaamalla sitä aitoavioliittolaisiin. Eli ei mitään valittamista journalismin etiikan suhteen.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Luovaa journalismia. Jatkan tilausta niin kauan kuin paperia riittää.

Eivät kaikki taivaantähystäjät muuten ole ilonpilaajia.

We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.

Oscar Wilde

Lauri Wirén

Hesari on värvännyt entisen ulkoministerinkin vääntämään propagandaa puolestaan. Naamakirjasta löytyy seuraava lällätys:

Erkki Tuomioja
10 t · Muokattu ·

Mediayhtiö Sanoman liikevaihto ja liikevoitto menevät alaspäin. Yhtymän johdon mielestä ongelma ei ole tuotteissa tai sisällöissä, vaan mainosmyynnissä. Ongelmia voi olla muuallakin mutta saneerauksen aloittaisin koittamalla palauttaa lippulaiva Hesarin maineen laatulehtenä. Enkä nyt tällä kertaa tarkoita hölmöjä mielipiteitä tai oikeistolaisia linjauksia vaan ihan sitä, että oikoluvun ja kielentarkastuksen voisi palauttaa kunniaan eikä harjoittaa sellaista otsikkojournalismia kuten tänään kun otsikko kertoi ruotsidemokraattien kohonneen "kärkeen kyselyissä" kun uutinen kuitenkin kertoi puoleen kakkostilasta yhdessä saman uutisen mukaan epäluotettavassa mielipidetiedustelussa.
700 tykkäystä83 kommenttia24 jakoa

Voi sanoa, että ulkona kuin entinen ulkoministeri.

Lauri Wirén

Viikon eläin voisi olla myös kolmivarvaslaiskiainen. Se roikkuu puussa suurimman osan päivää tekemättä mitään. Kerran viikossa se käy paskalla ja iltapäivälehdistö tekee sitten tästä toimituksesta lööppijutun.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Hesari, HS Pravda on nyt loppuliussaan, onneksi kaikille.
On todella järkyttävää luettavaa se, että HS-Pravda vaatii nyt valtiota, eli veronmaksajia avukseen omista epäonnistuneista itsekkäisistä jornalismeistaan .
Pitää muistaa se,että sitä saa mitä tilaa.
Kuka muu kuin Hs Pravda itse tarvitsee nykyistä Hesaria. Ei kukaan järjellinen ihminen.

Toimituksen poiminnat