Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Testaa suhteesi monikulttuurisuuteen!

Toimittaja Matti H. Virtasella on Facebookin puolella mielenkiintoinen testi, joka on mitä ilmeisemmin tehty huumorin pilke silmäkulmassa. Mutta kuten minua viisaammat ovat jo ammoisna aikoina havainneet, niin useimmissa asioissa on "totta ainakin toinen puoli".

Lue allaolevat Matti H:n laatimat tai jostakin lainaamat testikysymykset, ja vastaa niihin puhtaan omantuntosi kautta.

1. Pitäisikö "kunnia" hyväksyä lieventäväksi asianhaaraksi henkirikoksessa?
2. Pitäisikö tyttöjen sukuelinten rituaalisilpominen sallia?
3. Pitäisikö poikien sukuelinten rituaalisilpominen sallia?
4. Pitäisikö kasvot peittävän perinneasusteen käyttö julkisilla paikoilla sallia?
5. Pitäisikö sharia-lain käyttö sallia Suomen lain rinnalla rikosoikeudessa?
6. Pitäisikö sharian käyttö sallia Suomen lain rinnalla siviilioikeudessa?
7. Pitäisikö sallia Bahrainin rahoittaman suurmoskeijan rakentaminen Helsinkiin?
8. Pitäisikö suurmoskeijan rakentamista avustaa suomalaisten verovaroilla?
9. Pitäisikö ruotsin kieli säilyttää toisena kansalliskielenä?
10. Pitäisikö lapset erotella koulussa eri ryhmiin uskonnonopetuksessa?

Miten monta myönteistä vastausta annoit? Miten monta kielteistä?

Herkässä tilanteessa en lähde määrittelemään mistä pistemäärästä on oikeutettu käyttämään monikulttuurisuuden ystävän arvinimeä. Saat sen itse harkita, koska silloin saat varmimmin oikean tuloksen.

...............

Jos haluat, että muutkin lukevat blobin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Reijo se vaan uutta blogia, I see. Tulen tänne kun käyt ekana liekittämässä mun omani (aamulla nukuin onneni ohi) - siellä on nyt vikassa kommentissa parit täsmäkysymykset hyvin olleelisesta päästä ja juuri sinulle Reijo -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1990...

Reijo Tossavainen

Toistan. En lähde mukaan "leikkiisi". Älä linkitä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Noh, sovitaan sitten niin. En tule sunkaan hiekkalaatikolle - "silmät kiinni ja siilipuolustukseen"... voi voi. Mutta minähän se olen oppipoika vielä;-)

Käyttäjän AristotelesDoukas kuva
Aristoteles Doukas

kannatta lukea tämä linkki, jo siksi että reijo pelkää tätä.

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1990...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

3 kyllä vastausta. Ja minäkö muka vihervassarisuvakkimaailmojenhalaaja? Oikeastaan viimeiseen kysymykseen sanoisin että julkisessa koulussa ei pitäisi uskontoja opettaa lainkaan.

Reijo Tossavainen

Vain kolme kyllä-vastausta. Voit tulla kaapista ulos piilosellainen...

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Sama kolme se tuli minullekin.

Mielestäni uskonnoista tulee opettaa. Uskontoa ei tule opettaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kaikki monikulttuurisuuden myönteisiin tai 'normaaleihin' puoliin liittyvät kysymykset puuttuvat ja ilmiselvät haitta-asiat Ja pari populistien myllyttämää on otettu. Melko köppäinen testi.

Reijo Tossavainen

Ilmeisesti oman testin tulos ei tyydyttänyt Mäkistä. Todellisuus ei vastannut "näkemyksiä".

Käyttäjän AristotelesDoukas kuva
Aristoteles Doukas

Todellisuus?? jos omassa harhaisessa mielessäsi luulet testisi olevan "todellisuutta", kannattaisi käydä keskustelemassa ammattiauttajan kanssa.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Testinä menee samaan kategoriaan näiden "liibalaaba - mikä on sieluneläimesi" testien kanssa mitä facebookissa tulee eteen.

Ei kai tuota kukaan ole ottamassakaan tosissaan.

Reijo Tossavainen

Kysymykset koskevat arjessa esiin tulevia tärkeitä asioita. Ota ne tosissaan!

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala Vastaus kommenttiin #10

Enkä ota. Kuten ei ota kukaan muukaan.

Viidessä minuutissa voin sinulle rustata samantasoisen testin joka antaa päinvastaisen tuloksen.

Kysymkset yksittäin ovat kyllä asiaa koskevia. Mutta testi kokonaisuudessaan on täysin puolueellinen. En jaksa uskoa yhdenkään omilla aivoilla ajttelevan ihmisen uskovan tämän testin olevan muuta kuin tarkoituksenmukaisesti aseteltu joukko kysymyksiä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #10

Jos tämän testin kysymykset edustaa jonkun käsitystä keskiverto maahanmuuttajan arjesta niin ei ihme jos hieman kuohahtaa. Näinhän ei kuitenkaan ole, jos tuntee vähänkään asioita.

Käyttäjän AristotelesDoukas kuva
Aristoteles Doukas Vastaus kommenttiin #10

pyydät vastaamaan monikulttuuriin liittyvään kyselyyn, ja sitten kirjoitat vain omassa mielikuvituksessasi olevaan "islamiin" liittyvän kyselyn, oletko älyllisesti noin epärehellinen jopa itsellesi?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Suuri osa noista ovat sellaisia ettei kukaan täyspäinen ihminen sellaisia kannata (tyttöjen silpominen, sharialain mukaan ottoa, kunniaväkivalta lieventämisperusteena). Taitaa olla vähän hukassa mitä monikulttuurisuudella tarkoitetaan.

Itselleni tuli 3-4 pistettä. Moskeijan rakentamista voi tukea samalla tavalla kuin kirkkoakin on tuettu. Ulkomaaltakin voi tulla rahoitusta mutta pitää olla läpinäkyvää että on tiedossa mistä tulee (ja mitä ehtoja rahoitukseen liittyy).

Käyttäjän Juha-MattiKarppi kuva
Juha-Matti Karppi

Moskeijan rakennuttaminen menee samaan sarjaan esim. Guggenheimin rakennuttamisen, ja muiden vastaavien hankkeiden kanssa. En näe syytä vastustaa sinänsä, mutta se on ehdollista.
Rakennuksen pitäisi sopiva muuhun rakennuskantaan, eikä se saisi aiheuttaa haittaa tai häiriötä, eikä sen rakennuttamiseen tai siitä aiheutuviin mahdollisiin liikennne- yms. järjestelyihin käytetä julkista rahaa.

Käyttäjän Juha-MattiKarppi kuva
Juha-Matti Karppi

Puolilla kysymyksillä eii ollut mitään tekemistä monikulttuurisuuden kanssa. Vain moskeijaa, ruotsin kielen asemaa ja uskonnonopetusta koskevat kysymykset ovat aiheellisia.

Käyttäjän leksavie kuva
Leo Vierelä

Helppo vastata että kolme pojoo.

Reijo Tossavainen

Kaikki kysymykset ovat silti arjen todellisuutta.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kerro nyt ihmeessä kuka on esimerkiksi vaatinut että kunnia pitäisi olla lievennysperuste tai kuka puolustaa tyttöjen silpomista?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #16

kuka puolustaa tyttöjen silpomista?

Arvaan, että he jotka silpovat/silvotuttavat tyttärensä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Niin, kerropa missä länsimaisessa monikulttuurisuudestaan tunnetussa - tai kauhistellussa - yhteiskunnassa nämä ovat arjen todellisuutta lainsäädäntöä myöten, kuten tuossa listassa oletettiin?

Sama laki, samat vapaudet ja oikeudet, samat velvollisuudet kaikille - siitä ne itsestäänselvät monikulttuurisuuden rajat tulevat, ei siinä sen kummempaa. Itse monikulttuurisuushan (monien eri kulttuurien ihmisten yhteiskuntana) on reaalitodellisuutta, ei siitä syrjäisessä Suomessakaan päästä pois millään kepeästi järjestettävällä rusinat pullasta-metodilla. Miten muutenkaan? Joukkotuhonnallako?

Uskonnonopetus-kysymys on muuten aika takaperoisen hassu. Kannatan kaikille yhteistä katsomusaineen opetusta nykymuotoisen monien eri uskontojen ja elämänkatsomustiedon ryhmien tilalle. Tekeekö se minusta monikulttuurisuuden kannattajan, kun haluan kaikki saman pöydän ääreen, kun opitaan tietoa eri uskonnoista ja etiikasta vai sen vastustajan, kun mm. ajan islaminopetusta, harekrisnalaisuutta jne pois koulusta?

Kuuluuko monikulttuurisuuden vastakohtaan, mikä se sitten lieneekään, vanhojen kansallisten vähemmistöjen kielellisten oikeuksien ja aseman heikentäminen?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"Sama laki, samat vapaudet ja oikeudet, samat velvollisuudet kaikille - siitä ne itsestäänselvät monikulttuurisuuden rajat tulevat, ei siinä sen kummempaa."

Eihän tuo ole mitään monikulttuurisuutta. Ihme yhtenäiskulttuurin haikailija sinäkin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Niinpä, odottelen vain, että joku saa jostain elävänä pulloon sellaisen monikultturistin, joka kannattaa täyttä relativismia mm. tasa-arvoasioissa.

Jukka Nieminen

Kysymyksethän ovat siinä mielessä provokatiivisia että ne voidaan tiivistää lauseeseen: tarvitseeko suomessa noudattaa suomen lainsäädäntöä?
vai saako noudattaa halutessaan esim saudi-arabialaista lakikirjaa jos se tuntuu paremmalta.

Aatteellisessa mielessä tuo edellyttää ajatuksen että islaminuskoiset eivät muuta haluakaan kun silpoa toisiaan, räjäytellä kahviloita, pätkiä päitä harteilta ja hukuttaa tyttäriään kylpyammeeseen. lopuksi sitten kaataa koko siviilisaatio kunnes me asutaan raunoissa ja ammuskellaan toisiamme.

Mua on alkanut tosiaan kypsyttään että tätä retoriikkaa kuulee nykyään päivittäin. kohta kun menen faceen tai jollekin toiselle saitille, se odottaa siellä. ja ne kaikki loukkaa toistuvasti omaa älyllistä puoltani kuunnella näitten matalaotsien huuhaa-juttuja. viittaamatta millään muotoa kehenkään läsnäolevaan saati kyselyn tekijään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ollin vaimokin on maahanmuuttaja? Älä tee niin kuin minä teen, tee niin kuin kirjoitan facessa.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

1. "Pitäisikö "kunnia" hyväksyä lieventäväksi asianhaaraksi henkirikoksessa?" Ei, ei vaikka Hännikäinen tai Imaami sanoisi. Heillä on toki lupa ilmaista mielipiteensä, ja kaikilla on sitten vastaava vapaus huutaa heille rumia päin naamaa vaikka 15 tuhannen ihmisen voimin. Kato, sananvapaus. Pahuuksiakin saa ehdottaa, se mitä hyväksytään on sitten oma juttunsa.

2. "Pitäisikö tyttöjen sukuelinten rituaalisilpominen sallia?" Rituaali on tarpeeton sana. Oikein mikään syy ruumiilliseen koskemattomuuteen koskemiseen ei ole validi.

3. "Pitäisikö poikien sukuelinten rituaalisilpominen sallia?" Det samma. Ja jos uskontosi on erimielinen, sen pahempi uskonnollesi

4. "Pitäisikö kasvot peittävän perinneasusteen käyttö julkisilla paikoilla sallia?" Monella on sellainen pärstä että sen pitäisi olla jopa suositus. Naamioituneena kulkeminen kadulla sallittava, etenkin jos vastustaa mielenosoitusten naamioitumiskieltoa vastaan järjestetyssä mielenosoituksessa.

5. "Pitäisikö sharia-lain käyttö sallia Suomen lain rinnalla rikosoikeudessa?" Aivan yhtä paljon kuin annettava kirkolle erityisoikeuksia. Eli ei.

6. "Pitäisikö sharian käyttö sallia Suomen lain rinnalla siviilioikeudessa?" Suomessa on yksi laki ja se ei ole yhdenkään uskonnon laki.

7. "Pitäisikö sallia Bahrainin rahoittaman suurmoskeijan rakentaminen Helsinkiin?" Tänne pykätään kaikenlaisa Kampin kakkelia verovaroin.

8. "Pitäisikö suurmoskeijan rakentamista avustaa suomalaisten verovaroilla?"
Miksi ei? Tuetaanhan kirkkoa ja YLEäkin verotuksellisesti ja ateistit mediapimennossa elävät maksaa.

9. "Pitäisikö ruotsin kieli säilyttää toisena kansalliskielenä?" Meillä pitäisi olla kaksikielinen maa, toinen saami. Ruotsi ei ole endeeminen tai maallemme ainutlaatuinen kieli.

10. "Pitäisikö lapset erotella koulussa eri ryhmiin uskonnonopetuksessa?" Riippuu miten uskontoa opetetaan. Nykyjärjestelmän osallistuttaminen on sietämättömällä tasolla, joten tässä tapauksessa ehdottomasti. ET -opetuksen kanssa kikkailusta pitäisi tehdä rikollista ja välittömäksi maikan tai sitä harrastaneen rehtorin irtisanomisen perusteeksi.

"Miten monta myönteistä vastausta annoit? Miten monta kielteistä?"

Miten tuollainen tulos ylipäätään pisteytetään kun vastaukset on mitä on?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kysymykset osoittavat, että blogisti Tossavainenkin on kaivautunut poteroon siinä missä Immonen tai häntä mielenosoituksessa vastustavat "hyvät ihmiset". Todellisuus ei kuitenkaan ole sillä tavoin mustavalkoinen, että, Immosen näkemyksiä vastustava automaattisesti hyväksyisi ympärileikkauksen. Tuollainen kysymyksenasettelu kertoo juuri äärimmäisestä polarisaatiosta ja siitä, että ideologiat pitäisi ottaa ikään kuin paketteina joiden kylkiäisinä tulee sitten kaikenlaista muutakin. Tossavainen vaikuttaa olettavan, että punavihreään suvaitsevaisuuden kylkiäisenä tulee esim. tyttöjen ympärileikkauksen hyväksyminen. Jos hän ei näin olettaisi, ei hän olisi tuota kysymystä listaansa laittanut.

Yhtä kaikki, tässä koko kiistassa on kyse diskurssista ja vallankäytöstä: kuka saa päättää kuinka puhutaan maahanmuutosta, rasismista ja monikulttuurisuudesta? Kummallakin osapuolella on omat kärjistyksensä. Tossavaisen vastustamat "suvaitsevaiset" vaikeuttavat maahanmuuton ja monikulttuurisuuden ongelmista keskusteltemisen, kun taas Tossavainen ja varsinkin hänen jotkut puoluetoverit eivät halua mistään muusta puhuakaan, unohtaen kuinka "kulttuurin rikastuminen" on myös ihan oikeasti mahdollinen ilmiö eikä pelkkä Halla-ahon raiskaama sarkastinen kielikuva. Jos kaikenlainen kulttuurivaihto ja kanssakäyminen todella pilaisi jonkinlaisen suomalaisen "alkuperäiskulttuurin", se olisi tapahtunut jo silloin kun hämäläiset, pohjalaiset ja savolaiset opettelivat keskenään yhteistyötä ja ihmettelivät toistensa tapoja. Jos lähdetään äärimmäiselle "maassa maan tavalla", pitäisi myös umpisavolaisilta ottaa Suomen passi pois. Paitsi siinä tapauksessa, että savolaisille annetaan valta määritellä "alkuperäinen" suomalaisuus ja silloin passi otetaan pois kaikilta muilta.

Käyttäjän AristotelesDoukas kuva
Aristoteles Doukas

reijo tossavainen (nimi pienellä ihan aiheesta, kyseessä on niin pienisieluinen ihminen)
missä oli ruotsin ja saamenkielinen versio kyselystä? nyt tuohon ei voi vastata kuin osa suomalaisista koska jätit suomen muut kansalliskielet pois.

ja missä se monikutltturisuuteen liittyvä testi on? nyt näkyi ainoastaan johonkin islamin lahkoon viittaava kysely,
ehkä, vaikea sanoa koska myös kristityt ja masait vaikkeivat usko allahiin tekevät tyttöjen ympärileikkauksia ja pojille niitä tehdään ihan muutenkin kuin uskonnon varjolla.

eli nyt en löytänyt sitä monikulttuuritestiä ollenkaan.

Toimituksen poiminnat