Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Halpuuttaminen vei leivän viljelijän suusta

Erityisesti demarit ovat perinteisesti keränneet poliittisia irtopisteitä tuottajia syyllistämällä. Se on ollut täysin perusteetonta ja on sitä myös tällä hetkellä.

Maaseudun Tulevaisuus -lehti kertoo, että tuottajahinnat ovat pudonneet huomattavasti, mutta ale ei näy kuluttajalle. Kotimaisen kurkun tuottajahinta putosi peräti 12 senttiin kilolta tänä kesänä. Tuottaja-ale ei kuitenkaan näkynyt kuluttajalle asti, sillä samaan aikaan kurkun hinta kaupassa pyöri 1,90 eurossa kilolta.

Myös tomaatilla on vaikeat ajat. Kotimainen tuotanto joutuu kesälläkin taistelemaan halpoja ulkomaisia erikoistomaatteja vastaan. Pohjanmaalla tomaatin tuottajahinta on ollut alimmillaan 32 senttiä kilolta.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo, että hintataso on huomattavasti alle tuotantokustannusten ja on samalla viljelijän työn lokaan polkemista. "Nyt tuottajaa halvennetaan ja kyykytetään oikein kunnolla."

Tilanne on samansuuntainen muidenkin tuotteiden osalta. Jokapäiväisestä leivästämme viljelijän osuus on vain muutamia senttejä.

Maidon tuottajahinta oli pari vuosikymmentä sitten 47 senttiä litralta. Sen jälkeen se on ollut alimmillaan vain 32 senttiä litralta. Halpuuttamisesta puhuvat kaupat saavat litraa kohden enemmän senttejä kuin tuottajat, vaikka kaupat vain siirtävät maitopurkit myyntitiskiin.

Myös maidontuottajien tilanne on kriittinen. Monet hakevat jo tukea kunnan sosiaalitoimen luukulta.

Pysyvästi tilannetta vaikeuttaa sekin, että maatalouspolitiikasta päätetään Brysselissä, ei Helsingissä. Tältä osin Keskusta saa katsoa peiliin. Esko Ahon johdolla puolue lähti Brysseliin ja vei samalla leivän tuottajien suusta.

............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Pitäisi jälleen mahdollistaa tiloilla jalostus ja suoramyynti - maitotuotteidenkin. Monella seudulla ei ole enää edes vihannesviljelyä, kun tilamyynti on erilaisilla määräyksillä tehty miltei mahdottomaksi ja kauppa tuo kaiken kaukaa. Lähiruuasta ei ole tietoakaan. Eilen kaupassa ihmettelin, kun kesän sipulitkin ovat hollannista...

Reijo Tossavainen

Täällä meidän kylällä oli pieni kyläteurastamo, joka valmisti mm. maukkaita makkaroita ja muita lihatuotteita. Yrittäjät kyllästyivät hirvittävään ja kalliiseen byrokratiaan ja laittoivat lapun luukulle oman tuotannon osalta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän kauppa ottaa asikkaalta ainakin se yhden rosetin välityspalkkiota,
kasinauriistani olen saanut kauppiaalta 1,5 €/kg, mutta asiakas on maksanut 3€/kg.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Näinhän siinä käy, kun ruoan tuotantoa pidetään yllä miljardien vuosittaisilla tulonsiirroilla. Jos tuotanto olisi markkinaehtoisempaa, niin tuottaja saisi oman osansa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Perusteletko tuota ja miten se poikkeaa käytännössä tästä hetkestä markkinoiden toimivuuden osalta.

Pekka Pylkkönen

Maatalous on prosenttijengiläinen. 1% tuotannosta saa enemmän tukea kuin loput 99% yhteensä. TEMin selvityksen mukaan muuten ruoan hintaerot muuhun Eurooppaan selittyvät verotuksella.

Jos muuten katsoo ääs-ryhmää tai ruokakeskoa niin edellinen tuottaa huonommin kuin keskiverto hyväntekeväisyysjärjestö ja jälkimmäinenkin melko huonosti, 4%. Pitkällä aikavälillä pörssi on tuottanut 15%.

Viljo Häggman

Molemmat ryhmät ovat sijoittaneet niin älyttömästi rakentamiseen ja muuhun viime vuodet ihan vaan saadakseen voittonsa verottajan ulottumattomiin. Yrityshän olisi ammattitaidottomien hölmöjen johtama, jos se Suomessa näyttäisi isoa voittoa. Juuri viime vuoden keväällä Keskon pääjohtaja valitti talouslehdessä, kun on niin paljon rahaa ettei sitä saa mihinkään menemään. Kirjanpitokikkailulla se saadaan häviämään jonnekin.

Pekka Pylkkönen

Miksi kukaan piilottaisi voittoja kun niitä ei sitten saa jakaa osinkoina? Kyllä, ne ovat rakentaneet paljon. Mutta niin se vain kuuluu kaupan alalle pitää katot pään päällä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Porvarikolhoosi SOK on rakentanut "asiakasomistajien" varoilla kattoja ja kivijalkoja Venäjälle ja Viroonkin, mutta edes asiakasomistajalle eivät hinnat ole maassamme laskeneet,Viitasaarellekin on ABC luontoasuojellen rakennettu järveen ja nyt investoidaan tuulimyllyjen lämmittämiseen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Totta.

Joskus matkalla asiakkaan luokse hämmästelin tuota Viitasaaren ABC:tä. Siellä sai hanasta kaljaa. Enpä ole muualla törmännyt.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Huono tuottavuus johtuu raskaasta organisaatiosta ja kallispalkkaisista päälliköistä joille kyllä kyseiset kaupat ovat tuottaneet runsaasti voittoa.

Pekka Pylkkönen

Kyllähän pomojen palkat yhteensä sen promillen liikevaihdosta hyvinkin nappaavat. Hokin isoin pamppu tienaa noin 450.000 ja liikevaihtoa on parin miljardin luokkaa. Liikevoitto% on huikeat 0,8%.

Viljo Häggman

Kannattaa muistaa että maatalousyrittäjät ovat kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen mukaan toiseksi eniten tienaava kansanosa. Heti ylempien toimihenkilöiden jälkeen ja ja paremmin tienaavia kuin muut yrittäjät. Joten leipää kýllä riittää, varsinkin kun asunnon ja kulkuvälineet saa yrityksestä. Ja vielä ilman yrittäjän riskiä. Koska on viimeksi Suomessa mennyt maatila konkurssiin?

2013 Käytettävissä olevat tulot Kotitaloutta kohden mediaani

Kaikki kotitaloudet 36275
1.1 Maatalousyrittäjät 58543
1.2 Muut yrittäjät 57810
2.1 Ylemmät toimihenkilöt 65027
2.2 Alemmat toimihenkilöt 43063
2.3 Työntekijät 41408
3. Opiskelijat 13242
4. Eläkeläiset 25966
5. Työttömät 14066
6. Muut 21769

Reijo Tossavainen

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on laskenut, että viljelijäperheen ansio on 6,4 euroa tunnilta.

Maatalousyrittäjä on siis yrittäjä. Hänellä "viimeiselle riville" jäävä summa tarkoittaa muuta kuin palkansaajalle palkka.

Janne Suuronen

Ja valtiontalouden tarkastusvirasto parin vuoden takaisessa tutkimuksessaan sekä raportissaan ihmetteli näitä MTT:n käyttämiä työtuntimääriä. Olivat moninkertaisia referenssitilojen tuntimääriin verrattuna.

Olen nyt tien päällä, enkä pysty kaivamaan linkkiä ko raporttiin. Mutta löytyy kyllä siis valtiontalouden tarkastusviraston sivuilta.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #19

Toivottavasti tuo tutkimus ei ole se missä ei ole mukana yhtään oikeaa tilaa vaan mukana ns. pari virtuaalitilaa eli on ohjekirjasta katsottu että tällä koneella menee tuohon hommaan tuon verran aikaa. Ja ihmetellään miksi aitojen ja teoreettisten tilojen luvut voivatkaan erota noinkin paljon toisistaan.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Noihin lukuihin liittyen kerron vain yhden pienen huomio, tuossa maatalousyrittäjien tuloluvussa suurimmat tulot tulevat muusta kuin varsinaisesta maataloudesta. Tuo asia löytyy hyvin tilastokeskuksen sivuilta, jos haluaa asiaa tutkia.

Vai saa asunnon yrityksestä, näkökulma tuokin, totuus vain on toisenlainen.

Kysyt että milloin viimeiksi maatila on mennyt konkurssiin? joka vuonna niitä on mennyt nyt alkuvuonna on laitettu vireille 31 konkurssia.

Viljo Häggman

"joka vuonna niitä on mennyt nyt alkuvuonna on laitettu vireille 31 konkurssia."

Maa on historiansa suurimmassa lamassa, ja 50000 maatalousyrityksestä 31 on hakemassa konkurssia. Noin puoli promillea. Enemmän tuo on verovaroin suojeltua elintapaa kuin yrittämistä.

Viljo Häggman

"Noihin lukuihin liittyen kerron vain yhden pienen huomio, tuossa maatalousyrittäjien tuloluvussa suurimmat tulot tulevat muusta kuin varsinaisesta maataloudesta."

Niin no, tukiaisistahan taitaa suurin osa tulla. Jos 33000 maatalousyrittäjätaloutta jakaa 4 miljardia maataloustukea niin se on sellainen 121 000 euroa per kotitalous. Siitä sitten vähennetään kaikki mahdollist ja mahdottomat vähennykset mitä yrittäjä voi tehdä, ja siltikin jää se runsan viiskyt tonnia tuhlattavaa.

Ei tarvitse kuin ajella maaeudulla ja katsella ympärilleen. Ainakaan Varsinais-Suomessa ei köyhää maanviljelijää löydy.

Reijo Tossavainen

Suomessa kepu ja MTK kumartavat Brysseliin ja toivovat armopaloja. Näin vaikutetaan muualla http://mvlehti.net/2015/07/30/belgialaistilalliset...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen, kyllä jokainen ymmärtää, ettei Suomessa 6,4 € tuntipalkalla toimeen tule. Itse asun Paimiossa, kesät Sauvossa ja voin vakuttaa, ettei edes korkeasti koulutetut pariskunnat kykene samanlaiseen vaurauteen mitä näillä seuduilla maatalousyrittäjillä on. 90-luvun lamassa, paikallislehti kertoi kuinka Sauvon osuuspankki teki ennätystuloksen ja paikallinen kiinteistövälittäjä kertoi kuinka maaviljelijät ostivat kiinteistöjä halvalla vaikeuksiin joutuneilta palkansaajilta.

Reijo Tossavainen

Granlund on perinteinen demari eli kaunainen maanviljeiliöitä kohtaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Anteeksi vaan Tossavainen, vietän kesiäni täällä synnyinkodisani jonka omistaja ole kolmannessa polvessa. Minulla on ystäviä täällä asuvissa maanviljelijöissä, kuten myös jälkikasvuilla, mitään kaunaa tai kateutta en heitä kohtaan tunne, mutta esim. Sauvon ja Paimion suurimmat tulot verokalenterin mukaan ovat maatalousyrittäjillä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Onko herra Tossavainen alkanut sosialistiksi vai peräti kommunistiksi kun ei kannata vapaata markkinataloutta?

Safkan hinta määräytköön vapaassa kilpailuissa markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kuluttaja hyötyy.

Reijo hyvä, solhoosien ja kolhoosien ajat ovat ohitse tai siis eikö perussuomalaiset vielä pari kuukautta sitten halunneet neuvottella EU-jäsenmaksuun alennuksen sen sijaan, että EU maksaisi tukiaisia suomalaisille maatalousyrittäjille?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ei ole vapaata markkinataloutta, koska ruuan myynti on harvojen monopoliasemassa olevien kauppaketjujen käsissä.

Reijo Tossavainen

Meillä ei pelaa markkinatalous ainakaan päivittäistavarakaupassa. Kahden ison ketjun keskinäinen kilpailu on nimellistä. Ne pääsevät sanelemaan ostoehtonsa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Onnex on Lidl, herkullista ja halpaa saksalaista ruokaa katajaiselle kansalle.

Toimituksen poiminnat