Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Pankit rohmuavat kohtuuttomia voittoja, kilpailu ei toimi

OP-ryhmä julkisti tänään osavuosikatsauksen. Puolen vuoden voitto on 630 miljoonaa eli vuositasolla noin 1260 miljoonaa. Järkyttävän paljon.

Se on niin paljon, että summan suuruuden ymmärtäminen vaatii pelkistetyn rautalankaesimerkin. En tiedä tarkalleen, mutta arvioin, että OP-ryhmällä on asiakkaina noin miljoona suomalaista kotitaloutta. Voitto on siten noin 1250 euroa per asiakaskotitalous.

On hyvä, että yritykset kannattavat. Mutta ei ole oikein, että mennään kohtuuttomuuksiin.

Tällaisten voittojen kahmiminen kertoo siitä, että pankkien välinen kilpailu ei toimi. Kerääväthän kilpailijatkin jättimäisiä voittoja.

Kansalaisten kannalta vähittäiskauppa on yhtä keskeinen ja tärkeä. Siellä vallitsee samankaltainen tilanne. Kaksi isoa ketjua hallitsevat markkinoita.

Markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä.

................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse työpaikan vaihdoksen myötä vaihdoin pankkia omaan säästöpankkiin. Juurikin pois osuuspankista.

Suomessa koko "osuus"aate on näissä suurissa toimijoissa mielestäni suorastaan raiskattu. S-ketju mainostaa itseään osuustoiminnalla, vaikka se on kaukana siitä venäjän ja viron prismoineen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos sait sp:ltä ystävällisempää palvelua ja parempaa korkoa säästöillesi ja alempaa korkoa lainnoillesi silloin kilpailu toimii.

Ystävällisestä palvelusta on vaikea puhua, kun lähes kaikki "palvelu" on netissä. Itse taisin käydä pankissa pari vuotta sitten. Verkkopankkijärjestelmiä olen vertaillut ja nyt käytän mielestäni parasta.

Tossavaisen laskelma on erikoinen. Luultavasti op-ryhmällä on muitakin asiakkaita kuin kotitalouksia.

Reijo Tossavainen

Pankilla on toki erilaisia asiakkaita ja asiakasryhmiä. Karkean rautalankaesimerkin avulla halusin vain osoittaa suuruusluokkaa.

Jyrki Paldán

Miten se tarkalleen ottaen on "raiskattu"? Ongelmia ovat toki johdon vähän turhan pulleiksi paisuneet palkkiot ja käsittämättömät sijoitukset, mutta kyllä niitä mielummin asiakkaana maksaa kuin ulkoisten omistajien Karibian ökyjahteja. Etenkin jos omistajina sattuu olemaan mediassa propagandaansa räksyttäviä veropakolaisia, kuten eräällä kilpailevalla pankilla.

Säästöpankkikin tuntuu tahkoavan melkoista voittoa kokoonsa nähden... kuten lähes kaikki muutkin pankit. Siinä mielessä Tossavaisen aloitus onkin varsin hyvä huomio, mutta onko kyse todellakin pankkibisneksen kilpailun puuttesta, vai selittyykö ilmiö jollain muulla asialla?

Toimituksen poiminnat