Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Helsingissä hiilijalanjälki suurempi kuin Impivaarassa

Uudisrakennusten asukkaiden hiilijalanjälki on kaupunkikeskustoissa jopa puolet suurempi kuin väljemmin rakennetuilla alueilla.

Tähän johtopäätökseen tulivat Aalto-yliopiston tutkijat, jotka vertailivat uusissa ja vanhoissa rakennuksissa asuvien hiilijalanjälkiä eri puolilla Suomea vuosilta 2003–2012. Tuolloin keskusta-asukkaan hiilijalanjälki oli noin 11,7 tonnia, seutuasukkaan vain kahdeksan.

Tutkijat pitävät laskelmansa tulosta hämmentävänä.

Näin kertoo Helsingin Sanomat. Ja sitähän ei ole syytä epäillä, koska asialla on itse Pravda.

Minä maallikkona olen puhunut saman asian puolesta. Puheeni on aina leimattu hölynpölyksi.

Todellakin. Ympäristön kannalta kaupunkikeskustojen "hienoissa taloissa" asuminen on todella huono asia.

Ympäristön ohella myös ihmisen kannalta pienemmissä taajamissa ja maaseudulla asuminen tarjoaa monia etuja. Ja jos jotakin sieltä puuttuu, niin sitä saa tarpeen tullen kaupungeista...

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tuossa jutussa kyllä selvästi kerrotaan, että nyt ei ole vertailtu Helsingin ja "Impivaaran" päästöjä, vaan kahden kaupunkivyöhykkeen:

"Väljemmin rakennetulla alueella tutkijat tarkoittavat kaupungin keskustan ja maaseudun välistä kaupunkialuetta."
"Maaseudulla asuvat kotitaloudet jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle."

Eli otsikkosi on ihan eri asia, joka ei liity uutiseen eikä po. tutkimukseen. Vai onko Impivaara nykyään yhtä kuin pientaloalue kaupungin keskustan ympärillä?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Vai onko Impivaara nykyään yhtä kuin pientaloalue kaupungin keskustan ympärillä?"

- On. Punavuoren punavihreät punaviininharrastajat rajautuvat siis edelleen ei-impivaaralaisiin, jotka saavat meidät perussuomalaiset näkemään punaista.

Reijo Tossavainen

Kallion punaviherkuplasta nähtynä Jakomäki on jo Impivaaraa. Näin muuttuu maailma.

Harri Mulari

Impivaaraa eli maaseutua tässä tutkimuksessa ei otettu huomioon vaan vertailussa mukana olivat kaupunkikeskustat, muu kaupunki ja seutualueet. Ero näkyi selvästi juuri uudisrakennusten kohdalla, johon kaupunkikeskustojen osalta on muuttanut varakkaampaa väestönosaa. He varsinkin matkustelevat ja kuluttavat muutenkin enemmän ja nämä on otettu asumisen hiilidioksipäästöissä huomioon. Ennen vuotta 2003 rakennetuissa rakennuksissa hiilidioksidipäästöt olivat lähes identtisiä asumismuodosta riippumatta.

Sinänsä hienoa, että Tossavainen on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Ajattelun sopisi leviävän laajemminkin Perussuomalaisiin. Tämä tutkimus on myös tärkeä työkalu, sillä selvästi kaupunkikeskustojen energiaratkaisuissa on kehitettävää. Ihmisten vaurastuminen ja kulutustottumukset ovatkin sitten astetta haastavammin ratkaistavissa hiilijalanjälkeä tarkastaltaessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monet maaseutualueethan kuuluvat nykyisin johonkin kaupunkiin.

Käyttäjän VilleStlhandske kuva
Ville Stålhandske

Reijo Tossavainen syyttää usein Helsingin Sanomia ja myös muita sanomalehtiä harhaanjohtavasta otsikoinnista sekä uutisoinnista. Tällä kertaa Tossavainen syyllistyy komeasti itse tähän kovasti parjaamaansa ilmiöön. Oikein malliesimerkki.

Itse tutkimus on varmasti huomionarvoinen ja siitä tulee ottaa mallia, mutta haja-asutusaluemallin ilosanoman levittäminen yksityisautoiluineen ja muine ilmiöineen koko Suomeen ei ole tutkimuksen johtopäätösten joukossa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Olisi Reijo ihan hyvä käyttää lähdelinkkiä lainauksen yhteydessä, se on hyvä tapa ollut blogimaailmassa ja verkkoartikkeleissa jo kauan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tokihan persuillekin kepulaisten äänet kelpaavat, mutta pysytään silti rehellisinä:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199857-i...

Reijo Tossavainen

Aiemmin on tehty tutkimuksia, joissa on verrattu maaseutua ja kaupunkeja ja lopputulos on ollut samansuuntainen. Muistaakseni noin kaksi vuotta sitten aiheesta oli viimeksi kirjoitus esim. Maaseudun Tulevaisuus lehdessä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ketä kiinnostaa joku hiilijalanjälki.

Ilmastonmuutos on punavihreiden mukasuvaitsevasiten keksimä myytti, jolla yritetään kiistää sotiemme veteraanien urotyöt.

Ihme hippi sinustakin herra Tossavainen tullut sen jälkeen kun lopetit kansanedustajanurasi. :/

Toimituksen poiminnat