Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Turha byrokratia lannistaa yrittäjiä

Aloittavan luontomatkailuyrittäjän täytyy ottaa yhteyttä seitsemään viranomaistahoon, maksaa kuusi viranomaismaksua ja viisi rekisteriotemaksua sekä tilata viisi maksullista rekisteriotetta eri viranomaisilta. Kustannukset nousevat 1 171–1 256 euroon, laskee kansanedustaja Kai Mykkänen. Asiasta kertoi Verkkouutiset.

Mykkänen listasi tuttavansa yrityksen perustamisbyrokratian:

1. Varmista Kuluttajavirastosta (KKV), että yrityksesi toimiala täyttää KKV:n vaatimukset. Odota vastausta noin kuukausi.

2. Rekisteröi yrityksesi Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kaupparekisteriin. Maksa sitä varten PRH:n tilille 110 euroa. Lähetä paperinen kaupparekisterikaavake ja maksukuitti PRH:lle.

3. Hanki kaupparekisteriote PRH:sta, hinta 4 euroa.

4. Hanki virkatodistus väestötietojärjestelmästä, hinta noin 8 euroa, toimitusmaksu noin 5,50 euroa.

5. Hanki todistus konkurssi- ja yrityssaneerausrekisteristä, hinta 22 euroa.

6. Hanki ote holhousasioiden rekisteristä, hinta 15 euroa.

7. Rekisteröidy KKV:n valmismatkarekisteriin kolmella kaavakkeella. Lähetä sitä varten KKV:lle kohtien 3–6 todistukset. Lähetä myös toimintasuunnitelma.

8. Maksa KKV:lle rekisteröintimaksu 150 euroa.

9. Maksa KKV:lle vuotuinen valvontamaksu 300 euroa. Jos vuosi vaihtuu perustamisprosessin aikana, maksa uudelleen.

10. Hae lupa retkien järjestämiseen kunnan terveystarkastajalta, hinta noin 100 euroa. Liitä hakemukseen retkien turvallisuussuunnitelma.

11. Tee PRH:lle muutoshakemus, jolla ilmoitat, että KKV ja terveystarkastajat ovat myöntäneet luvat yritystoiminnan aloittamiselle. Muutosilmoituksen hinta 85 euroa. Liitä muutosilmoitukseen KKV:n valmismatkarekisterin ote, hinta 30 euroa.

12. Tee Metsähallituksen kanssa sopimus elinkeinon harjoittamisesta kansallispuiston alueella, sopimuksen hinta 40 euroa.

Olen joskus todennut, että hallinnossa on liikaa virkamiehiä, koska heillä on aikaa järjettömiin mittasuhteisiin paisuneen lupabyrokratian rakentamiseen ja pyörittämiseen. Toki syyttävä sormi osoittaa myös poliitikkoihin. Monet asiat edellyttävät lainsäädännön muuttamista, ja siihen tarvitaan eduskuntaa.

On todella hyvä, että vihdoin ja viimein ongelmaan on herätty ihan oikeasti. Nykyisen hallituksen ohjelmassa keskeisenä työmaana on turhan byrokratian purkaminen. Se on erittäin kannatettava asia.

.............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Katselin äskettäin erästä tv-ohjelmaa. Siinä SAK:n kakkospuheenjohtaja Matti Huutola (vas) vakuutti, että byrokratia eli nykykielellä sääntely on tarpeellista. Silloin ajattelin, että kyllä toveri on vieraantunut pahan kerran arjen todellisuudesta.

Samanlainen ajattelutapa on erityisen yleistä vihreiden ja vasemmistopuolueiden kannattajien keskuudessa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Byrokratian vähentämisen lupailua on kuulunut jo 30 vuotta. Lopputulos on ollut kymmeniä hyllymetrejä lisää säädöksiä ja lakeja. Kaikki tiedostavat ongelman, mutta kukaan ei tee sille mitään.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Suurin syy nykyiseen älyttömään byrokratiaan on se, että vuosikymmeniä poliittiset puolueet ja päättäjät ovat perustaneet Hyvä-velijärjestöjensä jäsenille täysin tarpeettomia poliittisia palkkiovirkoja ja suojatyöpaikkoja.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

R.T.>...Olen joskus todennut, että hallinnossa on liikaa virkamiehiä....

ooo

Tuon taitavat tietää kaikki muut paitsi ne 200.

Moneen kertaan on vaäitetty että Suomen virkamieskuntaa (valtio, kunnat) riittäisi hoitamaan 20- miljoonaisen kansan asioita.

Esim jonkun kansanedustajan avustajan voisi laittaa tutkimaan pitääkö tieto paikkansa?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei riitä,että virkamiehiä on liikaa. Pitävät kansaa tyhmänäkin. Tunnelin päättymisestä täytyy liikennemerkillä ilmoittaa.

Reijo Tossavainen

Todellakin. Turun tien varressa tunnelin jälkeen tällaiset liikennemerkit ovat. Harvinaisen typerää.

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

Olen pari kertaa ottanut samaan asiaan kantaa:

http://pekkareiman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199284...

ja

http://pekkareiman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195748...

Molemmat perustuvat henkilökohtaisiin dialogeihin herra byrokraatin kanssa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Suomessa on todellakin liikaa ja suorastaan turhaa byrokratiaa. Toinen älyttömyys on se, että kauppias tarvitsee luvan kaupan tiloihin eksynneen elukan häätämiseksi. Siinä sitten odotat myönteistä lupapäätöstä ja toivot, ettei eluka tee tarpeitaan elintarvikkeille. Tätä se on kun on vuosikymmenet annettu vasemmistopuolueiden rakentaa byrokratiaa ja holhouksia luomalla kivoja eläkevirkoja. Virkamies on Suomessa suunnilleen samassa asemassa kuin lehmä Intiassa. Ja normit ovat vieläkin pyhempiä. Kyllä muutamalta proffalta jo itku ja poru pääsi, kun hallitus ilmoitti tarkistavansa normiviidakkoa.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Onneksi ammatinharjoittamisen aloittaminen Y-tunnuksella ei kai ole noin vaikeaa.

Toimituksen poiminnat