Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Paska iski tuulettimeen?

Otsikko on kopio Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huuskon blogista, jossa hän käsittelee maamme työttömyyttä.

Lama vain jatkuu ja sen myötä työttömyys paisuu, vaikka esimerkiksi Jyrki Katainen pääministerinä kolmisen vuotta sitten totesi, että "nyt on saatu niskalenkki markkinavoimista".

Todellakin. Parin vaalikauden ajan hallitukset ja hallituspuolueet ovat eläneet katteettoman toiveajattelun sumussa.

Onneksi nykyinen hallitus yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on. Tehtävä on kuitenkin todella vaikea.

Huuskon blogin otsikko sopii myös minun blogini varsinaiseen aiheeseen eli Sanoman irtisanomisiin. Tällä kertaa arvioidaan, että 280 henkilöä saa potkut. Eikä tämä kerta ollut ensimmäinen eikä viimeinen.

Tosin Sanoma ei ole ainoa, joka käy läpi vaikeaa murrosta. Saman edessä ovat myös muut lehtitalot. Jos mukaan lasketaan myös Posti ja lehtien omat jakeluorganisaatiot, niin puhutaan tuhansista lopetettavista työpaikoista. Se on valitettavan paljon.

Sarkastisesti voidaan Sanoman/Helsingin Sanomien osalta todeta, että nyt "paska iski tuulettimeen" eli sitä saa mitä tilaa. Ylimielinen ja yksipuolinen journalismi on johtanut tilaajien karkaamiseen. Siitä on seurannut myös ilmoittajien karkaaminen.

Norsunluutornit siis huojuvat ja ennenpitkää osin tai kokonaan myös romahtavat. Oma arvioni on, että esimerkiksi maakuntien ns. ykköslehdet ilmestyvät 5-10 vuoden kuluttua noin kolme kertaa viikossa.

Ehkäpä Siperia opettaa objektiiviseen ja neutraaliin journalismiin.

............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Lauri Wirén

Suomessa on tilaa kunnolliselle journalismille ja muutamalle kunnolliselle uutislehdellekin. Uudesta Suomesta ei sellaiseen ole.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Mistä sitten on. Ei mistään

Lauri Wirén

Printtimedian aika on ohi ja suomalainen verkkomediakin loistaa tyhjänpäiväisyydellään ja konsensushakuisuudellaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Journalismille ja uutisten jakelulle on kysyntää, mutta vanhan koulukunnan kustannustoiminnalle välttämättä ei. Sehän se lehtitaloja rassaa.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kun sanoma on yksityinen yritys niin miksi toimittajat ovat demareita tai siitä vieläkin punaisempia jos mahdollista?

Lauri Wirén

Miksi toimittajan tavallisin koulutus on kesken jääneet humanistisen alan opinnot? Olisiko korrelaatiota edellisen kysymyksen havaintoihin?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olisi syytä muutta talouden perusrakenteita, ettei aina välillä jouduttaisi hallitsemattomasti lamaan.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Voishan sitä muuttaa kun vain titäis miten,aika vaikea homma.Muuttajia on kyllä ollut on olluna kastronoomii stallinii len inii ja maaokii paratiisii vaan ei oo kuulunna.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Senvertaa vaikeata, ettei voi vain valita valmiista malleista, eikä odottaa, että joku sellaista lykkäisi.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen Vastaus kommenttiin #14

Ja kokeilu on kallista ja joskus hengelle hupaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Kaikkea ei tarvitse käytännössä kokeilla. Järjen käyttökin olisi suotavaa.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen Vastaus kommenttiin #17

Niin minkälaine se olisi se paras systeemi?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Arvasin, että juuri Reijo Tossavainen ryhtyisi kertaamaan tuoretta irtisanomisuutista - vahingonilosta tirskuen.

Väite, että Sanoman ja muiden printtitalojen ongelmat johtuisivat journalismin surkastumisesta, on pötypuhetta. Kysymys on puhtaasti teknisestä murroksesta; eilen lehtipaino, huomenna netti, tänään sekä että.

Reijo Tossavainen

Kysymys on todellakin tekniikan muutoksesta. Se mahdollistaa tiedon saannin ja jakamisen ilman perinteistä mediaa. Enää ei olla yhden monopolin varassa.

Somen kautta esim. perussuomalaiset saavat äänensä kuuluviin. Jos olisimme vain perinteisen median varassa, tilanne olisi täysin toinen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nettijulkaisut ovat kyllä lisänneet liian hepposta journalismiakin, esim. kun vain napataan jonkun fb-päivityksiä tai referoidaan sellaisenaan toisten blogeja.

Reijo Tossavainen

Jos Helsingin Sanomien paperilehden tilaajamäärä vähenee nykyvauhdilla, niin noin kymmenen vuoden päästä tilaajia ei ole enää yhtään...

Samaan aikaan nettilehden tilaajien määrän kasvu on tyssännyt.

Tilanne on siten hyvin vaikea.

Sama pätee kaikkiin sanomalehtiin enemmän tai vähemmän.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Sitä saa, mitä tilaa. Hesari ei ole vuosiin sisältänyt juuri muuta, kuin nelivärikuvilla koristeltua vihervasemmistolaista propagandaa. Joutaa Suomen Kuvalehden kanssa samalle tunkiolle.

Reijo Tossavainen

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo Suomenmaa -lehdessä, että "median toimintaedellytysten heikentymisen seurauksia ei ole ymmärretty. Ei ole ymmärretty, minkälainen on sellainen kulttuuri, jossa ei ole avointa tiedonvälitystä."

Joopa joo. Näen asian jokseenkin päinvastaisesti. Ennen somea olimme perinteisten medioiden varassa. Siellä kustantaja, päätoimittaja ja/tai toimittaja päättivät ketä haastatellaan, mitä kysytään ja mitä johtopäätöksiä tehdään.

Onneksi on some. Siellä jokainen saa äänensä kuuluville sillä tavalla kuin haluaa ja silloin kun haluaa. Hyvä niin!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvä kun saamme äänemme kuuluville. Se ei kuitenkaan poista ammattitaitoisen asioihin paneutuvan ja tutkivan journalismin tarvetta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tossavaisen ploki on parempi kuin Hesari!

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Absolutely! Tuttu sananonta "Poikkeus vahvistaa säännön" sopii tähän hyvin: Eli yt-neuvottelut/-irtisanomiset ei tietenkään mikään ilosanoman aihe koskaan ole, nyt Sanoma-konserni vahvistaa säännön... kukaan keskivertoälykäs tuskin jaksa lukea noin yksisilmäistä poliittista aivopesu propagandaa

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Keskeisten mediatalojen ja toimittajien uutisointi ja kommentointi eivät ole edistäneet riittävästi moniarvoista ja avointa tiedonvälitystä ja keskustelua. Se joutui hiipimään vähitellen muille foorumeille, mm. bloggareille.

Jos asennevammaisten toimittajien ammattitaitokaan ei riittänyt v. 2010 näkemään sitä, että tuuletin pyörii jo ja kasa sitä itseänsä on kasvamassa omien silmien edessä, ei ole ihme, että herääminen tapahtuu nyt iltajunassa. Se ei pelasta enää laiminlyöntejä neljännen valtiomahdin tehtävässä eikä kriittisen journalismin edustajana.

Median ylimielinen valikoivuus agendoissa, teemoissa, asiantuntijoissa, tavoissa käsitellä uutisaineistoa ja omissa kolumneissaan ja strategioissaan, on saattanut synnyttää luottamuspulan valveutuneempien lukijoiden joukossa.

Median virhe on ollut mm. se, että mikä tahansa näkemys voisi edustaa asiantuntemusta. Näin se on onnistunut viivyttämään todellisuuden kohtaamista ja samalla pitämään lukijoitaan osin pimennossa. Joskus jopa riittävän kova huuto on riittänyt medialle ikään kuin totuuden pohjaksi.
Onneksi nyt voimme lukea maailman mediaa kotioloissa. :-)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen, somestako sitä oikeaa tietoa saadaan, voi, voi.

Reijo Tossavainen

Somesta saa sekä oikeaa että väärää tietoa. Pitää osata etsiä ja pitää osata olla kriittinen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaikilla ei ole sellaista taitoa. Siksi juuri tarvitaan ammattitaitoisia toimittajia.

Petteri Hiienkoski

Se, ettei persuporvarihallitus ole suurista puheistaan huolimatta saanut aikaan muuta kuin ongelmia työmarkkinoilla ja elinkeinopolitiikassa, EU- ja ulkopolitiikassa, on tietenkin edellisten hallitusten syytä.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Mistä sellaisen ammattitaitoisen toimittajan löytää tämä juuri on se ongelma hyvä toimittaja on sellainen että hänen oma poliittinen kanta ei tule näkyviin , eli pitäisi olla täysin neutraali muuten vai närkästyttää osan lukioista.Esimerkiksi yle harrastaa otsikointia asiantuntiat ovat sitä mieltä että--- ensinnäkin tämä antaa ymmärtää että kaikki asiantuntiat ovat sitä mieltä vaikka haastateltavana on vain kaksi henkilöä, toiseksi miten heidät on voitu nimittää asian tuntiaksi nimittäin ne ylen asiantuntiat ovat sanoneet jo monta vuotta että ensivuonna Suomi lähtee nosuun sitä vain ei ole tullut mutta siitä huolimatta ne ovat vieläkin asintuntioita. oikeatapa olisi esimerkiksi sanoa tutkiat pekka ja pätkä ennustavat että---. Toinen tapa johtaa harhaan on herra se ja se väittää että--- vaikka hän siteeraisi suomen pankin tilastoja. Kerrankin yksi toimittaja sanoi että melkein sata vaikka oikea luku oli 70 .Yleensä pitäis aina antaa se oikea luku ja jättää melkei , jopa ,tuhansia ja muut määreet pois kun oikean luvun sanomiseen ei mene juuri enempää aikaa. Kysymyksessä on piilovaikuttaminen eli kuuliaa johdetaan tietoisesti harhaan valehtelematta ,valehtelemisesta voi jäädä kiinni.

Toimituksen poiminnat