Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Sananvapauden rajoittaminen vie ojasta allikkoon

Angela Merkel totesi äskettäin, että siirtolaisuus/pakolaisuus/maahanmuutto on Saksan pahin ongelma sitten Saksojen yhdistymisen. Sitä se tulee olemaan lähes kaikkialla Euroopassa, jonne suuntautuu nyt niin vahva tulijoiden virta, että varsinkin viranomaistahot ovat lähes kykenemättömiä reagoimaan siihen riittävän vahvasti.

Enemmistö suomalaisista ja eurooppalaisista on tällä hetkellä sitä mieltä, että tulijat pitää ottaa vastaan. Merkittävä ja yhä kasvava osa kansalaisista on kuitenkin sitä mieltä, että paras keino on auttaa lähtömaassa tai sen lähialueella.

Kaikki siis kannattavat auttamista. Kiistaa on keinoista.

Muuttoliikkeeseen myönteisesti suhtautuvat näkevät oman vaihtoehtonsa ainoana oikeana ratkaisuna, ja muita vaihtoehtoja esittävät ovat ihmisarvoa halveksivia rasisteja.

Tästä syystä juhlapuheissaan sananvapautta puolustavat ovat alkaneet rajoittaa sananvapautta. Esimerkiksi MTV ja Hesarin Nyt-liite sulkivat aiheeseen liittyvien juttujen kommentointimahdollisuuden. Samaa on havaittu viime aikoina muuallakin.

On totta, että somen aikakaudella asiassa kuin asiassa osa kommenteista on epäasiallisia. Ja niin tulee olemaan.

Maahanmuuttoon liittyvissä asioissa sensuuri todennäköisesti vain kiihdyttää asiattomaan kielenkäyttöön toisaalla netin lukemattomilla kanavilla. Mennään siis ojasta allikkoon.

Oikea ratkaisu olisi sallia keskustelu, mutta niin, että laittomat kommentit karsitaan pois. Näin toimien kärjistynyttä tilannetta ei enää lisää kärjistettäisi.

Valitettavasti näyttää siltä, että molemmat osapuolet kaivautuvat vain yhä syvemmälle omiin poteroihinsa. Pelkään pahoin, että todellisen vastakkainasettelun aika on vasta edessä.

............

Jos haluat, että muutkin lukevat  blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Harmi, että Suomen hallitus on päättänyt leikata merkittävästi lähialueille annettavaa tukea. Sehän olisi tällaisessa tilanteessa ylivertaisesti tehokkain tapa auttaa.

Reijo Tossavainen

Trollaajan varma tuntomerkki on siinä, että hän sotkee tahallisesti asioita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tarkoitatko, että apu lähtömaassa ja lähialueilla ei maksa mitään?

Toni Lahtinen

Sananvapaus, joka mahdollistaa myös ikävien asioiden esille nostamisen, on yksi demokratian tärkeimmistä arvoista. Rajaamalla LAIN SALLIMA kritiikki (meillä on olemassa lait, joilla voidaan puuttua AITOON vihapuheeseen) sensuurilla keskustelun ulkopuolelle, rajamme samalla ihmisten mahdollisuuksia esittää oma mielipiteensä demokratian tarjoamin keinon. Tällainen toiminta on isku vasten demokratian kasvoja.

Mitä keinoja kritiikin esittämiseen jää, jos keskustelu ja muutoksen tavoittelu demokraattisin (parlamettaarisin) keinoin pyritään estämään? Ulkoparlamettaariset keinot. Mitä siis keskustelun kieltämisellä toivotaan tai kuvitellaan saavutettavan? Kenties samaa kuin pölyjen lakaisulla maton alle? Ei pöly siitä mihinkään katoa, pakkautuu vain odottamaan hetkeä, joilloin se leviää uudelleen entistä suuremmalla volyymilla.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Keskustelun rajoittaminen joillakin netin palstoilla johtuu vain ja ainoastaan eräiden Tossavaisen aateveljien ja perussuomalaisten lievelössin käyttäytymisestä. Ne, jotka ehdottelevat erimielisten raiskaamista, Jatimaticin käyttöä, minkinrehun tekoa pakolaisista, valtuutetun tai hänen perheensä pahoinpitelyä yms laitonta ja/tai vastenmielistä ovat syypäitä tähän.

Kommentointimahdollisuuden sulkeminen kaikilta esim. jonkin sanomalehden sivuilla ei muuten oikeasti ole sananvapauden rajoittamista. Julkaisijalla on ihan täysi oikeus päättää, mitä sivuillaan tekee.

(Kohta joku taas vaatii, että näistä asioista on saatava puhua jne. En yhtään ymmärrä logiikkaa, joka piilee sen takana, että ensin joku syytää ihmisvihaa tihkuvaa saastaa ja kun sitä arvostellaan ja vastustetaan, alkaa kiljunta sanavapaudesta ja sen vaatiminen, että 'maahanmuutosta on saatava puhua'. Onko mahdotonta sanoa vastustavia ajatuksia maahanmuutosta sotkematta siihen väkivaltaista ja alhaista sekasotkua mielensä syövereistä? Ei ole, moni osaa sen kyllä ihan hyvin.)

Reijo Tossavainen

Julkaisijalla on toki oikeus päättää mitä hän julkaisee. Tässä tapauksessa tosin unohtuu se tosiasia, että nykymaailmassa keskustelun tukkiminen vanhanaikaisin toimenpitein ei enää onnistu. Se johtaa vain keskustelun kovenemiseen muilla areenoilla. Siis pahentaa tilannetta.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

No minä en ainakaan halua lukea erinäisiä möyhötyksiä niillä uutissivustoilla, joita itse seuraan. Sopii minulle hyvin, että menevät muille sivustoille huutelemaan keskenään. Ja tosiaan mistään sananvapauden rajoittamisesta kommenttipalstojen siistimisessä ei tietenkään ole kyse. Vähän huolestuttavaa, ettei kansanedustaja tätä ymmärrä.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #7

Entisenä päätoimittaja minä rohkenen arvioida, että ymmärrän jotakin median roolista. Toisekseen en ollut viime vaaleissa ehdolla, joten en ole kansanedustaja vaan eläkeläinen.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #14

Ahton möyhötys ja Reijon vastaus pistivät naurattamaan niin pirusti, että meinasin tukehtua Pingviini-tuuttiin. Tässä on tilannekomiikkaa parhaimmillaan. Möyhötyksen vastustaja möyhöttää, kun ei tiedä mistään mitään!

Tikahdun.

Jarmo Skog

Reijo,
en ole varma mihin viittaat koska et laita lähdettä. Itselläni on kuitenkin Merkelin lausumisista hyvin erilainen mielikuva kuin että siirtolaisuus olisi Saksan pahin ongelma. Esim Reutersin eilistä uutista lainatakseni: "...describing Europe's refugee problem as a bigger challenge than the Greece crisis". Eli pakolaisongelma on suurin haaste. http://www.reuters.com/article/2015/08/31/us-europ...

Lisäksi sanot "Muuttoliikkeeseen myönteisesti suhtautuvat". En usko että kukaan suhtautuu tähän muuttoliikkeeseen myönteisesti. Kysymys on siitä miten sen kanssa tulisi toimia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olisiko Angela Merkel sanonut, että Saksan yhdistyminen oli "ongelma?" Haloo!

Reijo Tossavainen

En nyt muista sanatarkasti, eikä ole aikaa hakea tarkkaa sanamuotoa. Olisiko nykykielellä sanottuna vähintään yhtä suuri haaste...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Yksityisellä mediayhtiöllä on oikeus itsenäisesti päättää, mitä sen sivustolla julkaistaan, vaikka hallituspuolue haluaisi sinne mitä "keskustelua." Niin päin toimii sananvapausargumentti tässä asiassa.

Reijo Tossavainen

Poistin "J. Rannan" kirjoituksen, koska se oli jonkun muun kirjoittama. Ja myös siksi, että se oli epäasiallinen.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eli se siitä sananvapaudesta?

Erkko Korppaanmäki

"Oikea ratkaisu olisi sallia keskustelu, mutta niin, että laittomat kommentit karsitaan pois"

vaikutelmani on, että useissa suurten mediatalojen esimoderoiduissa keskusteluissa ennakkosensuuri näkee monet asiallisetkin monikulttuuri-ideologiaa ja sen toteutusta arvostelevat viestit 'laittomiksi'. Tällaisen moderoidun keskinäisen selkääntaputtelukommentoinnin seuraaminen on surkuhupaisaa.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Minusta voisi kieltää kommentoinnin kaikilla palstoilla, niin Totuuden Torvien eli Pravdojen toimittelijoiden päivä ei menisi pilalle.

Todellisia sananvapauden airueita nämä mediat.

Esa Tyynismaa

"Enemmistö suomalaisista ja eurooppalaisista on tällä hetkellä sitä mieltä,että tulijat pitää ottaa vastaan.." ???
Tuntemistani ihmisistä noin 10% ymmärtää matematiikkaa niin huonosti,että kannattaa maahanmuuttoa/maahanmuuton lisäämistä.
Tämä(kin) "uutinen" on samaa median propagandaa,jota on totuttu lukemaan ison rahan omistaman median julkaisuista...

Jaakko Häkkinen

"Oikea ratkaisu olisi sallia keskustelu, mutta niin, että laittomat kommentit karsitaan pois. Näin toimien kärjistynyttä tilannetta ei enää lisää kärjistettäisi."
-- Täysin samaa mieltä. Positiiviset esimerkit pitää säilyttää ("näin kritisoit asiallisesti") ja negatiiviset poistaa ("tällaista vihaa tihkuvaa väkivaltafantasiointia ei sallita"). Ongelmana ovat resurssit: YT-neuvottelut tulevat tutuiksi medioillekin, eikä nettitoimittajia voitane palkata riittävästi jatkuvaan moderoimiseen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Somessa raivoaminen ei minusta ole demokratiaa vaan Lapuan liikkeen kaltaista räyhäämistä ja kiihkoilua. Suomi on väittänyt olevansa demokratia jo paljon ennen nettiä, joten muutaman mediatalon keskustelun sulkeminen väliaikaisesti ei ole demokraattisten oikeuksien rajoittamista.

Voisimme tämän netinkin demokratisoida antamalla ihmisille mahdollisuus äänestää sähköisesti haluamistaan kysymyksistä. Ei noilla äänestyksillä tarvitsisi mitään vaikutusta päätöksentekoon olla, mutta tulisi ainakin selväksi mitä mieltä kansa mieltä kiihottavista asioista on.

Some-keskusteluissa äärilaitojen pyrky "ilmatilan" hallintaan on ymmärrettävä, mutta noiden muijasotien voittajat eivät todellakaan edusta kansan "yleistä mielipidettä". Se kannattaa Tossavaisenkin muistaa.

Aiemminkin ole todennut perussuomalaisilla olevan oikeusministerin salkku. Heillä olisi nyt tilaisuus edistää sähköistä äänestystä ja oikeiden äänestysten järjestämistä kansalaisten haluamista kysymyksistä.

Vähän epäilen tullaanko koskaan näkemään perussuomalaistenkaan puolelta tekoja demokratian ja kansan vallan kehittämisen eteen. Populismi taitaa ps:ssä voittaa ja saamme seurata toiset kymmenen vuotta valittamista persujen syrjimisestä ja demokratian polkemisesta.

Hannu Tanskanen

Siis vaikka kehitysapua leikattiin 200 miljoonaa, nythän se käytetään kehitysapuun täällä Suomessa, siis pakolaisten elättämiseen, Sipilän arvion mukaan 100 miljoonaa jo ensimmäisenä vuotena, eli nähtävästi kehitysapua vain lisätään ja ongelmat tuodaan kotimaahan kohdemaan sijaan?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Vähän naurattaa "nuivien" sanavapausvaatimukset ottaen huomioon että heidän oma hiekkalaatikko (hommaforum) on taas täysin suljettu yhteisö ja lennät kun leppäkeihäs ulos jos olet eri mieltä.

Mutta ymmärrän miksi kommentointimahdollisuutta suljetaan. Ei kukaan halua nähdä sitä kuonaa miten mamut pitää laittaa jätteenpolttolaitokseen ym.

Marko Parkkola

Miksi valehtelet taas? Sait sinäkin trollata siellä vuosikaudet ja itseasiassa sieltä potkittiin pois kaikki jotka arvostelivat sinua.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Perusuomalaiset ovat usein esittäneet, ettei maahanmuutosta saa keskustella Suomessa. Mikä estää esimerkiksi Suomen Uutisia avaamasta tällaisen avoimen maahanmuuttokeskustelu alustan, jossa sana olisi vapaa?

J Ranta

Herra Tossavainen poisti minut koska epäili etten ole, minä..Sama mies sauhuaa, että kurjaa kun ei voi henkilökohtaisia loukkauksia ja uhkauksia suoltaa julkisesti..Herra Tossavainen voisi selventää miksi minun viestini loukkaa ja ne pitää poistaa. Kun iltapäivälehtien kommenttiosion poistaminen onkin ongelma sananvapaudelle? Eikö herra Tossavainen pelkää minun siirtyvän esittämään pohdintoja muualle? Ja herra Tossavainen kyllä minä olen J.Ranta. Syy tosin on vanhempieni ei minun.

Toimituksen poiminnat