Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Maassamme on 7000 koditonta. Miksi heidät unohdetaan?

Esimerkiksi Jari Tervon mielestä siirtolaistulva on ihmillinen, ei taloudellinen ongelma.

Maassamme on noin 7000 kantasuomalaista koditonta. Mukasuvaitsevien mielestä se on taloudellinen, ei inhimillinen ongelma.

Ei minulla tänään muuta, sillä nyt jatkan automatkaani täältä Slovakiasta kohti Unkaria, Serbiaa ja Kreikkaa. Matkailu avartaa.

.........

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No onko herra Reijo avannut asuntonsa ovea kotimaiselle asunnottomalle? Jos et niin kannattanee olla hiljaa tai vähintään tehdä asian eteen jotain.

Reijo Tossavainen

Olen tukenut rahallisesti kotimaan apua tarvitsevia, mutta en halua sillä elämöidä. Olen tukenut rahallisesti myös kehitysmaiden naisyrittäjyyttä, mutta en halua sillä elämöidä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No hienoa, en minäkään elämöi tekemisistäni.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #4

Eivät kaikki suomalaiset voi ottaa pakolaisia kotiinsa, eivät vaikka haluaisisivat. Moni vuokralla asuja tarvitsee tähän vuokranantajalta luvan monissa yksiöissä ja kämpissä on tuskin tilaa . Ainahan voidaan tehdä niin että kunnat tyhjentää vuokra-asuntonsa ja opiskelija-asuntolansa mutta se muttaisi pakolaisongelman kodittomuudeksi. En toki tiedä miten tossavainen asuu enkä siitä miten tämä haluaa itse toimia kriisin suhteen. Alkaa vain tympiä kun aletaan halveksimaan ja painostamaan niitä ihmisiä jotka eivät voi apuatarvitsevia kotiinsa majoittaa. Ajattelin vain nyt sanoa sen.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #21

Miksi ihmeessä tarvitsisi vuokra-antajan luvan? Tulevana juristina en näe mitään sellaista lain kohtaa johon vuokranantaja voisi turvautua.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #21

YK:n tarjoamasta turvapaikasta kieltäytynyt turvapaikanhakija ei ole pakolaisaseman saanut, vaan lähinnä vastakohta pakolaiselle.

Suomesta vuosien 2000-2013 välillä turvapaikkaa hakeneista suojelusta kieltäytyneistä turvapaikanhakijoista 96% todetiin hakemuksensa perusteella ei-pakolaiseksi. Heillä ei siis ollut perusteltua vainoa tai uhkaa taustalla eikä heitä nimenomaa todettu pakolaiseksi.

Vertailun vuoksi kiintiöpakolaisista 100% on todettu pakolaiseksi.

Pietari Vanharanta

Hyvä, että joku pitää suomalaisten hädän todellisena. Politikon kuuluu elämöidä kansanpuolesta. Ei siinä tarvii itse uhrautu tai tehdä sipilöitä. Yhteiskunta on velvollinen huolehtimaan apua tarvitsevista eteenkin suomalaisista.

Reino Jalas

Ihan oman puheikeuden mielessä olisi kiinnostavaa tietää nykyiset minimimäärät joilla puheikeus vielä säilyy.

-Mikä mahtanee nykyään olla oman asunnon neliömetreistä prosentuaalinen neliömäärä, se joka pitää antaa sosiaalitoimiston käyttöön, edelleen asunnottomille jaettavaksi?

-Mikä osuus palkasta pitää kuukausittain antaa puutteenalaisten auttamiseen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Taitaa olla myös jonkinlaista hurskastelua ettei mitään tehtäisi suomalaisten asunnottomien hyväksi. 7000 asunnotonta on pieni määrä, noin yksi suomalainen kymmentä tuhatta suomalaista kohti. Jos mitään ei tehtäisi määrä olisi paljon suurempi.

Meidän yhteiskunnassammehan on minun käsittääkseni kunnallisia organisaatioita joiden nimenomainen tehtävä on etsiä ja hankkia asuntoja asunnottomille. Jos kaikilla suomalaisilla olisi asunto, tämä yksi osa julkista sektora voitaisiin tarpeettomana purkaa.

Itse en ole koskaan joutunut turvautumaan kyseisiin organisaatioihin, jotka siis hankkivat kuntalaisille asuntoja, mutta tiedän sellaisia jotka ovat joutuneen niihin turvautumaan.

Jos itse tarvitsisin asuntoa pääni päälle, enkä kykenisi sitä itse hommaamaan, olisin kiitollinen että sellaisia organisaatioita olisi jotka sen asian pystyvät minulle minun puolestani hoitamaan.

Ilmeistä on että näiden viranomaisten resurssit on mitoitettiu jotenkin niin että niillä on töitä koko ajan ja että ne pystyvät hoitamaan asunnottomien asioita sitä mukaa kun uusia asunnottomia syntyy. Tuo 7000 asunnotonta valtakunnallisesti on siis heidän työreservinsä, vähän kuin potilasjonot on terveyskeskusten työreservi.

Turvapaikan hakijat ovat oma lukunsa, mikä ei liity mitenkään suomalaisten asunnottomuuteen, josta huolehditaan siis erikseen.

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Lisäksi kyse on kahdesta eri asiasta. Turvapaikanhakijoille osoitetaan telttamajoitus, majoitus vastanottokeskuksessa, yksityisasunnon sivuhuoneessa, siis itse asiassa tilapäinen majoitus. Heille ei suinkaan järjestetä vakinaista asuntoa, mikä taas on enimmäkseen noiden 7000 suomalaisen kodittoman tarve.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Kannattaisi varmaan pohtia mistä suomalaisen asunnottomuus johtuu? Osalta on mennyt luottotiedot - kiitos yhteiskunnan, osalta on mennyt järki, eikä kuntoutukseen ole päässyt, osa saattaa olla asunnoton omastakin tahdostaan...
Mutta minusta on jännää että Tossavainen ottaa asian nyt puheeksi, kun pitäisi miettiä mitä tehdä sodasta pakoon päässeille? Ihmeellistä ettei aiemmin ole kiinnostanut.

Käyttäjän ToniLehto kuva
Toni Lehto

Juuri näin. Asunnottomiin ei ole ikinä kiinnitetty näin paljon huomiota. Se on sinänsä hienoa. On ollut todella paljon aikaa laittaa asunnottomien asiat edes siedettävälle tasolle, mutta ei ole kiinnostanut. Vasta nyt on suuri hätä.

Esa Niemi

Vivian:
"kun pitäisi miettiä mitä tehdä sodasta pakoon päässeille?"

Miten sodasta pakoon päässeet liittyvät YK:n suojelusta kieltäytyneisiin turvapaikanhakijoihin?

Sota on jäänyt kauas ja niin myös perusteet turvapaikalle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Timo Soini 2013 BBC:lle: Hyväksymme mielihyvin meille asetetut pakolaiskiintiöt.

https://www.youtube.com/watch?v=Kyj5OJKmukc
(kohdasta 14:40 alkaen).

Pakolaisten tulon syihin on puututtava eli Syyriassa ja muualla vallitsevaan sotatilaan ml. terroristien raakalaismaisiin tekoihin. Venäjän liikkeitä Syyriassa on seurattava, saako se aikaan koko alueen entistä laajempaan sotatilaan. Ettei vain joku ajaisi raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan nousua samalla.

Toni Lahtinen

Joku rasisti voisi ajatella, että tiedot ministeritason majoituksesta ja omaa kuukausipalkkaa suurempi ilmainen raha voisivat innostaa joitakuita lähtemään pelkän paremman elämän toivossa. Onneksi ministeri Orpo kuitenkin tietää, etteivät tuollaiset mainospuheet ja vetovoimatekijät innosta ketään, vaan tulijat ovat aidosti turvaa tarvitsevia. Esimerkiksi Mirgin tilastoista näkyy, että heinäkuun 1479 turvapaikan hakijasta peräti 31 tuli sodan runtelemasta Syyriasta ja vain 281 rauhallisesta mutta köyhästä Albaniasta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Toista tuhatta tuli Irakista, mikä ON sodan runtelema, pahimpana tällä hetkellä ISIS.

Toni Lahtinen Vastaus kommenttiin #11

Itse asiassa heinäkuussa Irakista saapui 627 turvapaikan hakijaa. Jos mukaan lasketaan vielä Afganistan ja Boko Haramin riivaama Nigeria, päästään lukuun 747, joka on vasta noin puolet 1479 saapuneesta.

Mikäli tulijoita halutaan verrata Karjalan evakkoihin, jotka siirtyivät sotien aikana sotatoimialueilta maan rauhallisiin osiin, ja rauhan tultua luovutetuilta alueilta jäljelle jääneen Suomen alueelle, voitaisiin ainakin Irakin ja Afganistanin osalta katsoa maiden rauhallisia alueita. Sama pätee myös Somaliaan, josta heinäkuussa saapui 285 tulijaa, eikä Boko Haramkaan ole ulottanut iskujaan kaikkialle Nigeriaan, joten ilmeisesi rauhallisia alueita pitäisi sieltäkin löytyä. Syyria on tässä suhteessa poikkeava tapaus siellä vallitsevan yleisen sekasorron johdosta.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #11

Irakista tulijoihin vaikuttaa se, että Suomi myöntää EU-maista helpoiten irakilaisille oleskelulupia. Jopa ääriliberaali Ruotsi tutkii jokaisen hakijan taustat ja päättää oleskeluluvan tämän perusteella kun taas Suomi myöntää alueellisesti oleskelulupia.

Jos oikein muistan, niin Suomi myöntää oleskeluluvan 70% kun taas Ruotsi n. 50% irakilaisista hakijoista.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yle lähti katsomaan suomen pakolaiskeskuksiin mistä tässä on kyse ja haastatteli näitä turvapaikan hakijoita. Hämmästys oli suuri kun haastatellut kertoivat tulleensa tänne paremman elämänperässä ja ihmettelivät kun eivät saaneetkaan töitä. Jotkut jopa olivat kertoneet heille sanottaneen että suomessa tarvitaan uutta työvoimaa kun väestöikääntyy ja työntekijöistä on pulaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tästä asiasta suurta vastuuta kantaa sosiaali- ja terveysministerimme Hanna Mäntylä, PS.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Maailmassa on arvioitu olevan noin 100 miljoonaa asunnotonta. Suomessa on noin 7000 ihmistä ilman vakituista asuntoa, näistä yli puolet helsinkiläisiä, loput keskittyvät muihin Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin.

On erittäin hyvä että perussuomalaiset kiinnittävät huomion asunnottomuusongelmaan. Samalla täytyy tietenkin kiinnittää huomio asunnottomuuden syihin maassamme.

Mitä esimerkiksi Helsingissä voitisiin tehdä. Ehkä perussuomalaiset jo suunnittelevat tällaista.
- Päihdetyön määrärahoja tulisi huomattavasti nostaa, etenkin pääkaupunkiseudulle kohdennettuna ja etenkin huumeriippuvien/sekakäyttäjien kohdalla. Lisäresursseja pitää tietenkin käyttää myös sosiaalityöntekijöiden jalkautumiseen.
- Mielenterveystyön tehostaminen asunnottomien keskuudessa ja tähän liittyen mm. enemmän määrärahoja ilmaiseen ja pitkäaikaiseen psykoterapiaan vapautuvien vankien kohdalla.
- Talonvaltaukset. Suosittelen kuitenkin näissä yhteistyötä vihervassareiden kanssa pikemmin kuin Suomen Vastarintaliikettä jolla on silläkin mielenkiintoa näihin valtauksiin.
- Pelastusarmeijan toiminnan tuntuva tukeminen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Sinähän, Tossavainen, olet ollut kansanedustaja. Mikset silloin tehnyt mitään niiden kodittomien auttamiseksi?

Marko Parkkola

Käsi ylös joka on tehnyt jotain asunnottomien eteen muutenkin kuin maksanut veroja.

o/

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Voin nostaa reilusti molemmat kädet ja varpaat otan mukaan.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Antti näkee asian ytimiä, joihin pitäisi tehdä muutos. Itse ajattelen enemmänkin asiaa niin että juuri noihin ongelmiin mitä Antti viittaa pitäisikin puuttua: Suomessa on luotu asuntoensin periaatteella tapahtuva asunnottomien ohjelma. Monet kunnat ovat sokeasti lähteneet tähän hankkeeseen mukaan, tietämättä sitä tosiseikkaa että nämä henkilöt, verroinkin pitkäaikaisasunnottomat ovat sairaita ihmisiä. Monilla heillä on mielenterveysongelmia, erilaisia riippuvuusongelmia, siis sairauksia, ihan sairausluokituksen mukaan. Kunnissa ja päättäjillä näyttää olevan se ajattelutapa,kun asunnot järjestetään koko ongelma on ratkaistu. Mielestäni olisi kuitenkin kaikkein viisainta aloittaa pitkäaikaisasunnottomien asumisvalmennuksesta, puolimatkankodeista tms. Myös päihteettömät asumisyksiköt pitäisi nostaa paremmin esiin. Mielestäni niin kauan kun ei hoideta sairautta, ei myöskään asumisesta tule pysyvää onnistumista.
Kolmannella sektorilla on aina ollut suuri merkitys, niin päihdeongelmaisten auttamisessa, kuten myös asunnottomuuden torjunnassa. Kuinka moni tänä päivänä tietää tai saati sitten tuntee kolmannen sektorin toimintaperiaatteet. Onko se sitä että ns. kolmas-sektori tuottaa ja toteuttaa samoja palveluja kuin mitä kunnat ovat itse tuottaneet, vai onko se sitä toimintaa jossa palveluja tuotetaan sinne ns. harmaalle alueelle, jossa ei yksityis- ja/tai julkinen sektori ei toimi. Tämä viimeksi mainittu tehtävä kuva on mielestäni ollut se toiminta tapa, jolla kolmas-sektori on erottunut ja saanut hyviä ja merkittäviä tuloksia aikaan. Minun mielestä pelkkä numeraalin luku asunnottomista ei avaa sitä oikeaa näkökulmaa asioiden hoidosta tai hoitamattomuudesta. Nyt tarvitaan vanhan ajatteluun palautumista tai sitte luoda ihan uusi sektori, neljässektori, jossa on mukana myös kokemusasiantutijat, sekä koulutetut kokemusammattilaiset.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Näyttää olevan täällä porukkaa jolle ei saisi mistään muistuttaa.
Kaikki epäkohdat olisi jo pitänyt hoitaa ja nimenomaan perussuomalaisten muut eivät ilmeisesti hoida mitään.
Irakin pakolaiset saisi hoita USA, joka on vienyt toimillaan Irakin kivikauteen, eiä se syytön ole syyriassakaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mielenkiintoinen näkökulma varsinkin perusuomalaiselle: maahansaapuvia pakolaisia verrataan suomalaisiin asunnottomiin. Eikö se sisällä ajatuksen, että nämä kaikki ovat yhdenvertaisia ihmisolentoja, jotka täytyy majoittaa?

Hyvä persut!

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kaikkein köyhimpiä kotimaan eläkeläisiä varten räätälöity erityinen asumistuki on persujen leikkauslistalla.

Asuntopolitiikkaahan se on sekin. Kaipa niihin tyhjiksi jääviin asuntoihin sitten sijoitetaan noita kaikkien rakastamia "pakolaisia".

Ehkä vastavuoroisesti eläkeläiset pääsevät niihin pakolaisilta vapautuviin telttoihin?

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Seppo Suomen hallitus on päättänyt yhdenmukaistaa asumistuen. Se ei ole vielä tullut eduskuntaan. Sitten näemme mitä tuo todella merkitsee.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuon luvun, 7000 takana on myös 7000 erilaista tarinaa miksi joku on ilman asuntoa. Antti Alfthan ansiokkaasti toi niitä esille omassa kommentissaan no.9 ja yhtä patenttilääkettä tuon ongelman ratkaisemiksi ei ole. Kunnat, tosin eri tasoisesti tekevät kyllä parhaansa varsinkin moniongelmaisten kohdalla, mutta kuten alkoholin liikakäytön kohdalla, yksilön oma tahto, yhteiskunnan tuen rinnalla, on ratkaisevaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Toivotan hyvää matkaa. Kohdemaat ovat hyvin valittu. Ehkä selviää sekin voiko vastuu Eurooppaan tulevista pakolaisista edelleen sysätä näiden maiden kansalaisille?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Reijo lahjoita oma kotisi heidän käyttöönsä?

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Minusta Tossavaisen rinnastus on aiheellinen. Olkoot luvut mitkä tahansa pitää miettiä miltä tuntuu ihmisestä, jolta puuttuu oman kansan tuki kun sitä tarjotaan rajan takaa tulevalle. Kyseessä on aina yksilölle annettu apu. Pelkät numerot kuuluvat matematiikkaan ei ihmisten auttamiseen.
Antilta ja Hannulta löytyy tietoa ja sydäntä ihmisen kohtaamiseen.
Nykybyrokratia on luonut loukkuja kaikenmoisiin pykäliin vedoten. Ikävä on se kun oman maan kansalainen joutuu taistelemaan turhaa byrokratiaa vastaan, jota juuri edelliset hallitukset ovat ylenmäärin kasvattaneet. Eli se suomalaisen hätä on byrokratian suurennuslasin alla joka ei koske pakolaisia.

Olen valmis ottamaan pakolaisäidin lapsineen omaan kotiini ( mieheni suostumus kyllä vielä puuttuu) perustuen omaan kokemukseeni burokratiasta.
Muutin syntymäkaupunkiini opiskelemaan (velalla)vuodeksi alaikäisten lasteni (3 ja 1,5 vuotiaat) kanssa. Koska tulin toiselta paikkakunnalta (1 vuoden poissaolon jälkeen) en saanut vuokra-asuntoa. Tuttavani mukaan heidän seinänsä takana oli vapaana koko sen vuoden ajan tyhjä vuokra-asunto. Onneksi löytyi kaksi vanhempaa naisihmistä, jotka auttoivat pientä perhettäni. Toinen otti koti-irtaimiston säilytykseen ja toinen otti meidät alivuokralaisiksi makuuhuoneeseensa.

Kristian Lehtomaa

Ensinnäkin, Suomi on ainoa maa Euroopassa, jossa asunnottomuus vähenee koko ajan. Pitkäjänteisen työn avulla mm. Helsingissä (missä n. puolet Suomen asunnottomista sijaitsee) asunnottomien määrä väheni viime vuonna 600:lla 3500 henkeen.

http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/kaupunginkanslia/...

Toisekseen, asunnottomista yli neljäsosa on maahanmuuttajia, ja perheistä reilusti yli puolet.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1392351787643

On hienoa, että Perussuomalaiset ovat heränneet tähän ongelmaan, mutta hieman jää ikävä sivumaku "huolenpidosta", kun sitä käytetään perusteluna sille, ettei turvapaikanhakijoita tarvitsisi auttaa.

Jos rahan riittäminen huolettaa, suosittelisin silti katsomaan sinne, missä sitä on: Talvivaaran avustukset tai edellisen hallituksen poistamat yritysten kelamaksut, joista menetetyt verotulot siirtyivät kokonaisuudessaan osakkeenomistajien pankkitileille. Tai vaikka pääministerimmekin harrastama agressiivinen verosuunnittelu vakuutuskuorineen, jonka vuoksi valtion arvioidaan menettävän miljardeja euroja verotuloja vuodessa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Vähän jää ikävä maku tästäkin kirjoituksesta, hyvin tyypillistä tekstiä ja Perussuomalaisten yleistämistä. En tiedä miksi sinä minut luet, kun kuulun Perussuomalaisiin. En itse katso itseäni hyvinkään myöhäisheränneeksi asunnottomuusasiassa, jota teen päätyökseni vähän yli kymmenen vuotta ja päihdetyötä yleisesti eri muodoissa, sen kolmekymmentä vuotta. Sinulla voi olla tietenkin enemmän kilometrejä takana, mistä minä sen tietäisin.
Minä arvostelen omissa kirjoituksissani enemmänkin sitä tapaa miten tässä toimitaan. Aika lyhyellä varoitusajalla on pystytty vastaamaan tähän haasteeseen joka on ovella. Ihmettelen myös sitä miksi asunnottomuuteen ei ole löytynyt vastaavanlaisia vastauksia, ehkä siksi ettei se asunnottomien asia ole yhtä mediaseksistä kuin pakolaisten auttaminen. Jatkan myös arvostelua tulevaisuudessa. Tuolla alempana mainitaan yksi vihreitten ja Keskustan aikaansaannos, tuulivoimalatuet, jota veronmaksajat tukevat aika avoimin käsin ja vielä kun muistaa kuka tai ketkä on hyödynsaaja, pörssiyhtiöt!

Kristian Lehtomaa

Ei se ollut yleistämistä. Jos et ole huomannut, on asunnottomuus nostettu esiin viimeisen viikon aikana monesta perussuomalaisesta ja/tai maahanmuuttokriittisestä suunnasta. Ja kuten tuossa jo sanoin, se on hienoa. Kyseenalaistin vain asunnottomien (tai vanhusten) käytön retorisena aseena, jolla vastustetaan turvapaikanhakijoiden auttamista.

Perussuomalaiset puhuvat olevansa "köyhien asialla", mutta istuvat toiseksi suurimpana puolueena hallituksessa, jonka leikkaukset koskevat armottomasti kaikista vähätuloisinta kansanluokkaa. Budjettiraamit näyttävät hyvinkin kokoomuslaisilta, ja tuloerot tulevat varmasti kasvamaan tämänkaltaisen talouspolitiikan seurauksena. Tähän jääköön persu-kritiikkini tässä.

Valtion budjetista nämä kaikki rahat tulevat, ja budjettia pitää käsitellä kokonaisuutena. Yksien hädänalaisten auttaminen ei ole pois toisilta, ja asunnottomuutta on koitettu hoitaa jo pitkään. Itsekin taisit puhua monien asunnottomien moniongelmaisuudesta, asunnottomuuteen on myös monia eri syitä. Joten tiedät varmaan, että asia ei ole kovin yksinkertainen.

Vaikka mennäänkin alkuperäisen aiheen ohi, mutta koska jo pari ihmistä on nostanut tuulivoimatuet esiin niin menkööt. En ole kauhean hyvin tutustunut tähän väitettyyn kuplaukseen (en ole luotettavia lähteitä vielä löytänyt) joten sitä en kommentoi, mutta kysyn näin: oletteko tietoinen, että valtio tukee fossiilisia polttoaineita tuin ja verohelpotuksin useilla miljardeilla vuodessa? Puhumattakaan paljon tulee uppoamaan Fennovoimaan valtion ja kuntien omistamien energiayhtiöiden kautta. Puhutaan kuitenkin kertaluokkia isommista summista kuin tuulivoimatuet kokonaisuudessaan. Mutta, eri aihe, nostin noita budjettiaiheita esiin vain korostaakseni sitä, että rahaa kyllä löytyy kaikkien auttamiseen, jos vain halutaan. Kyse on painotuksista. En edes viitsinyt mainita niitä kymmeniä miljardeja, jotka tulevat uppoamaan näihin uusiin hävittäjiin.

Hädänalaisten ei siis mielestäni tarvitse "kilpailla" samoista rahoista. Tai huomiosta. Nyt mediassa on vain paljon nostettu tätä turvapaikanhakijoiden kasvavaa määrää esille, koska se on uusi, ja iso, asia ja siihen on ripeästi reagoitava yhteiskunnallisella tasolla.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #38

Lainaus Risto Kuisman FB sivuilta. Sieltä löytyy paljon muutakin asiaa.
"Tuulivoimasähköstä maksetaan verorahoista nyt 103,50 euroa megawattitunnilta, vaikka sähkön markkinahinta on 20-30 euroa ( HS, tänään 3.9 ), ensi vuonna takuuhinta laskee tosin 83,50 euroon, mikä on vielä nelinkertainen hinta, kun nyt maksetaan viisinkertainen hinta".

Minä käytän heitä edelleen aseena jatkossa, sotaveteraaneja asunnottomia ja vanhuksia yms.
He ovat se näkyvä ryhmä joiden puolesta päätöksenteko kestää ja siirtyy. Se on kestänyt esimerkiksi Esko Ahon hallituksesta lähtien, siis siitä kun leipäjonot syntyivät. Siinä matkalla on ollut oikeisto ja vasemmistohallituksia.
Pakolaisten ongelmaan jos vastattaisiin yhtä hitaasti kuin on vastattu esimerkiksi sotaveteraanien asiaan, ennättäisi tuo loppuryhmä joka ei ole hukkunut tai tukehtunut, kuolla avun antoon jonottamisessa.
Mutta ei, samat päättäjät jotka päättävät pakolaisasioista, evät saa päätettyä tai korjattua kansallisia häpeätahroja.
Minusta sille sopivin nimi on saamattomuus!

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Reijo,

Vertaat ilmeisesti turvapaikanhakijoiden yhteismajoitusta kotimaisten kodittomien tilanteeseen.

Ensinnäkin, kotimaisista kodittomista kannetaan huolta koko ajan, valitettavasti niitä siitä huolimatta on, ja tulee aina olemaan kaikista panostuksista huolimatta. Täsmälleen kuten tulee olemaan yksinäisiä vanhuksia, syrjäytyneitä lapsia ja nuoria, alkoholi- ja huumeriippuvaisia etc.

Toisekseen, eivät nämä turvapaikanhakijatkaan saa maahan tullessaan vakinaista asuntoa, jossa on oma nimi postiluukussa, jollaisen puutteessa nämä 7000 asunnotonta suurimmaksi osaksi ovat. Heille tarjotaan paikka vastaanottokeskuskessa, jossa he jakavat huoneen useamman tuntemattoman kanssa tai jonkun toisen yksityisasunnossa, jossa he eivät ole täysivaltaisia asukkaita. Harva noista 7000 asunnottomastakaan elää taivasalla. Useimmat heistä voivat hakeutua tilapäismajoitukseen, joka ei ole sen huonompi kuin se tettamajoitus, mihin jotkut turvapaikanhakijat nyt Suomessa joutuvat.

Mutta hyvää matkaa sinulle, toivottavasti matkasi todellakin osoittautuu avartavaksi kokemukseksi.

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Tossavainen on perussuomalaisten entinen kansanedustaja ja puolue voisi nyt hallitusvastuussa asiaa korjata. Hallitusohjelma ei anna uskoa siihen että niin tapahtuisi. Tämänkin vuoksi monilla paikkakunnilla osoitetaan mieltä budjettiriihen aikaan ja jo päivää ennen sitä 8.9. ja mielenosoitukset jatkuvat sen jälkeen. Ne järjestää Joukkovoima-liikkeen paikallisryhmät, joiden toiminnalle 22.8. mielenosoitus leikkauspolitiikkaa vastaan rakentui. Tervetuloa myös Asunnottomien yön valmisteluun!

Reijo Tossavainen

Tällä hetkellä siirtolaisia saapuu Tornion kautta yli 300 henkilöä päivässä. Viikossa se tekee 2200, kuukaudessa yli 10.000 ja vuositasolla yli 120.000.

Mihin vedetään raja? Voiko siitä keskustella ennen kuin ollaan jo katastrofin partaalla?

Käyttäjän MikaelHyytiainen kuva
Mikael Hyytiainen

#39

Niin ja jos puolet saa kansalaisuuden ja perheenyhdistämiset päälle niin: 60.000 x ~4 = ~240.000?

Niiltä jotka kannattavat maahanmuuton rajoittamista (kuten minäkin) saa aina selvän, suht tarkan lukumäärän, vastuullisen ja kestävän ratkaisun suomalaisten kannalta. Rajojen avaajilta saa enimmäkseen fiilistelyä, vastuunpakoilua, fantasiaa, turvapaikanhakijoiden/pakolaisten/elintasopakolaisten käsitteiden sotkemista ja kiihkoilua, sekä työperäisen maahanmuuton sotkemista. Pakolaistenhan pitäisi olla tarkoitus palata kotimaihinsa, jotka on tarkoitus rauhoittaa ja rakentaa uudestaan, tarkoituksen ei pitäisi olla varastaa näiltä tuhotuilta mailta kyvykkäimpiä kansalaisiaan tänne.

Suomen (ja Euroopan) kantaväestöt eivät ole tärkeämpiä rajojen avaajille, tärkeämpää on vain nopeasti muuttaa väestöä. Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, ettei kansainvaellusten tänne päästäminen tunnu maailmanlaajuisesti juuri lainkaan eikä auta kolmatta maailmaa vaan pahentaa sitä joka vain jatkaa kiihtyvää väestönkasvuaan (erityisesti paikoin Afrikassa). Sen sijaan Suomessa ja Euroopassa tämä kaikki sijaan tuntuu tuhoisasti. Eikä opetus, että ei kannata hypätä kaivoon jos muut hyppäävät, tunnu muistuvan mieleen.

https://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Joo, Marraskuun liike ja Ilkka Taipale (SDP).

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Kommenttini näyttää hykkuneen, mutta mitäpä noista. Onnittelut suosittelusta, joita en liikaa sinulle jaa. Vastakkainasettelu on turhaa, paitsi jos kaikki yhtyy näkemykseen, että kotimaan asunnottomille ekana asunnot. Minulle sopisi, koska nopeasti ja halvalla olisi asunnottomuus historiaa ja viimeistään sittten voi ottaa pakolaisia tänne asumaan hyvällä omallatunnolla. Molemmille tarvitaan asuntoja, sekä kodittomille että pakolaisille. Mitä nopeammin, sen parempi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Halpoja asuntoja nopeasti konteista ja paraakeista. On niitä parakkikyliä ennenkin ollut.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Sehän se kummallisinta onkin, vaikka majoituksen rakentaminen olisi oikeasti ihan helppoa ja kohtuuhintaista, ei tunnu riittävän tahtoa sellaista järjestää.

Vielä kun maaseutu on täynnä tyhjillään olevia taloja, osa jopa omistajattomia/kaupungin omistuksessa ja heitteillä, löytyisi majapaikkaa kyllä ihan riittämiin. Poliittista tahtoa vaan ei ole, ehkä se järkyttäisi asuntomarkkinoita jos niitä jaettaisiin akuutissa tarpeessa olevien käyttöön halvalla/ilmaiseksi.

Janne Kahela

Mikä se sellainen organisaatio on joka etsii asunnon asunnottomalle????
Kun mulla olisi tarve asunnolle. Että paappas linkaten sen pulju osoite......
Muussa tapauksessa..

Toimituksen poiminnat