Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Some välttämätön oikean kuvan muodostamiseksi

Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta perinteinen media lukeutuu mielipiteiltään niin sanottuun suvaitsevaistoon. Asioita katsotaan tietyn ennakkoasenteen läpi. Siksi lopputulos ei vastaa arjen todellisuutta.

Muutamat mediat jopa lopettivat kommentointimahdollisuuden, koska eivät suvainneet maahanmuuttokriittisiä näkemyksiä. Menettelyä perusteltiin asiattomilla kommenteilla. Kyllä niitäkin oli, mutta ne olisi voitu karsia pois. Nyt karsittiin kaikki kriittiset näkemykset.

Sosiaalinen media eli some ei tunne sensuuria. Siellä kustantaja/päätoimittaja/toimittaja ei päätä ketä haastellaan, mitä kysytään ja millaisia johtopäätöksiä tehdään. Siksi siellä on esim. siirtolaisuuteen liittyen sekä myönteisiä että kriittisiä näkemyksiä. Kirpeänä mausteena on näkemyksiä, jotka menevät äärimmäisyyksiin sekä suvaitsevaisuudessaan että kriittisyydessään.

Kaiken informaation keskellä tavallinen tallaaja on ihmeissään. Uskoako sitä mitä perinteinen media suoltaa vaiko sitä mitä somessa kirjoitetaan?

Viime kuukausina on paljon puhuttu Venäjän harjoittamasta informaatiosodankäynnistä, yksipuolisesta ja valheellisesta tiedottamisesta, jonka tavoitteena on vain harhauttaa.

Myös siirtolaisuudesta kerrottaessa on vaarana väärän näkemyksen muodostuminen. Jos luotetaan vain perinteiseen mediaan, niin silloin asioista saa yksipuolisen kuvan. Sosiaalisen median puolella tilanne ei ole yhtä paha.

Medialukutaito on nyt tarpeellisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Oikean kuvan saamiseksi on seurattava sekä perinteistä mediaa että sosiaalista mediaa, ja kaikesta informaatiosta on tehtävä omat johtopäätökset tervettä talonpoikaisjärkeä käyttäen.

................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Rolle Törnroos

Yhdyn täysin blogistin mielipiteisiin tässä asiassa.

Lauri Wirén

Kaikki julkaisut ovat tänään kusessa korviaan myöten vasemmistoliberaalin arvomaailmansa kanssa. Siihen kun ei kuulu itsekriittisyys omaa arvomaailmaa kohtaan, mutta kylläkin paksut silmälaput suojaamaan tätä arvomaailmaa ympäröivältä todellisuudelta. Viimeisen vuoden aikana julkisesta sanasta - paitsi somesta - on kadonnut viimeinenkin järki ja jäljelle on jäänyt vain vinkuva ja kiljuva propagandakita.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Niin.... somessa ei paljoakaan pohdita sitä mikä on oikein ja mikä väärin, vielä vähemmän mikä on totuus
Täällä toteutetaan ajatusta "parempi olla äänessä kuin oikeassa"

Lauri Wirén

Suomalaiset tiedotusvälineet ovat sanoneet hyvästit totuudelle jo kauan sitten. Niille riittää oikeassa oleminen. Totuudellahan ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Sanotaan, että absoluuttista totuutta ei ole olemassakaan. On vain erilaisia oletuksia, näkemyksiä ja tulkintoja asioista.

Mitä tuomittavaa siinä on, jos kukin tuo esille oman ymmärtämänsä "totuuden" asioista tai tapahtumista? Siten syntyy keskustelua.

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #16

Hesarin sivuilla ei synny keskustelua, koska oikeassa olemisen tarve on siellä niin suuri, että mielipiteitä ei voi esittää.

Reijo Tossavainen

Sateesta on jotain hyötyäkin. Tätä kirjoittaessani olen Belgradin lähellä eräällä leirintäalueella. Tänään piti jatkaa matkaa Bulgariaan, mutta koko päivän on luvassa rankkaa sadetta. Odotamme kelin parenemista, joten jäi aikaa kirjoittamiseen...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kyllä. Mutta sitten on myös näitä nuoria, joilla koko elämänkokemus on ammennettu somesta, mikä on johtanut hyvin mustavalkoiseen maailmankuvaan. Esimerkiksi sopii eräs omaa jihadiansa käyvä oululainen kansanedustaja.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Osittainhan somessakin on rajoituksia. Suomessahan niitä on tehty siirtämällä vastuuta palvelun tarjiajalle. Eli ei sielläkään voi kaikkea sanoa ääneen kuin joissain vähemmän tunnetuissa ulkomaalaisissa palveluissa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Sosiaalinen media on monikulttuurisen yhteiskunnan edellytys. Se rikkoo normatiivsen yhtenäiskulttuurin.

Sikäli kun totuus on sitä, että ilmiön näkee mahdolllisimman monesta näkökulmasta, eli monikulttuurisesti, on herra Tossavaisen näkemys sosiaalisesta mediasta aivan oikea!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suosittelen käyttämään somen tilalle kirjastoa jos omaa maailmankuvaansa haluaa avartaa.

Reijo Tossavainen

Some on tiedon hakemiseen paljon kätevämpi kuin perinteinen kirja. Somessa on "kaikki tieto". Kodin tai lähikirjaston kirjahyllyissä eivät ole kaikki kirjat.

Lauri Toikka

Hei Reijo,
Suvatsevaisuudessa on kysymys SDP 1970 aloittama
korkeimman virkamiesten työpaikkojen täyttäminen.

Joten, suvaitse SDP vääryyttä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Totta, sosiaalinen media on raaka mutta rehellinen. Tämän voi todeta vaikka esimerkiksi käymällä lukemassa Perussuomalaisten fb-seinän kommentointia :)

https://www.facebook.com/perussuomalaiset?fref=ts

Rolle Törnroos

Kun lukee Hesarista otsikot ja somesta otsikoiden taustat tietää paljon enemmän, kuin jos lukisi vain Hesaria. Niin on, miltä näyttää.

Lauri Wirén

Kun lukee somesta sen, mitä Hesari on tänään valehdellut ja selvittää sitten lähteistä, mitä siellä oikeastaan sanottiin, niin saa parhaat naurut. Ei kannata mennä Hesarin sivuille.

Reijo Tossavainen

Laurilla on niin teräviä havaintoja, että toivoisin hänen kirjoittavan blogeja kommentoinnin lisäksi.

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #22

Kiitos. Onhan se mielessä käynyt. Aika tahtoo vain riittää vain kommentointiin, mutta nämä ajat ovat blogistille herkullisia; joka päivä jotain mieltäkuohuttavaa. Ehkä yritän pian.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Nyt olisi Suomessa tarvetta medialle, joka tekee 100% luotettavaa uutisointia (MV-lehden rinnalle).

Olisiko tässä Reijolle kutsumus? Luultavasti pikkuhiljaa alkaa rahoittajiakin löytymään, jos jokin kaikessa totuuteen pyrkivä lehti hakeutuisi lukijamarkkinoille (täältä ainakin varma kestotilaus tulossa).

HS on tunnettu siitä, että samassa talossa duunaa maan parhaat ja maan huonoimmat toimittajat. Ne parhaat pitäisi sieltä ikeestä saada vapautettua, kenties työskentelemään uuden lehtitalon alle, missä toimittajan ammattitaitoa oikeasti arvostettaisiin.

Viisi vuotta sitten ajattelin, että Usarilla on "totuuden torvi"-strategia ja motiivi, mutta jostakin syystä itsenäinen linja ei ole sittemmin pitänyt.

Lauri Wirén

Sama pettymys Usariin. Linja on linjaton, selkäranka pehmeä ja pahasti skolioottinen.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kommentoija Wirén: "skolioottinen"
:)

1MEur/v investoinnilla voisi HS:sta palkata parhaat toimittajat (kolmen vuoden päästä se on tosin puolet tuosta, kannattanee odottaa?). US hukkaa tilaisuuden?

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #20

Sanomat pistää porukkaa pellolle siihen tahtiin, että kohta saisi työttömistä toimittajista vaikka kuinka hyvän lehden.

Toimituksen poiminnat