Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Demarien ay-änkyrät sopimisen jarruina. Demarien uho, maan tuho?

Katselin Helsingin mielenosoituksen puheenvuoroja. Oli hyvin pettynyt, hyvin surullinen.

Siksi, että tämä maa on historiansa pahimman laman kourissa. Siksi, että oman ay-byrokratian ja oman vallankäytön puolustaminen on tärkeämpää kuin yhteisen, vastuullisen lopputuloksen löytäminen.

Tosiasia on, että hallitus yritti neuvotella kaksi kerta yhteisestä ratkaisusta. Kummallakin kerralla neuvottelut päättyivät umpikujaan. Sen jälkeen hallitus ei enää jäänyt odottelemaan, koska tämän maan asioiden kuntoon laittamista ei voida enää siirtää.

Nyt ollaan tilanteessa, että STTK ja Akava ovat valmiit neuvottelemaan. Nämä järjestöt ovat valmistelleet omia vaihtoehtoisia ratkaisumalleja, joiden pohjalta ne ovat valmiit menemään yhteisen ratkaisun rakentamiseen. Hyvä niin.

SAK:n linja on toinen. Se johtuu siitä, että demari-ay-aktiivit tekevät samalla myös raakaa puoluepolitiikkaa. Nyrkkiä heiluttaen Lauri Lyly puolusti demareiden pahasti heikentyneitä asemia politiikassa ja ay-toiminnassa.

Kyllä asioista pitää sopia neuvotellen. Sitä ennen SAK:n demari-ay-pomojen on tunnustettava, että nyt on tekojen aika.

............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Oscari Wirola

Reijo hyvä, nyt sinä yrität Lylyä lykkimällä peitellä sen keskeisen tosiasian, että Soini ja persut pettivät kansan. He lupasivat maat ja taivaat, mutta antoivat vain kurjuutta ja kärsimystä.

Reijo Tossavainen

Tämän maan asiat on ajettu lähes katastrofin partaalle. Siksi Wirolan asenne on erittäin vaarallinen ja vastuuton. Onko hänellä olemassa jokin muu vaihtoehto tyhjän solvaamisen sijaan? Tuskin.

Oscari Wirola

Reijo hyvä, ei ole solvausta, vaan ihan tosiasioiden tunnustamista. Katsotaan nyt miten maa makaa? Suora yritystuki on noin 1,3 miljardia, Yritysten erilaiset verohelpotukset noin 6 miljardia. Maatalouden eläkkeet noin 600 miljoonaa (yrittäjät maksavat eläkkeet tuloistaan ja työläiset maksavat sen palkkansa mukaan ja työnantaja sen suorittaa, vaan maatalous saa sen sosiaalitukena valtiolta). Lisää säästämisen arvoisia menokohtia todella löytyy, sillä yritysten tuet ja verohelpotukset menevät suurelta osin johtotason bonuksiin tai liikasuurin osinkoihin.

Onko tämä turhan jauhamista. Suomessa pitää karsia juuri siitä mistä voidaan karsia, ei siis pienen ihmisen vähäisestä tulosta. Lisäksi eikö transaktiovero oli ihan paikallaan?

Miten persut ottavat nimiinsä, siis muiden mukana, EK:n kirjoittaman toivelistan? Yritysjohtajain liian suuret palkat säilyvät ja bonukset vaan kasvavat!

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #8

Harvinaisen hölmö kommentti. Jos yritysten rasituksia lisätään, niin miten se lisää yritysten kilpailukykyä,lisää vientiä, tasapainottaa valtiontaloutta, luo uutta kasvua?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #10

Tossavainen yritykset ovat saaneet merkittäviä helpotuksia, mutta mitä onkaan tapahtunut, onko vienti lähtenyt vetämään, ei, entä uutta kasvua tai tasapainottanut valtiontaloutta, ei kumpaakaan. Se mitä on tapahtunut on yritysten suurten osinkojen jakaminen, sinne ovat yritysten rahalliset helpotukset menneet.

Oscari Wirola Vastaus kommenttiin #10

Reijo hyvä, missä on sisälukutaito. Puhuin suorita yritystuista ja yritysten verohelpotuksista. EN rasitusten lisäämisestä. Palkkakustannukset ovat noin max. 35 prosenttia tuotantokustannuksista, pääsääntäisesti vähemmän. Viiden prosentin kustannusleikkaus vientiteollisuuden palkoista tarkoittaa siis vajaan kahden prosentin alennusta kustannuksiin.

Olen yleensä harvinaisen hölmö, joskin olen suorittanut kansantalouden tohtoriopinnot melkoisen menestyksekkäästi arvostetussa ulkomaisessa yliopistossa. Ja hölmöjä ovat kommenttinikin, vaan kyllä niitä kuuntelevat jopa jotkut peruskansanedustajatkin.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #14

Jos tukia ja verohelpotuksia karsitaan, niin silloin kustannukset lisääntyvät. Sen ymmärtää sokea Reettakin.

Mauri Skön

Reijo Tossavainen, oletko tosiaan sitä mieltä, että sisäisen devalvaation maksumies on yksinomaan duunari, etteikö muita vaihtoehtoja olisi? Mielestäni on, mutta jostain syystä niistä ei puhuta. Miksi?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen, mikä on sellainen neuvottelu, jossa toinen osapuoli, hallitus. lyö ay-liikkeelle paperin eteen allekirjoitettavaksi, paperin jonka oli laatinut EK Häkämiehen johdolla. Sääliksi kävi eilen A-talk ohjelmassa esiintynyttä Lindsrömiä joka joutuu puolustamaan hallituksen eriarvoistavaa politiikkaa tietän, että köyhimmän kansanosan ja varsinkin pienipalkkaisten naisten kurittaminen tulee ajamaan persujen kannatuksen marginaaliin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kerrankin Tossavaisen kanssa samaa mieltä.

Lylyn lykkijä on kehityksen jarru. Sen sijaan järkeä varmaan löytyy STTK:sta, Akavasta ja varmaan EK:stakin.

Ihan kiitettävää, että perussuomalaiset pitävät rivinsä kasassa, vaikka koville ottaakin- siitä hatun nosto.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Demareita ei kiinnosta kenenkään muun hyvinvointi tai valta kuin ainoastaan sen mitä peilistään näkevät.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pulkkinen, mikähän on se poliittinen liike joka on tämän maan hyvinvoinnin perusteet, kuten tasa-arvon on luonut. Helpotan kysymystä hieman, tämä sama poliittinen liike on tehnyt saman, hyvinvoinnin, myös muissa pohjoismaissa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ehkä se liike tekisi viisaasti palaamalla takaisin niille tannerilaislle linjoille, joilla se hyvinvointi luotiin. Se on loitonnut liian kauaksi siitä linjasta ja korvannut realismin retoriikalla.

Jarmo Timonen

Kyllä nyt on työnantajien vuoro tulla talkoisiin mukaan käynnistämällä investoinnit - palkansaajien ostovoima on alentunut jo monta vuotta maltillisilla palkkaratkaisulla, mutta pörssiyritykset jakoivat ennätyssuuret 10,5miljardin euron osingot ja seuraavan vuoden osingoista odotetaan vielä suurempia. Nytkin Sipilän hallitus tuli työnantajien tueksi sotu-maksun alennuksella, joka tuo työnantajille 850milj. euroa - vastaavan suuruisia avustuksia oli 2010 Kela-maksun poisto ja 2014 yhteisöveron alennus, joiden luvattiin lisäävän työpaikkoja, mutta kävikin päinvastoin.

Työntekijät ovat tulleet vastaan jo 5 vuotta maltillisella palkkaratkaisulla ja luvanneet jo puolittain tehdä 2016-2017 alkavaksi työsopimuskaudeksi maltillisen palkkaratkaisun, jos palkkojen leikkaukset perutaan. Eli käytännössä näin menetellen palkat ei nouse tällä vuosikymmenellä ollenkaan. Esimerkiksi Ruotsissa teollisuuden palkat nousivat 6,2% meneillään olevassa työehtosopimuksessa 1.4.2013 – 31.3.2016 ja Saksan IG-metalliliitto sai työehtosopimuksessa 3.4%:n korotukset viime huhtikuussa alkaneessa sopimuskaudessa.

Mikäli nyt palkkoja lähdetään leikkaamaan, niin todennäköistä on että seuraavalla työsopimuskierroksella 2016-2017 palkansaajat vaativat suuria palkankorotuksia ja tarvittaessa yleislakon kautta.

AY-liikkeisiin kuuluu 2,1miljoonaa palkansaajaa - SAK:n alaisten jäsenliittojen jäsenmäärä on hieman yli 1 miljoonan, STTK:n noin 600 000 ja Akavan vähän yli 500 000 jäsentä. Keskusjärjestöt muodostuvat useista jäsenliitoista, joten keskusjärjestön johtaja ei pysty yksinään päättämään työehtosopimuksista vaan niistä neuvotellaan ja äänestetään jäsenliittojen mukana ollessa.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Vastaus kommenttiin 6

Eilen on eilen, tänään on nyt.
Nykyiset demarit potkivat korkeintaan kapaloissaan aikana jota muistelet.
Nykyiset demarit ovat valitettavasti olleet tuhoamassa sen hyvän mitä edelliset ovat aikaan saaneet.
MOT

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sanos, Tossavainen miksi hallitus ei puutu veronkiertoon jos talous on hätätilassa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyseessä on kaksi eri aiaa. Sipilän toimenpidelistan tavoite on kilpailukyvyn kohentaminen. Ei verojen keräämisen lisääminen sitä tavoitetta tue. Tietysti veronkiertoonkin tullaan puuttumaan toisessa yhteydessä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyseessä on kaksi eri aiaa."

Kuikka taas höpisemässä tyhjää. Mikäli päämisteri ilmoittaa että ongelmana on valtion velkaantuminen niin silloin on etsittävä siihen syitä joista yksi merkittävä on agressiivinen verosuunnittelu jota myös veronkierroksi kutsutaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se ei ole pohjimmainen ongelman lähde. Jopa voisi sanoa, että osin seuraus rakenneongelmista. Kansainvälistä verosuunnittelua voivat harjoittaa vain suuryhtiöt eikä niiltä perittävän veron määrä ole oleellinen asia valtiontalouden vajeessa.

Verosuunnittelua tulee aina olemaan eikä lakien puitteissa tapahtuvaa sellaista edes voida kieltää. Lakeja voidaan toki fiirata Suomen valtion kannalta itsekkäimmiksi, mutta se on näpertelyä ja toissijaista kokonaisvaltaisen kansantalouden rakennemuutoksen kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kansainvälistä verosuunnittelua voivat harjoittaa vain suuryhtiöt eikä niiltä perittävän veron määrä ole oleellinen asia valtiontalouden vajeessa."

En tiedä oletko pelle vai bulvaani mutta Suomen valtiolta jää saamatta useampia miljardeja veronkierron takia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Veronkierto on eri asia kuin verosuunnittelu.

Teet itsekin verosuunnittelua, kun aprikoit veroilmoitusta tehdesssäsi millaisia vähennyksiä voisit saada läpi. Veronkierto puolestaan on laitonta vilppiä. Sen kokonaismäärästä on toki arvioita, mutta ei sitä kukaan varmuudella tiedä. Ennen kaikkea sitä on esiintynyt rakennusurakoitsijoiden piirissä - ei niinkään kansainvälisten suuryhtiöiden kohdalla.

Veronkiertoa vastaan taistellaan samalla tavalla kuin muutakin rikollisuutta vastaan eikä sitä lakeja sorvailemalla saada loppumaan, koska kyse on laittomuudesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Teet itsekin verosuunnittelua"

Ei tavallisella kansalaisella ole samaa mahdollisuutta tehdä veronkiertoa kuin ylikansallisilla yhtiöillä. Minä en esimerkiksi voi lainata vaimolta mijoonaa 30% korolla ja laittaa korkomenot verovähenykseen.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Demareilla oli nykyaikainen puheenjohtaja mutta he halusivat päästä änkyräksi ja palata vanhaan aikaan. Siis SAK:n juoksupojaksi ja oppositioon.
Toisaalta hyvä niin. Kyllä valitusta mailmaan mahtuu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Tosiasia on, että hallitus yritti neuvotella kaksi kerta yhteisestä ratkaisusta."

Kiinnitin huomiota tuohon usein toistettuun sanontaan ; "yritti neuvotella".
Kyse ei ollut todella mistään neuvottelusta, vaan mafiatyylisestä hyväksyt tai itket ja hyväksyt.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Tämä kannanotto soveltuu varmaan moniin viimeaikaisiin blogeihin.
Lähetin pari kolme päivää sitten seuraavan mielipiteeni ministereille Juha Sipilä, Alexsander Stubb, Timo Soini ja Jari Lindström, sekä oman paikkakuntani, Kouvolan kahteen lehteen, Kouvolan Sanomat ja Pohjois- Kymenlaakso (PK ) ja lisäksi Etelä-Saimaa, Kymen Sanomat, Hesari ja Turun Sanomat.
Turun Sanomat oli sitä mieltä että mielipide on liian pitkä, joten totesin Heille, että unohtakaa koko juttu, sillä kolmen tuuman tappi ei mahdu kahden tuuman reikään.En tiedä moniko on sen julkaissut, tai julkaisee, mutta eihän aikaakaan ole vielä juuri kulunut. Aika näyttää. Tässä mielpiteeni:

Ylisuuri julkinen sektori ja hallinto

Eduskunnan kyselytunnilla 17.09.2015 sekä pääministeri Juha Sipilä että työ- ja oikeusministeri Jari Lindström totesivat ettei Suomella ole enää taloudellisesti varaa ylläpitää nykyistä ylisuurta julkista sektoria ja hallintoa.
Sehän koostuu siitä, että vuosikymmenien ajan kulloinkin vallassa olleet päättäjät ovat luoneet tarpeettomia hyväpalkkaisia poliittisia, palkkiovirkoja ja suojatyöpaikkoja kaikkine luontaisetuineen puolueidensa kiitoksena Hyvä-velijärjestelmän jäsenilleen jotka ovat ajaneet puolueensa ja omaa hyvinvointiaan, ei Suomen hyvinvointia.

Kun nyt olemme taloudellisesti suossa, ja hallitus miettii toimenpiteitä mitä pitäisi tehdä asioiden parantamiseksi, niin oppositio räksyttää kuin rakkikoira ilman yhtään omaa järkevää ehdotusta tai toimenpidettä. On vain pelkkiä vaatimuksia.
Oppositio unohtaa sen tosiasian että he ovat itse olleet ohjaamassa Suomea suohon vuosikausia.

Oma ehdotukseni on seuraava:
Irtisanotaan KAIKKI julkisen sektorin ja hallinnon virkamiehet avustajineen välittömästi siten, että irtisanominen astuu voimaan 1.1.2017 ja puolet viroista laitetaan pätevien, ei sopivien, haettavaksi samaan aikaan kun irtisanominen ilmoitetaan.
Pätevyyttä ei lisää puolueen jäsenkirja, päinvastoin se on haitta.

Valinnan suorittajiksi valitaan täysin puolueeton toimikunta jossa kellään ei saa olla minkään puolueen jäsenkirjaa.
Suomesta löytyy kyllä ammattitaitoisia valitsijoita jotka eivät ole sidoksissa nykyisin omaa etuaan ajaviin politiikkoihin.

Onhan se toki ikävää, että maan hyvinvoiva taloudellinen kerma joutuu irtisanotuksi ja saa paikkansa takaisin mikäli hakee sitä ja tulee valituksi. Tavallinen irtisanottava työssä käyvä veronmaksaja tai eläkeläinen voi tuskin hakea muuta kuin sosiaalituen apua.

Saas nähdä ketä kiinnostaa.

Toimituksen poiminnat