Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Matkailu avartaa näkemään kulttuurien erilaisuudet ja ristiriidat

Vanhan sanonnan mukaan "matkailu avartaa". Se pitää paikkansa ainakin omalta osaltani.

Olen käynyt noin 60:ssa eri maassa. Niistä noin puolessa olen kiertänyt matkailuautolla ja henkilöautolla noin 100.000 kilometriä ajaen. Siinä sivussa olen perehtynyt paikalliseen elämänmenoon.

Viimeisin reissu alkoi elokuun lopulla ja päättyi viime tiistaina Teneriffalle. Ajoin matkailuautolla 8150 km ja matkan varrelle jäivät Viro, Latvia, Liettua, Puola, Slovakia, Unkari, Serbia, Bulgaria, Kreikka, Albania, Montenegro, Bosnia-Herzegovinia, Kroatia, Slovenia, Italia, Monaco, Ranska ja Espanja.

Reissuillani olen oppinut ymmärtämään ja arvostamaan erilaisia kulttuureja. Samalla olen oppinut arvostamaan aiempaa enemmän myös omaa suomalaista kulttuuriamme. Tässä tapauksessa käytän sanaa kulttuuri sen laajimmassa merkityksessä.

Mitä enemmän olen kiertänyt ja tutustunut erilaisiin kulttuureihin, sitä vakuuttuneemmaksi olen tullut siitä, että kukin kulttuuri toimii ja on parhaimmillaan omilla juurillaan. Siis siellä, missä se on useimmiten valtakulttuurina.

Viime reissullani huomasin esimerkiksi sen, että albanialainen elämäntapa/kulttuuri toimii jouhevasti Albaniassa, mutta Suomeen sitä ei voi siirtää.

Albanialainen kulttuuri/elämäntapa on siis niin erilainen, että siihen juurtuneilla ihmisillä on sopeutumisvaikuksia esimerkiksi täällä Suomessa. Siitä seuraa helposti erilaisia ongelmia tänne muuttaneille albanialaisille ja samalla täkäläiselle yhteiskunnalle. Täällä toimimiselle on olemassa juridiset ja muut käytännön pelisäännöt, joihin on muualta tulevien sopeuduttava. Ja päinvastoin, Albaniassa on sopeuduttava sikäläiseen elämänmenoon.

Sopeutuminen vieraaseen ympäristöön kestää useiden sukupolvien ajan. Esimerkiksi Saksassa on runsaasti turkkilaisia. Liittokansleri Merkel tunnusti pari vuotta sitten, että heidän kotouttamisessa on täysin epäonnistuttu. Ongelmallisin ei ole muuttava sukupolvi, vaan seuraava sukupolvi.

..............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Euroopassa on vahvoja voimia, joille kelpaa mikä tahansa uskonto tai ideologia, kunhan se on antikristillinen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Paitsi että eurooppaa rakennettiin markkinataloudella ja kristillisesti ensin sen romautettua rooma kansanvaellusten yhteydessä että sodittua islameja vastaan jerusalemissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Siellä Suomen rannoilla passaa hymyillä Timo Soinin äskeiselle tokaisulle Siperian opettavan sdp:lle politiikan kovaa totuutta heidän joutuessa vuokralle oman puoluetoimiston mennessä myyntiin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... kukin kulttuuri toimii ja on parhaimmillaan omilla juurillaan" on todella kaavamainen näkemys.

Kuinka olisi mahdollista todistaa esimerkiksi juutalaisuuden pärjäävän juuriensa (suppea alue Välimeren itäpuolella) ulkopuolella kehnosti? Tähän kysymykseen ei taida matkailemalla löytää vastausta.

Saksanturkkilaisuutta ei noin vain voi käyttää esimerkkinä huonosta kotoutumisesta. Ikiomilla perusteillaan ja poliittiseen yleislinjaansa nähden yllättäen Merkel toki lausahti, että monikulttuurista yhteiskuntaa ("multikulti") ei ole onnistuttu rakentamaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomalaiset ja Saamelaiset ovat asuneet samassa maassa jo kolmisentuhahhavuotta eikä saamelaisia ole saatu kotoutettua vieläkään, sama koskee myös suomenruotasalaisia, suomenromaneja, suomenvenäläisiä ja ahvenanmaalaisia. Eikä kehäkolmosen ulkopuolisista hämäläisistä ja savolaisista ole vieläkään saatu taivutettua pääkaupunkilaisia, ei edes hylkäämään murteita. Myös thaimaalaisten ja somalien kotouttamisessa ei suomessa ole onnistuttu. Parempi siissitä miettiä kannattaako sitä kotouttaa ketään ollenkaan vaikka ilman kotouttamista kulttuurien yhteenottoja tulee väistämättä tai ainakin herkemmin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onko kukaan mielestäsi kotoutunut Pohjois-Amerikkaan, siis intiaaniväestön lisäksi?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Kehnon laisesti kun silloin tällöin raportoidaan mustien, latinojen ja valkoisten rotukahakoista (siis yhä 2010-luvulla) ja intiaaniväestökin on pitkälti eurooppalaistunut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Luulen, että on helpompaa, jos tulijoiden sijasta suomalaiset kotoutuvat tähän uuteen todellisuuteen. Totuimmehan me Ruotsin valtakuntaan ja Venäjän suuriruhtinaskuntaankin melko mallikkaasti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #7

Ja Ruotsalaiset ovat yhä katkeria venäjälle siitä että suomi itsenäistyi, yhä kun välillä tulee esiin (harvinaista tosin) kommentteja länsinaapurilta "ilman venäjää Suomi olisi yhä osa ruotsia". Empä oikeastaan tiedä pitäisikö tässä siis olla itsenäisyydestä kiitollisia romanovin tsaarin hoveille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #9

Vieläkö se ruotsalaisia hiertää? Meistä olisi heille vain riesaa. Suomi on hyödyllinen puskuri, kuten nähtiin viime sotien aikana.

Olkaamme itsenäisyydestämme kiitollisia suomalaisille.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

"Esimerkiksi Saksassa on runsaasti turkkilaisia. Liittokansleri Merkel tunnusti pari vuotta sitten, että heidän kotouttamisessa on täysin epäonnistuttu."

Esitäpä lähde, josta käy ilmi, että Angela Merkel on sanonut jotain tuollaista saksanturkkilaisista. Hänhän on sanonut mm. että islam kuuluu saksalaiseen yhteiskuntaan.

Toimituksen poiminnat