Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Infosodan melkeissä medialukutaito entistä tärkeämpää

Tohtori ja tutkija Saara Jantunen kirjoitti selkokielisen kirjan venäläisten infosodasta. Kirja on kirvoittanut vilkasta keskustelua tärkeästä aiheesta. Myös Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko pisti lusikkansa soppaan. Hän kirjoittaa asiaa, mutta ote myös lipsuu.

Huusko niputti yhteen EU-kriittisyyden, maahanmuuttokriittisyyden ja venäjämyönteisyyden. Sehän ei tietenkään ole mitenkään totta. Se on jopa nykykielellä sanottuna trollaamista.

Perinteinen media luo joissakin asioissa enemmän tai vähemmän tarkoitushakuisesti yksipuolisen, joskus jopa suorastaan valheellisen kuvan. Siitä maahanmuuttokeskustelu on tuore esimerkki.

Siksi on erittäin perusteltua, että seurataan perinteisen median ohella myös somekanavia. Se tosin vaatii suurta medialukutaitoa, jota kaikilla ei valitettavasti ole. Sen vuoksi myös esim. venäläisten trollitehtaiden sanoma joiltakin osin menee perille.

Paras keino suojautua trollaamisen vaikutuksilta olisi perinteisen median objektiivinen ja neutraali journalismi. Nyt liian usein toimittaja/media katsoo oikeudekseen muokata juttunsa edistämään oman maailmankuvansa mukaista agendaa.

Kyselyt kertovat, että kansalaisten luottamus perinteiseen mediaan on hyvin vähäistä. Olisi erittäin tärkeää, että tuo luottamus palautuisi. Se tapahtuu vain siten, että asetutaan ensin peilin eteen.

............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Nikas Herlin kirjoitti ns. "Je suis Charlie" - tapauksen tiimoilta suomalaisen sananvapauskäsityksen olevan perustaltaan erilainen kuin ranskalainen. Epäselväksi jäi miten. Markku Huusko puolestaan otti henkilökohtaisesti vastaan arkkipiispa Kari Mäkisen hyvissä ajoin ennen vaaleja sopimaan nollatoleranssista.

Olisiko myös koko trollivouhotus puhtaasti kotimaista turvallisuuspolitiikkaa? Vaikea kuvitella ranskalaisten siitä kiinnostuvan. Vähän roiskeita on lentänyt Ruotsiin ja jokunen Baltiaan, mutta suora huuto on ollut suomenkielistä.

Jukka Laine

On kovin merkillinen ajatus, että valtio palkkaa ja kouluttaa virkamiehiä opastamaan kansaa oikeassa ajattelussa. Mitä virkaa Ylellä on enää ja Hesarilla, jonka lukijat raivostuvat Venäjä myönteisestä uutisoinnista.

Eikö siis Ylen Putinin vastainen tuubi ja sotatraumat ole riittäviä keinoja opastamaan Suomen kansaa lännen tuomasta hyvästä ja korkeasta elintasosta verrattuna venäläiseen alkeelliseen elämäntapaan.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Selkeä ero johdattelun ja asiallisen havainnoinnin välillä on mielestäni jo siinä jos raflaavan otsikon perään on eksynyt kysymysmerkki osoituksena siitä ettei kirjoittaja itsekään usko, arvelee totuudenperäisyyttä tai oikeasti kysyy. Ilman kysymysmerkkiä perättömän tai tarkistamattoman tarinan syöttäminen lukijalle on jo mielestäni "trollausta"!

Reijo Tossavainen

Asia on itsestään selvä. Siksi otsikon perässä ei voi olla kysymysmerkkiä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Trolli on vähän kuin ebola. Ei näy, ei kuulu, mutta jos tarttuu niin tuhoisa.

Reijo Tossavainen

Infosotaa on monenlaista. Tässä Ylen jutussa kerrotaan puolueiden kannatuksesta Ruotsissa. http://yle.fi/uutiset/ruotsin_sosiaalidemokraatit_...

Tulevissa vaaleissa ruotsidemokraatit ottavat galluppien mukaan murskavoiton. Ylen jutussa puoluetta ei mainita silti laisinkaan. Niin tarkoitushakuista kuin voi vain olla...

Anton Laurio

Suomessa 3 amatöörimäistä tusina POLIISIA ovat ottaneet vallakseen sensuroida 5 miljoonan kansalaisen tiedot lehdissä, TV:ssä ja neteissä! Mihin tällaista 3 poliisin Jari Aarnion kaltaisia avoimesti korruptoitu rikollista väkeä tarvitaan. ?
--
Otetaan esimerkki sensuroinnista. Arto Lauri esiintyy Suomen kalleimman luokan elokuvassa TVO:n tilaamana.

Pääsee Maailman levityksessä Hollywood lehteen! Tieto tulee salakuljetettuna vapaammasta RUOTSISTA. Koska Arto on SUPO:n laatimassa mustassa listassa esittämis kiellossa!

Kukaan suomalainen ei ole näin esiintynyt Sandra Bullocksin kanssa moisissa USA tähtitason julkaisuissa. Silti 100% sensurointi! Onko tässä enää mitään järkeä?

http://www.hollywoodreporter.com/review/return-ato...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen pudonnut kärryiltä.

Onko jokainen julkisuuteen lausuttu mielipide nykyään "infosotaa"?
Ovatko kaikki kansalaiset keskustelijoina tuomittuja olemaan puolesta tai vastaan, ilman keskitien vaihtoehtoja?
Onko kybersota osittain tai täysin sama asia kuin infosota?
Miten kokenut ja pätevä ihmisen pitää olla, että hän voi katsoa edustavansa todellista medialukutaitoa?
Onko medialukutaito osaamisalue, jonka myötä ihminen ei enää usko mihinkään, siis kyynisyyden korkein aste?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Huusko niputti yhteen EU-kriittisyyden, maahanmuuttokriittisyyden ja venäjämyönteisyyden. Sehän ei tietenkään ole mitenkään totta. Se on jopa nykykielellä sanottuna trollaamista."

Minä olen EU-kriittinen ja Nato-kriittinen. En silti koe olevani ollenkaan samoilla linjoilla persujen, putinistien tai uusnatsien kanssa, siis näiden julkisten mouhottajien, jotka yleensä levittävät täysin järjettömiä salaliittoteorioita ja huhuja totuuksina, ja jatkuvasti syyttävät "valtamediaa" valehtelusta.

Tossaavaista kyllä pidän borderline trollina, vaikka en olekaan varma onko kyse pelkästä tyhmyydestä vai tietoisesta, kyynisestä roskan hämmentämisestä.

Anton Laurio

Infosodasta puhuttaessa raakin vääntö käydään ensikuulla julkisuuteen tulevalla Suomen kalleimmalla elokuvaspektaakelilla..

Sandra Bullocks aalto rantautunut Suomeen viikko 42.2015

http://www.hollywoodreporter.com/review/return-ato...

Kun näin, että Taanila/ Eerola/ Arto Lauri filmiä "Atomin Paluu" Hollywood sanomissa peesaamaan oli laitettu hehkeä Sandra Bullock.

Oivalsin h e t i, että tämä kaunotar on myös tunnettu ydinvoiman vastustaja USA:ssa.

Joten mikään sattuma ei olekaan, että nyt Suomessa TV:t puskee Sandran settiä PÄIVITTÄIN!)

On se Arto näissä jutuissaan vaan a m m a t t i l a i n e n !..

Anton Laurio

Lehdistö suitsuttaa
atominpaluu

Apache cesium 10.2015
http://waytooindie.com/review/movie/the-return-of-...

http://www.hollywoodreporter.com/review/return-ato...

Tässäpä nämä linkit lainauksiin.
-
Hurjaa tekstiä elokuvasta:
Newsfeed

Entinen Olkiluodon insinööri nimeltään Arto Lauri tulee kiistatta ydinvoiman kärkivastustajana esiin, hän näkee ydinvoiman ruutitynnyrinä. Joka pian tullessaan tuhoaa kodit ja planeetan sen mukana.

Ongelmana on, kaikki tämä ydinmonopolien luoma täydellinen kulissit. Silti ei filmissä koskaan oikeasti paljonkaan tapahdu. Ainakaan elokuvassa. Rakentaminen aloitetaan lähes välittömästi sen jälkeen, ja Lauri ilmaantuu kaupungintalon kokoukseen kaupungintalolle. Ilmaistaakseen hänen ja muiden toisinajattelijoiden todellisen aiheen vakavuuteen liittyvät kiinnostumattomuuden puutteet. Ja kerta toisensa jälkeen, katsomme miten toiset haastateltavat tuijottavat vain valitettavaan kaukaisuuteen. Kuin he yhä kamppailevat edelleen työntääkseen itsensä irti laitoksen kaiken kattavan propagandan kahleista.

Koskaan emme pääse heidän ajatustensa lähelle, ketään tai mitään tiettyä osaa tässä monimutkaisessa palapelissä. Ja koskaan me emme todella saa mahdollisuutta tutkia, saati edes kysyä. Keskeisiä kysymyksiä liittyen ydinvoiman ongelmiin ja puuttua ilmaston lämpenemisen kaltaisiin aiheisiin. Mitä saamme, on sen sijaan kymmenet montaasit. Ollen huimaa rakentamisen kohtauksien pulssia ja taustalla jauhaavaa Pan Sonicin musiikkia. Ne ovat liian vakavat kohtausten pisteet jotka näyttävät haluavan kyllästää pois tilanteen vakavuudesta. Jotta itse elokuvan sanoman vakavuus voisi koskaan täysin artikuloida julki.

Itse asiassa, tuntuu melkein kuin Taanila ja Eerola, joka käyttävät elokuvan aikana kahdeksan vuotta. Saapuen aina kun näkyi tapahtuvan jotain mielenkiintoista. Jos vain olisimme voineetkin viettää paljon enemmän aikaa Arto Laurin luona. ..! Kasvaen ymmärtämään paremmin juuri hänen ydinvoiman vastaiseen tietämykseen. Vaikka elokuvan lopussa, on hänen sydämensä riistettynä. Hän vahvistuneena kieltäytyy silti luopumasta taistelustaan ydinvoiman loputtomia tuhoja vastaan."

* Niisk.. todella koskettavaa ja ydinalan INSINÖÖRIÄ Artoa ymmärtävää toimittajan tajunnan virtaa!. . Olen hämilläni saamastani palautteesta filmistäni!
---------

Toimituksen poiminnat