Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Pakolla ei saada mitään hyvää aikaiseksi

Edellisten Kataisen-Urpilaisen ja Stubbin-Rinteen hallitusten aikana ja erityisesti ministeri Henna Virkkusen johdolla Suomessa runnottiin kuntaliitoksia kaikin mahdollisin keinoin. Lopputulos oli silti hallitusten kannalta nollan luokkaa. Kuntien kannalta lopputulos meni jopa reippaasti miinuksen puolelle.

Aloitetuista selvityksistä vain muutama johti jonkinlaiseen käytännön lopputulokseen. Siis vähemmän kuin aikaisempina vuosina, jolloin ylhäältä ohjailua ja pakottamista ei ollut.

"Suurin osa selvityksistä oli todellisuudessa pelkkiä rutiiniselvityksiä. Lopputulos oli ennustettavissa jo ennen selvityksen alkamista", erityisasiantuntija Arto Koski Kuntaliitosta kertoo Savon Sanomissa.

Erilaisille konsulteille kuntaliitosselvitykset olivat todellinen lottovoitto. Selvitykset maksoivat miljoonia pelkkinä konsulttipalkkioina. Lisäksi usean vuoden ajan kuntien virkamiehet tekivät taustatöitä konsulteille eli keräsivät erilaista tietoa. Myös kuntien luottamushenkilöiden ajasta iso osa meni lähes turhan puuhailun parissa.

Kaikkein pahinta oli kuitenkin se, että kuntien normaali kehittämistyö oli jumissa, koska tulevaisuus oli epävarma ja aika meni toisarvoiseen toimintaan.

Totesin nelisen vuotta sitten eräälle ministerille, että Kataisen hallituksen ykköshankkeet kunta- ja soteuudistukset eivät tule etenemään, vaan hankkeet ajavat täysin karille. Muistan, että ministeri piti arviotani jonkin sorttisena mustana huumorina.

Toinen Kataisen-Stubbin ja Urpilaisen-Rinteen hallitusten kärkihankkeista oli siis sote-uudistus. Sekin epäonnistui täydellisesti. Sen tunnustettuaan asian valmistelua jatkettiin hallitus- ja oppositiopuolueiden yhteistyönä, mutta toteutus jäi nykyiselle SSS-hallitukselle.

Lopullisten sotepäätösten aika on lähitulevaisuudessa. Uskon, että lopputulemana on maan jako noin tusinaan sote-alueeseen. Sen käytännön toteuttamisen aikana ja jälkeen kunnat voivat harkita omaa tulevaisuuttaan uudelta pohjalta. Ja tuo pohja on näillä näkymin sellainen, että pienetkin kunnat voivat jatkaa elinkelpoisina ja itsenäisinä lähipalveluiden järjestäjinä.

............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tämä SSS hallitushan pakkoa ainakin yritti käyttää ja sai melkein koko Suomen pysähtymään, vai etkö palkansaajiin kohdistuneista pakkolakien säätämisyrityksestä ole kuullut.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Vaikuttaa varsin vahvasti siltä, että kunnallispolitiikassa pyritään vain pääsemään eduskuntaan kansanedustajiksi.
Kansanedustajina ja ministereinä pyritään ajamaan vain omaa etua ja mahdollisuutta saada poliittinen palkkiovirka ja suojatyöpaikka.

Kuten jo aiemmin esitin, niin toistan sen vielä kerran:
Kaikki valtiollisen ja kunnallisten virkamiehet irtisanotaan välittömästi siten, että irtisanominen astuu voimaan 1.1.2017. Samaan aikaan kaikki virat julistetaan haettaviksi välittömästi ja korkeintaan puolet niistä täytetään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Viestimies Putkonen kävi tarkistamassa kännykästä onko tullut viestiä kuka on se salaperäinen ruotsalainen joka pyysi Juha Sipilän politiikkaan. Sitä puolusihteerikin odottaa. Olisi ollut hyvä ilmoittaa suorassa lähetyksessä.

Toimituksen poiminnat