Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Yksityinen yritystoiminta liian monille ideologinen mörkö

Vasemmistopuolueiden, vihreiden ja yllättävän usein myös muiden puolueiden kannattajien taholta kauhistellaan yksityisten yritysten toimintaa sote-aloilla. Monet tekevät niin ennakkoluulojen ja ideologian sumentamina. Väitetään, että ihmisten terveydellä ei saa tehdä bisnestä.

Aivan samoilla perusteilla voitaisiin väittää, että yksityisten yritysten toimiminen ruokakauppojen ylläpitäjinä on ihmisten perustarpeilla keinottelua, jopa suoranaista riistämistä! Onhan niin, että ihminen ei tule toimeen ilman ruokaa eikä terveydenhoitoa.

Kuvitellaan siksi tilanne, jossa meillä olisi vain valtiollinen/kunnallinen ruokakauppojen ketju. Kuinka paremmin/huonommin silloin olisi tilanne ruoan laadun, hinnan ja palvelun suhteen? Kukaan ei kiistäne, että monopolitilanteeseen verrattuna nykytilanne on parempi. Jopa nykytilannetta laajempi kilpailu olisi paikallaan. Yksi Lidl-ketju ei vielä riitä.

Sotesopan kiehuessa olin huolissani  kuinka pienten ja keskisuurten sote-alan yritysten toimintamahdollisuudet kyetään turvaamaan. Nyt huokaisen helpotuksesta, sillä niiden osalta tilanne mitä ilmeisemmin vain paranee.

Kilpailun rajallisuudesta ja päättäjien toimista johtuen nykyisin sote-aloilla toimii myös kansainvälisiä suuryrityksiä tavalla, jota voidaan osin pitää epäterveenä. Niillä on liian vahva asema. Tähän lainsäätäjillä ja tulevilla sotepäättäjillä on mahdollisuus vaikuttaa. Ja niin pitää tehdäkin.

...............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Olisin kiinnostunut kuulemaan kuinka moni kansanedustaja käyttää itse pelkästään julkista terveydenhuoltoa. Eduskunnan työterveyshuoltoa ei ainakaan ole hankittu terveyskeskusta vaikka siihen olisi hyvät mahdollisuudet.

Onko niin että joidenkin edustajien mielestä tavan kansa tuo vain hiekkaa ja ruuhkaa yksityisklinikan lattioille?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

On niin perisuomalaista valittaa siitä, että rahat valuu ulkomaille.

Jos kuluttajana saan parempia tuotteita/parempaa palvelua/halvemmalla, niin yksi ja sama onko yritys kotimainen vai ei - on kuluttajan asia valita mistä haluaa ostaa.

Ikean tuloa jarruteltiin vuosikymmeniä, jotta kotimaiset Suomi-Soffat ja Sotkat pystyivät myymään paskaa ylihinnalla, Lidliä vastaan kapinoitiin, ja nyt viimeisimpänä Uber.

Kilpailu on aina ja poikkeuksetta suomalaisen etu - veroparatiisit ovat toki asia erikseen, ja niitä vastaan on syytä lainsäädännöllä taistella.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vielä 1980-luvun alussa Suomen Muusikkojen liitto teki hartiavoimin työtä, jottei Suomen orkestereihin kiinnitetä ulkomaisia taiteilijoita, vaikka nämä koesoitossa olisivat parhaita vaihtoehtoja.

Kukaan ei silloin puhunut Impivaarasta, ay-pamppujen kalkkis-asenteista, väärästä sisämarkkinoiden suojelusta, liiton monopoliaseman tavoittelusta tms. Se oli maan tapa.

Nyt taistoa käydään yhä, mutta alat vain vaihtuvat. Hammaslääkäri, silmälääkäri ja optikko ovat tyypillisiä terveydenhoidon perinteisiä "yksityisiä", joita suuri osa väestöä myös käyttää ilman poliitikkojen rutinoita.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kyse on siitä, etten halua verorahoja käytettävän/maksettavan yrityksille, jotka kierrättävät rahat veroparatiisien kautta:
Mehiläinen, Attendo, Terveystalo.
Samasta syystä en ole halunnut ostaa mitään IKEAsta.

Haluatko sinä?

Muutenkin suosin suomalaisia tuotteita. Se työllistää.

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miten homma toimii ulkomailla? Käytätkö julkisia vai yksityisiä palveluja?

Juha Kuittinen

Lain kirjaimeen kuuluisi kirjata sairaanhoito myös varattomille/kodittomille suomalaisille (epäilen).

Tässä on selkeästi menossa julkisen sairaanhoidon alasajo ja rahoitusvaihtoehtomalliksi veikkaan seuraavaa-

Valtion veronmaksajien verovaroin tuetut yksityiset vakuutusyhtiöt, joille asiakkaat maksavat vakuutusmaksuja.
Lisäksi yksityisen palvelun tuottajalle menee vielä omavastuuosuus.

Yksityisen palvelun tuottaja saa omavastuuosuuksien lisäksi rahaa yksityisiltä vakuutusyhtiöiltä.

Mitä ne yksityisen palvelun velvoitteet sitten ovat- Niistää rahaa valtiolta ja veronmaksajilta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Lainmukaat terveydenhuolto kuuluu myös lapsille, nuorille, syrjäytyneile, työttömille, yksinhuoltajille ja pieneläkeläisille. Monellatämänryhmän jäsenellä ei ole edes varaa ostaa peruslääkkeitä kuten särkylääkettä, laastareita, sidetarpeita, kuumemittaria tai kyypakkausta tyhjän lääkekaapintäytteeksi. Itselle ei ole himmelli väkerretyssä sotesopassa kuitenkaan selvinnyt miten neuvola ja kouluterveydenhuollon tulee jatkossa olemaan.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

On käsittämätöntä, miten juuri terveydenhuollossa kilpailu koetaan mörkönä.

Millä yhteiskunnan alueella monopoli on hyväksi? Kuten kirjoittaja toteaa, yhtä hyvin voitaisiin väittää, että mikä tahansa ihmisen perustarpeita tarjoava palvelu pitäisi monopolisoida:

Suomen Asuntoteollisuus oy

Suomen Vaateteollisuus oy. ja niin edespäin

Miksi ei käsitetä, että juuri kilpalilun avautuminen pakottaa myös hallintopöhöttyneen julkisen toimijan uusimaan toimintatapojaan.

Kuntapuolellakin mietittäisiin tarvitaanko todella "päällikön päälliköiden" virkoja

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Valtion ruokakauppa voisikin olla ihan hyvästä, voisi jopa löytää tarvitsemansa perusjogurtinkin. Valikoimat olisivat selkeämmät ja hävikki sekä mainonta jotenkin hallinnassa.

Tässä käy vielä niin banksteritalouden romahtaessa, että valtio joutuu ottamaan koko helahoidon hoidettavakseen, selllutehtaista konepajojen kautta kauppaan. Näin on tapahtunut ennenkin.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

No milloin ne viinit tulee lähikauppaan? Tai mielummin kotimainen käsityöläisolut.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Joku skribentti on vertaillut Juha Sipilää Kekkoseen, eikä täysin aiheetta vaikka aika onkin täysin toinen. Kekkosen asema "sotilasdiktaattorina" perustui salailuun NL:n keskitetyn valtarakenteen ollessa vastapuolena. Asetelma tarjosi sotakorvausteollisuuden hyödyntämissä tukevan pohjan niin Koneen, Wärtsilän kuin Nokiankin nousulle.
Sipilän koollekutsumassa kolmen ässän tuuletuskokouksessa voi kyllä aistia noiden aikojen haikailua hallituksen ensimmäisen "torjuntataistelun" päätyessä samojen taustavaikuttajien. ns. Senaatintorin kiertäjien, kannalta suotuisaan tulokseen.

Reijo Tossavainen

Terveyspuolen suurin ongelma tällä hetkellä on siinä, että terveyskeskukset ja erikoissairaanhoito ovat eri organisaatioissa. Terveyskeskuksen nuori epävarma lääkäri määrää liian usein varmuuden vuoksi kaikenlaisia tutkimuksia tai lähettää tarpeettomasti edelleen erikoislääkärin juttusille. Jos koko homma olisi saman organisaation puitteissa, niin nuori lekuri voisi kilauttaa kolleegalle ja saada heti asiantuntevat ohjeet. Turhaa juoksemista ja turhia kustannuksia olisi paljon vähemmän.

Pekka Pylkkönen

Tämä on ihme, mutta olen alkanut pitää osin persuista. Pysynyt kasassa hemmetin vaikeassa paikassa ja osalla porukasta tulee ihan fiksua sekä perusteltua juttua. Vielä kun jaksatte keskittyä puhumaan asioista ettekä hauku muita puolueita niin hyvä.

Tuohon pitää lisätä vielä se sosiaalipuoli. Esimerkiksi moni vanhus selviäisi ihan sillä kun lääkäri voisi määrätä kuusi taksiseteliä kuussa ja siivoojan pari kertaa kuukaudessa. Ihminen on kokonaisuus.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En ym,ärrämiksi kaikkien pitäisi olla pelkästää yksityisiä tai julkisia, miksei voi olla välimuotoja tai yhteistyötä. En vain ymmärrää. Ei mustavalkoisella ajattelulla puuta pidemmäksi pääse.

Pekka Pylkkönen

Ihme päivä mutta juuri näin. Ideologia ei vie mihinkään, pragmaattinen järki taas vie pitkälle.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Sampo Terho on kommentoinut asiaa seuraavasti:
"Yksityiset lääkäriasemat ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, jotka vieläpä ovat osin sijoittaneet konttorinsa muodollisesti veroparatiiseihin.
Kela-korvaus voidaankin nähdä ennen kaikkea hiljaisena subventiona näille palvelun tuottajille, siis tarpeettomana elinkeinotukena muutenkin tuottoisalle liiketoiminnalle. Kela-korvausten poisto yksityisen sektorin lääkäripalveluilta sekä tutkimukselta tuottaisivat noin 250 miljoonan säästöt".

Onko puoluetoverisi aivan hukassa?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Voi olla hyvin mahdollista tai olla olematta että tulevaisuudessa kelakorvaus toimii yksityisellä polilla "maksujennostajan pukilla" niinkuin asumistuki nykyään vuokra-asumisessa. Turhaa syytöstähän se olisi niinkuin nyttenkin ja vaikka kelakorvauksista päästäisiin eroon niin voi olla ettei alle 3000 kuussa nettoavilla ja tulottomilla olisi emään varaa terveyden huoltoon. Rakennemuutoksen, digitalisaation, automatisoinnin ja perustulon takia tosin tuo porukka kasvaisi joten terveydenhuollosta tulisi koitumaan samanlainen julkisensektorin kulupommi kuin mitä eläkkeistä, liikunnasta, infrasta, rakennusten korjauksesta, opetuksesta, digitalisaatiosta, työttömyydestä, talouskriisistä ja pakolaisista jo tähänmennessä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No niin no... mikäli joskus on yksityinen toimija epäonnistunut ihmisten keskellä,niin ainahan se antaa mahdollisuuden epäillä sen luotettavuutta. Yritykset sen sijaan itse voivat korjata tuon tilanteen paremmin kuin epäilijöiden haukkujat.

Käyttäjän TimoJntti kuva
Timo Jäntti

Ihan ilman mitään ideologiaakin ainakin minua arveluttaa niukan julkisen rahoituksen jakaminen useampaan tuuttiin. Mikäli pienellä vivulla aikoo saada jotain aikaiseksi, ei vivun pilkkominen osiin ainakaan lisää momenttia. Kaikki se yhteiskunnan raha mikä, sinänsä kannatettavan asiakkaan valinnanvapauden nimissä, kulkeutuu yksityiselle sektorille, on pois julkisen terveydenhoidon kehittämisestä.

Terveydenhoidon valinnanvapaus ei toteudu pienituloisten kohdalla, heillä ei yksinkertaisesti ole varaa yksityisten lääkäriasemien taksoihin. Pienituloisten on käytettävä julkisia palveluja, joten meidän on huolehdittava etteivät nämä palvelut näivety. Valinnanvapaus on tärkeää, mutta niin on tasa-arvokin.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Molempia tarvitaan, sekä yksityisiä että valtion toimia.
Mikäli yksityisyrittäjyys kielletään, niin silloin palaamme entisen Neuvostoliiton, nykyisen Venäjän ja Pohjois-Korean säälittävälle tasolle jossa tavalliselle kansalaiselle jää vain kuuliaisen alamaisen osuus ja verojen maksuvelvollisuus ilman minkäänlaista mahdollisuutta edes sanoa mielipidettään ilman tuntuvia rangaistuksia.
Tähänkö vasemmisto ja muu vastaava porukka pyrkii?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Molempia tarvitaan, sekä yksityisiä että valtion toimia."

Sanoisin että valtio on tähän mennessä toiminut täysin idioottimaisesti yksityistämisessään joista katsastustoiminnan yksityistäminen monopoliin ulkomaiseen omistukseen oli täysi fiasko. Sama virhe YLEn maanpäällisen verkon myynnillä, satojen prosenttien voitot valuvat maasta pois.

Kirsi Rosengrén

Vastustan terveydenhuollon yksityistämistä. Kuten myös vanhustenhuollon tms.

Yksityisen tehtävä on tehdä rahaa ja voittoa omistajilleen ja sijoittajilleen. Silloin kun raha alkaa puhuun, lentää ihmiset ikkunasta. Rahalla ei ole moraalia eikä omaatuntoa kuten ei ole omistajilla/sijoittajilla. Ihmiset ovat vain kuluerä joihin menevä raha puristetaan voitonmaksimoinnissa aina vaan pienemmäksi.
Yksityistäminen tuhoaa hyvinvointiyhteiskunnan. Tänne tulee yhtä paska systeemi kuin USAssa.
Sitten kun julkinen puoli on ajettu alas, alkaa rahastus jolla ei ole mitään ylärajaa. Se tulee todella kalliiksi. Ne rahat mitä ei ole eu ja mamubisnes vienyt, hukkuu tuohon Moolokin kitaan.

Minun lähiterveyskeskus on yksityisen jota en siis voi boikotoida vaikka haluan. Kostoksi siitä, annan niille aina yhden tähden plus haukkumakirjeitä :D

Tosin noi ei edes tule turhasta. Siellä on todella huono systeemi. Joka kerta eri lääkäri yms. Huomaa että tarkoitus on pitää asiakas kipeenä jotta sillä voidaan tahkota mahdollisimman paljon rahaa.

Olenkin alkanut itse itseni omalääkäriksi ja täytyy sanoa, että minä Googlen kanssa löysin vuosia vaivanneen sairauden alkusyyn. HYVÄ GOOGLE!

Tosin jos valintana on myös julkinen puoli, niin käyn siellä sitten. Minun avulla ei yksikään veroparatiisiroisto saa euroakaan >:(

Reijo Tossavainen

On vaadittu, että Kela-korvauksen poisto yksityisiä palveluja käyttäviltä säästäisi paljon rahaa. Se on täydellinen ajatusharha.

Nyt Kela korvaa vain osan. Jos yksityisiä palveluja ei olisi, kaikki joutuisivat käyttämään yhteiskunnan tarjoamia palveluja. Tällöin yhteiskunta maksaisi kulut sataprosenttisesti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Paremminkin pitäisi saada aikaan jokin kokeilu että vähävarainenkin voisi valita yksityisen jos vaikka julkisen terveyden huolto tai laitteisto ei kata (ezim Jyväskylän kaupungin terveydenhuolto käyttää ostona terveystalon mangneettikuvauslaitetta).

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Älä aina narraa. Eivät yksityiset mihinkään häviäisi. Rikkaat käyttäisivät edelleen, koska vastaanotolle pääsee nopeammin. Kyllä Sinä tämän tiedät, mutta persutapa asioiden muotoilussa on koukuttavaa.

Ismo Liukko

Sota-alueilueet käsittääkseni määrittelevät palveluiden hinnat ja laatutason. Jos yksityinen puoli pystyy tuottamaan parempia palveluita halvemmalla julkiselle sektorille, kuinka palveluita käyryttävät kansalaiset (veronmaksajat) voisivat hävitä? Jos veronmaksajien lasku on pienempi haittaako ja omistajat saavat vielä osansa mahdollisesta voitosta sen parempi kaikille. Voitonjaosta julkinen sektori saa verotuloja.

Jos laki mahdollistaa ei hyväksyttävän veronkierron voitonjaossa varmaan lakia pitää muuttaa ja käsittääkseni on jo muutettukin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos laki mahdollistaa ei hyväksyttävän veronkierron voitonjaossa varmaan lakia pitää muuttaa ja käsittääkseni on jo muutettukin."

Kyllä laki antaa edelleen ylikansallisille yhtiöille täyden mahdollisuuden välttää kaikki verot liikevoitosta.

Toimituksen poiminnat