Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Rasismi ja fasismi lisääntyvät kaikkialla! Mitä nyt on tehtävä?

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi aiemmin, että turvapaikanhakijoiden motiivien epäily on rasismia. Nyt hän on todennut, että vain noin kolmannes on turvapaikan tarpeessa. Onko ministeristä nyt tullut rasisti?

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ehdotti taannoin, että turvapaikanhakijoita on sijoitettava asuntoparakkeihin. Siitäkös äläkkä nousi: fasismia, rasismia! Nyt viranomaiset ja SPR majoittavat turvapaikanhakijoita jopa telttoihin, ei siis hotelleihin. Sehän on ilmiselvää fasismia ja rasismia.

Ruotsissa virallinen ja ainoa hyväksytty totuus on ollut, että turvapaikanhakijoiden tulon rajoittaminen on pahinta rasismia ja fasismia. Nyt kuitenkin Ruotsissa demaripääministerin johdolla mietitään erilaisia rajoituskeinoja. Sehän on vastenmielistä rasismia ja fasismia. Ja vieläpä Ruotsissa!

Myös useimmissa muissa maissa rajoitetaan turvapaikanhakijoiden tuloa. Muutamissa maissa pystytetään jopa piikkilanka-aitoja esteeksi. Mitäs muuta tuo on kuin rasismia ja fasismia!

Koska tilanne on todella huolestuttava, niin kysyn teiltä arvoisat lukijat: Miten voimme estää rasismin ja fasismin ja säilyttää turvapaikanhakijoiden vapaan maahantulon niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa?

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheistia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Reijo Tossavainen

On yksi rasismista ja fasismista vapaa paikka. Se on Uusi Suomi.

Tämä julkaisu hyväksyy vain sanan turvapaikanhakija. Jos käyttää jotakin toista suomen kielen sanaa, joka kuvaa paremmin todellista tilannetta, niin kirjoitus poistetaan. Jopa Hesari ja Yle ovat tässä suhteessa suvaitsevampia.

Täällä siis uskotaan horjumatta viralliseen totuuteen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onhan se aika noloa, että aikuista ihmistä joudutaan toimituksen puolesta ohjeistamaan kielenkäytössä.

Reijo Tossavainen

Mediateatterissa on nyt väliaika. Enää ei hehkuteta maahanmuuton ja monikulttuurisuuden ihanuutta. Nyt pohditaan seuraavan näytännön sisältöä. Saa nähdä onko se farssi...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #20

Ainakin YLE ja HS käyttävät Välimeren yli tulevista laittomista maahantulijoista nimitystä "siirtolainen", joita yhtäkkiä samassa jutussa nimitetäänkin "turvapaikanhakijoiksi".

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002818619.html

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Perussuomalainen puolue voisi esimerkiksi miettiä omaa osaansa turvapaikanhakijoihin kohdistuvassa pelonlietsonnassa, mitä on harrastanut vuosien varrella mm. leipätekstissä mainittu europarlamentaarikko.

Reijo Tossavainen

Onko Karon mielestä PS syyllinen siihen, että esim. Unkari pystyttää piikkilanka-aitoja?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ei, mutta oletin sinun olevan huolissasi rasismista ja fasismista myös täällä, eikä vain muissa maissa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #11

Eiköhän Tossavainen vain halunnut päästä näpäyttämään Orpoa.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #26

Halusin osoittaa, että Orpo ja muutkin itseään suvaitsevina pitävät ovat nyt huomaamassa arjen todellisuuden. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Toivottavasti Hannu Ala-Ollakin joskus ottaa "lusikan kauniiseen käteen".

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #28

"Toivottavasti Hannu Ala-Ollakin joskus ottaa 'lusikan kauniiseen käteen'"

Mitähän sinä nyt höpötät?

Harri Immonen

Eli jotain vielä löytyy millä kasvot pelastuvat? Te suvaitsevaisto voitte yhdessä miettiä mikä se yhteenlaskettu arvostelykykynne mahtaa olla. Kaiken sen mielettömän ja mauttoman ylenkatseen jälkeen käykin niin, että te sitä peiliä tarvitsette. Hävettääkö Karo Kankus? Syytä olisi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ei nyt oikeastaan.

"Eli jotain vielä löytyy millä kasvot pelastuvat?"

Nyt en ymmärrä.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #23

Oletko siis kylmä ihminen Karo Kankus? Hyvin yllättävää näin avarakatseiselta ihmiseltä! Hävetä nimittäin ansaitsisit. Yhtenä palstan vakiokasvoista olet pakolaiskriisin alusta lähtien maalaillut kuinka väärässä perussuomalaiset ovat koettaessaan hillitä elintasopakolaisten virtaa.

Kelaa nyt sitä arvostelukykyäs siellä poterossa. Uskottavuus meni, eikä mainekaan kasvanut.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Hyvä että kielenkäyttösi on siistiytynyt, ilmeisesti Uuden Suomen moderointilinja toimii.

Migri joutuu ottamaan ilmeisesti myös parakkeja käyttöön mutta nämä sijoitetaan olemassa olevien keskusten yhteyteen. Halla-aho taas halusi että minimivarustetut parakit sijoitetaan Lappiin ja rahallinen tuki pois. Vähän eroa siis.

Orpoa inhoitti (ja syystä) että puhutaan elintasosirffareista. Täysin asiatonta ottaen huomipon kuonka moni on menehtynyt matkalla.

Harri Immonen

Avaa Bodil silmäsi, kiitos etukäteen.

Reijo Tossavainen

Orpo ilmoitti, että noin kolmannes on oikeasti ns. turvapaikanhakijoita. Loput tulevat muilla perusteilla, useimmiten paremman elintason perässä.

Siksi sana turvapaikanhakija vääristää todellisuutta. Toki Bodil ja muut hengenheimolaiset tekevät sen tarkoituksella tai sinisilmäisyyttään/ymmärtämättömyyttään.

Reijo Tossavainen

En ymmärrä miksi poliisi joutuu käymään Hennalan vastaanottokeskuksessa päivittäin, vaikka monikulttuurisuus on suvaitsevaisuutta ja toisten ymmärtämistä.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Käy itse paikan päällä tutustumassa, siellä on varmaan tarve vapaaehtoisille. Kun olet viettänyt siellä muutaman päivän ei tarvitse enää ihmetellä nettipalstoilla.

Reijo Tossavainen

Ihmettely oli sarkasmia. Tiedän hyvin mitä siellä tapahtuu.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #7

Olet siis jo käynyt siellä? Kuinka moneen tp-hakijaan tutustuot? Voit myös kertoa lisää mitä siellä tapahtui.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Uskaltaakohan Lahteen mennä? Uutisten mukaan kaksi tuhannesta tehtävästä koskee turvapaikanhakijoita. Jos kasarmille mennään kolmen partion voimin päivittäin se tarkoittaa, että muita järjestyshäiriöitä on Lahdessa 1500 kappaletta joka päivä ja 550 000 kappaletta vuodessa? Vähän rauhattomalta paikalta kuulostaa näin maalaisen näkökulmasta (Täällä Luhangan kunnan alueella poliisin tietoon tuli vuosina 2010-2013 yhteensä kolme näpistystä ja neljä ajokortitta-ajoa - siis yhden vuosivauhdilla mennään).

Matti Kolehmainen

Kerroppa minulle Bodil mitä tiedät sieltä Hennalan tilanteesta? Asutko siellä itse kun tiedät paremmin tilanteen? Suomelle tulisi paljon halvemmaksi kun sinäkin lähtisit tutustumaan aitoon maailmaan. Lähdetkö kanssani reppumatkalle katsomaan miltä se oikea maailma näyttää? Luvassa ei ole viiden tähden hotelleja vaan oikeaa tutustumista paikallisiin ihmisiin. Ikävä kyllä maailman raadollisuus voi iskeä vastaan ikävästi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei tämä nyt mitenkään ole ihmeellinen asia, niinhän se on kuinka Orpo sanoi, että valtaosa tänne tulijoista ovat paremman elintason perässä, tämähän oli kaikille varmaan alusta asti selvää, joillekin se totuus tekee kuitenkin kipeää ikävä kyllä.

Se että n.30% saa Suomesta turvapaikan osoittaa sen, ettei valtaosa ole pakolaisia. Se että ihminen lähtee etsimään parempaa elintasoa, on ihan hyväksyttävää ja niinhän ihminen toimii. Se nyt vaan on kuitenkin niin, ettei Suomi ilmeisesti tule tarjoamaan heille sitä parempaa elintasoa, eikä taida tarjota moni muukaan euroopan valtio.

Se mitä tästä sitten seuraa onkin mielenkiintoista, kohta on euroopassa paljon ei-toivottuja henkilöitä, siinä riittää päättäjillä työtä, miten tätmä ongelma ratkaistaan.

Se on hyvä, että tämä 30% saa Suomesta turvapaikan, luotan maahamuuttoviranomaisiin, että ovat juuri ne tänne jäävät valinneet, jotka oikeasti turvapaikan tarvitsevat. Suht pieni tuo tännejäävien määrä sitten loppujen lopuksi tulee olemaan, mutta ongelmaksi varmaan muodostuu kielteisen päätöksen saaneiden palauttaminen.

Asenteet alkavat ympäri euroopan kovenemaan selvästi, enää ei Ruotsi eikä Saksa toivota tulijoita tervetulleeksi, raja se tulee vastaan pikkuhiljaa joka maassa. Schengen-alueen loppu tätä menoa on aika äkkiä käsillä, ja niinhän se Orpokin ennusti.

Kari Ahlava

Spiegel Onlinesta voi lukea, että Saksa on tehnyt täyskäännöksen imigraatioasioissa. Siellä on nyt päätavoitteena estää ihmisiä muuttamasta Eurooppaan.

http://www.spiegel.de/international/germany/refuge...

Ehkä toimintamme on sittenkin tuottanut tuloksia?

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Terminologian suhteen BBC ilmoitti jo varhaisessa vaiheessa, että he käyttävät tulijoista termiä siirtolaiset/migrants eikä pakolaiset/refugees. He myös perustelivat miksi näin menettelivät. Valtaosa tulijoista on todellakin (laittomia) siirtolaisia, jotka tulevat paremman elämän toivossa, vaikka myös oikeita pakolaisia joukkoon mahtui.
Turvapaikanhaku on menettelytapa saada laillinen oleskelulupa vainotulle kansainvälisten sopimusten perusteella. Valtaosa laittomista siirtolaisista ei näitä edellytyksiä omaa. Onnistuakseen he ovat hävittäneet passinsa ym. asiakirjansa ja kertovat samaa somessa kerrottua tarinaa, jolla hyväntahtoisista maista on onnistuttu oleskelulupa saamaan. Luulisi siirtolaisen terminä kelpaavan myös Uuden Suomen toimitukselle.

Reijo Tossavainen

Iltasanomat juuri äsken:

"Ruotsin hallitus muutti kantaansa turvapaikkapolitiikkaan keskiviikkoiltana.

Aftonbladet kertoo, että Ruotsin hallitus on päättänyt asettaa väliaikaisen rajatarkastukset voimaan on huomenna klo 12.00 paikallista aikaa, eli kello 13.00 Suomen aikaa. Tarkastuksia tehdään toistaiseksi 10 päivän ajan."

...

Vielä jokin aika sitten Ruotsin hallituksen mielestä tällainen toiminta oli rasismia.

Reijo Tossavainen

Maamme punavihreät ym. mukasuvaitsevat ovat "jostakin syystä" olleet viime aikoina hiljaa.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Totuus iskee ja hämmentää =)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

STT:n uutinen päättyy useimmissa sitä lainanneissa lehdessä näin:
"Tilaisuudessa kysyttiin [sisäministeri Orpolta], onko kaksi kolmasosaa turvapaikanhakijoista sitten liikkeellä paremman elämän toivossa, siirtolaisina. –  Varmaan sen voi noinkin ilmaista, Orpo sanoi."
---
Sisäministeri saa heikon arvosanan po. hallinnonalansa hoidosta ja vastuun kannosta. Hän kävi vatulointinsa vuoksi kaikille kalliiksi, mutta ongelman ratkaisuun hän ei oma-aloitteisesti ryhtynyt.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kuten aina, blogisti Tossavainen ei edes laita linkkiä lähteeseen, josta lukija voisi todeta, mitä Petteri Orpo on sanonut ja missä kontekstissa. On se kumma kun ihan tällaiset perusasiat eivät näin ahkeralla bloggaajalla ole hallussa.

Reijo Tossavainen

Ennen somea ei tarvinnut eikä voinut linkittää, eivätkä toimittajat tee niin vieläkään. Niin pitää voida olla myös tänään ja tulevaisuudessa. Ei tämä maailma ole linkkien varassa.

Jos minä väitän, että maapallo on jotakuinkin pyöreä, niin senkään toteamiseen ei tarvitse laittaa linkkejä.

Minulla on neljän vuosikymmenen kokemus toimittajan/päätoimittajan työstä, joten rohkenen arvella perusasioiden tuntemuksen olevan kunnossa.

Miten lienee Ala-Ollan osalta tilanne?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Minulla on neljän vuosikymmenen kokemus toimittajan/päätoimittajan työstä, joten rohkenen arvella perusasioiden tuntemuksen olevan kunnossa"

Ei näköjään ole. Alustalla, jossa on helppo antaa lukijalle tarpeellinen taustatieto on asianmukaista se tieto tarjota. Vuosikymmenienkin kokemus vanhenee näemmä helposti. Vanha koira ei opi uusia temppuja, sanovat, mutta kannattaisi yrittää.

Mutta et siis aio vieläkään linkata, mistä Orpon sanomaksi väittämän sait. Sen konteksti voi hyvinkin olla olennaista asian kunnolliseen käsittelyyn ja sen linkin laittamatta jättäminen antaa pelkästään mielikuvan, että haluat ettei se ole helposti tarkistettavissa.

Keskustelusta riippuen, myös maapallon pyöreys on oltava valmis osoittamaan lähdeviittein. Esimerkiksi jos blogi koskee litteän maan teoriaa, ei siihen vastata vain toteamalla maan olevan pyöreä - menee jankkaamiseksi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #32

Linkit alla :) Helposti löytyivät.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #34

Kiitos. Näin helppo Tossavaisenkin olisi ollut ne blogiinsa liittää.

Myönnän, että kyse on enemmän periaateasiasta kuin siitä, etteikö noita itsekin etsimällä löytäisi. Pidän vaan asiallisena netikettinä liittää tarvittava taustatieto kirjoitukseen valmiiksi. Muuten jää aina sitaatinlouhinnan maku ja pimittelyn fiilis - tai vähintäänkin laiskuuden ja lukijoista piittaamattomuuden.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

LInkkejä:

HS 22.8. Orpo: "-- Esimerkiksi pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1440133867539

Yle 11.11. "Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että kaksi kolmesta turvapaikanhakijasta tulee Suomeen elintason perässä."

http://yle.fi/uutiset/sisaministeri_orpo_suomi_myo...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Itse asiaan: En näe mitään ristiriitaista Orpon kahdessa lausunnossa. Ensimmäisessä hän sanoo pakolaisten motiivien arvostelun olevan rasismia ja sitä se onkin, niin kauan kunnes se motiivi oleskelulupahakemuksen käsittelyn yhteydessä selvitetään. Toinen lausunto viittaa, kuten artikkelista selviää, käsiteltyihin hakemuksiin jolloin kyse ei enää ole ennakkoluuloista ja niihin perustuvasta huutelusta.

PS: en ole mikään Orpon fani, mutta se kuuluisa Sokea Reettakin näkee asiayhteyden noissa kahdessa lausunnossa olevan täysin eriävä.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

"Miten voimme estää rasismin ja fasismin ja säilyttää turvapaikanhakijoiden vapaan maahantulon niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa?"

Emme näköjään mitenkään mutta sitä ja monesta muustakin asiasta voimme kolloktiivina päättää siirtymällä omavaraiseen paikalliseen valuuttaan. Valuutta määrittelee aina politikan suuntaviivat. €uro ja dollari valuuttoina edistävät nykyistä rasismia ja fasismia, kun taas ilman keskuspankkia toimiva bitcoin mahdollistaisi oman paikallisen kryptovaluutan vaikkapa kantasuomalaisille ja ruplan käyttö liittäisi meidät Venäjän maahanmuuttopoliittisiin päätöksiin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Laitetaan nyt tähän pitemmän kaavan mukaan ote siitä mitä Orpo sanoi. Kun se on kirjoittajalle näköjään ongelmallista. Hesarin linkin takaa:

...
Ei sillä, että Orpon maahanmuuttolinja olisi mitenkään erityisen liberaali. Hän kuvaa itseään pragmaatikoksi – kun nyt on tulijoita, turvapaikkaprosessin pitää olla tehokas.

Rasismia Orpo ei siedä. "On kahta kriittisyyttä. Maahanmuuttopolitiikkaan voi suhtautua kriittisesti tai voi olla niin sanotusti maahanmuuttajakriittinen. Esimerkiksi pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia."

"Pakolaisia kuuluu auttaa, ja siihen Suomella on hyvät perinteet. Haluan, että maahanmuutosta puhutaan kokonaisvaltaisesti – ei niin, että listataan, ketä nyt käännytetään ja luonnehditaan tulijoita."
...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että kaksi kolmesta turvapaikanhakijasta tulee Suomeen elintason perässä."
(YLE 11.11.2015)

Kim Pihl

Neljänkymmenen vuoden kokemus toimittajuudesta ja päätoimittajuudesta onkin yksi ydinongelmista: Absoluuttisen totuuden puolustaminen diktatuurin keinoin ! Jos et hyväksy sitä, olet saatanasta ! Tämä on johtanut siihen että tavallisia huolestuneita kansalaisia luokitellaan fasisteiksi ja rasisteiksi. Eduskuntavaalien tuloksen perusteella voidaan siten vetää kaksi johtopäätöstä: 1. Enemmistö kansasta ei ymmärrä absoluuttisesta totuudesta mitään ja äänesti väärin. Neljänkymmenen vuoden takaiset Helsingin ja Tampereen Yliopiston sekä Social och Kommunal Högskolanin tuottamat toimittajat ovat, erityisesti Yle:ssä toimivat, tuuliajolla uuden todellisuuden kanssa joka ei vastaa heidän absoluuttista totuutta ja 2. Suuri määrä, todennäköisesti enemmistö kansanedustajista ovat fasisteja ja rasisteja. Kummasti mutta käänteisesti kaikuu kylmän sodan aikainen änkyröinti jossa ei tuoteta perusteltavaa vaihtoehtoa. Samalla vieressämme olevan valtiofasistisen ja rasistisen Venäjän touhuista ei lausuta mitään. Eikös Suomen kansan enemmistö olekaan Venäjän aatetovereita ? Suomella on oikeus olla Suomi jos kansa näin päättää - Samalla tulee todetuksi se että vasemmiston vuosien varrella perustamat vasemmistorakenteet yhteiskunnan sisällä, mukaanlukien arkkipiispan "sanavapaus" joka perustuu radikaalien doktriiniin "kaikilla subjektiivinen oikeus kaikkeen mutta ei vastuuta mistään", ovat mustia rahareikiä jotka haittaavat ja vaarantavat demokraattisen Suomen yhteiskuntavakautta siinä määrin että olisi suorastaan järjetöntä ja epäisänmaallista olla huomauttamatta ja esittämättä aiheellisia kysymyksiä ! P.S Isis räjäytti juuri pommin keskellä Libanonin pääkaupunkia Beirutia, se lienee valhe vaikka juuri Yle sitä uutisoi ?

Toimituksen poiminnat