Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Milloin Suomessa tehdään ensimmäinen terrori-isku?

Italian poliisin johtamassa operaatiossa on eri maissa pidätetty lukuisia henkilöitä, joita epäillään terrorismista. Keskusrikospoliisi vahvistaa IS:lle vastaanottaneensa Italian poliisilta oikeusapupyynnön, joka koski kahta henkilöä.

Hesari puolestaan kertoo, että Britanniassa torstaina pidätetyistä yksi on mies, joka karkotettiin Suomesta alkuvuodesta, koska hänen toimintansa katsottiin oikeuden mukaan muodostavan ”vakavan uhan yleiselle turvallisuudelle”. Terrori-iskuja suunnitelleista neljällä on ollut yhteyksiä Suomeen.

Suomesta on lähtenyt kymmeniä henkilöitä ääri-islamilaisten taistelujoukkoihin. Sympatiaa tuntevia lienee paljon enemmän.

On siis suuri mahdollisuus, että jonain päivänä terroritekoja tehdään myös Suomessa. On todella edesvastuutonta, jos silmät avautuvat arjen todellisuudelle vasta sitten.

Median ja muiden mukasuvaitsevien taholta on annettu ymmärtää, että terrorismista puhuminen on perusteetonta kauhukuvien rakentelua. Persujen höpötystä.

Minua harmittaa, jopa ärsyttää ihmisten sinisilmäisyys, perusteeton usko ihmisten hyvyyteen. Niin tässäkin tapauksessa.

 

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Niin, toki terrorismin riski on olemassa. Ei Suomi ole mikään eristetty saari, toki täälläkin voi esiintyä terrorismia vaikka riski on paljon pienempi muihin maihin verrattuna. Neljä vuotta sitten pamahti Norjassa vaikka maa kuuluu niihin matalariskimaihin. Nytkin meillä on pidetättynä mies joka heilui aseiden kanssa vastaanottokeskuksen liepeillä.

Onko sinulla joku ratkaisu tähän asiaan? Muuta kuin mitä tehdään tänä päivänä?

Reijo Tossavainen

Bodil on tyypillinen mukasuvaitseva. Hän näkee riskejä vain yhdellä suunnalla.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kyllä riskejä on monellakin suunnalla. Tilastojen valossa suurin riski äärioikeiston taholta mutta toki muualtakin.

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen Vastaus kommenttiin #6

Mihinkähän tilastoihin viittaat ? Mietin nimittäin juuri tuota, mitä tilastot tämäntyyppisen asian osalta voisivat kertoa. Ja sitten törmäsin tähän kirjoitukseen ja sinun kommenttiisi.

Luulisi nykypäivänä mm. big datan ja erilaisten algoritmien avulla tosiaankin pystyttävän tekemään monipuolisesti ennusteita tulevasta. Myös tämän tyyppisten asioiden osalta.

Kysyit Tossavaiselta ehdotuksia asian ratkaisemikseksi. Eiköhän yksi luonnollisesti ole ainakin yritysmaailmassa jo ihan normaali ja sinunkin mainitsemasi riskienhallinta eli potentiaalisia riskien ennakointi ja sitten niihin soveltuvien toimintamallien miettiminen valmiiksi edes jollakin tasolla. Ainakaan nyt nähdyn perusteella poliittisessa koneistossa tällaisten osalta olisi vielä paljon tehtävää. Tai sitten niitä ei käytetä.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #6

Laitatko linkin näihin tilastoihin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Bodil pyrkii tasapainoon ja mediakriittisyyteen. Tossavainen voisi ottaa opikseen ad hominem-kommentoinnin sijaan.

Matti Kolehmainen

Voitko laittaa linkin uutiseen, jossa joku "heilui" aseiden kanssa. Jäänyt väliin tuon kaltainen uutinen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Otsikon selvennykseksi kysyisin blogistin määritelmää terrori-iskulle. Onko siinä jotain erityisiä piirteitä jotka rajaavat pois Suomessa aiemmin tapahtuneet terroriteot, kuten lentokonekaappaus tai pommi-isku?

Reijo Tossavainen

Otsikkoon joutuu tiivistämään sanottavansa. Tarkoitin siis blogissa mainittua terrorismia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En edelleenkään ole ihan varma mitä tarkoitat? Löysin tekstistä kolme mahdollista määrettä.
a) Terrori-iskun suorittaa organisoitunut, mahdollisesti osin tai kokonaan ulkomaalaisista koostuva, ryhmä tai;
b) Terrori-iskun suorittaa uskonnolliselta taustaltaan muslimi(t) tai;
c) Terrori-iskulla on uskonnollinen, islamiin liittyvä motiivi

Kaikki kolme ovat vähintään yhtä pelottavia, mutta kovin erilaisia uhkakuvia. Vieläkin pähkäilyni jää pahasti vain mikä7kuka-asteelle, joka ei valitettavasti juurikaan auta välttämään tragediaa. Tuo Italian tapaus antaa viitteitä siitä, ettei potentiaalisten terroristien tämänhetkisellä oleskelupaikalla liene juurikaan merkitystä. Sehän ei sinänsä yllätä ollenkaan, jos ajattelee vaikka 9/11-iskujen tekijöitä. Täytyisi siis ymmärtää miksi?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Rajaat siis pois mm polttopulloiskut pakolaisten vastaanottokeskuksiin yms? Miksi? Etkö ole niistä huolissasi?

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #16

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia vastaan tehdyistä polttopulloiskuista on syytä olla huolissaan..

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #17

Ikävää terroria niitä rakenuksia kohtaan, ei niitä ole suunniteltu kivillä ja polttopulloila heiteltäviksi. Sääliksi myös käy niitä pakolaisia siellä sisällä.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #16

Olen huolissani kaikenlaisesta väkivallasta. Riippumatta miltä suunnalta se tulee. Silmäni ja korvani ovat avoinna joka suuntaan.

Sari Haapala

"Otsikon selvennykseksi kysyisin blogistin määritelmää terrori-iskulle. Onko siinä jotain erityisiä piirteitä jotka rajaavat pois Suomessa aiemmin tapahtuneet terroriteot, kuten lentokonekaappaus tai pommi-isku?"

Terrori-iskulla on motiivi, Petri Gerdin tai Arno Lamminparraksen osalta ei ole voitu osoittaa heillä olleen mitään selkeää motiivia teoilleen. Lamminparras lisäksi tuomittiin vailla täyttä ymmärrystä tehdystä kaappauksesta, eikä siinä loukkaantunut tai kuollut kukaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Max, somessa ei ole kaapattu lentokonetta kuin panttivangiksi lunnaita vastaan, tästä tehtiin elokuvakin. Olun kaappauksen takana oli tosin työttömäksi jäänyt alkoholisoitunut Suomalais mies.

Reijo Tossavainen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija vertasi Isis-taistelijoiden invaasiota tarinaan Punahilkasta 2 kk sitten. Miksi touhu tällä tasolla?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Suomessa on tehty jo useita terrori-iskuja. Jokela, Kauhajoki, Myyrmanni jne. Suomalaisen yhteiskunnan pahoinvoinnin määrä on vaan kasvanut noiden em. tapahtumien ajoista jo siihen tasoon, että jossakin kohtaa yhteiskunnan tukirakenteet pettävät. Meillä on valmiiksi kotoperäinen ongelma, jossa nykyisen kaltainen hallitsematon maahanmuutto on se viimeinen pisara. Vauhtisokeusko päättäjiä vaivaa vai mistä tässä on kyse?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"On todella edesvastuutonta, jos silmät avautuvat arjen todellisuudelle vasta sitten."

Ja avautuvatko sittenkään? Olisiko rehellistä arvioida mitä vaikutuksia ja yhteyksiä Suomen ja eri maiden sotateollisuusviennillä on massaliikehdintään Euroopassa?

Mukasuvaitsevaiset ja media? Minun mielestäni olisi ollut kiusallista ja tahditonta puhuttaa norjalaisia senjälkeen kun Breivik oli tehnyt valtaisan massatuhonnan Utöan saarella.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Viime kuukausina on Suomessa tehty polttopulloilla useita terrori-iskuja.

Sari Haapala

Samoin miesten sukupuolielimillä on tehty yhä enemmän terrori-iskuja.

Kirsi Rosengrén

Vaikka mitä alkaisi tapahtuun, niin suvaitsevat eivät niitä tule näkemään tahi myöntämään. Asiaa painetaan villasella viimeiseen saakka. Kukaan ei ole niin sokea kuin se, joka ei edes halua nähdä.

Hyvä puoli on se, että kaikki tapahtuu taatusti Helsingissä enkä asu siellä lähelläkään, joten EVVK. Suvaitsevia siellä taas on paljon, joten saavat mitä tilaavat. Kosmista oikeutta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Meitä vihervasemmistolaisia kyllä kiinnostaa terrorismin uhka niin kaupungeissa kuin niiden ulkopuolella. Meitä kiinnostaa mitä kotipaikkakuntamme ulkopuolella tapahtuu. Kukaan ei ansaitse vahingontekoa ja väkivaltaa. EVVEK.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ylihuomenna kävelen Myyrmannin läpi. Muistelen silloin Gerdtin tekemisiä https://fi.wikipedia.org/wiki/Myyrmannin_r%C3%A4j%...

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Itse muistan lähes joka kerta tapauksen käydessäni siellä, koska olin paikalla, voisi sanoa tapahtuman keskipisteessä. Silloisen info-pisteen vieressä cittarin puolella, seinän kulmakohdan takana onnekseni. Pamausta myöten tietyt yksityiskohdat tuskin häviävät mielestä koskaan. Mitään paniikkia ja huutoa eivät alkuminuutit todellakaan olleet vaan ennemmin paikalla vallitsi täydellinen hiljaisuus ja jähmetys, samalla kun valkoinen pölyusva täytti ilman laajasti tapahtumapaikan joka suuntaan. No en nyt keskustele tästä enempää.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Onpa sitä terroria harjoitettu Suomessa suunnalla jos toisellakin.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Punainen_terrori#P...

Eero Mattila

Ehkäpä kannattaisi puhua kansainvälisten terroristijärjestöjen rantautumisesta Suomeen. Sehän on jo tapahtunut.
- Kotimaisia mielihäiriö ihmisiä ei ehkä kannattaisi sotkea samaan blokiin kun ne edustavat aivan erilaista ongelmaa... ne ovat niin sanotusti sisäsyntyisiä. MOT.
- Ikävä kyllä Tossavaisen ennustus todennäköisesti toteutuu.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suuressa osassa noista maailmalla tapahtuneista iskuista on mukana jollain tavala joku uskonnollinen järjestö. Useimmiten Lähi - idästä. Voidaanko tästä sitten tehdä mitään johtopäätöksiä, ja mikä on oikeasti näiden terroritekojen perimmäinen tarkoitus ?

Jutun kirjottaja puhuu Islamistien ääriliikkeestä. Islamistit itse eivät kuitenkaan puhu maltillisista, tai ääri Islamisteista. Heillä on vain yksi usko, jonka mukaan toimitaan. On sitten ihan eri asia, jos ei uskontoaan tunnista, eikä noudata uskonnon mukaisia riittejä. Silloin ei myöskään ole muslimi. Näin olen asian pienessä päässäni ymmärtänyt.

Reijo Tossavainen

Edellisistä kommentoijista monet antavat ymmärtää, että kun on kotimaisia hörhöjä/terroristeja, niin meidän tulee ymmärtää, että jos tulee muualta lisää, niin he ovat tasapuolisuuden nimessä tervetulleita!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Olkiukko. Kun Tossavainen maalaa vain puita, toki muut haluavat täydentää kuvan metsäksi, todellisuuden mukaisesti. Voimme kutsua sitä mediakriittisyydeksi.

Reijo Tossavainen

Päivi Nerg Ylen uutisissa: Suomessa on noin 300 henkilöä, joilla jonkinlaisia yhteyksiä jihadisteihin.

Tämän rinnalla Ulkopoliittisen instituutin tukijan parin kuukauden takainen arvio siitä, että puheet terroristiyhteyksistä ovat satuja, on todella typerä ja edesvastuuton.

Eero Mattila

Jos Suomen viranomaisilla olisi selkärankaa he voisivat päättää, että useiden EU-maiden läpi saapuvat ihmiset eivät ole enää pakolaisia vaan siirtolaisia. Siirtolaisten elättämiseen ei ole kellään valtuuksia eikä velvollisuutta. Heillä pitäisi olla tiedossa työpaikka tai riittävä määrä rahaa täällä oleskeluun.
- Sen sijaan kun ei uskalleta tehdä päätöksiä - luodaan todella suuria ongelmia sekä näille siirtolaisille että kantaväestölle.
- Tarvittaisiin johtajuutta suosion kalastelun sijaan kuten Viron Ilves asian ilmaisee. Jos johtajalle maksetaan palkkaa häneltä täytyisi edellyttää johtajuutta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Helsingin yliopistolla oli eilen kuumat tunnelmat, toivottavasti tilanne ei kärjisty väkivallaksi. Stubb pyysi anteeksi leikkauksia, sitä ei olisi hänen edeltäjänsä Iiro Viinanen tehnyt.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015111220654262_u...

Reijo Tossavainen

Tänään Helsingin Sanomat käyttää otsikossa sanaa maahanmuuttaja turvapaikanhakijan sijaan. Hieraisin silmiäni, sillä sellainenhan oli vielä äsken lehden mielestä rasismia ja fasismia!

Ajattelin, että johtuuko se siitä, että tänään on perjantai ja 13. päivä? Vai johtuuko se siitä, että tänään on syntymäpäiväni?

Ei. Kyllä se johtuu siitä, että arjen realismi on voittamassa myös Hesarissa.

Toivottavasti myös Uusi Suomi rohkenee nyt tunnustaa tosiasiat ja sallii tosiasioita kuvaavien sanojen käytön.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jaa'a, ensimmäiset terrori-iskut tehtiin suomessa turkistarhoihin kettutyttöjen toimesta joskus 80-luvulla kaiketi vaikka olivatkin Suomalaisia aktivisteja. Myös jossain helsinkiläisessä ostoskeskuksessa räjäytettiin pommi 2000-luvun alussa, Wikipedian mukaan Vantaan Myyrmannissa 2002.

Toimituksen poiminnat