Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Helsingin Sanomat syyllistyi rasismiin ja fasismiin!

Tänään Helsingin Sanomat käyttää isossa otsikossa sanaa maahanmuuttaja turvapaikanhakijan sijaan. Hieraisin silmiäni, sillä sellainenhan oli vielä äsken lehden mukasuvaitsevan toimituksen mielestä vastenmielistä rasismia ja fasismia!

Ajattelin, että johtuuko se siitä, että tänään on perjantai ja 13. päivä? Vai johtuuko se siitä, että tänään on syntymäpäiväni?

Ei. Kyllä se johtuu siitä, että arjen realismi on voittamassa myös Hesarissa.

Toivottavasti myös Uusi Suomi rohkenee nyt tunnustaa tosiasiat ja sallii tosiasioita kuvaavien sanojen käytön. Vanhan sanonnan mukaanhan "mitä isot edellä, sitä pienet perässä".

Totuus ja sananvapaus voittavat aina. Ennemmin tai myöhemmin.

...............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minäkin hieraisen silmiäni, sillä missä on väitetty, että sana "maahanmuuttaja" on rasismia ja fasismia?

Mihin otsikkoon viittaat, eikö linkitys olisi paikoillaan kuten lukijasi ovat blogista toiseen huomautelleet ja toivoneet?

Kaino tapa kertoa, että tänään on syntymäpäiväsi. Hyvä on, oikein juhlavaa syntymäpäivää Reijolle!

Reijo Tossavainen

Syntymäpäivän toteaminen oli mielihuumoriani, sarkasmia. Tosin sitä pitää täällä blogimaailmassa välttää, sillä sarkasmia on hyvin helppo niin haluttaessa ymmärtää väärin. Ja niitä haluja löytyy.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hyvää syntymäpäivää, Reijo!

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Kun lyö tarpeeksi usein päätänsä seinään, kuten Hesari on vuosia tehnyt, niin lopulta pakottaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sananvalinta on oikea, koska valtaosa Suomeen saapuvista ei ole pakolaisia, eli ei pakene akuuttia hätää. Turvapaikkaa tietysti voivat hakea silloinkin kun eivät voisi sitä mitenkään saada, eivätkä sitä tarvitsisi. Todellisuudessa he ovat ilman matkustusasiakirjoja liikkuvia siirtolaisia tai maahanmuuttajia (illegal immigrants) mitä ilmaisua Englanti on käyttänyt kriisin alusta asti.

Lähimmäksi päässeet pakolaiset on dumpattu Etelä-Euroopan ojiin sen jälkeen, kun heidän tehtävänsä suojakilpenä, jononohituspassina tai matkalippuna on käynyt tarpeettomaksi.

Välittömän suojapaikan tarpeessa olevat ovat pääsääntöisesti pakolaisleireillä tai kotimaissaan.

Pakolaisten käytöstä matkalippuina saatiin ilmeisesti vahingossa eilen näyttöä Yleltä. Dokumentissa joku "setämies" raahasi mukanaan pientä poikaa, joka kovaan ääneen kiisti tuntevansa miestä. Pojan leukaluu oli murtunut ja silmä musta. Setämiehen, joka seuraavassa maassa väitti olevansa lapsen isä, kertoman mukaan poika oli muutama päivä aikaisemmin joutunut harvinaislaatuisen liikenneonnettomuuden uhriksi, mutta ei tarvitse hoitoa. Kun poika vietiin sairaalaan, hänet varastettiin sieltä välittömästi. Kumpihan henkilöistä hakee todennäköisemmin turvapaikkaa Suomesta?

Voi toki olla, että minulla vain on negatiivinen ihmiskäsitys ja todellisuudessa Suomi auttaa niitä kaikkein hädänalaisimpia. En vain ole vielä saanut siitä mitään todisteita. Sen sijaan näen jatkuvasti (ulkomaisissa) tiedotusvälineissä kärsiviä ja kuolevia ihmisiä ja Suomessa ruoan maustamisesta mellakoivia miehiä.

Reijo Tossavainen

Suomalaiset viranomaiset määrittelevät turvapaikkaa tarvitsevan hyvin väljin kriteerein. Silti ministeri Orpo arvioi, että turvapaikan saa vain noin kolmannes hakijoista. Muilla on maahantuloon jokin muu syy, joten Hesarin linjamuutos on paikallaan.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"...turvapaikan saa vain noin kolmannes hakijoista"
Aika vähän on selvityksiä, kirjoituksia ja virallisia dokumentteja siitä kuinka palautus tapahtuu.
- Missä ajassa
- Millä perustein
- Kuka maksaa kustannukset
- Osallistuuko suomalaiset järjestöt palutustoimiin vapaaehtois periaatteella samoin kuin tänne maahanmuuttamiseen, vai loppuuko into auttamiseen siinä vaiheessa.
- Kuinka monta valitus/oikeusvaihetta käydään keskimäärin läpi, kunnes palautustoimet alkavat käytännön tasolla.
- Kuinka paljon tähän sisältyy virkamiestyötä eri portaissa.

Tässä vain muutamia kysymyksiä joihin maksava kansa toivoo varmasti vastauksia....enenevissä määrin

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

Reijo Tossavainen on useita kertoja mainostanut peruneensa Hesarin tilauksen.
Ilmeisesti joku hänelle juttuja lukee, vai olisiko niin että ex-kansanedustaja onkin sellainen Helsingin Sanomien mukakriittinen kaappifani?!

Reijo Tossavainen

Tekivät kahden viikon ilmaistarjouksen. Otin, koska haluan nähdä perustelut, millä he kauppaavat jatkoa.

Aiemmin kun peruutin tilauksen, ilmoitin tilausmyyjälle, että tilaan sitten, kun lehden toimitus palaa objektiivisen ja neutraalin journalismin tielle.

Matti Kolehmainen

Jospa lukee ilmaiseksi netistä. Niin minäkin teen kun haluan hauskuuttaa itseäni. Ottaako joku muka hesarin "toimittelijat" muuten todesta?

Reijo Tossavainen

Tiedän kyllä keinon, millä maksumuurin voi tarvittaessa kiertää... en ole kuitenkaan käyttänyt.

Reijo Tossavainen

Helsingin Sanomien paperilehden tilaajamäärä laskee rajua vauhtia. Jos nykykehitys jatkuu, niin noin 10 vuoden kuluttua ei ole yhtään paperilehden tilaajaa.

Toisaalta samaan aikaan nettiversion tilaajamäärän kasvu on pysähtynyt.

Kun nämä asiat ynnätään, niin norsunluutorni huojuu, edessä ovat todella vaikeat vuodet. Ehkäpä ne opettavat ajattelemaan asioita tasapuolisemmin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Valkealan Sanomien levikki oli Tossavaisen aikaan huippuvuosina yli 5 000 kpl. Kun Tossavainen myi lehden, levikki oli pudonnut alle 3 000 kpl:n. Nykyisin lehti ilmoittaa levikikseen 2546 kpl.

Miten päätoimittaja Tossavainen arvioi, kuinka monta paperilehden tilaajaa toimittamallaan lehdellä on 10 vuoden kuluttua?

Reijo Tossavainen

Valkealan Sanomien levikki on ollut enimmillään reilut 3000 kpl. Enempää ei 11.000 asukkaan paikkakunnalle mahdu.

Jos eri lehtiryhmiä verrataan, niin kaikkein pisimpään paperimuotoisina paikkansa säilyttävät paikallislehdet. Vaikein tilanne on valtakunnallisilla, joita jo nyt on niukasti.

Maakuntalehdet asettuvat siihen väliin. Arvioin, että 5-10 vuoden kuluttua useimmat maakuntalehdet ilmestyvät 3 kertaa viikossa. Samoin postinjakelussa siirrytään kolmeen viikottaiseen jakelukertaan.

Nykyisten lehtitalojen toimituksista "vapautuu" runsaasti toimittajia. Arvelen, että moni heistä yksin tai ryhmässä kokeilee siipiään nettilehden tekijöinä/kustantajina. Ja sitä toivonkin "hartaasti", sillä tähän maahan kaivataan ammattitaitoisesti toimitettuja, uskottavia nettilehtiä, joiden toimitustyö perustuu objektiiviseen ja neutraaliin journalismiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #18

Ihanko totta tuo levikkiluku??

http://www.valkealansanomat.fi/index.php?toiminto=...

Ttse olen ollut valkealalainen aikaan, jolloin lehti oli sinun omistuksessasi. Luen lehteä edelleen joka kerran anoppilassa käydessäni.

Itse uskon, että lehtien levikkien lasku pysähtyy. Nettilehtiin en jaksa uskoa. Maksavien asiakkaiden saaminen verkkolehdille on äärimmäisen hankalaa. Siksi en myöskään usko, että nettijulkaisuista ponnistaisi laadukkaita julkaisuja. Viihteellistä lukemista netti tulee jatkossakin tarjoamaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Maahanmuuttaja -termi on paikallaan, kun henkilö on maahanmuuttaja. Turvapaikanhakija on terminä paikallaan, kun maahanmuuttaja on saapuessaan jättänyt turvapaikkahakemuksen ja jää maahan odottamaan hakemuksen käsittelyä.

Maahanmuuttajaa, joka ei ole jättänyt turvapaikkahakemusta, ei tule nimittää turvapaikanhakijaksi. Turvapaikanhakijaa ei myöskään tulisi mielestäni nimittää maahanmuuttajaksi. Hänhän ei ole muuttanut mihinkään, vaan ainoastaan oleskelee maassamme hakemuksen käsittelyn ajan.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Maahanmuuttaja on ihan neutraali termi. Jos ihan tarkkoja ollaan niin turvapaikanhakija ei ole maahanmuuttaja sen takia ettei hän ole muuttanut pysyvästi Suomeen vaan oleskelee hakemuksen ajan täällä. Jos hän saa myönteisen päätöksen hänestä tulee maahanmuuttaja. Suurin osa maahanmuuttajista on tullut muuta kautta kun turvapaikkamenettelyn kautta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Huomaan että Reijo Tossavainen on siirtynyt edistämään MV-julkaisun sijaan Helsingin Sanomien levikkiä mielenkiintoisilla havainnoillaan.

Hyvää syntymäpäivää, ilman sarvia ja hampaita! Ei se aina satu 13. päivä & perjantaille ;)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niin, ja tänään syyllistyy rasismiin ruotsalaiset alkaessaan tiukentaa valtakuntansa rajoja.

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto

HS:n tilaajana ja ja suht´ tarkkana lukijana ihmettelen, mitä lehteä plokisti Tossavainen oikein lukee. Milloin Hesarissa on väitetty maahanmuuttaja-sanan käyttämisen olevan rasisimia ja fasismia? Näin raskaat väitteet kannattaisi esittää päivämäärällä varustetun sitaatin kera.

Minulla vankistuu epäilys, että plokistin referoimia lähteitä ei läheskään aina ole, vaan hän keksii niitä tarpeen mukaan. Tämä ei olisi ensimmäinen kerta. Muutama esimerkki viiimeaikaisista fiktioista:

1. "Kansalaiset luottavat enemmän MV-lehteen enemmän kuin perinteiseeen mediaan" 1.11. plokiotsikko on Tossavaisen mukaan "suora lainaus Ylen tekemän ja julkaiseman jutun tekstistä". Eipä ole linkkiä tai viitettä tuohon juttuun löytynyt.

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

2. Plokinsa 3.11. kommenteissa Tossavinen väittää: "Esimerkiksi Ylellä on tehty toimittaja Mäntymaan kertoman mukaan päätös, että maahanmuutosta kerrotaan vain myönteisesti." Mäntymaa kysyy plokistilta, missä ja milloin hän on noin sanonut

3. Tossavainen ei vastauksessaan pysty osoittamaan, missä ja milloin Mäntymaa olisi tällaista väittänyt. Sen sijaan harhauttaa seuraavasti:
- Ylen ohjelmatoiminnan säännöissä sanotaan, että "maahanmuutto nähdään myönteisenä asiana". Säännöstä noudatetaan pilkuntarkasti.

Ei löydy OTS:stä sitaatteihn pistettyä kohtaa.

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/11/ylen-ohjel...

Toimituksen poiminnat