Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kiitokset hallitukselle ja perussuomalaisille!

Hallitus peruu päätöksensä eläkeläisten asumistuen leikkaamisesta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan aiottua eläkkeensaajien asumistuen yhdistämistä yleiseen asumistukeen ei toteuteta. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vahvistaa Helsingin Sanomille, että asumistuki jätetään ennalleen.

On totta, että hallitus joutuu tasapainottamaan valtion budjetin. Muuta vaihtoehtoa ei kertakaikkiaan ole. Nyt on tehtävä se, mihin edelliset Kataisen-Urpilaisen ja Stubbin-Rinteen hallitukset eivät pystyneet.

Perussuomalaisten mielestä kaikkein pienituloisimpiin kohdistuneet leikkaukset olisivat olleet kaikkein kipeimpiä. Jos liian vähästä otetaan vähänkin pois, niin se on liian paljon.

Hesarissa ministeri Hanna Mäntylä sanoo, että leikkaus peruttiin ”oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden vuoksi. Tämä on ollut minulle vaikea asia viedä eteenpäin. Olen erittäin tyytyväinen, että esitys ei etene”, Mäntylä kertoo.

Hallitus myös pienentää aiottuja lääkekorvauksista tehtäviä säästöjä. Sekin on hyvä uutinen ja erityisesti eläkeläisten kannalta, sillä he ovat lääkkeiden suurkäyttäjiä.

Hallitus joutuu nyt löytämään budjetin sisältä noin 40 miljoonaa euroa, joilla se paikkaa perutut päätökset. Mäntylän mielestä se on tehtävä niin, että ”korvaavat säästötoimet eivät missään tapauksessa veisi enää tiukalla eläviltä ihmisiltä”.

Vielä ei siis tiedetä, mistä hallitus repii tarvittavat 40 miljoonaa. Mielestäni yksi kohde voisi olla maahanmuutto. Sen kustannukset saattavat olla ensi vuonna jo miljardiluokkaa. Pieni nipistys sieltä tätä maata rakentaneille on paikallaan.

Kiitokset ps-ministerille jämäkästä työstä. Vaikeuksien kautta voittoon myös tässäkin asiassa!

..............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Ensin hallitus päättää jotain ja kohta hallitus vetää takaisin oman päätöksensä? Tämähän on ihan samanlaista soutamista ja huopaamista mistä Kataisen hallitusta arvosteltiin.

Ihmettelen vaan.

Reijo Tossavainen

Entä itse asia? Onko se Härkösen mielestä oikein?

Pekka Pylkkönen

Parasta tässä on se että ihmiset jotka vastustivat eläkeläisen asumistuen leikkauksia (ja joita kieltämättä varmaankin on suvereeni enemmistö suomalaisista), eivät suinkaan ilouutisen saatuaan sano hallitukselle että Jes, hyvä, jatketaan, vaan hyökkäävät kimppuun, haukkuvat pataluhaksi ja vaativat kiitosta vallattomalle, vastuuttomalle ja populistiselle oppositiolle.

Minusta k.o. leikkaus olisi ollut kohtuullinen. Se ei olisi kohdistunut likimainkaan Suomen pienituloisimpiin ihmisiin ja muutenkin eläkeläisen asumistuki on yhdenvertaisuuden kannalta hyvin arveluttava. Jos tässä oltaisiin oltu huolissaan pienituloisimmistaMutta, esimerkiksi opiskelijoiden asemaa olisi tarkasteltu uusiksi.

Hallitus päättää ja räts it. Jos tämä hallitus ei onnistu, seuraava hallitus on huomattavasti eri näköinen ja tekee omaa politiikaansa.

Ehkä Tossavainenkin olisi voinut tuoda asian esiin toisin. Vähemmän itsensä ylentämistä ja enemmän nöyrää puurtamista. Eiköhän suomalaiset sitä arvosta muutenkin enemmän.

Pekka Pylkkönen

Siinä suhteessa tämä on kummallista että eläkkeet ovat kuitenkin ylivoimaisesti korkeimmat perusturvaetuudet Suomessa. Ja pienimmät eläkkeet ovat vieläpä nousseet kaikkien kovinta tahtia, liki 40% tämän kriisin aikana, vaikka BKT on samaan aikaan laskenut.

Eikö esimerkiksi koulutus tai tuotannon verojen alentaminen olisi ollut parempi kohde?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kuule Pekka ei se ihan noin mene. Eläkemaksut ovat sijoitus tulevaisuuteen. Oikeastaan kysymys on hemmetin yksinkertainen. Kuka tuottaa tuon kuukaisittain maksettavan "lisän" työnantaja vai työntekijä. Kyllä se ilman muuta on työntekijän rahaa. Jos työnantajalla ei ole varaa maksaa niin se, on hänen häpeänsä. Hoitakoot putiikkinsa paremmin tai jättäkööt sen vaimon avomersun ostamatta.

Työntekijän tuoton osa on eläkekertymä. Se, että se vinoutuu ns. suurten eläkkeiden nauttijoiden osalta on väärin. Sieltä pitäisi nipistää ja rajusti....varsinkin näiden kahvinmyyjien kukkarosta.

Nyt tilitetty eläkemaksu tulee aidosti maksuun, vasta kaukaisessa tulevaisuudessa. Näin se on nähtävä.

PS. V.......a edelleen. Kuulu siihen ikäryhmään. Elätin itseni 17v asti. tienasin ihan kivasti yli parikymmppisenä. Eläkettä on tienattu vaan ei makseta noilta vuosilta.

Pekka Pylkkönen

Minäkin tienasin ihan kivasti 15 - vuotiaana siihen aikaan kun eläkettä ei maksuista huolimatta kertynyt.

Nythän rahaa ei jaeta työntekijälle tai antajalle, vaan eläkeläisille. Siihen aikaan kun nykyeläkeläiset tekivät työuransa, eläkemaksut olivat pieni osa tämän päivän maksuista.

Joka tapauksessa kyse on sosiaaliturvasta, jossa eläkkeellä ja maksetuilla eläkemaksuilla on hyvin pieni korrelaatio. Ilman työuraa saa saman eläkkeen kuin 20 vuoden matalapalkkauran jälkeen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #16

Ähh....kyllä työntekijä on piikkipaikalla, jos ajatellaan sitä kenelle ne "säästöön" jemmatut rahat kuuluvat, kun eläkeikä koittaa. Kohtuus toki pitää huomioida.

Onhan noita muitakin vaihtoehtoja. Olin Bensowilla useita vuosia ja meillä oli oma eläkerahasto. En liittynyt. Bensow kaapattiin ja siinä varastettiin eläkekassa saman tien. Apollosta tarjottiin lisäeläkettä en lähtenyt. Apollosta saivat pienet eläkesijoittajat hiukan lohtua ja BenZ menetti ministeripaikan. Oli johtokunnassa....Pari liikemiestä Turusta, no taisi mennä kalsaritkin.

Mikä on matalapalkka. Jokaista tarvitaan eli matalapalkkaisille näistä varoista suhteellisesti isompi osuus. Ruåttin laivat olisi aika surkea näky, jos niitä ei siivottaisi erätauolla....

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

On se hyvä että järki viimeinkin voittaa ja tunnustetaan tosiasiat.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Eiköhän kiitos mene oppositiolle ja kansalle, joka viimein tajuaa mitä tarkoittaa porvarihallitus. Jos ensin tekee päätöksen joka sysää kansan heikommat köyhyyteen ja sitten peruu sen paineen alla, voiko puhua jämäkästä ja kiitettävästä työstä?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Päätös oli oikea, mutta leikkauksilla uhkaaminen lähtökohtaisesti väärin.

On tietysti perusporvarihallituksen toimintastrategian mukaista ensin uhata ottaa jotain pois ja sitten ikään kuin antaa lahjana takaisin. Sitä voidaan selvällä äidinkielellä kutsua kusettamiseksi. Köyhät pelotellaan kyykkyyn, jotta armonpalat tuntuvat palkitsevilta. Aasinlakit hallitukselle päähän ja nurkkaan häpeämään.

Pekka Pylkkönen

Toisen leikkauksen peruminen on toisen leikkaus. Eivät ne siellä Arkadianmäellä mitään hyvää tuota vaan siirtävät taskusta toiseen. Ja ottavat vähän siitä välistä.

Työssäkäyvät ovat käyneet jo liian pieneksi vähemmistöksi Suomessa. Väliä on enää sillä mitä eläkeläiset ja sossun asiakkaat ovat mieltä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kulttuurit törmäilivät. Jokainen on elämänkokemuksensa perusteella filosofi. Se ajatus voittaa väitteen, että tuolla jossakin ylhäällä on joku, joka käskee tekemään hirmutöitä Pariisissa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Taitaa todellisuudessa olla niin, että hallituksen on otettava kovat aseet käyttöön, että yleensä saadaan jotakin aikaiseksi. Pakkolakivaihtoehto, hallituksen hajoamismahdollisuus ovat niitä asioita, joilla hallitus on yrittänyt saada esim. ay-jäärät tekemään rakentavia ehdotuksia. Sen hallitus on ilmoittanut etukäteen, että asioita voidaan harkita uudelleen.

Nyt on nipussa niin paljon asioita kerrallaan, että jatkuva valmistelu, neuvottelu ja jahnaamien eri osapuolien kanssa olisi taas venyttänyt päätöksiä loputtomiin eikä niitä tälläkään hallituskaudella saatasi vietyä päätökseen.
Vaa`an kupissa on jotain muutakin, joka on saanut nuo myönnytykset aikaan.

Hyviä asioita nuo perumiset vielä, kun keksitään koulutusleikkauksillekin joku vaihtoehto, se olisi hyvä. Joku on ehdottanut, että yliopistot voitaisiin keskittää viiteen suurimpaan- hyvä sekin.

Minusta nyt on saatu asioita kansalaisten kannaltakin kriittiseen keskusteluun- ja, se on vain hyvä asia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Reijo kirjoittaa: "Kiitokset ps-ministerille jämäkästä työstä."

Oikeassa elämässä kiitokset kuuluvat mielenosoittajille ja eläkeläisjärjestöille, joiden jämäkkä toiminta on säikäyttänyt Sipilän oikeistohallituksen.

Ministeri Mäntylän toiminta on malliesimerkki takinkäännöstä.

Vielä alkusyksystä ministeri puolusti eläkeläisten asumistuen leikkaamista välttämättömänä, mutta hyvänä päätöksenä.

Nyt ministeri kerää irtopisteitä moittimalla samaa päätöstä ei välttämättömänä ja pahana päätöksenä?

PS. Eläkeläisten asumistuen säilyttäminen nykyisellään on hyvä asia. Asumistuen korottaminen olisi vielä parempi.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Eikö Sinua Tossavainen itseäkin naurata nuo juttusi. Ennen Gallup-lukuja Mäntylä ajoi ponnekkaasti leikkauksia.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Miksi se Tossavainen kiittää hallitusta ja perussuomalaisia, kun ihan hallitus itsekin myönsi, että päätös perustui Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon tilaamaan eduskunnan tietopalvelujen selvitykseen.

Eli kiitos sinne minne kiitos kuuluu. Vai eikö kantti kestä?

Reijo Tossavainen

Jokainen täysjärkinen ymmärtää, että hallituksen päätöksellä ja Alanko-Kahiluodon teettämällä selvityksellä ei ole mitään tekemistä keskenään.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Vaikka kyseinen hallitus käytti sitä päätöksen pohjana?

Eikö hallitus siis tee päätöksiä tietoon pohjautuen?

Tai no joo, sehän on kyllä jo nähty.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Hallitus on se joka päättää ja sillä on merkitystä.
Muu höpinä on turhaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun hallitus päätöksiään peruttamaan on lähtenyt niin olisiko jo aika peruuttaa myös autoveron alennus, josta hyötyvät eniten saksalaiset ja japanilaiset autonvalmistajat.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Suomalainen päättää kenen valmistaman auton ostaa ja saa veroedun hyödykseen ja käytettyjen autojen hinta myös tulee laskemaan. Mikä kumma mättää?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Siinä mättää se, että tuokin verohelpotus tehdään velkarahalla.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen Vastaus kommenttiin #28

Autokauppa on harvoja aloja jossa on piristystä havaittavissa. Ei ole niin varmaa että syntyy menetyksiä verotuloissa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/139877-perussuomal...

Tämän jutun mukaan kokoomuksen venkoilu Sipilän tarjouksen edessä tarjosi hallituskumppanille mahdollisuuden vaatia perumista kipeälle ja virheelliselle, sekä eläkeläisille ikävälle päätökselle mitä kokoomus vaatimalla vaati.

"– Mutta kun kokoomus ei antanutkaan omaa vastausta, tilanne muuttui ja alkoikin neuvottelut. Oli ihan selvää, että perussuomalaisilla oli omat vaatimukset, kun kerran alettiin neuvotella, Turunen sanoo.

– Emme me pelkästään sivustakatsojina hyväksyneet, mitä kokoomus ja keskusta päättivät, vaan laitoimme siihen pöytään muun muassa tämän asian. En tiedä, mitä muuta siihen on laitettu, mutta tiedän, että tämä eläkeläisten asumistuen leikkaus laitettiin."

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Mitä ihmettä te Miikat ja Pekat olette tehneet, että yhteiskunnan pitäisi teidät elättää. Itse en ole saanut mitään. Ensinmäistä palkallista paskatyötä piti tehdä 12-vuotiaana. Itse piti opiskelut ja eläminen rahoittaa. Maksamaani eläkettä nautin, mutta raskaat nuoruuden paskatyöt ovat paikat tuhonneet, joten nauttiminen on väärä sana. Tälläistä on ollut kadehtienne eläkeläisten elintaival. Omaan napaan tuijottajaa lienee turhaa kehoittaa katsomaan peiliin.

Toimituksen poiminnat