Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Yltääkö HS-Pravda edes MV-lehden tasolle?

HS-Pravdan politiikan ja talouden toimituksen esimies Piia Elonen kirjoitti tänään twitterissa tavalla, joka sai "tarttumaan kynään". Hän ihmetteli mitä perussuomalaiset saivat aikaiseksi soteratkaisussa. Ihan samaa ovat "ihmetelleet" monet muutkin persuvastaiset toimittajat. Ja heitähän riittää.

Olin kansanedustajana ollessani laatimassa perussuomalaisten sotelinjausta. Infosimme medialle asiasta kesäkuussa 2013. HS:n toimittaja Hannu Tikkala (nykyisin Yle) laati siitä lyhyen jutun, mutta se julkaistiin vain nettiversiossa. Jutussa toimittaja totesi, että sotemallissamme on "vain kannet ja että siinä on sisältöä yhtä paljon kuin Susanna Ruususen kirjassa Pääministerin morsian. "

Muutama viikko myöhemmin EVA julkaisi oman mallinsa, joka oli melko tarkalleen meidän mallimme mukainen. Hesari julkaisi siitä näyttävän jutun ja kehui sotemallin hyvyyttä.

Hallituksen äskettäin tekemä ratkaisu on pitkälti tuon meidän pari vuotta sitten tekemämme sotemallin mukainen. Siksi perussuomalaisten ei tarvinnut rähinöidä hallituksessa. Saimme tavoitteemme muutenkin.

Sen vain harvat toimittajat ovat ymmärtäneet tai halunneet ymmärtää. Vielä harvemmat ovat halunneet kertoa siitä lukijoilleen/kuulijoilleen/katsojilleen.

On siis tässäkin asiassa aiheellista kysyä, että yltääkö Helsingin Sanomat uutisoinnissaan edes MV-lehden tasolle?

........................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Olisi mielenkiintoista tietää miten MV-julkaisu on uutisoinut perussuomalaisten sotelinjausta?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Yritin löytää Googlella siitä tietoja.
Nämä uutisoinnit löysin:

"En haluaisi mennä asioiden edelle, mutta jos hallitus nyt kaatuu, ja tulee uudet eduskuntavaalit, niin ETTE sitten äänestä Timo Soinia."

"Kommenttiensa perusteella Soinista on tullut kansasta piittaamaton, röyhkeä plösö – tai sitten hän on ollut sitä aina, ja tähän saakka vain piilottanut todelliset tarkoitusperänsä."

"Ehkä Soini oli kuin entinen piika kinkereissä. Pierunpäästäjä yrittää näyttää siltä, että “en se minä ollut”."

Reijo Tossavainen

Epäasiallinen solvaaminen on lukijan helppo tunnistaa. Sen sijaan Hesarin yksipuolisuus jää lukijalta huomaamatta. Siksi Hesarin toiminta on pahempaa.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Tuon uutisoinnin sotemallista muistan ja olen kirjoittajan kanssa asiasta samaa mieltä. Mitä mieltä Petra Nyqvist on en ymmärrä, hän jokeltaa jotain käsittämätöntä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nuo olivat otteita Reijo Tossavaisen ja Teuvo Hakkaraisen suositteleman MV-lehden artikkeleista, kun etsii googlella tietoa perussuomalaisista ja sotesta.

Tokihan otteet tuntuvat jokellukselta kun ne siirtää asiallisen keskustelun ympäristöön.

Reijo Tossavainen

Kuten aiemmin yllä totesin, MV-lehden teksti on tökeröä. Lukija ymmärtää mistä on kysymys. Hesarin ja muunkin median toiminta on taitavampaa, sillä lukijalle ei selviä mistä on kysymys.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #6

Sen verran minultakin löytyy sympatiaa ulkoministeri Soinia kohtaan, että en voi käsittää asennettasi ja kehtaamisen tasoasi, Reijo.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #7

En ole MV-lehden ihailija, sillä on omat puutteensa, mutta kärjistetyn esimerkin avulla haluan herätellä ihmisiä huomaamaan mistä ns. perinteisen median osalta on kysymys. Tarvitaan paljon medialukutaitoa, ja monilla se on puutteellinen. Ei ole halua eikä aikaa syventyä asioihin riittävästi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #8

Eikö nyt tarvittaisi myös mediakirjoitustaitoa - varsinkin toimittajilta? Tiedämme, että medialukutaito on erittäin puutteellista isolla osalla kansaa niin miksi ihmeessä kukaan suosittelisi sivustoa, joka ei välitä yhtään ovatko sen jutut todenperäisiä vai ei? Eihän tämä Hesarin ja MV-lehden vertaus ole millään tavalla suhteellisuudentajuinen. Kukaan vastuullinen mediakirjoitustaitoinen ei sellaista esittäisi.

Hakkaraisen kohdalla on kyse täydellisestä johtajuuden ja ymmärryksen puuttumisesta. Kun vaikeat ajat koittavat niin hän turvautuu mahdollisimman yksinkertaisiin ennakkoluuloihin, ilman, että välittää pätkääkään pitävätkö niiden pohjana olevat jutut paikkansa. Tossavainen vetoaa mielellään omaan ylivertaiseen medialukutaitoonsa mutta unohtaa, että näin ei ole MV-lehden lukijoiden kohdalla sillä esim. hänen oman puolueensa kansanedustajat markkinoivat kritiikittömästi sivustoa totuuden edustajana.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #9

Elämme poikkeuksellisen rajun mediamurroksen aikaa. Perinteinen media kuihtuu vauhdilla ja tilalle tulee sosiaalinen media. Tosin some on vasta kehityksensä alkutaipaleella. MV-lehti on ensiairut, tosin hyvin anarkistinen toimitustyyliltään ja ansaitsee myös kritiikkiä. MV-lehti kuitenkin herättelee huomaamaan muutoksen.

Uskon, että lähivuosina syntyy todella runsaasti erilaisia somejulkaisuja. Tasoltaan ne tulevat olemaan hyvin kirjavia. Kehitykseen tulee vaikuttamaan sekin, että lähivuosina perinteinen media joutuu vähentämään väkeä todella rajusti. Osa toimittajista joutuu silloin katsomaan somen suuntaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #11

Et kuitenkaan toimittajana nyt tunnu ymmärtävän vastuuta kun teet tuollaisia suhteettomia vertailuja. Oletko sitä mieltä, että toimittajien pitäisi hylätä journalistinen etiikka, alkaa metsästää klikkejä ja avoimesti pilkkaamaan ihmisiä suvakeiksi tai rasisteiksi? Vai pitäisikö ehkä sopia selkeämmistä pelisäännöistä myös sosiaalisessa mediassa?

Kun lähivuosina syntyy paljon erilaisia somejulkaisuja niin luuletko, että sinun erinomainen medialukutaitosi auttaa kansalaisia näiden blogikirjoitusten kautta ymmärtämään muuttuvaa mediakenttää vai jatkatko täysin suhteettomia vertailuja ja anarkististen julkaisujen markkinointia? Oletko osa ongelmaa vai ratkaisua? Täältä katsottuna olet osa ongelmaa, etkä oikein itse huomaa sitä jos luulet, että tästä selvitään kansan medialukutaidolla.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #8

Et ole MV-lehden ihailija, Reijo Tossavainen, mutta olet hyvin näkyvästi liputtanut juuri kyseisen julkaisun puolesta tälläkin palstalla. Kansanedustaja Hakkarainen ja sinä olette ne kaksi julkisuuden henkilöä jotka - kuten olen sanonut - mainostavat suuriäänisesti tätä kyseistä julkaisua.
Minun käsitykseni kyseisestä julkaisusta ja sen tarpeellisuudesta poikkeaa jyrkästi sinun käsityksestäsi, kuten olet ainakin toistuvasti antanut ymmärtää, Reijo Tossavainen. Jos nyt sitten oletkin itse asiassa toista mieltä - puhut solvauksista (mitä tuo julkaisu on pullollaan) - niin kerro se ihmeessä selkeäsanaisesti, kuten mies jolla on selkärankaa tekee.
Kyllä minä käsitän että sinä kärjistät, mutta tuhannet suomalaiset, etenkin sinun liputuksesi totena pitäen, todellakin pitävät MV:n juttuja jonakin "toisena totuutena", mitä ne eivät tietenkään ole, kuten itsekin hyvin tiedät. Tässä asiassa pidän touhujasi vastuuttomina, ihmisten huijaamisena kyseisen julkaisun kustantajan hyväksi.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #13

Myös perinteinen media huijaa. Esimerkiksi maahanmuuttokeskustelu/maahanmuuttouutisointi on hyvin yksipuolista. Siis todella vastuutonta huijausta, koska monet ottavat saamansa infon totuutena.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Älkää unohtako iltarukousta, neuvoo Timo Soini.

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto

Kansanedustaja Kaj Turunen toi esille twiitissään ja US:n jutussa erään perussuomalaisten sote-neuvottelusaavutuksen:

"Vai ei PS saanut mitään soteneuvottelussa. Eläkeläisten asuntotuen leikkaus peruutetaan...
— Kaj Turunen (@KajTurunen) November 16, 2015"

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/139877-perussuomal...

Eläkeläisten asuntotuella ei tietenkään ole mitään tekemistä soten kanssa, vaan kysymyksessä olisikin ollut klassinen sanakirjamääritelmän mukainen poliittinen lehmänkauppa.

Myöhemmin Turunen peruu jutun kommenteissa puheitaan: "Minulle on muodostunut ilmeisesti väärinkäsitys." On tämä poliitikkojen kieli veikeää. Tavallinen kansalainen voisi myöntää, että hän on ymmärtänyt asian väärin mutta poliitikolle muodostuu ilmeinen väärinkäsitys.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Minulle ei tule Hesaria mutta osan printtimediasta on vaikea seurata aikaansa. Ne tahtovat elää samoissa kuvioissa mitä SMP:n aikana yli 20 vuotta sitten.
Kristillistä lähimmäisenrakkautta eli ihmisten ymmärtämistä ja rukousta tarvitaan mutta ei kaikkien tapojen ja menetelmien hyväksymistä! Sitä ei esiinny mm. isisin harjoittamassa uskonnossa!

Toimituksen poiminnat