Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kansalaiset luottavat mediaan Suomessa ja Venäjällä...

Suomalaisten selvä enemmistö luottaa median uutisiin. Myös venäläisistä suurin osa luottaa sikäläiseen mediaan, joka suoltaa pelkkää valheellista propagandaa. Mitä johtopäätöksiä?

Suomalaiset eivät tutkimusten mukaan arvosta toimittajia. Ovat pahnan pohjimmaisia. Mitä johtopäätöksiä?

Ristiriitaista.

Miksi, se kannattaisi tutkia seuraavaksi.

.........

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Belgialaiset, saksalaiset, englantilaiset, italialaiset, japanilaiset, kiinalaiset, etelä-afrikkalaiset, luxemburgilaiset, irlantilaiset, ruotsalaiset, norjalaiset, korealaiset (kummatkin) ja itävaltalaiset luottavat uutisiin erityisesti kansallisten televisiokanavien uutisiin.

MITÄ TÄSTÄ PITÄISI PÄÄTELLÄ?!??!

Sitten kannattaa myös huomioida, että toimittaja, vaikka alhaalla listalla onkin ollut monena vuonna ei ole ollut ainakaan 2014 edes viiden vähiten arvostetun joukossa, jossa toisaalta esimerkiksi poliitikko oli. Blogisti kun on ollut kumpaakin niin varmaan on ollut osaltaan asiaan vaikuttamassa.

MITÄ TÄSTÄ PITÄISI PÄÄTELLÄ?!?

edit: En siis löytänyt valittujen palojen 2015 luottamuskyselyä, joten voi olla ihan hyvin, että siinä se toimittaja onkin alimpana. Tässä tapauksessa pahoittelen järjestystä, jossa blogistia kuvailin. En itse asiaa voi silti pahoitella.

Reijo Tossavainen

Kilpeläinen ilmoittaa puoluekannakseen vihreät. Siksi ylimielinen asenne ei ole mitenkään yllättävä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Saako tähän nyt kommentoida, että Tossulainen ilmoittaa puoluekannakseen PS. Siksi vastaamatta jättäminen ei ole lainkaan yllättävää.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #9

Henkilöön käyvä epäasiallinen nimittely todistaa ylemmän arvioni oikeaksi.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Jos järki olisi yleistä niin sillä ei olisi mitään arvoa.
Jos ei omilla aivoillaan voi muodostaa käsitystä vallitsevasta tilanteesta niin silloin viedään kuin pässiä narussa, eikä syyttä.
Se mitä sähköisestä ja painetusta mediasta tulee pitää valitettavasti itse ymmärtää.
Tämä tarkoittaa kuullun ja luetun ymmärtämistä, eli blogistin peräänkuuluttamaa median lukutaitoa.
Jotkut osaavat, suurin osa ei, valitettavasti.

Reijo Tossavainen

Media monipuolistuu somen myötä. Samalla kansalaiset oppivat ymmärtämään, että perinteisen median luoma kuva on suodatettu toimittajan maailmankuvan läpi vastaamaan "kuplan" näkemystä. Tai pahimmillaan osa asioista kerrotaan ja osa jätetään kertomatta.

Reijo Tossavainen

Lähivuosina perinteisen paperimedian asema tulee romahtamaan. Samalla sähköisen perinteisen median asema tulee vahvistumaan. Se tarkoittaa esim. sitä, että Ylen rooli kasvaa. Siksi on tärkeää, että Yle palautetaan objektiivisen ja neutraalin journalismin tielle. Äskettäin asetetun Yle-työryhmän pitää tarkastella erityisesti tätä asiaa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Tuossa olen mitä lämpimimmin samaa mieltä.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Ylen tilaamassa gallupissa kaikkein luotettavimmaksi tiedotusvälineeksi arvioitiin Ylen uutiset. Tärkeimpänä uutislähteenään Ylen uutisia piti 39 prosenttia vastaajista.

Omituinen kansa: vain 39 prosenttia vaivautuu seuraamaan kaikkein luottavimpana pidettyä uutisvälinettä! Mitenhän tämäkin tutkimustulos on saatu aikaan?

Mika Lehtonen

Kyseessä on tapa miten gallupeja luetaan. Jos homevaurioisessa julkisen talouden rakennuksessa tehdään sisäilmatutkimus ihmisille ja vastaus kysymykseen oireiletko jakautuu näin: Kyllä 10% Joskus 80% Ei 10%.

Tulkitaan että vain 10% oireilee eikä syytä toimenpiteisiin. Sama pätee myös näihin gallupeihin. Voisi tulkita myös, että 10% ei oireile. Mutta eihän näitä gallupeja niin lueta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tutkimus ei vertaillut suomalaisen tiedottamisen laatua Venäjän vastaavaan, joten päätelmiä ei voi tehdä. Paitsi yhden:

Mediavastaisella ristiretkellään bloggaaja on ottanut käyttöön uuden aseen, Venäjä-kortin.

Reijo Tossavainen

Venäjä-vertaus osoitti tällä kertaa konkreettisesti tällaisten tutkimusten ongelmallisuuden. Kyse oli venäläisten mielipiteistä. Sen pitäisi aiheuttaa pohdintaa siitä, mihin yksipuolinen media johtaa niin Venäjällä kuin meilläkin.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Hei!

Mitä mieltä olette mediasta nykyään? Onkos se täysin hallituksen vallassa vai onko kyse vaan epäpätevyydestä? Vai toimiiko se kenties hyvin? Teen blogissani aiheesta kyselyn. Tarkoitus olisi saada "kansan" ääni enemmän esiin ja varsinkin nähdä miten yhtenäinen/hajonnut ääni on. Poikkeaako ihmisten käsittelemä kuva olennaisesti siitä, minkä media meille syöttää?

Media on toiminut hieman erikoisella tavalla viime aikoina ja syy saattaa olla hallituksen ohjeistuksessa, yleisestä leimaamisesta sekä puhtaasi vaimentamisen kulttuurista. Kuitenkin juuri kriisien aikana kriisiviestintä on äärimmäisen tärkeää. Mikä on median rooli nykykriisien aikana? Mihin sen kannattaa keskittyä? Onko se vapaata tai hallittua? Luotatko siihen? Vasta näihin kysymyksiin kyselyssä:

https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/12/10/ky...

Sibil
https://sibilpolitical.wordpress.com/
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/
http://sibilyanev.vapaavuoro.uusisuomi.fi/

Toimituksen poiminnat