Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Perheiden yhdistäminen tuo 100.000 uutta maahantulijaa?

Kansanedustaja Nasima Razmyarin (sdp) mielestä vastaanottokeskuksia on perustettu liian syrjäisiin paikkoihin. Illtasanomissa Razmyar kauhuissaan toteaan, että "ihmisiä laitetaan keskelle metsää, josta lähimpään kauppaan on viisi kilometriä. Lähellä ei ole kirjastoja, ei mitään palveluita".

Minä asun Suomessa paikassa, josta on lähimpään kauppaan 15 km ja lähimpään kirjastoon 28 km. Siitä huolimatta olen erittäin tyytyväinen asuinpaikkaani.

Toisaalta maahanmuuttajien tarve päivittäisille lähipalveluille on vähäistä. Heille tarjotaan aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala valmiiksi laitettuina ja ilmaiseksi. Kirjastonkin tarve lienee vähäinen, sillä harva heistä osaa suomea ja monilta luku- ja kirjoitustaito puuttuu kokonaan.

Suomeen on tullut lyhyen ajan sisällä 30.000 maahanmuuttajaa. Tulo jatkuu, ja kokonaismäärä lienee huomattavasti korkeampi. Tulijat ovat pääosin nuoria miehiä.

Seuraavaksi alkaa perheiden yhdistäminen. Jos perheenjäseniä tulee vaikkapa 2-3 maassa nyt olevaa kohden, niin kokonaismäärä menee reilusti yli sadan tuhannen.

Kun kaikki kustannukset ynnätään, niin nykyisin täällä olevien elättäminen maksaa noin 1,5 miljardia vuodessa. Perheiden yhdistämisen jälkeen puhutaan summasta, jonka rinnalla paljon puhuttu kestävyysvaje on pientä.

Teen ikävän kysymyksen, jota mukasuvaitsevaisto ei rohkene tehdä: Kun uutta velkaa ei voida ottaa, niin mistä/keneltä rahat otetaan? Kestääkö yhteiskuntamme tällaisen lisärasituksen?

..............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Luvut ovat isoja ja kotouttamisen haaste Suomelle suuri, mutta bloggaajalla on tässä nyt aika rutkasti kertojan lisää. Matematiikka kun ei mene ihan noin niin kuin blogissa esitetään.

Tämän vuoden tammi-lokakuun aikana turvapaikka on myönnetty 1393 hakijalle ja hakemuksia on käsitelty kaikkiaan 4453. Turvapaikan on siis saanut hieman alle kolmannes hakijoista.

Jos turvapaikan saa tämän vuoden tuljoista tuon suhdeluvun mukaisesti noin 10 000, voi lisähakemuksia tulla jopa 30 000. Kuinka paljon näistä hyväksytään, on sitten taas aivan toinen kysymys.

Uutisjuttu aiheesta:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/145996-turvapaikka...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kommenttipuheenvuoron pohjalta herää kysymys, mahtaako se bloggaajan kauppamatkakaan olla viittätoista kilometriä.

Reijo Tossavainen

Jos auton mittariin on uskomista, niin kyläkaupalle on 14,7 km. Eli Kokko on oikeassa, matkaa on alle 15 kilometriä...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #4

Minulla vastaava matka on 4,0 km - siis jopa alle Nasiman lobbaaman turvapaikkaporukan kipurajan. Kyllä supisuomalaisen kelpaa!

Reijo Tossavainen

Niistä, jotka eivät saa turvapaikkaa, suurin osa jää Suomeen. Sen Huusko "unohtaa". Maahantulo jatkuu, ja nämäkään eivät mahdu Huuskon laskukoneeseen.

Samalla Huusko voisi kertoi, mistä/keneltä rahat otetaan?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Huusko saattaa unohtaa vaikka mitä, mutta pyrkii laittamaan blogeihinsa ja kommenteihinsa linkkejä lähteisiin.

Bloggaaja kirjoittaa: "Niistä, jotka eivät saa turvapaikkaa, suurin osa jää Suomeen."

Olisiko tähän jokin pätevä lähde, jossa kuvailtaisiin vaikkapa prosenttiosuuksia ja tuon Suomeen jäämisen kestoa.

Entinen kansanedustaja saattaa jo tietääkin vastauksen tuohon esittämäänsä kysymykseen. Kyllä, valtion budjetistahan nämäkin menot rahoitetaan. Ja kyllä, Suomen valtiossa tällä hetkellä ylintä poliittista valtaa käyttää puoluekolmikko keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #11

Huumoria vai leikit tietämätöntä?

Liki kaikki tulleet ovat Afganistanista ja Irakista. Suomella ei ole palautussopimusta Afganistaniin ja Irakiin. Kaikki jäävät Suomeen eli tulleista 90% kun ei ole mihin kielteisen päätöksen saaneen afgaaniin tai irakilaisen tuuppaisi.

Jos Suomi palautussopimuksen saa aikaan tilanne tietysti muuttuu. Voi skekuloida aiheella jos kokee sen aiheelliseksi. Ja jos muuten ei viitsi googlailla aiheesta löytyy lisää ihan puheenvuoron selailullakin.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #11

Todellakin. Jopa minä persuna ymmärrän, että valtion budjetista eli suomalaisten taskuista. Sitä en tietä, mistä muusta tingimme vastaavan miljardisumman. Siitä olisi hyvä kuulla Huuskon asiantunteva lausunto. Siihen hän pystynee, koska ei ole persu...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Vaikka jäisivätkin Suomeen, eivät nämä - ainakaan minun järkeni mukaan - ole mukana perheiden yhdistelyssä.

Luulen, vaikka minulla ei tietoa eikä lähdettä olekaan, ettei kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden perheitä Suomeen perheenyhdistämiseksi ylipäätään tuoda. Onko Tossavaisella osoittaa tämä olettamus vääräksi?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Julkisuudessa on tullut esiin että, kieltävän vastauksen saaneet turvapaikanhakijatkin jäävät suomeen! Heitä ei voi kuulemma lähettää pakolla takaisin!?? Jos näin on, niin kyllä meillä suomessa ollaan hölmöjä!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hyvä Reijo

Käytit hieman väärää termiä, kun mainitsit, että maahanmuuttajien tarve päivittäisille lähipalveluille on vähäistä.

Maahanmuuttajat nimenomaisesti tarvitsevat lähipalveluja. Hehän tulevat tänne asumaan ja töihin ja pyrkivät sijoittumaan yhteiskuntaan parhaan kykynsä mukaan.

Turvapaikan hakijat tai laittomat maahantulijat sen sijaan eivät tarvitse lähipalveluja.

Turvapaikanhakijoille on taattu heidän perustarpeensa tyydyttävät palvelut vastaanottokeskuksissa, jossa he oleilevat kunnes palaavat kotiinsa suojelun tarpeen päättyessä.

Oikea turvapaikanhakija ei odota muuta kuin kriisin päättymistä ja pikaista mahdollisuutta palata kotiin.

Kukaan ei edes odota heidän jäävän tänne kun kriisit heidän kotimaissaan päättyvät.

Maahanmuuttomielessä ja siten väärin perustein turvapaikkaa hakeneet eivät ole varsinaisia maahanmuuttajia. He ovat elintasoshoppailijoita.

Nämä laittomat maahantulijat eivät tarvitse muuta kuin potkun perseelleen vauhdittamaan maasta poistumista.

Harmillisen usein nämä maahanmuuttaja, pakolainen, turvapaikanhakija jne. termit sotkeutuvat depatissa.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Se riippuu lähtömaasta sekä alueesta palautetaanko kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut kotiin. Yksi ongelma on, että jotkut maat voivat yksinkertaisesti kieltäytyä ottamasta kansalaistaan takaisin. Silloin Suomen vaihtoehdot ovat aika vähissä.

Luultavasti kuitenkin ollaan jatkossa palauttamassa myös alueille, joihin ei tähänasti ole niin tehty. Vallankahvassa eivät ole muka-suvaitsevaiset vaan Perussuomalaiset itse. Vastuu lankeaa myös sinne suuntaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Perheiden yhdistämiseen ja muihinkin maahanmuuttoon liittyviin tiukennuksiin on aloitettu valmistelutyötä syyskuussa ja lakiesitykset on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn heti joululomien jälkeen. Näin on informoitu ministerien tahoilta.

Tässä on luettavissa MTV:n kirjoitus muutoksista, joita on suunnitteluvaiheessa. Tässä pieni ote kirjoituksesta;

"Ulkoministeri listasi keinoja, joita Suomessa otetaan tai on otettu käyttöön.
Soini korostaa turvallisten maiden listaa. Turvapaikanhakijoiden oma osallistuminen kotouttamistoimiin on hänen mukaansa tärkeää, omasta kotouttamisjärjestelmästä myös keskustellaan.
– Pohditaan sitä, että oleskeluluvan saaneet eivät kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin.
Soinin mukaan voitaisiin luoda oma kotouttamisjärjestelmä, jonka rahalliset korvaukset olisivat asumisperusteista sosiaaliturvaa pienempiä.
– Schengenin sisärajatarkastukset voitaisiin myös tarpeen mukaan ottaa keinovalikoimaan. Myös perheen yhdistämisen kriteerejä tiukennetaan."

Suunnitelmissa on mm. tulorajojen tiukentaminen. Yhdistämisanojan on pystyttävä itse huoltamaan perheen asuminen täällä. Tämä luonnollisesti edellyttää hakijan omia henkilökohtaisia tuloja. Kuinka moni saa tulorajan vaatimat tulot ennen kuin voi saada hyväksyttävän päätöksen hakemukseen? Työpaikat ovat tällä haavaa kiven takana jopa kantasuomalaisilta, joten tiukassa tullee olemaan perheiden yhdistämiset.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Tulorajat eivät tule koskemaan pakolaisstatuksen saaneita henkilöitä. Vain toissijaista suojelua saaneiden perheenyhdistämisehdot tulevat tiukkenemaan. Tätä ennakoiden Migri onkin alkanut myöntämään irakilaisten ja somalien oleskeluluvat pakolaisstatuksella. Pitäähän perheenyhdistämiset turvata vaikka laki muuttuisikin...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

No tuohonpa minulla ei ole parempaa tietoa muutoin kuin että tiedän että ei koske pakolaisstatuksen saaneita. Mistä olet saanut tiedon että migri olisi muuttanut käytäntöään ja hyväksyen nyt pakolaissatuksen muutetuin perustein, siis löyhentäen, kun hallituksen uutisoinnin mukaan perusteita olisi kiristetty kaikilta osin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tossavainen keskityy nyt epäoleelliseen, eli rahaan. Sitä saa pankista. Sen sijaan suurempi ongelma on yhteiskuntajärjestyksen nopea muutos ja väestön jakautuminen erilaisiin etnisiin ryhmiin. Vaarana on että lopulta päädytään hyvin väkivaltaiseen tilanteeseen.

Reijo Tossavainen

Pertun esille tuoma asia on myös vakava. Sitäkin pitää pohtia nyt, ei sitten kun se on jo enemmän tai vähemmän myöhäistä.

Yhteen kirjoitukseen ei kuitenkaan saa mahtumaan kaikkia asioita.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

OK, puhutaan sitten rahasta. Suomen nykyinen korkean verotuksen, etuisuuksien ja tukien jakamiseen perustuva talousjärjestelmä kuluttaa rahat loppuun (tai itse asiassa rahat ovat jo loppuneet ja systeemi elää velalla), ja johtaa kurjistumiseen oli pakolaisia tai ei. Niinpä miljardien lisälasku vain nopeuttaa vääjäämätöntä talouskatastrofia. Katastrofi tarvitaan, jotta systeemi voi uudistua. Arvaan, että joku on suunnitellut tämän kriisin kehittämisen ja lopputulos on EU-liittovaltio, mikä ratkaisee talous- ja velkaongelmat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Arvaan, että joku on suunnitellut tämän kriisin kehittämisen ja lopputulos on EU-liittovaltio, mikä ratkaisee talous- ja velkaongelmat."

Siksi EU-komissio perusti Shengen-alueen ja liittovaltio on tietenkin päämäärä kansoilta kysymättä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mahdolliset perheenyhdistämiset tulisi kuitenkin hoitaa asialliseti ja luotettavasti mm. tarkastaen maahan tulevien perheenjäsenten suhde perheen yhdistämistä hakevaan geenitestein.

Yhdysvalloissa huomattiin, että somaleiden perheiden yhdistämisissä maahan tulevien muiden perheenjäsenten geenit vastasivat vain aniharvoin jo maassa olevan perheen yhdistämistä hakeneen omaan perimään. Somaleiden perheiden yhdistäminen lopetettiin ja maahan tulleet karkoitettiin maasta, koska kyse oli ilmiselvästä ihmiskaupasta.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Siis hetkinen - ensin valitetaan kun tulee vain nuoria miehiä jotka raiskaa meidän verorahat ja tuhlaa meidän naiset, ja sitten valitetaan kun alkaisi tulla lapsia ja vaimoja?

Reijo Tossavainen

Eivät raiskaukset siihen lopu.
Rahanmeno vain lisääntyy porukan lisääntyessä.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Väitätkö ihan pokerina että tuosta joukosta kukaan ei työllistyisi missään vaiheessa?

Kasvaa ne sosiaalimenot yhtä lailla kotoperäistenkin köyhien lisääntyessä, mutta onneksi ovat sentään "oikean värisiä" :P

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #20

En sitä ole väittänyt, mutta tilastot kyllä kertovat, että esim. afgaaneista ja somaleista työllistyy hyvin pieni osa oikeisiin töihin seur. 10 vuoden aiakan. Ketkä sitten ovat töissä, ovat usein jotenkin tukityöllistettyjä.

Jos muutama miljardi joudutaan ottamaan muualta, esim. sos. menoista pois, niin se lisää köyhyyttä kantaväestön parissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kasvaa ne sosiaalimenot yhtä lailla kotoperäistenkin köyhien lisääntyessä, mutta onneksi ovat sentään "oikean värisiä" :P"

Palmroosi taitaa olla mamubisneksessä mukana. Tämä logiikka, kun suomalaisetkin on jotenkin niin älytöntä ettei oikein tiedä mihin lokeroi käyttäjän.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mitä isot (Sipilä, Stubb) edellä, sitä pienet (Tossavainen) perässä ja tällä tarkoitan hatusta vedetyillä luvuilla. Kukaan ei voi tietää millaiseksi turvapaikan hakijoiden määrä Suomessa jää eikä myöskään tulevista kustannuksista. Spekuloinnin sijasta olisi syytä pohtia miten tämä poikkeustila saataisiin mahdollisimman järkevästi ratkaistua koska jokainen ymmärtää, että "jottain tarttis tehrä" kuten täällä Turun suunnassa fundeerataan.

Reijo Tossavainen

On tehtävä mahdollisimman realistisia arvioita tosiasioihin perustuen. Sen pohjalta sitten käytännön toimet. Nyt esim. Granlundin kannattavat demarit kannattavat avoimien ovien politiikkaa kertomatta, mistä miljardit eurot maahantulijoiden elättämiseen otetaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tehdäänkö näitä realistisia arvioita siis tosiasioihin perustuen vai heitelläänkö edelleen kansalle mitä uhkaavampia tilannekuvia?

- !,5 mrd vuodessa on Tossavaisen edellinen luku maahanmuuton kustannuksista.
- 100 000 uutta maahanmuuttajaa tulee Tossavaisen mukaan perheiden yhdistämisen kautta.
- raiskausten lisääntyminen on Tossavaisen mukaan välitön seuraus maahanmuutosta, perheiden yhdistäminen lisää ulkomaalaisten tekemiä raiskauksia.

Mitkä edellä esitetyistä ovat olleet realistisia arvioita tosiasioihin perustuen? Toivottavasti Tossavainen ei tarkoita näillä käytännön toimilla niitä toimia, joita Suomessa on jo alkanut tapahtumaan:
- Kempeleen vastaanottokoti evakuoitiin väkivallan uhan vuoksi
- Niinisalon vastaanottokeskukseksi aiottu kerrostalo paloi, ilmeisesti tuhopolton vuoksi

Mitään tutkimustulosta minulla ei ole antaa, vain henkilökohtainen uskomukseni, että uhkakuvien maalaamisella on yhteys radikaaliin toimintaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Maahantulijoilta on päässeet usein paperit hukkumaan matkan varrella. Millä kriteerillä sitten voidaan luotettavasti yhdistää paperittomien perheet ? Perheenjäseniä on yhtäpaljon kuin marjoja mättäällä. Pelkällä DNA testillä ei selviä muu kuin verisukulaisuus hakijaan. Ei tarvita kauheasti mielikuvitusta, niin aika helppoa on perheenjäsenten määrää manipuloida.

Katastrofia odotellessa.

Jukka Nieminen

Minua rassaa kenties eniten näissä Tossavaisen kirjoituksissa tuo että asioista ei puhuta niiden oikeilla nimillä. Se paljonko suomeen tulee väkeä, missä he asuvat ja paljonko tulee heidän perheitään jne jne on kaikki hallituksen linjanvedoista kiinni. ja kuinka ollakaan että hallitus koostuu perusuomalaisista. Palauttamiset palautussopimuksineen ovat ulkoministeriön harteilla ja toistaiseksi armoitettu ulkoministerimme ei ole pannut tässä asiassa tikkua ristiin.

Tossavaisen kiertoilmaisu "suvaitsevaisosta" pitääkin nähdä piilokritiikkinä omaa puoluetta ja sen hallitusohjelmaa kohtaan. Ihan suoraan ei Tossavainenkaan voi omaa puoluettaan arvostella sillä tunnetusti perusuomalaisten johtoryhmä suhtautuu arvosteluun samalla lempeydellä kuin isä Stalin aikanaan. Ensin varoitetaan ja vasta sitten otetaan jäsenkirja pois. On viisasta sälyttää kaikki arvostelu epämääräisten termien taakse.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Reijo Tossavaisen matematiikassa on huomautettavaa, kuten Kai Niemeläinen tuossa edellä havaitsi.
Luvusta 30 000 turvapaikanhakijaa EI voida vetää johtopäätöstä 100 000 uutta asukasta perheenyhdistämisen kautta, ei sitten kirveelläkään. Vaikka parinkymmentuhannen kielteisen päätöksen saaneiden palauttamisessa epäilemättä syntyy ongelmia, ei heidän kohdallaan tule perheenyhdistäminen edes harkintaan.
Jäljelle jää siis pyöreä luku 10 000, mikä on kyllä paljon sekin, mutta kymmenkertaista määrää siitä ei voi johtaa, ei millään logiikalla.

Suosittelisin Tossavaiselle valtionvarainministerin pestiä. Siellä tarvitaan fantastista matematiikkaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Luvusta 30 000 turvapaikanhakijaa EI voida vetää johtopäätöstä 100 000 uutta asukasta perheenyhdistämisen kautta, ei sitten kirveelläkään." Kyllä voidaan, koska turvapaikan hakijoiden määrän kasvu ei ole pysähtynyt. Jos jotain ei tehdä ja nopeasti, niin 100 000 ylittyy helposti.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kas, olemme samaa mieltä. Tilanne on erittäin ongelmallinen ja maahantulotulvaa täytyy voida hillitä samalla kun nyt käsillä olevaa vyyhtiä puretaan. Emme kuitenkaan tiedä lukuja tulevaan liittyen, koska tilanteet lähtömaissa ja Euroopassa näkyvät muuttuvan, ja koska nyt juuri haetaan ratkaisuja, ei vähiten neuvottelemalla Turkin kanssa.

Toimituksen poiminnat