Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Median murros on raju ja nopea. Hyvä niin!

Tähän saakka on kohistu lähinnä MV-lehdestä. Se on sikäli ymmärrettävää, koska MV-lehti on ollut uusien urien aukoja melko anarkistisella tyylillään. Siksi se on joko ärsyttänyt tai miellyttänyt. Lukijamäärissä lehti yltää jo komeisiin lukuihin.

Median monipuolistumisen tässä vaiheessa uudet julkaisut täyttävät useimmiten sitä aukkoa, joka jää perinteiseltä medialta. Viime aikoina on tullut useita uusia somejulkaisuja.  Tuoreimmat havaintoni ovat finnleaks.net, asialehti.net ja vastavalkea.fi

Tuleva raju murros on vasta tiensä alussa. Perinteinen media tulee nopeasti menettämään asemansa. Yhtä nopeasti se korvautuu somen tarjonnalla. Sitä tulee olemaan todella paljon ja keskenään hyvin erilaista ja eritasoista. Useimmiten ne ovat enemmän tai vähemmän talkootyöllä ja pienellä porukalla tehtyjä.

Perinteisen median yksinvallan aikana toimittaja/päätoimittaja/kustantaja päätti ketä haastatellaan, mitä kysytään ja mitä johtopäätöksiä tehdään. Jo lähitulevaisuudessa se on menneen talven lumia. Hyvä niin, sillä somen aikana kaikilla on mahdollista saada sanottavansa julki. Johtopäätösten teko jää lukijalle/katsojalle.

Somen merkitystä kuvaa nykyinen maahanmuuttokeskustelu. Perinteinen media sopi porukalla, että maahanmuutosta annetaan myönteinen, yksipuolinen kuva. Nyt perinteinen media näyttää huomanneen, että niin toimiessaan se menettää uskottavuutensa kansalaisten silmissä. Siksi viime aikoinan mm. Hesarissa ja Ylellä on ollut juttuja arjen todellisuudesta.

............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Perinteinen media suorastaa romahtaa lähivuosina. Olen ennustanut, että esim. nykyiset seitsenpäiväiset maakuntien ykköslehdet ilmestyvät 5-10 vuoden kuluttua useimmiten kolme kertaa viikossa. Samalla postin jakelussa joudutaan siirtymään kolmeen viikottaiseen jakelukertaan.

Kehityksen ikävänä puolena on se, että tuhansia ihmisiä joutuu työttömiksi. Erityisesti lehdenjakajien on vaikea löytää uutta työtä. Toimittajista moni löytänee työtä somen puolelta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Väitteestäsi välittyy, että maakuntien ykköslehtien romahtaminen olisi positiivinen asia. Ymmärrätkö, että jos uutistuottoa, suuria lehtiä ja uutistoimistoja ei olisi, ei näillä ihannoimillasi huijarimedioilla olisi uutisia mitä varastaa ja vääristellä? Loisimisen loputtua jäisi vain uutisten fabulointi ja epäselvistä lähteistä umpimähkään haaliminen, mikä nyt tähänkin mennessä on ollut osa huijarimedioiden toimintaa. Ei ruokkivaa kättä pidä purra eikä rosvo voi putsata talon kuin kerran.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Varastaminen kåy toiseenkin suuntaan. MV uutisoi ISIS-kaksosista ensimmäisenä ja muut kopioivat ilmoittamatta lähdettään. Taisipa poliisien "omat tutkimuksetkin" pohjautua MV:n lukemiseen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #3

No huh huh. Uskotko kenties myös, että MV on keksinyt ensimmäisenä kirjoitustaidon ja oikeat mediat ovat sen sieltä omaksuneet?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #4

Pysytäänkö kuitenkin asiallisella linjalla, eikä mennä henkilökohtaisuuksiin?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #5

Suomalaisen poliisityön, uutistoimistojen ja lehdistöjen työ perustuu suureen määrään työtä. Mikään noista instansseista ei käytä lähteenään jotain, mikä ei ole lähde.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #6

Tapana on kuitenkin ollut ilmoittaa kuka on uutisoinut asiasta ensin, eli mistä on tullut vinkki.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #3

Yllättävän usein uutisen kertoo ensimmäiseksi some, esim. MV-lehti. Tosin perinteisen median "arvovalta" ei kestä sitä, että se kertoisi "kuka asiasta ensin kertoi", vaikka se muulloin on ns. hyvä tapa. Toisaalla kommentissa kerrottu tapaus ISIS-veljeksistä on tästä ajankohtainen esimerkki.

Reijo Tossavainen

Petra: Totean tulevan kehityksen ja sen vaikutukset. Tilanne muuttuu olennaisesti, jopa perusteellisesti. Somen puolelle tulee erittäin laaja kirjo erilaisia julkaisuja, niin tasoltaan kuin myös sisällöltään. Petraakin miellyttäviä julkaisuja tulee olemaan runsaasti. Siis "jokaiselle jotakin".

Olennaista on siis huomata valinnan mahdollisuuksien lisääntyminen. Enää emme ole perinteisen median varassa, joka turhan usein suodattaa jutut mieleisekseen tai sitten jättää asiat kertomatta.

Reijo Tossavainen

Vielä syksyllä järjestettiin mielenosoituksia maahanmuuttajien maahantulon puolesta. Nyt tilanne on toinen. Ihmiset ovat pikkuhiljaa heränneet arjen todellisuuteen sinisilmäisen idealismin sijaan.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Niin, voidaanko jo todeta että unelma on muuttunut ongelmaksi, kuten jo muutama kuukusi sitten ajan hermolla olevat totesivat?

Reijo Tossavainen

Hannun kysymykseen voi vastata vain myönteisesti, mikäli on rehellinen.

Toimituksen poiminnat