Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Tuo joulupukki toimittajille objektiivista ja neutraalia journalismia!

"Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia".

Näin twiittasi Laura Huhtasaari 17.12.2015.

Twiitti pitää paikkansa. Tietenkin.

Twiitti kiinnosti Helsingin Sanomien toimittajaa. Huhtasaari kuvaa syntynyttä tilannetta ja  haastattelua näin:

"Twiitti kuitenkin haluttiin ymmärtää niin, että olisin tarkoittanut sillä, että ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille. En kylläkään sanonut sellaista ja tarkensin asian, kun sitä kysyttiin. Täsmensin haastattelussa, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille."

Helsingin Sanomat jätti Huhtasaaren tarkennuksen pois ja uutisoi näin: "Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille."

Miksi Helsingin Sanomien toimittaja teki näin? Siksi, että Huhtasaaren vastaus ei ollut sellainen minkä toimittaja halusi kertoa.

Miksi muut toimittajat lainasivat mielellään uutista? Siksi, että he halusivat toimia Hesarin toimittajan tavoin.

Mitä tässä tilanteessa voin tai voimme tehdä? Näin jouluna tuntuu siltä, että voimme esittää ainakin joulupukille toivomuksen, että hän antaisi toimittajille lisää suvaitsevaisuutta sekä objektiivista ja neutraalia journalismia.

Ei kannata ainakaan valittaa Julkisen sanan neuvostoon. Sen tärkein tehtävä on yrittää selittää toimittajien tekoset parhain päin. Varsin nyt, kun JSN:n puheenjohtana on tiukkapipoinen punavihreä Elina Grundström. Hän antoi näytön osaamisestaan viime vuonna Hesarissa, kun hän loihe lausumaan näin: "Perussuomalaisuus tarkoittaa paluuta pimeälle keskiajalle."

.................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Niin arvon blogisti Tossavaiselle, kuin myös US:n omistajille, US:n hienolle toimituskunnalle, US:n upealle blogistikollegiolle, kuin myös US:n elämäntäyteiselle kommentoijakaartille, mitä hienointa Joulunaatonehtoon toivotusta. Olkoomme sydämemme tänään täynnä iloa. Huomenna taas sitten väännetään...

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Niin se vain on, että toimittajilla täytyy olla sama mielipide kuin niillä joiden leipää tyhjäntoimittaja syö.

Seppo Hildén

Vituttaa tämä journalismin alennustila Suomessa.

Ensin vaaditaan yliopistolla viestinnänlaitoksella lukemaan ja tenttimään monta vuotta objektiivisen ja hyvän journalismin teorioita ja sitten käytännössä yksikään suomalainen mediatalo ei kuitenkaan toteuta niitä.

Perkele, sama kun hienomekaanikko takoisi hevosenkenkiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minua taas vituttaa se, ettei ymmärretä sitä tosiasiaa, että Suomessa tuotetaan erästä maailman parasta, yhteikunnan taholta valvoamatonta mediaa. Änkyrät on aina keskuudessamme mille mikään ole koskaan hyvää, mutta sekin sallittaankoon.

Sari Haapala

"Minua taas vituttaa se, ettei ymmärretä sitä tosiasiaa, että Suomessa tuotetaan erästä maailman parasta, yhteikunnan taholta valvoamatonta mediaa."

Millä tavalla tämä median taso mielestäsi näkyy konkreettisesti ja onko taso mielestäsi viimeisen 10 vuoden aikana noussut vai laskenut ja millä perusteella tai mittareilla?

Omasta mielestäni ainakin sanomalehtien ja näiden toimittajien osalta taso on ko. ajan jaksolla ollut selvästi laskusuuntainen. Liekö sähköinen media ollut syynä tähän, mutta uutiset ovat selkeästi huonommin taustoitettuja ja toimittajat keskittyvät uutisten sijasta omien näkökantojensa tukemiseen lian yksipuolisesti ja tämä näkyy myös siinä mistä aiheista kirjoitetaan. Koskee niin politiikkaa, taloutta, kulttuuria kuin urheiluakin.

Seppo Hildén

Granlund, sinä et näköjään ymmärrä journalismista yhtään sen enempää kun siat helmistä.

Esimerkiksi YLE on tyylipuhdas poliittinen mediataho. HS vetää omaa agendaansa ja Alma Median taho omaansa. Objektiivisella journalismilla ei ole mitään tekemistä näiden medioiden kanssa.

Capishe?

Juha Kuittinen

Se objektiivinen uutisointi löytyy, kun lukee paljon eri uutislähteitä ja pitää turuilla ja toreilla korvat kuulolla.
Jos kaikki tieto olisi esim.hufvudstadsbladetin varassa niin Timo Soininkin moni saattaisi mieltää rasistiksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toimittajille voimaa ja rohkeutta estää aikeet ärjyä vaalikentillä leijonan lailla mutta paljastua pian Dianapuiston lampaaksi.

Reijo Tossavainen

Sattuisiko joku lukijoista muistamaan tapauksen, jolloin media olisi suhtautunut vihreisiin kriittisesti? Minä en muista.

Reijo Tossavainen

Hesarissa on yllättävän asiallinen juttu nuoresta ps-kansanedustajasta Tiina Elovaarasta, 29 v. Toki senkin jutun alkuun toimittaja Martta Nieminen on sijoittanut pakollinen ps-mollauksen:

"Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa ehkä puidaan myöhemmin päivän ”peruskohua” eli erään kansanedustajan arvioita siitä, kenelle ihmisoikeudet kuuluvat ja kenelle eivät."

En ollut kokouksessa, mutta olen varma että ei puitu. "Kohussahan" oli kysymys Hesarin rakentamasta perusteettomasta kohusta, jota lehden pitää vielä yrittää ylläpitää.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Tossavaisen toivomus joulupukille on ajankohtainen, mutta saattaa olla niin ettei joulupukkikaan tohdi viedä toivomusta asianomaisille medioille. Kävisi pian niin, että joulupukkia alettaisiin entistä kovemmin äänenpainoin nimitellä pelkäksi satuolennoksi ja vanhempia, jotka vanhaa perinnettä joulupukista vaalivat, vastuuttomiksi valehtelijoiksi.
Tossavainen, ettehän sentään unohda verovaroilla ylläpidettävää Yleä. Minusta sen ajankohtais- ja uutisohjelmat ovat olleet kaukana objektiivisuudesta kuluneen syksyn aikana. On tuntunut siltä, että toimittajat ja ohjelmiin tarkoituksellisesti kutsutut kaikkitietävät dosentit ja professorit hakkaavat mennen tullen eduskunnan oppositiopuolueiden edustajat hallituksen arvostelijoina.

Reijo Tossavainen

Erityisiä ongelmapesiä ovat Hesari ja Yle. Ja erityisesti Yle. Näyttää siltä, että homma ei ole enää Ylen esimies- ja johtotehtävissä olevien hallinnassa, sillä punavihreät maailmanparantajat mellastavat miten lystäävät.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen, voisitko nimetä edes muutaman Yle:a mellastavan "punavihreän maailmanparantajan" toimittajan nimen.

Käyttäjän artopesu kuva
Arto Pesu

Reijo hyvä. Kyllä sinun ja Lauran olisi hyvä tutustua noihin Yhdysvalloissa ja Ranskassa 1700-luvun lopulla syntyneisiin julistuksiin. Laura sanoo twiitissään, että ihmisoikeudet on "perustettu". Sehän tarkoittaa jotain ylhäältä määrärättyä. Mutta kyseessä on Ranskan kansalliskokouksen julistus 26. elokuuta 1789. Siinä määriteltiin vallankumouksen tavoitteet, eli vapauden, veljeyden ja tasa-arvon toteuttaminen. Keskeisiä julistuksen periaatteita olivat sananvapaus, tasa-arvo lain edessä (ei kuitenkaan sukupuolten välillä), uskonnonvapaus ja yksityinen omistusoikeus. Yhdysvalloissa muutama vuosi aikaisemmin annetussa maailman vanhimmassa perustuslain lisäyksissä määriteltiin kansalaisoikeudet. Yhdysvaltain olemassaolon tarkoitus tiivistetään kuuteen periaatteeseen, jotka ovat yhteiskunta, oikeudenmukaisuus, rauha, turvallisuus, liittovaltio ja vapaus. Myöhemmin Ranskassa on tasavaltoja tullut ja mennyt. Yhdysvaltain perustuslakiin on tullut uusia lisäyksiä. Nykyisin ymmärretään, että kansalaisoikeudet tai ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Meillä Suomessa siitä säädetään perustuslain 2 luvussa Perusoikeudet. Mutta sinä entisenä ja Laura nykyisenä kansanedustajana ja laeista päättävävä tunnettekin nuo pykälät. Tunnette varmaan hyvin Suomen Perustuslain 6 § Yhdenvertaisuus. Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Hyvää Joulua.

Toimituksen poiminnat