Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Arkkipiista etäännyttää peruskannattajat kirkosta

Olen viime aikoina hämmästyneenä kuunnellut arkkipiispa Kari Mäkisen puheita.

Ikävä kyllä monet Mäkisen mielipiteet etäännyttävät peruskannattajat kirkosta.

Ketä jää sen jälkeen jäljelle? Ei juuri ketään.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

En tiedä, mihin Mäkisen lausuntoihin viittaat täsmällisesti ottaen tässä yhteydessä, mutta ainakin hänen nyt joulun alla osoittamansa kritiikki hallituksen kiristyvää turvapaikkapolitiikkaa kohtaan on aiheellista.

Turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja myös ns. paperittomille henkilöille kuuluvat perustuslain takaamat perusoikeudet ja erityisesti sen 19 §:n mukaisesti oikeus yhdenvertaiseen sosiaaliturvaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Antikainen; Onko Suomen perustuslaki ja sosiaalilaki laadittu koskemaan kaikkia maailman kansalaisia? Miksi eri eri mailla on omat perustuslakinsa ja koskevatko ne myös suomalaisia?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Suomen lakia noudatetaan tietenkin vain Suomessa, ei muualla maailmassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Karo, noudatetaanko myös Suomessa tasapuolisesti ?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomen perustuslaki on keskeinen valtiosäännön säädös - perustuslaki taasen on säädetty siten, että se takaa kansalaisten lisäksi kaikille muillekin valtion oikeudenkäyttöpiirissä oleskeleville yhtenäiset perusoikeudet.

Esimerkiksi TTS-oikeuksien osalta voidaan todeta, että valtion tehtävä on huolehtia siitä, että kaikilla oppivelvollisuusikäisillä on mahdollisuus perusopetukseen vaikka vanhemmilla tai huoltajilla ei olisikaan kotikuntaa Suomessa...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #15

#15. Maailmalla jo tulevat uudet kansalaisemme lähtökuopissa odottaen laadinnassa olevaa kaikille kuuluvaa kansalaispalkkaamme.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #35

No sehän on mainiota - wellcome to Finland new citizens...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #38

Niinpä, Antikainen. Työvoimapula on paha ongelma tyhjät asumattomat asunnot.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #40

Väestörakenteemme muuttuu koko ajan iäkkäämmäksi ja jo pelkästään sen vuoksi tarvitsemme maahanmuuttoa työvoimapulaa helpottamaan sekä tietenkin uusintamaan yhteiskuntaa. Alle 18-vuotiaiden lasten osuus väestöstä on jo alle viideosa, kun se vielä 1960-luvulla oli reipas kolmannes...

Hallituksen ministerien esittämä huoli valtion velasta sun muusta valtion (??) kilpailukykyongelmista hoituvat helposti perustulon ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta edistävien poliittisten ratkaisujen summana - alempana olen itse esittänyt erään ratkaisun, millä viiden prosentin tuottavuusloikka saavutetaan ilman turhanpäiväisiä ja epäoikeudenmukaisia leikkauksia.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #46

Antikaisen talousopeilla tämä maa olisi Kreikan tasolla hyvin nopeasti. Aivan järjetöntä "talousajattelua".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #49

Työhyvinvointia ylläpitävillä toimenpiteillä on suora vaikutus työn tuottavuuteen kuten myös työpaikkademokratialla yleensäkin ja sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävillä työmarkkinaratkaisuilla.

http://www.tyoelama2020.fi/

http://www.ttl.fi/partner/tyojaperhe/Sivut/default...

Palkansaajan kukkarosta kilpailukykyä laskennallisesti parantavien "säästöjen" hakeminen (työehtoja huonontamalla ja palkkatasoa madaltamalla) ei kovinkaan oleellisesti edesauta työhyvinvoinnin ylläpitämisessä, paikallinen sopiminen vaikeuttaa työpaikkakohtaisesti demokratian toteutumista sen sanelevan luonteen vuoksi ja hallituksen kaavailemat julkisen sektorin sopeutustoimet etenkin varhaiskasvatukseen ja koulutukseen liittyen hidastavat palkkatasa-arvon toteutumista.

Tässä taloustilanteessa kannattaisi ottaa lisää elvytysvelkaa ja satsata koulutukseen...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #46

Antikainen,mistä tulevat rahat perustulon maksamiseen ?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #57

Samasta paikasta, mistä tulevalla rahalla rahoitetaan nykyisin perusturva, toimeentulotuki jne... Perustulo vähentää byrokratiaa ja oikein toteutettuna estää myös syrjäytymistä, minkä lisäksi sen voi olettaa poistavan työn vastaanottamista nykyisin estäviä kannustinloukkuja.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #59

Mistä ja miten työpaikat? Se on kaikkein olennaisin ratkaistava asia, kaiken muun mahdollistava.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #62

Hyvä kysymys, jonka myös nykyinen työministeri Jari Lindström esitti tällä palstalla pari vuotta sitten.

Ensinnäkin koulutukseen ja varhaiseen opetukseen/kasvatukseen investointi luo itsessään työpaikkoja. Toisekseen perustulon myötä osa-aikatyön tekemisestä tulee työntekijälle tosiasiallisesti kannattavaa, jolloin ainakin palvelualoille ja myyntityöhön pystytään kilpailukykyisesti työllistämään nykyistä enemmän työvoimaa. Kasvualojahan myös on olemassa paikkaamaan teollisuustyöpaikkojen katoa - informaatioteknologia, bioteollisuus ja sekin cleantech ovat sellaisia tulevaisuuden kasvualoja, joissa työvoiman tarve on tulevaisuudessa jatkuva.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kari Mäkinen on kyllä loistava arkkipiispa. Jos kristillinen sanoma vieraannuttaa persuja, kannattaa varmaan vaihtaa uskontoa.

Paavi puhui myös viisaasti jouluyön messussa siitä kuinka tärkeää on auttaa maailman hädänalaisia. Ei Kari Mäkinen ole suinkaan yksin.

Reijo Tossavainen

Harvinaisen epäasiallinen kommentti. Sitä punavihreää "suvaitsevaisuutta".

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Huti. En ole kovin suvaitsevainen enkä tippaakaan punainen.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #27

Sana "suvaitsevaisuus" oli sitaateissa eli tarkoitti mukasuvaitsevaisuutta. Siis tiukkapipoinen vihreä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Väärin, Reijo. Tämä on juuri sitä hartaasti kaivattua moniarvoista ja korkeaotsaista laatukeskustelua, varsinainen siltoja rakentava päänavaus paremman huomisen puolesta. Vakavasti otettavaa uusien ratkaisujen hakemista vallitsevaan tilanteeseen. Asiapitoisuus täydet 100 %, samoin näin muodoin ansaittu kunnioitus peukuttajien joukossa! Harmi, ettei vastaaville laatukommenteille ole omaa karusellia.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #34

Nautintoa, jonka saan teidän kaltaisten ihmisten naurun alaiseksi joutumisesta laimentaa ainoastaan se, ettette itse ymmärrä sitä, kuinka idioottimaiselta tuo touhu oikeasti näyttää. Samojen pakkomielteiden ympärillä pyöriviä nenäkkäitä onelinereita ja aina sama porukka suosittelemassa. Päivät pitkät. Kuinka osasikin taas olla niin maan perusteellisen nokkelasti ja oivaltavasti sivallettu "perSSudit ne nakkelee kokouksissaan toistensa Audien takapenkeille polttopulloja höhöö jeejee" -tason kommentti.

Lukisin niin paljon mieluummin huolella laadittuja uusia avauksia sekä ehdotelmia tämän hetkisten poliittisten solmukohtien ratkaisemiseksi, mutta kaiket päivät on palsta pullollaan Mäkisen ns. kommentin kaltaista sisällötöntä paskaa, jossa lähinnä manifestoidaan patologista persu- ja/tai oikeistovihaa, vieläpä yleensä melko pitkälti samalla kaavalla. Ja "sama jengi koossa taas" kuin muuan Robinin kappaleessa.

Ennen kuin riemastutte, haluan saattaa tietoonne, että tämä kommentti ei edusta uhriutumista vaan myötähäpeän tuottamaa turhautumista, sekä sen, että läheskään jokainen maahanmuuttokriittinen tai persuhenkinen keskustelija ei ole pulmunen tuoden joka esiintulollaan mukaan jotain laadukasta sisältöä.

Näihin kun on tapana vedota varsin hanakasti. "Ei sulla oo persnatsi oikeutta sanoo mitään, kun se yks toinen persuliini silloin kerran haukkui homoksi!" yms.

Pyydän teitä silti yrittämään joskus edes pikkuisen.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Pitäisi nyt tyhmemmänkin ymmärtää että velkaantumista ei voi jatkaa loputtomiin ja kenet pannaan ne maksamaan. Minun mielestäni kirkon ei pidä sotkeutua politiikkaan. Kas kummaa kun puoluetuet pienenivät sekä demareilta että vašemmistoliitolta niin kumpikaan ei ottanut velkaa vaan irtisanoi porukkaa samoin ainaki pro heikensi eläkkeellä olevien jäsenten etuuksia poistamalla ilmaisen matkavakuutuksen yli 70 vuotiailta ja itse soittavat suutaan kun hallitus heikentää eläkeläisten etuisuuksia, eli vasemmisto politiikka on älkää tehkö niin kuin me teemme vaan niinkuin me käskemme.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Eilen jouluaaton ortodoksisessa ehtoopalveluksessa pappi muistutti siitä, miten kärsivä Kristus on nykyään läsnä muun muassa vieroksuttujen turvapaikanhakijoiden hahmossa.

Mikähän uskonto näitä "peruskannattajia" miellyttäisi? Tuskin mikään kristillinen kirkko ainakaan.

Käyttäjän LiisaSalmi kuva
Liisa Salmi

ei taida Mäkistä kiinnostaa Suomen velkaantuminen vähäisintään määrää. Miksei itse aloittaisi hyväntekijänä ja auttajana lahjoittamalla joka kuukausi ruhtinaallisesta palkastaan hyväntekeväisyydelle. Kuuluuko poli-
tikointi yleensä piispoille ja papeille?-Eikö heillä ole oma reviirinsä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaikka arkkipiispa muuta toivoo, myös kirkko on kovasti huolissaan omasta taloudestaan, sijoituksistaan, omaisuudestaan ja verokertymästään.
On siis ihan ymmärrettävää, että ns. maallisellakin puolella tällä on merkitystä etenkin, kun parlamentaarinen lainsäädäntötyö koskee lähes aina myös rahan keruuta ja jakoa.
Yritystoiminta taas on siitä (viisaasta taloudenpidosta) täysin riippuvaista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Näihin kirkkoruhtinaisiin sopivat entisen Paavolan papin sanat,"Älkäätehkö niinkuin minä teen, vaan tehkää niinkuin minä sanon"!

Seppo Korva

Taas yksi onneton hallituksen propagandaan sortunut onneton sielu. Ei Suomi ole velkaa mihinkään ja kellekään ! Suomi on rikas, jota kansalle köyhäksi mainitaan, että saadaan valheilla leikata köyhien, sairaiden ja vanhusten hoitoa. Hallituksen toimet ovat suoraan Saatanasta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Voi kunpa minä osaisin pukea ajatukseni sanoiksi tälle palstalle.

Arkkipiispa on veronmaksajien rahoilla elävä ja varmasti hyvällä palkalla. Mikä hän on tuomitsemaan hallituksen päätöksiä fasistiseksi, millä oikeudella hän sen tekee.

Vaikka hän olisi arkkipiispa ja olisi meikäläisen eläkkeen tulotasolla elävä niin luulisin, että ei hän noin poskettomia puhuisi. En tiedä millä tulotasolla ovat ne jotka arkkipiispan puheita kannattavat. Minä, keskitason alapuolella olevaa eläkettä saavana en voi niihin yhtyä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Uskonto ei ole politiikkaa, jota tehdään sen mukaan, mistä äänestäjät tykkäävät. Arkkipiispa puhuu sillä mandaatilla joka hänellä on, eikä sitä muuksi muuta kuulijoiden tyytymättömyys. Eikä pidäkään.

Blogistilla ei liene mitään mandaattia sanoa, mikä on kirkon kanta mihinkään tai mikä sen pitäisi olla. Jos asia kiinnostaa, niin siitä vaan ehdolle kirkollisvaaleihin.

Reijo Tossavainen

Millä mandaatilla Ala-Olla haastelee?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Sillä mandaatilla, että tiedän ettei sinulla ole sen enempää mandaattia kirkon asioihin, saati opinkappaleisiin, kuin minullakaan. Tai sinulla taitaa sentään olla äänioikeus kirkollisvaaleissa. Käytä sitä jos nykymeno ei tyydytä.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #42

Minulla oli vielä muutama vuosi sitten kirkollisveroa maksavana jonkinlainen mandaatti- Ei ole enään, olen eronnut perkeleen juovuttamasta kirkosta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Erosin kirkosta -76 sen vanhoillisuuden vuoksi, mutta nyt, varsinkin Mäkisen aikana olen ajatellut liittyä takaisin, uskovainen en ole, mutta tuen mielelläni niitä ajatuksia joita arkkipiispa Mäkinen ja piispa Irja Askola joulun alla esitti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, liity vain, sillä kaikki yhtiöt jakuolinpesät ovat jo liittyneetkin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Sääliksi käy vanhaa miestä, jolla ei edes joulun pyhinä näytä olevan muuta tekemistä kuin marista ja kiukutella US-blogissaan joka jumalan päivä.

Luulisi, että edes evankeliumi ja se juhlapyhän kristillinen sanoma piristäisi ja toisi toivoa omaankin tilanteeseen, mutta ei näköjään sekään. Sen sijaan vongutaankin siitä, että papit eivät ole tarpeeksi syrjiviä änkyröitä.

Reijo Tossavainen

Vaikka Jalosen pärstäkuva on epäselvä, niin silti näkyy tänne Afrikkaan saakka, että pään päällä leijailee sädekehä. Niin erinomainen hän on omasta mielestään ja siksi kelvollinen tuomitsemaan muiden oikeuden ilmaista mielipiteitään.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Eihän Jalonen tuomitse sinun oikeuttasi ilmaista mielipidettäsi, vaan sen sinun mielipiteesi. Ja se oikeus kai hänellä on, kun kerran sinullakin?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #44

Ehkäpä ei. Kovin mieltä ylentävänä en kuitenkaan pidä tohtorismiehen henkilöön käyvää tapaa esittää asiansa, viittaamalla myös tämän ikään ilmeisen väheksyvään sekä pilkalliseen sävyyn. No, tällä hetkellä kokonaista yhdeksän kappaletta taatusti puolueetonta ja objektiivista arvioijaa, vailla minkäänlaista asennelatausta Tossavaista kohtaan, piti tätä ihan O.K. tapana toimia.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #52

Sivistys ja "lukeneisuus" eivät tarkoita samaa. Tohtorin kommentti siitä "hyvä" esimerkki. Sama pätee peukuttajiin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

"se joka tämä rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka ylläpito kustakin rikkomuksesta määrää".

Joulurauhaa Tossavaiselle ja arkkipiispallekin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Luulisi noinkin oppineen Jalosen kykenevän edes vähäiseen analyyttiseen pohdintaan, kunka järkeviä olivat Mäkisen kommentit.

Hän siis veti esiin natsismin ja hiamerkit hallituksen kaavaillessa turvapaikan hakijoidn sosiaaliturvan sääntöjä.

Meillä kun sosiaaliturva on täynä erilaisia käytäntöjä elämän tilanteiden vaihdellessa. Asumistukea on erikseen opiskeijoille, eläkeläisille, sekä vielä yleistä asumistukea.

Työttömyysturva kohtelee ihmisiä eri tavoin iän ja koulutuksenkin mukaan.

Näitä on vaikka kuinka. Eläkeikäkin ratkeaa nykyään syntymävuoden mukaan.

Kyllä on aikakin leikata koulutuksesta ja tusinatohtoreita ei kannata lykätä enää kansalaisten elätettäväksi. Aivan sama tapahtuuko se suoraan valtion pussista vai verovapaitten säätiöiden kautta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Arkkipiispa veloittaa hakuista 125 000 euroa vuodessa. Minä voin haukkua halvemmalla, sanotaan 50 ke/v?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Minä voin haukkua halvemmalla, sanotaan 50 ke/v?"

Kiintoisa tämä niin Finlandia-voittajan kuin arkkipiispankin kritisoijien asenne: pitäisi olla niin, että ihmiset voi ostaa hiljaisiksi.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#19
"Sääliksi käy vanhaa miestä, jolla ei edes joulun pyhinä näytä olevan muuta tekemistä kuin marista ja kiukutella US-blogissaan joka jumalan päivä."

Minuako tarkoitit. Kyllä minä hyvin harvoin kommentteja kirjoittelen. Minua eivät arkkipiispan sanat lämmitä, päin vastoin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Eiköhän Jalonen viitannut blogisti Tossavaiseen.

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

Lainaus arkkipiispa Mäkisen viimeisimmästä haastattelusta:

"Arkkipiispa varoittaa, että puheiden ja ilmapiirin koveneminen entisestään voi johtaa toisten ihmisarvon väheksymiseen.

– Eurooppalainen muisti saattaa olla aika lyhyt, meillä on hirvittäviä esimerkkejä 1900-luvun historiassa, mihin tämä lopulta saattaa johtaa."

Mikä tässä on Tossavaisen mielestä niin kamalaa, että kirkon peruskannattajat katoavat? Miksi sinulla Tossavainen on pakottava tarve olla ihmisille ilkeä ja nimitellä heitä päivästä toiseen? Etkö ole edes jouluna armollinen itsellesi?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavaiselle voisi suositella joulunajan rauhoittumista ja pohtia tykönään miksi persujen ja hallituksen tekemä päivänpolitiikka Suomessa on kristinuskolle vierasta ja miksi Tossavaisen ja kaltaistensa mielestä arkkipiispan pitäisi olla hiljaa tämän tosiasian edessä, eihän Soinin "ylipäällikkö" paavikaan vaikene.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Mitä kirkolta saa vastineeksi kirkollisverosta. Ei juuri mitään.
Olen jatkuvasti peilin edessä miettinyt sitä, että miksi ihmeessä maksan kirkollisveroa.
Ehkäpä joskus tulen järkiini ja lakkaan maksamasta.
Kun aika minusta jättää, niin eihän se ole sen jälkeen minun murheeni.
Kirkosta on tullut ahne voittoa tavoitteleva yritys.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kirkko on aina ollut rahalle ja vallalle perso instituutio.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Mäkinen on selvästi mies paikallaan. Hänen puheitaan kuunnellaan ja ne jättävät jälkeensä keskustelua. Kansallismielisten poliitikkojen ja populistisen politiikan kosiskelu eivät kuulu arkkipiispan tehtäviin. Mäkinen puhuttelee kaikkia lähtökohdista, jotka monelle edustavat oikeamielistä tässä hetkessä elävää kristillisyyttä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, olen alkanut tuntea itseni jo jollakin tavalla vanhaksi kun yhä enemmän alan ymmärtämään ja jopa ihailemaan perinteisen isänmaallisen maailmankatsomuksen omaksuneiden vanhoillisten suomalaisten rakastamia yhteiskunnallisia auktoriteetteja, tasavallan presidenttiä ja arkkipiispaa. Kyllä se taitaa olla vain niin, että kansallismielisyyttä ei saa yksi nurkkakuntainen ääriryhmä outoine soihtukulkueineen ja Odinin palvontoineen vietyä tavallisilta suomalaisilta. Niiltä, joille tule väkisinkin tippa linssiin Lucia-kulkuetta katsoessaan tai kun siniristilippu nostetaan salkoon vapaan isänmaamme kunniaksi.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Sipilän pitäisi vapauttaa yritykset kirkollisverosta ja laittaa kirkko maksamaan valtion velkaa. Tietääkseni kirkolla on paljon metsä omistusta jolla voitaisiin nämä pakolaiset hoitaa on hyvä huudella muita maksamaan kun itse on valtiovallan suojeluksessa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Tämä oli kirkosta todella pitkään aikaan hyvä kannanotto.

Perustuslain mukaan kaikkien on kuuluva olla samalla viivalla tässä maassa. Vaan muuta jo mietitään valtakoneistossa. Miten perusturvaa voi olla monenlaista?

Väkeä tänne kannattaa ottaa kantokyvyn mukaan samalla perusturvalla.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kyllä arkkipiispan sanoma on mennyt perille tosi tyydyttävästi kun kirkosta pako senkun kiihtyy.Asiasta toiseen kun siellä joku mainitsi kirkon ulkomaan avusta ja vaatekeräyksestä niin eikös siinä ole tapahtunut niin että ne käytetyt vaatteet eivät kelpaa pakolaisille eli selvä merkki siitä että osa porukasta on rikkaita ja se tavallaan on meille hyväksi kun he voivat olla kouluja käyneitä ja mahdollisesti heillä voi olla kelpoisuutta johonkin ammattiin.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Vajaa 40 vuotta muualla asuneena joulun aloitukseen kuuluu seurata edelleen joulurauhan julistusta syntymäkaupungistani Turusta.
Ekumeenisuutta kannattavana kristittynä seuraan aina ekumeenista joulun jumalanpalvelusta Turun tuomiokirkosta. Luterilaisen seurakunnan jäsenenä koin, että kun muiden kirkkokuntien jäsenet puhuivat oikeaa kristillistä joulun sanomaa oma piispamme puhe oli mielestäni liikaa
"poliittistunnelmallinen.
Suosittelen kommentteja 14 ja 16.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minä rehellisenä rauhaa rakastavana ja Jumalaan uskovana en tarvitse kirkkoa mihinkään. 20 vuotta sitten täällä meillä päin seurakunnan taloudenhoitaja kavalsi suuren summan seurakunnan varoja. Tuolloin kävin eroamassa kirkon jäsenyydestä, koska rehellisenä ihmisenä en halua olla rikollisten kanssa samassa veneessä, enkä maksamassa heidän rosvouksia.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Kaikki, mitä te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille"

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kannattaa verrata arkkipiispa Mäkisen television aamuohjelmassa puhumaa sanomaa emerituspiispa Huovisen joulun alla Keskisuomalaisen haastattelun sanomaan ( julkaistu 24.12.). Olisi mielenkiintoista lukea Tossavaisen kirjoitukseen kantaa ottaneiden mielipiteitä kahden luterilaisen kirkon vaikuttajan "jouluevankeliumin" sanomasta vastuunkantajille ja meille tavallisille valittajille.

Käyttäjän LiisaSalmi kuva
Liisa Salmi

Taitaa tulla kirkosta seuraava "poliittinen areena" jossa alkaa räksytys ja setalaistuminen?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sotakommunismi. Eikö siinä ole hyvä nimi suomalaiselle sankaritarinalle Talvisodan jälkeen? Ylläpitää 900 000 reserviläisen terrakotta-armeijaa.

Sotakommunismille oli tyypillistä hallinnon suora ohjaus ja sotilaskomento. (Wpedia)

Muutettuaan Pohjanmaalta Sipooseen on Juha Sipilä saanut häkäpöntön tilalle sähkö-Teslan.

Soinin poppoo on ohjattu Dianapuistoon.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sotakommunismi tuntuisi yhdistävän vuosi sitten savikiekon A-puolta "Putin on paha" ja tänä syksynä B-puolta "Mamut ovat pahoja" soittaneet blogistit suojaamaan suomalaisuuden kovaa ydintä Dianapuiston tienoille.

https://www.youtube.com/watch?v=NRZrH6gdpyQ&featur...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse uskon arkkipiispan näkemysten vahvistavan kirkkoa. Kirkosta ihmiset ovat etääntyneet Räsäsen vaikutuksesta ja syystä, että kirkko asettui sukupuolineutraalia avioliittoa vastaan.

Jos suvaitsemattomat persu... eiku peruskannattajat kirkon jättäisivätkin, se tuskin tekee kirkolle suurta haittaa.

Toimituksen poiminnat