Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Paljasta työpaikkasi rasistit ja savusta heidät ulos!

Oiva Akatemia on Helsingin kaupungin liikelaitos, joka suunnittelee, kehittää ja tuottaa koulutus- ja kehittämispalveluja.

Nyt Oiva Akatemia on yhdessä pääkaupunkiseudun kaupunkien ja kuntien kanssa  värkännyt nettioppaan kuinka työpaikoilla paljastetaan rasisteja ja kuinka heidät savustetaan työpaikoilta pois.  

On tietenkin hyvä, että rasismia ei hyväksytä, mutta tapa jolla rasisminvastaista työtä tehdään ei ole hyväksyttävä. Se on ikävä kopio toimintatavasta, jota harjoitettiin esim. natsi-Saksassa, Neuvostoliitossa ja DDR:ssä. Silloin ja nyt työpaikoilla ihmiset olivat/ovat velvollisia seuraamaan työtovereiden puheita. Jos jotakin epäilyttävää havaintaan, niin siitä piti/pitää kertoa heti työtovereille ja esimiehille.

Jos edellä mainittu toimintamalli hyväksytään ja yleistyy, siitä ei ole pitkä matka tilanteeseen, jolloin työpaikoilla milloin mikin ryhmä katsoo oikeudekseen annetun/hyväksytyn toimintamallin mukaisesti vainota jotakin ryhmää jollakin perusteella.

Kuinka sitten rasismiin pitää suhtautua käytännön tasolla työpaikoilla? Siihen oppaassa on valmiina erilaisia ohjeita. Tässä yksi:

"Syrjinnän ehkäisyn kannalta tiedostaminen ja keskustelu ovat erittäin tärkeitä ja asiaa tulisikin käsitellä yhteisesti työyhteisössä. Käsittelyä helpottamaan voi hyödyntää esimerkiksi neljän nurkan menetelmää. Menetelmän käyttö edellyttää vähintään kahdeksaa henkilöä ja aikaa kuluu vähintään yksi tunti.

  1. Anna ryhmälle neljä vaihtoehtoa, jotka liittyvät työpaikalla tapahtuneeseen syrjintään
  2. Työntekijät valitsevat nurkan, joka kuvastaa parhaiten heidän ajattelua ja sijoittuvat sen mukaisesti yhteen huoneen neljästä nurkasta
  3. Pyydä työntekijöitä keskustelemaan, miksi he valitsivat juuri kyseisen nurkan
  4. Aloita yhteinen keskustelu, jossa eri ryhmät keskustelevat keskenään ja kertovat, miksi valitsivat kyseisen nurkan
  5. Päättäkää yhdessä, mitä tehdään, jos syrjintää havaitaan"

Joko sinun työpaikkasi punavihreiltä on käynyt käsky mennä nurkkaan häpeämään? Jos suhtaudut maahanmuuttoon kriittisesti, niin joko sinä olet tunnustanut rasismisi? Tai oletko muistanut ilmoittaa työpaikkasi valveutuneille tovereille, että pidät monikulttuurisuutta ihanana asiana?

...........

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (79 kommenttia)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Slippery slope ei ole koskaan ollut hyvä argumentti mihinkään.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Olen tuosta eri mieltä. Mikäli argumentoija onnistuu osoittamaan kaltevan pinnan toteutumisen riittävän vakuuttavasti, kyllä se on silloin ihan oikea argumentti. Toki usein tuo jätetään tekemättä ja siksikin monelle on syntynyt sellainen käsitys, että kalteva pinta on automaattisesti argumentointivirhe. On myös vallankäyttöä julistaa jokin skenaario kategorisesti argumentaatiovirheeksi riippumatta siitä kuinka hyvin tuo skenaario onnistuttu avaamaan. Usein tuota avaamista ei tehdä riittävän hyvin, jotta kaltevan pinnan ymmärtäisi joku toinenkin joka lähestyy aihetta mahdollisesti aivan eri suunnasta. Näin on myös tässä Tossavaisen kirjoituksessa. Hänen esittämät uhkakuvat eivät oikein tässä avaudu ja tuntuvat suorastaan surkuhupaisilta etenkin jos ne laittaa rinnakkain tänään Facebookissa vastaani tulleen maahanmuuttovastaisen öyhötyksen kanssa. Siis ihan yhtään aihetta etsimättä vastaani tuli persujen suunnalta hehkutusta siitä kuinka vastaanottokeskusten sytyttely tuleen on hieno juttu ja seuraava kohde saisi olla SPR. Tuossa valossa on suorastaan hauskaa lukea tätä Tossavaisen absurdia yritystä kiivetä uhripositioon. Post-postmodernia nykytaidetta parhaimmillaan!

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Voi hyvänen aika. Olisit nyt taas edes linkannut tuon lähteesi. Eihän nurkkatehtävässä sanottu "Suhtaudutko maahanmuuttoon kriittisesti ja jos joo, niin mene tiettyyn nurkkaan".

Vaan nurkkien sisältö kuvasi aivan muuta, nimittäin:

Pahin syrjinnän muoto on:
Nurkka 1 – se, että käännetään selkä eikä puhuta
Nurkka 2 – ikävä huomauttelu ja kommentointi tai vitsailu
Nurkka 3 – töiden jakaminen epäarvoisella tavalla
Nurkka 4 – avoin nurkka: jokin muu muoto

http://www.avaimia.fi/wp-content/uploads/Avaimia.pdf

s. 34.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työnantajan velvollisuus on edistää yhdenvertaisuutta ja estää työsyrjintä - Oiva Akatemian laatima nettiopas on mitä mainioin tietopaketti työnantajille tähän velvollisuuteen liittyen.

Jukka Mäkinen

"Työnantajan velvollisuus on edistää yhdenvertaisuutta ja estää työsyrjintä "

Johtuisikohan tuosta, ettei työtä ole enää tarjolla. Silloin kun työnantaja vain työllisti ja yritti tehdä voittoa, niin töitäkin riitti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yhdenvertaisuuden edistäminen ei ole ainoa työnantajan velvollisuus, hänen tulee edistää myös sukupuolten välistä tasa-arvoa ja siinä muodossa estää mm. palkkasyrjintä :)

Syrjinnän estäminen ei kuitenkaan ole välttämättä vain velvollisuuteen perustuva pakkopulla työnantajille, vaan sitä voidaan pitää jo imagollisista syistä yrityksen oman edun varjeluna puhumattakaan syrjinnän vähenemisen tuottamasta taloudellisesta hyödystä. Viihtyisä työilmapiiri toimii kannustimena ja joissain oloissa työhyvinvointi yhdistettynä työviihtyisyyteen menee jopa palkan edelle työntekijöiden preferensseissä...

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #41

Jos minä ole pienyrittäjä, ja palkkaan yhden miehen avukseni, miten hoidan velvollisuuteni edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja estän työsyrjintää? Vai eikö samat velvollisuudet koske kaikkia työnantajia?

Ainoa ratkaisu joka minulle tulee mieleen, että kaski kertaa kuussa kävellään maistraatiin ja vaihdetaan sosialinen konstruktio toiseksi. Alkukuusta kaveri painaa duunia miehenä ja loppukuusta naisena.

Maahan ilmeisesti tarvitaan sota ja nälänhätä, että järki korvaisi feminismin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos minun nähdään heittävän tikkaa Barack Obaman kasvokuvaan, en ole asialla rasistina, vaan republikaanina.

Reijo Tossavainen

Suurin osa, jopa yhdeksän kymmenestä suomalaisista suhtautuu kriittisesti vapaaseen maahanmuuttoon. Mukasuvaitsevaiston mielestä se on rasismia.

Joko työpaikallasi on puututtu ongelmaan? Otatko asian esille tänään työpaikkasi kahvitaukokeskusteluissa? Mitä aiot tehdä, että rasismi kitketään pois työpaikaltasi?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Olisko nyt viimein aika opetella se lähdeviitteiden käyttäminen.

Sillä saa paljon enemmän painoa sanoilleen sen sijaan että luvut näyttävät hihastavedetyiltä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

8% Haluaisi pitää maahanmuuton kriteerit ennallaan, 87% haluaisi kiristää niitä:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kysely...

Toisen kyselyn mukaan 89% haluaisi kiristää kriteereitä, eli 9/10 suomalaisesta on nykymääritelmän mukaan rasisteja.

Sinänsä aivan sama, koska minkään kokoisen enemmistön pelkkä mielipide ei saa asiaan muutosta aikaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #20

Kenen hemmetin mielestä tuo on rasisimin määritelmä?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tarkoittaa "vapaa maahanmuutto". Onko sellaista missään maassa?

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Ei ihme että työpaikoilla ei saada kovin paljon aikaan varsinaisen työn parissa, kun aikaa tuhlataan jonninjoutavaan.

Reijo Tossavainen

Blogiin kopioitu käytännön toimintaohjeen toteuttamiseen tarvitaan vähintään kahdeksan henkilöä ja aikaa vähintään yksi tunti. Siis työaikana ja työpaikalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Työpaikalla tapahtuva kiusaaminen on monien vuosien saatossa tehtyjen tutkimuksen mukaan suurehko ongelma verrattuna esim. naapurimaahamme Ruotsiin. Tämä näkyy mm. loppuupalamisella, sairauspoissaoloina ja varhaisella eläköitymisellä. On turha puhua työurien pidennyksistä, ellei tätä syrjinnän ja kiusaamisen ongelmaa joka syö viihtymistä työpaikalla saada ratkaistua.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

"Nyt Oiva Akatemia on yhdessä pääkaupunkiseudun kaupunkien ja kuntien kanssa värkännyt nettioppaan kuinka työpaikoilla paljastetaan rasisteja ja kuinka heidät savustetaan työpaikoilta pois."

Kiinnostaisi nähdä tällainen opas, eli linkkaatko tai kerrrotko missä tämä voisi olla fyysisesti nähtävillä.

Siis mikäli tällainen opas on olemassa ihan täällä ns. reaalitodellisuudessa.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

# 10: Äh, blogistihan vain noudattaa suosittelemansa mv-lehden journalistista etiikkaa: jos et kykene keksimään juttua aivan alusta itse, vääristele se, äläkä ainakaan laita lähteitä.

Reaalitodellisuudessa opas ei käsittele rasistien paljastamista/savustamista työpaikoilta, mutta sellaista oikaisua emme tule kuulemaan.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#12
Mitä tämä opas sitten käsittelee.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #13

#13: Ei voida tietää, koska tuollaista opasta ei ole, eikä blogisti ole antanut linkkiä. Vastaavan tehtävän löysin tuolta omassa aiemmassa kommentissani olevasta linkistä.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#12
Mitä tämä opas sitten käsittelee.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Kaikki toimintaohjeet ovat parempia kuin Tossavaisen vihankylvö erilaisuutta kohtaan. Kiihoitus tulee kääntymään jossakin vaiheessa kiihottajaa vastaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kun maalla on hätä, viisaimmat neuvot tulevat merten takaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työyhteisö rinnastuu esimerkiksi jonkin puolueen eduskuntaryhmään, mielestäni :

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/asiant...

Reijo Tossavainen

Toveri Antikainen unohtaa nyt oman puolueensa SKP-SKDL-Vas riitelyt ja erottamiset.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Antikainen antoi esimerkin, ei tyhjentävää listaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni Perussuomalaiset rp:n eduskuntaryhmä toimi Hirvisaaren tapauksessa asiallisesti ja aivan kuten kaikki järkevät työnantajat toimisivat silloin, kun oman työyhteisön sisällä paljastuisi rasistista käyttäytymistä.
'
Asiallinen ja lain mukainen menettelytapa on kuulla ensin kaikkia syrjivään käyttäytymiseen liittyviä asianomaisia ja jakaa mahdollisia sanktioita alussa ainoastaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti eli ensin varoituksina tai määräaikaisina erottamisina ja jos tämä ei vielä riitä muuttamaan syrjintään epäillyn käyttäytymistä, niin vasta sitten sanktioita voi ankaroittaa esimerkiksi jopa yhteisöstä erottamiseen saakka.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä tai puolueesta ei tietääkseni ole ketään erotettu syrjivän (mm. rasistisen) käyttäytymisen vuoksi - eikä ihmekään, olemmehan me täällä vasemmistossa rasisminvastaisen liikkeen kärkiporukkaa ja muutenkin ihan mukavia naisia ja miehiä :)

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

"Paljasta työpaikkasi rasistit ja savusta heidät ulos!"

Reijo Tossavainen toteuttikin julistamaansa neuvoa mallikkaasti edellisellä vaalikaudella, jolloin hän oli savustamassa kahta puoluetoveriaan ulos eduskuntaryhmästään. Jussi Halla-aho joutui nurkkaan häpeämään pariksi viikoksi, James Hirvisaari lopullisesti.

Reijo Tossavainen

Tämän sisäistettyäsi esim. opintoryhmissä pystyt havaitsemaan työpaikkasi rasistit ja käymään heidän kimppuunsa: http://www.avaimia.fi/

Muista, että rasismia on mm.
- Monikulttuurisuuden kritisoiminen
- Vapaan maahantulon rajoittamisen kannattaminen
- Maahanmuuttajien parakkeihin sijoittamisen kannattaminen
- Maahanmuuttajien ympäri Suomea hajasijoittamisen kannattaminen
- Suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjen hyväksymisen vaatiminen

Näin ollen suurin osa työpaikkasi henkilöistä on rasisteja. Urakka on siis melkoinen. Onneksi siihen on käytettävissä paljon työaikaa.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

#19:

Upeeta, linkki löytyi! Nyt kun vielä löydettäisiin siitä tässä viestissä nro 19 luetellut kohdat ja saate!

[Viestejähän blogisti vain kerää pitääkseen bloginsa mukasuosittuna]

Reijo Tossavainen

Nyt vaan Haapanen perustakoon mahdolliselle työpaikalleen opintoryhmän ja sisäistäköön oppaan toimintaohjeet. Kyllä sieltä löytyvät blogiin lainatut ohjeetkin.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #24

#24:

Koulutukseni on ilmeisesti liian lyhyt, sillä en löydä oppaasta mitään tässä listaamiasi asioita:

"Muista, että rasismia on mm.
- Monikulttuurisuuden kritisoiminen
- Vapaan maahantulon rajoittamisen kannattaminen
- Maahanmuuttajien parakkeihin sijoittamisen kannattaminen
- Maahanmuuttajien ympäri Suomea hajasijoittamisen kannattaminen
- Suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjen hyväksymisen vaatiminen"

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #27

Havaintosi ovat aivan oikeita, Reija. Kyse on nykytrendin mukaisesta uhriutumisesta, joka projisoi merkityksiä sinnekin, missä niistä ei ole jälkeäkään.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #27

En ole missään sanonut, että juuri nämä löytyvät oppaasta. Ne ovat esimerkkejä käytännön elämästä.

Yksi esimerkki: Kun J. Halla-aho ehdotti aikoinaan, että maahantulijat pitäisi sijoittaa parakkeihin, niin media ja muu mukasuvaitsevaisto nosti äläkän ja huusi kuorona, että "rasismia, fasismia!".

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #65

Missähän nämä mukasuvaitsevat kuorossa huusivat moista?

Itseasiassa Halla-ahon ehdotus tulisi paljon kalliimaksi yhteiskunnalle kuin nykyinen tapa majoittaa esim. tyhjillään olevaan vanhaan sairaalaan.
Mikäs siinä jos ylimääräistä rahaa löytyy.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #68

Kukahan nuo tuossa videossa esiintyvät parakkimajoitukset Sallan rajanpinnassa on varannut majoituspaikoiksi? Ei ole Suomen kanavilla tai medioissa uutisoitu kyseisestä majoituskapasiteetistä. Ulkomailta pitää faktatiedot onkia, mikäli haluaa pysyä ns. kartalla. Voisiko olla nuo parakkimajat jopa Suomen puolella Sallassa? No tekstit ovat venäjän kieliset, enkä osaa sitä. Ruotsin kieltäkin on videossa luettavissa. Suomeen pyrkijöitä näyttäisi olevan jokseenkin runsaslukuinen määrä. Osa istunee vielä pysäköidyissä autoissa ja osa seisoskelee ulkona.

http://www.euronews.com/2015/12/28/stopped-at-the-...

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #70

Linkkaamasi uutinen ja video on tosin sivujen tietojen mukaaan ollut Suomen uutisissa aikaisemmin ja toiseksi kyseessä ei ollut juttu majoituksesta vaan siitä että Suomi on kieltänyt rajan ylityksen polkupyörillä, jota et sitten ole Suomen uutissa lainkaan nähnyt.

Hämäräksi tässsä tosin jä se että haluatko tosiaan sitä että rakennetaan pakolaisille uudet rakennukset eikä käytetä tyhjiä tai lähes tyhjillään jo valmiina olevia rakennuksia, mikäs siinä jos kerran rahaa on mitä voi tuhlata

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #72

En todellakaan ole lukemassa Suomen Uutisten juttuja ihan jokaista. Vain harvoin enää käyn noilla sivuilla.

Tiedän ettei video ja linkittämäni kirjoitus varsinaisesti liittynyt parakkimajoitukseen. Ihmettelin vain kuka ja miksi nuo parakit on rajan pintaan viety. Miksi minun mielipiteelläni olisi jotain merkitystä sinulle mihin turvapaikanhakijoita majoitetaan? En ole vastuullinen missään mielessä tuohon asiaan.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Tätähän te maahanmuuttokriittisyyden nokkamiehet olette jo useamman vuoden ajan hokeneet.

Ei ihme, että suomalaiset haluavat olla rasisteja, kun tähän ollaan usein vielä ynnätty, että "rasismia suvakkien mielestä on myös se, että vastustetaan naisten raiskausta ja raiskauskulttuurien sekä niiden rotupiirteiden olemassaoloa, johon naisten ja lasten raiskaaminen arkipäiväisenä ilmiönä kuuluu.".

Onko teillä minkäänlaista vastuuntuntoa PERSU - porukassa kun tällaisia latelette - epäilemättä ihan vain siitä syystä, että kannatuksenne jatkuisi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Työpaikoilla esiintyvä rasismi on työyhteisölle tuhoisaa. Se pitää tunnistaa, sitä on työyhteisössä käsiteltävä ja siitä on päästävä eroon ensisijaisesti "hyvällä". Käsittelyyn tarvittava aika on pieni panostus ottaen huomioon työnantajan ja työntekijöiden etu. Jos rasismi ei häviä hyvällä, niin sitten on todettava, että kyseinen henkilö/henkilöt ei/eivät sopeudu työympäristöönsä ja sen sääntöihin. Erottaminen voi tulla kyseeseen äärimmäisenä keinona. Työyhteisöjen "toleranssi" vaihtelee. Omassa työyhteisössäni yksi asiaton, syrjivä sana voi olla riittävä syy irtisanomiseen. Hyvä niin, ei ole ollut sopeutumisvaikeuksia ;).

Reijo Tossavainen

Yksi sana riittää irtisanomiseen??? Ei kai sentään...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kyllä vain. Riippuu tietysti sanasta, sen tarkoituksesta ja yhteydestä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #33

DDR ja totalitarismi ovat jo Suomessa. Pelottavaa.
Vielä pelottavampaa on että joku on ylpeä tuollaisesta oikeauskoisuudesta.
Keskistysleirejä varmaan jo suunnittelevat persuja varten.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #40

Voi tuota draaman ja uhriprojektion määrää. Jos olisin draamakuningatar, olisin kateudestakin vihreä. Nyt vain huvittunut.

Kyllä ihmisten asiallinen, oikeudenmukainen ja syrjimätön kohtelu sukupuolen, ihonvärin, etnisen taustan, iän, seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon tms. piirteistä riippumatta on tavoiteltavaa ja ylpeyden aihe. Jukka Mäkinen on peräänkuuluttanut työyhteisöön ja sen sääntöihin sopeutumista aiemmin. Mikä on saanut kannan muuttumaan?

Suomessa rasismiin työpaikoilla on suhtauduttu leväperäisesti verrattuna vaikkapa Iso-Britanniaan, mistä palkkani saan monikansallisessa, monikulttuurisessa yrityksessä. Erinomaista, että täälläkin herätään ongelmaan, jonka rasismi synnyttää työnantajalle ja -tekijöille.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #42

"Jukka Mäkinen on peräänkuuluttanut työyhteisöön ja sen sääntöihin sopeutumista aiemmin. Mikä on saanut kannan muuttumaan?"

Se on sitten varmaan joku muu kymmenistä Jukka Mäkisistä, koska minä en ole mitään tuollaista peräänkuuluttanut. Mutta niinhän se on, aletaan mollaamaan viestin tuojaa, kun sisältö ei miellytä eikä vastaankaan osaa sanoa. Kuten sanoin DDR ja Stasi ovat jo Suomessa. Nomenklatuura yrittää tietenkin kieltää asian, jotta oma asema säilyisi.

Suomessa on todellakin jo perinteisesti suhtauduttu rasismiin työpaikoilla leväperäisesti. Suomenkielisiä on aina syrjitty ruotsinkielisten eduksi, ja nyt esimerkiksi Helsingin kaupunki syrjii suomenkielisiä täysin avoimesti maahanmuuttajien eduksi. Se on aivan puhdasta määritelmän mukaista rasismia.
Kuin suoraan buurien Etelä-Afrikasta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #33

Stalinin N-liitossa riitti nauraminen väärälle vitsille, DDR:ssä riitti kristillisen vakaumuksen julkituominen, Pohjois-Koreassa ajatus muuttaa pois maasta.
Nyt tarvitsisimme enää tuon "sanan, sen tarkoituksen ja yhteyden", jossa sitä on käytetty, jotta selviämme kunnialla työelämässä tässä kannustavassa ilmapiirissä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #43

Seppo Saari kaipaa malliesimerkkejä huonosta käyttäytymisestä ja kielenkäytöstä. En rohkaise tiedossani olevilla esimerkeillä mallioppimiseen ja samalla riko Puheenvuoron kirjoitusohjeita. Ne esimerkit ovat törkeitä. Onneksi ne eivät ole omista porukoista.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #33

Jos joku leimaa toisen henkilön perusteettomasti rasistiksi ja fasistiksi, niin seuraako siitäkin tasapuolisuuden vuoksi jokin rangaistus, esim. erottaminen?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #66

Syrjintä, kiusaaminen ja solvaaminen eivät kuulu terveeseen työyhteisöön. Niihin pitää puuttua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän tuossa ollut millään tavalla kyse työtovereiden ilmiannosta, vaan kehoituksesta keskustelemaan syrjinnästä työpaikalla. Kursivoitu lainaus on esimerkki yhdestä niistä lukemattomista ryhmätyömätyömenetelmistä joiden avulla keskustelu voi tapahtua. Nurkkiin asettelu ei tarkoita muuta kun, että ryhät vetäytyvät mahdollisimman kuulumattomiin toisistaan. Jos on käytettävissä useita huoneita voidaan jakautua ei tiloihin.
Ilmeisesti työpaikoilla on tapahtunut syrjintää ja siihen puuttuminen on tarpeellista. Tällainen asioiden yhdessä pohtiminen pienryhmissä on tehokas tapa käsitellä vaikeitakin asioita. Siinä ei ketään leimata.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Tossavainen, yritätkö nyt sanoa, että rasistien ulos savustaminen olisi jollain tapaa huono juttu?

Reijo Tossavainen

Kenttäoikeudet ja ihmisten vainoaminen kuuluvat synkkään historiaan. Nykyisin pitää toimia lakien mukaisesti.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Niin, siis - veikkaan, että rasisteja ei ns. "ulossavusteta" (palavien pensaiden tai muun voimakkaasti savuavan palavan materiaalin käyttö luolan suulla) vaan heille ei anneta mahdollisuutta lietsoa rasismia työpaikoilla. Tämä nyt lienee erittäin vaikeaa ymmärtää. Joten - kevyt syllogismi:

- rasisti työpaikalla
- rasistiset ajatukset työpaikalla
- tarkoitus lietsoa ihmisvihaa/pelkoa/syyllisyyttä olla osallistumatta rasistiseen ajatteluun (rasistinen ajattelu työpaikalla)
- rasistiseen ajattelutapaan osallistumatta jääneiden halveksunta (rasististen ajatusten perusta - rasistiset ajatukset työpaikalla)
- työpaikkakiusaaminen (rasististen ajatusten leviäminen työpaikalla)
- työhyvinvoinnin laskeminen

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän ongelmien käsittely keskustelemalla ole kenenkään ulossavustamista.

Reijo Tossavainen

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in valtuuston jäsen Niko Ravattinen vaati MoonTV:n haastattelussa lisää poliittista väkivaltaa.

Ravattinen harmitteli haastattelussa sitä, etteivät vasemmistolaiset ja rasisminvastustajat kyenneet estämään isänmaallista soihtukulkuetta itsenäisyyspäivänä. Ravattinen ja ohjelman juontaja väittelivät siitä, onko väkivalta tehokas ja oikeutettu keino vaalia monikulttuurista Suomea. Ravattisen mukaan ”natsismin” vastustaminen on niin pyhä hanke, että sen nimissä on sallittua jopa murhata ihmisiä. Hän näkee myös poliisin ”natsien suojelijana”.

”En nää sitä ongelmana [että ammutaan kansallismielisiä mielenosoituksessa]. Oikeusturvan kannalta on vähän hankala puhua tästä aiheesta enempää. […] En vastusta poliittista väkivaltaa, en missään nimessä. Se on ihan paikallaan strategian tietyssä vaiheessa, kun sitä on kuitenkin joskus pakko käyttää, kun tilanne kärjistyy tarpeeks pitkälle […] väkivaltaa on aina ollut pakko jossain vaiheessa käyttää, ja valitettavasti joku tulee aina kuolemaan jossain.”

(Finnleaks)

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Eilen oli täällä Tanja Huurelan kirjoitus aiheesta kuinka voit ilmiantaa rasistin työpaikallasi.

Kirjoituksessaan hän tarkasti selvitti mistä saa ohjeet kuinka menetellä, kuinka voit liittyä ryhmään joka paljastuksia tekee, sekä mikä taho on rahoittajana.

Kirjoitus oli vain tunninverran esillä, kun toimituksen johdosta puheenvuorokirjoitus poistettiin.

Kirjoituksessa mainittiin henkilöitä nimiltä jotka toimintaa pyörittävät, sekä keitä oli jo mahdollisesti irtisanottu ja ketä oli siirretty toisiin tehtäviin, mm iltalehdessä tänään olevan poliisimiehen juttu.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015122620866292_u...

Sari Haapala

"Eilen oli täällä Tanja Huurelan kirjoitus aiheesta kuinka voit ilmiantaa rasistin työpaikallasi."

Nyt tämän trollihuijarin provosoinnit on onneksi poistettu. Aika säälittävää perustaa valeprofiili ja esiintyä kehitysvammaisena ja vedota sitten siihen kun saa valheistaan ja provosoinnista palautetta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä koko maahanmuuttokeskustelu on nykyään ihan mahdotonta, jäljellä ei ole kuin polttopulloiskut ja toisena ääripäänä kaikki tänne heti vaan, minä rakastan maailmaa.

Välimuotoja, tai mitään asiallista kriittistä ei ole mahdollista enää sanoa, kaikki menee aina siihen samaan rasismikasaan.

Säälittävää on keskustelu puolin ja toisin, hallituksen toimet ovat rasistisia, opposition toimet taivaasta, mikään ei ole hyvää tai kohtuullista.

Parempi pysyä kokonaan sivussa ja katsoa ulkopuolelta, kun porukkaa alkaa kaatumaan, mitään hyvää ei ole tulossa kuitenkaan, kotouttaminen ei onnistu, karkotuksen saaneet häviää, lisää raiskauksia, lisää tuhopolttoja, lisää katkeruutta ja lisää vihaa.

Sitten on jompi kumpi puoli tyytyväinen, kun aina löytyy esimerkki jostain paskasta, sitten voikin ilolla täällä elvistellä ja haukkua rasisteja/suvaitsevaisia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Missä niitä äärisuvaitsevaisten kirjoituksia löytyy? En ole ainakaan täällä Usarissa huomannut mitään "kaikki tänne heti vaan" kirjoituksia.
Monet muutkin ovat osallistuneet keskusteluun hyvinkin asiallisesti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Koko maailma ei ole täällä Usarissa, vastakainasettelun aika on taas käsillä, tuo nyt oli korostettu tuo suvakkipuoli, mutta oletko sitä mieltä, että Suomalaiset eivät ole kahtiajakautuneet tässä asiassa, minusta pinnalla on paljon enemmän juuri puolesta/vastaan asenteita kuin ennen.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen Vastaus kommenttiin #49

No, linkkaa nyt sitten niitä "tänne vaan kaikki, koko maailma" - juttuja. jos niitä siis on. Minäkin halajaisin niitä lukemaan päästä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #74

Sovitaan sitten, että olin väärässä, ja Suomalaiset ovat kauniin onnellisia ja samaa mieltä maahanmuutosta, eikä vastakkainasettelua ole.

http://yle.fi/uutiset/ylen_kysely_maahanmuutto_ja_...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #81

Tuossa linkatussa gallupissa ei ollut eroteltu suhtautumista maahanmuuttoon ja enemmistö ei ollut havainnut mitään muutosta.
Vastakkaisuutta olen kyllä havainnut täällä Usarissa, mutta en juuri kirjoituksia jotka kannattaisivat nykyistä rikollisten ohjaama hallitsematonta maahnmuuttoa. "Suvakki" taitaa olla ns.maahnmuuttokriittisten rakentama fiktiivinen variksenpelätin (strawman) jota vastaan voi sitten hyökätä ja saada sillä kannattajia.

Jukka Mäkinen

"Missä niitä äärisuvaitsevaisten kirjoituksia löytyy?"

Pahimmat löytyvät suljetuista ryhmistä facebookista. Ovat aika tarkkoja ettei kaikki pääse vuotamaan. Sitten on sellaisia hieman enemmän kontrolloituja, joissa moni täälläkin kirjoitteleva on jäsenenä.
En mainosta kyseisiä ryhmiä mainitsemalla nimiä, etsimällä löytää.

Tossavaisenkin suosittelema nimeltämainitsematon nettilehti tietenkin kaivelee parhaansa mukaan herkkupaloja, joten sieltä lukemalla saa jonkinlaisen käsityksen.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

No, mutta onko väliä mikskään leimataan, jos esittää asiallisesti asioita, niin silloin otetaan asiallisesti vastaan. Ilmaisuvapauteen kuuluu, että kun kritisoit sinua voidaan leimata mikskään tahansa. Ei sillä on väliä, kunhan puolustat arvoja ja olet valmis argumentaatioon ja pohdintaan. Ironisesti minua ei ole uskallettu haukkua rasistiksi koska olen itse ulkomaalaisnen. Kuitenkin vastustan epäoikeudenmukaista lainsäädäntöä, joka syrjii oikeita pakolaisia muiden sijaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Luulisin, että aika harva kannattaa tällaista rikollisten ohjauksessa olevaa hallitsematonta maahanmuuttoa.
Suurin osa kansasta kuitenkin suhtautuu asiaan realistisesti ja maltillisesti.
En ole huomannut kahtiajakautumista. Eilen huomasin lööpistä, että ilmeisesti presidentti Niinistökin uskoo tällaiseen some-harhaan.
Epämääräisesti muotoiluilla galluppikysymyksillä, joihin ei edes ole mahdollist vastata kuin annetuilla vaihtoehdoilla, saadaan ihan mitä tahansa tuloksia.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Kyse on strategisesta massatiedosteluhallinnasta. Eikö ole ilmiselvää? Halutaan asettaa ihmisryhmiä vastakkain , kun samalla tehdään kansantaloudellisia päätöksiä, joilla voidaan rahastaa kansan selän takana. Menetelmä on erittäin tuttu ja käytetty ympäri maailmaa. Toisaalta sosiaalinen media voi ja pitäisi olla tälläisen toiminnan kompastuskivi. Pitäisi luottaa vaistoihin; jos jotain tuntuu hämärältä , se yleensä on ja pitäisi ottaa selvää mitä mättää.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Reijo ei tässä tietenkään puolustele mitään 'asiallista maahanmuuttokritiikkiä', vaan niitä puolueensa peruskannattajia, jotka mm. Rajat kiinni!- ryhmässä öyhöttävät toivotellen raiskauksia erimielisille, olipa tämä arkkipiispa tai kansanedustaja. Kohteet vihalle osoittaa Reijonkin monesti suosittelema MV-lehti. Ryhmän 'keskustelijat' myös uhkaavat tappamisella, sisällissodalla, maahanmuuttajien polttamisella kirkkoon, joulupuuroon sylkemisellä jne. Siellä ilmoitetaan omalla nimellä, että kuljetaan aina aseistautuneena, huudetaan, että jokainen turvapaikanhakija on loinen, hullu uskovainen, raiskaaja, pedofiili tai terroristi ja tautien levittäjä tai miehitysarmeijan soluttautuja ja heidät täytyy tuhota kuin torakat. Polttopulloiskuille löytyy hurraajia aina. Lieväkin käytöstapojen kysely ryhmän samanmielisiltäkin saa osakseen suvakkihuorittelua ja mölinää sananvapaudesta.

Nämä rasistit tarvitsevat apua, ainakin valistusta järjellisestä some-käyttäytymisestä ja siitä, mitä sananvapaus oikeasti tarkoittaa ja mitä tällaisesta käytöksestä voi seurata lain mukaan. Yritysten ja viranomaisten on ihan syytä olla huolissaan maineestaan ja luotettavuudestaan, sillä ennen pitkää asiakkaat ja yhteistyökumppanit saattavat kiinnostua yhteyshenkilöidensä touhuista. Törkeä ja rikollinen räyhääminen ei jää ilman vaikutuksia. Tällaista tämä nykyään on, halusi tai ei. Yksityisyyden ja työminän ero häviää somessa.

Työpaikan menetys on minusta liian raju toimi näistä puheista, paitsi jos uhkailu kohdistuu konkreettisesti omaan työpaikkaan - sen arvoihin ja turvallisuuteen, kuten Vantaan seurakuntien vahtimestarin töitä tehneen nuoren naisen tapauksessa. Työnjohto ottakoon asian puheeksi ja näille ihmisille on järjestettävä työterveyshuollon tai työnohjauksen kautta apua. Jos ei tarjottu apu kelpaa, on mietittävä jatkotoimia, joita voivat olla vaikka siirto pois vaativista asiakaspalveluhommista tai turvallisuuteen liittyvistä tehtävistä. Varoituskin on varmasti paikallaan esim. sellaisessa tapauksessa, että raivohullu somerasisti työskentelee yrityksessä maahanmuuttajien kanssa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Totta. Mutta esimerkiksi YLE:n tämän päivän uutislähetyksen polttopullotapausten ylianalysoinnista , missä Suomen karttaan merkittiin polttopullotapaukset ei autaa yhtään keskustelutilan luontiin. Päinvastoin se vahvistaa segregoitumista. Luodaan "me" ja "he" -henki, vaikka kyseessä on yhtä kansa, joka haluaa, että tasa-arvoa harjoitellaan oikeudenmukaisesti eikä silein , että yhden väestöryhmän etu on yli muiden.

Median sekottuminen kuvioihin vahingoittaa pahasti tilannetta. Jokainen raiskaustapaus ja polttopullotapaus, jota käsitellään on askel poispäin varsinaisesta ongelmasta: meillä ei ole massamigraatiolle räätälöity maahanmuutto- ja kotouttumispolitiikkaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Uutislähetysten tarkoitus on uutisoida, ei mikään keskustelutilan luonti.
Sananvapaus tarkoitta mm. ettei uutisia sensuroida.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #76

Polttopullon heittömisiä on ollut tasan neljä, joista kaksi ei edes syttynyt. Yhdestäkään ei syttynyt tulipalo. Yhtään turvapaikanhakijaa ei ole loukkaantunut. YLE esittää kansalle kartan missä on mukana jopa turvapaikanhakijoiden itse sytyttämät tulipalot, ja esittää asian siten että polttopullot lentävät ympäri maata.
Onko se mielestäsi uutisointia.
Minun mielestäni se on propagandaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tämä ploki kommenttiketjuineen on kyllä postmodernismia pahimmillaan!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nykyisin jo lähes kaikissa keskisuurissa ja varsinkin suurissa työpaikoissa, kuten mm. tällä Turun telakalla, on ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Jos ihminen joutuu lähtemään työhön pelkona joutua tulemaan kiusatuksi on päivän selvää, ettei hänen työpanoksensa voi olla paras mahdollinen, siksi rasismin ja kaikenlaisen kiusaamisen lopettamisesta hyötyykin eniten juuri työnantaja. Koulukiusaamisesta puhutaan paljon ja on hyvä, että myös työpaikalla tapahtuva kiusaaminen on nostettu "framille" kuten täällä Turun suunnassa on tapana sanoa.

Reijo Tossavainen

Talvi-illan ratoksi kunnon musiikkia: BB King ja muut mestarit lavalla. Tätä on katsottu ja kuunneltu jo yli 4 miljoonaa kertaa. Eikä suotta. https://youtu.be/4YtwZxrnfNU

Reijo Tossavainen

Tilastotieto ja ennuste: Jo aivan lähivuosina arabiankielisten määrä ylittää ruotsinkielisten määrän pääkaupunkiseudulla. Kaikkien ulkomaankielisten määrä nousee neljännekseen koko pääk.seudun väestöstä. Se tietää paljon ihanaa monikulttuurisuutta.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tässä kohtaa on pakko jo hieman ruveta miettimään tämän avauksen tarkoitusta, sillä tämä avaus tuntuu kannattavan sitä että työpaikoilla esiintyvä kieusaamien ja syrjintä on mitä mainioin ja kannatettavin asia työpaikoilla.

Vastaus siihen kysymykseen että pitääkö syrjintä ja kiusaaminen Suomessa olla hyväksyttyä on tämän avauksen perustella myönteinen. Varmasti myös Kiva-koulu ohjelma täysin syvältä sillä siinä on paljon toimia joilla pyritään puuttumaan kiusaamiseen ja syrjintään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Onhan tämä jossain määrin hämmentävää. Tosin on muistettava, että tahallisen väärinymmärtämisen ulottuvuuksia ei kannata aliarvioida - tarkoitan nyt alustusta. Vastaavasti lukija helposti tulkitsee alustajan tarkoittavan, että työpaikalla esiintyvä rasismi on pienempi paha kuin siihen reagointi. Tuskin Tossavainen sitä tarkoitti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tossavaisen avauskin tuntuu tahalliselta väärinymmärrykseltä.
Tietääkö edes itse mitä tarkoitti?

Toimituksen poiminnat