Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Kansallismielisyys ottaa niskalenkin ylikansallismielisyydestä

Vuonna 1994 kansanäänestyksen alla niin minä kuin moni muukin pohti kantaansa Euroopan unioniin. Päädyin kielteiseen arvioon.

Syynä oli lähinnä se, että historia ei tunne toista liittovaltiorakennelmaa, joka olisi sisäisesti keskenään niin erilainen esimerkiksi luonnonolojen, uskontojen, korruption, talouden, teollisuuden, maatalouden, kulttuurin, demokratian, ym. asioiden osalta. Päättelin silloin, että historian jossakin vaiheessa tuo sekamelska ajaa karille Neuvostoliiton ja Jugoslavian tavoin.

Nyt on niin käynyt. Ikuiseksi ratkaisuksi kuviteltu eu-laiva on ajanut karille. Ja niin pahasti, että melko pian brittien johdolla järkevimmät hyppäävät kuivalle maalle. Hyvä niin!

Vaikka eu-uskovaiset yhä edelleen suunnittelevat integraation syventämistä eli yhä pidemmälle menevää liittovaltiota, tosiasiat puhuvat  toiseen suuntaan.  Kreikan tapahtumat ja maahantulijoiden hallitsematon vyöry ovat siitä kiistattomia esimerkkejä.

Yhä enemmän ymmärretään, että mitä lähempänä kansalaisia päätöksenteko on, sitä paremmin paikalliset olosuhteet voidaan ottaa huomioon ja vältytään ristiriidoilta. Siksi päätösvaltaa  Brysselistä pitää siirtää Helsinkiin, Helsingistä maakuntiin ja kuntiin.

Toisaalta nyt ja varsinkin tulevaisuudessa on yhä enemmän asioita, jotka vaativat globaalia päätöksentekoa. Siksi YK:n roolia on vahvistettavasti huomattavasti.

....................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Reijo Tossavainen

On väärin käyttää kansallismielinen sanaa Soldiers of Odin järjestöstä. Ideologinen tausta sekava, pohjoismainen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei ole mitään yhteistä kieltä edes. Miten monen kielen tulkkeja Brysselissä tarvitaan.
Kalliiksi tulee muutenkin jo pelkkä hallinnon ylläpito.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Standard & Poor´s laski Puolan luottoluokitusta, koska valtion "avaininstituutiot" ovat heikentyneet. Kansallismielisyys voi ottaa kansalaisesta niskalenkin, mutta lompakko on turvallisesti ylikansallisen naapurin hoivissa.

http://www.welt.de/wirtschaft/article151078329/Rat...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kansallismielisyys voi ottaa kansalaisesta niskalenkin, mutta lompakko on turvallisesti ylikansallisen naapurin hoivissa."

Salailuun ja kiristämiseen tämä liittovaltiokehitys perustuukin, Kreikalta uhattiin lopettaa keskuspankkirahoitus ja Tsirpas oli heti samaa mieltä kuin komissio vaikka juuri kansanäänestyksessä komission vaatimukset hylättiin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Taitaa maailmassa olla tasan yksi valtio jolla on täydellinen itsemääräämisoikeus, Pohjois-Korea ja kuten tiedämme, hyvinhän siellä pyyhkii.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ja Hitler. Hitlerillä oli itsemääräämisoikeus ja kaikki tietää mitä sitten tapahtui.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Eikä pidä unohtaa Stalinia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomen itsemääräämisoikeus on aivan eri tasolla, kun se oli sotien jälkeen aina 90- luvulle NL:n romahtamiseen asti Nyt voimme sentään valita presidentiksemmekin kenet haluamme ilman ulkopuolelta tulevaa painostusta. Samalla on myös hyvä pohtia mikä olisi asemamme suhteessa Venäjään jos emme olisi EU:n jäseniä, kun ympärillämme olevat maat kuuluva EU:n ja osa myös natoon. Tälläiseen asemaan en toivoisi Suomen koskaan joutuvan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nyt voimme sentään valita presidentiksemmekin kenet haluamme ilman ulkopuolelta tulevaa painostusta."

Näin koska presidentillä ei enää ole mitään valtaa Suomessa. EU on painostanut monia jäsenvaltiota jotka ovat valinneet vääriä poliitikkoja valtaan kuten Itävallan Jörg Haider ja nyt Unkarin Viktor Urban. Väärät poliitikot ovat järjestään vastustaneet liittovaltiokehitystä. Ei tarvitse kauan miettiä kuka on Suomessa väärä poliitikko komission mielestä.

Risto Laine

Moni meistä on elännyt nuoruudessa kekkosslovakiassa ja tietää hyvin "neukkulaa" ei saanut arvostella, varsinkaan kouluopettajalle. Meillä oli toive, että päästäisiin tuon itä-valtion ikeestä irti ja olemaan Eurooppalaisia. 90 luvun alussa tuo henkinen toive tapahtui neukkulan kaaduttua ja suhtauduttiin optimistisesti tulevaisuuteen, positiivuus vallitsi ja maailma oli edessä.

Sitten tuli EU ja sekin oli positiivinen juttu, eikä euroon liittyminenkään ollut paha juttu. Näyttäisi siltä, että liiallinen optimistisuus kostautuu aina pettymykseen.. ainakin omalla kohdalla kävi näin. EU on hyvin erilainen, minkä sen toivoin olevan. Eu ei tuonut työpaikkoja, saatika hyvinvointia, ei se myöskään tuonut paratiisia jossa kaikki olemme sisaria ja veljiä keskenään. Eu:n sisällä nousee joka niemen notkosta kuri- ja totalitarismi ideologoita ja tähän päälle eurooppaan rantautunut poliittisuskonnollinen fanatismi kertoo hyvin Euroopan henkisestä tilasta.

Ehkä euroopalla on tulevaisuus tai sitten ei ja pelkään pahoin viimeistä vaihtoehtoa, ellei pian tehdä mitään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Skandinaavista kansallismielisyyttä - Suomi mukaan Pohjoismaiden liittovaltioon?

http://www.dn.se/debatt/nordisk-forbundsstat-kan-m...

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Ei Gunnarin utopia aivan hölmö ole. Olisi energiaa, raaka-aineita, metsiä, pitkälle jalostunutta teollisuutta, osaavaa väkeä jne. Sen verran vauras kokonaisuus, että oltaisiin mukana G20 ryhmässä.

Reijo Tossavainen

Jos ja kun EU hajoaa nykymuotoisena omaan mahdottomuuteensa, niin ennen sitä jo pitäisi miettiä mitä tilalle.

Yksi vaihtoehto on Pohjoinen liitto, Nordek, jossa mukana olisivat Skandinavian maat ja Suomi. Tai sitten Skandinavian maat + Suomi + keskisen Euroopan maita.

Nämä maat muodostaisivat löyhän valtioliiton eli huolehtisivat yhteisesti niistä asioista jotka ovat tarpeen. Ei siis mitään liittovaltiorakennelmaa nykyisen EU:n tapaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itselleni sotaveteraanin poikana, tuo "itsemääräämisoikeus" ja kansallismielisyydestä vouhottaminen on jotain jota on vaikeaa ymmärtää. Itse, jo elämäni ehtoopuolelle olevana toivon lapsilleni ja lapsenlapsilleni elämää, josta sodan kauhut olisivat mahdollisimman kaukana ja tässä EU on onnistunut olemaan keskeinen tekijä olemassaolonsa aikana.

Reijo Tossavainen

Ei voida mitenkään todistaa, että ns. rauhantila Euroopassa on EU:n ansiota. Ilman liittovaltiotakin rauhantila olisi säilynyt mitä ilmeisemmin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Itselleni sotaveteraanin poikana, tuo "itsemääräämisoikeus" ja kansallismielisyydestä vouhottaminen on jotain jota on vaikeaa ymmärtää."

Onneksi nämä sotaveteraanit olivat eri mieltä ja taidat taas pettyä kun EU lässähtää omaan mahdottomuuteensa.

Toimituksen poiminnat