Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Julkinen kysymys arkkipiispalle

Helsingissä oli lauantaina kaksi mielenosoitusta. Toisessa osoitettiin mieltä maahanmuuton puolesta ja toisessa sitä vastaan.

Jälkimmäisessä mielenosoituksessa kannettiin myös kristinuskon symbolia ristiä. Suomen ev.lut. kirkon nimissä Twitterissä kirjoitettiin näin: "Jos jokin on väärä paikka ristille ja muille kristinuskon symboleille, niin ."

Arvelen, että ev.lut. kirkon rasisteiksi leimaamien ihmisten joukossa oli enemmän kirkkoon kuuluvia kuin maahanmuuttoa puoltavien joukossa.

Mielipidekyselyjen mukaan suomalaisten ja samalla kirkon jäsenten selvä enemmistö kannattaa maahanmuuton rajoittamista tai rajojen kokonaan sulkemista. Miksi kirkon johto suhtautuu avoimen myönteisesti niiden maahantuloon, joista merkittävä osa suhtautuu joko kielteisesti tai hyvin kielteisesti kristittyihin ja kristilliseen kirkkoon?

Minäkin kuulun vielä toistaiseksi ev.lut. kirkkoon. Siksi kysyn kirkkomme johdolta, erityisesti arkkipiispa Kari Mäkiseltä: Onko mielestänne hyväksyttävää, että johtamanne kirkko leimaa kaikki mielenosoitukseen osallistuneet rasisteiksi ja kieltää heiltä kirkkoon kuuluvina sen symbolien käytön?

 

Myös presidentti Sauli Niinistö twiittailee. Eräässä toisessa asiayhteydessä hän kirjoitti näin: "Niin julma on maailma, että parempaa hakevia on miljoonittain, ehkä sadoin miljoonin. Täällä ei riitä kovin monille, vaikka kuinka tinkisimme omastamme."

 

............

(Tekstiä muokattu 31.1. klo 7.00)

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kerrohan herra Tossavainen.. otetaan hypoteettinen tilanne,että Mäkinen vastaisi sinulle tuon olevan hyväksyttävää.

Mitä silloin uskollesi tapahtuisi,kun sen maanpäällinen edustus (eli myös Jumala) on maahanmuuton kannattaja ja käy rasismia vastaan leimaamalla kaikki potentiaaliset yksilöt?

Reijo Tossavainen

Uskolleni ei tapahdu mitään, mutta kirkon jäsenyydelle saattaa tapahtua jotain.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten voit kannattaa sellaista uskontoa joka on vastaan sinun ajatteluasi?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #5

Milloinka käsitteet looginen ajattelu ja uskonto olisivat sopineet samaan lauseeseen?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #23

Silloin kun loogisen ajattelun lähtökohta on jumalassa (tai siis uskonnossa).

Nyt ongelmana on,että lähtökohta on omissa tuntemuksissa josta käsin koitetaan kertoa uskonnon olevan vääränlaista uskontoa. Siinä menee loogisuus pieleen pahasti. Uskonto on sitä mitä siitä on kirjoitettu ja se ei voi siitä toiseksi muuttua...(paitsi tietysti niin,että kirjoitetaan esim. uusi testamentti)

Reijo Jokela

Puuristi päätyi lopuksi tuomiokirkon portaille. Nyt on pikavauhtia asetettava jokin uskonnollinen elin tutkimaan yhteyttä tämän ja tuon aamuisen "vedenpaisumuksen" välillä. Ovatko nämä apokalyptisia tapahtumia?

Reijo Tossavainen

Saksan Merkel: Pakolaisten palattava kotimaahansa, kun sota on ohi #euroopanpakolaiset http://www.hs.fi/ulkomaat/a1454126606285?jako=6f59...

Mukasuvaitsevien mielestä tällaisen vaatiminen on ollut ainakin tähän saakka rasismia. Nyt jopa kansankirkkomme mielestä.

Reijo Tossavainen

Yhä useampi tunnustaa arjen tosiasiat. Nyt myös sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi sen viimein ääneen: vain joka kolmas Suomeen pyrkivä turvapaikanhakija täyttää turvapaikkakriteerit.

Reijo Jokela

Mistähän Orpo muuten on tuollaisen tiedon saanut? Ihmeellistä, että tilastotietoa on olemassa jo ennen kuin päätöksiä on edes tehty.
Viimevuoden tilastojen valossakaan Orpo ei vakuuta.
2015.
Afganistan myönteisiä 40%
Irak 56%
Somalia 75%
Lähteenä Migrin taulukot.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Tilastolla ei käytännön tasolla ole väliä. Myönteinen päätös ei ole sama kuin kotoutuva työntekijä. Kyllä varmaan monelle kävisi 99% myönteisiä päätöksiä esimerkiksi vietnamialaishakijoilta.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #9

Vitnamilaisten työttömyysprosentti on 23%
Huoltosuhde noin 1:1,5. Huom. käytännössä ilman eläkeläisväestöä, joten ei noista taida oikein olla pelastajiksi. Tämä vietnamilaisten "ahkeruus" on tilastojen mukaan vain myytti.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Siis ihan älytöntä "uskonnon"puhujan puolesta.

Mielenosoituksilla kritisoidaan maahanmuuttoa eli maahanmuuton lainsäädäntöä eikä maahanmuuttajia.

Miten ihminen voi mukaan olla rasistinen lakipykälälle?!

On aika lopettaa vastakkaisasettelut ja puhua avoimesti mahdollisista ongelmista.

https://sibilpolitical.wordpress.com/

Reijo Jokela

Suomessa voi. Rasistihan tarkoittaa nykysuomessa samaa kuin erimieltä oleva.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten se on älytöntä,jos uskonnossa ei ole valtioiden rajoja eli keinotekoisia esteitä ihmisten liikkumiselle ? Tällöinhän kaikki mikä estää liikkumista on uskonnon vastaista.

Voidaan vaikka esittää kysymys..mitä Jeesus olisi turvapaikanhakijoille sanonut. Olisiko kieltänyt astumalla yli rajan vai sallinut?

Reijo Jokela

Miten niin uskonnossa ei ole valtioiden rajoja?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #14

Onko uskonnossa nimetty esim. Suomen rajat ja niiden puolustaminen?

Toisaalta,kun kerra noudatetaan uutta testamenttia,niin Jeesuksen oppeihin kovin huonosti sopii rajat vai mitä Jeesus olisi mielestäsi sanonut?

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Uskolla ja kirkolla ei oo mitään tekemistä toistensa kanssa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sauli vastaa julkisesti yläsavolaisille vaikka ei olisi kysyttäkään:

Kekkonen tässä ajassa olisi tosiaan ideaa!

Tavikset saisivat kokea olevansa nykyaikaisia läntisiä ihmisiä; omia rajojansa rikkovia, uusia maailmoja suunnittelevia eurooppalaisia. Onhan näitä valtionkamreereja nähtykin.

http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/2016013021040654...

Käyttäjän PaulinaGrotenfelt kuva
Paulina Grotenfelt

Toivon todellakin, että luterilaiseen kirkkoon kuuluvat ihmiset lähettäisivät tämän kirjoituksen sävyistä palautetta kirkon suuntaan. Tiedottaminen on siellä ilmeisesti todella osaamattomissa käsissä. Ensinnäkään evankelis-luterilainen kirkko ei missään suhteessa omista ristiä. Risti on vanha symboli, ja sitä on käytetty jo esi-kristillisenä aikana monissa kulttuuriympäristöissä. Lisäksi mitä kristinuskoon tulee, niin jokainen kristitty (poliittiseen mielipiteeseen katsomatta) lienee oikeutettu käyttämään uskonsa symbolia. Siihen ei tarvitse erillistä lupaa kirkolta hakea.

Tällaisena aikana, kun yhteiskunnassa kuohuu ja vastakkainasettelut kärjistyvät, toivoisi juuri kirkolta sovittelevampaa otetta asioihin. Vai onko kenties tarkoituksena "puhdistaa" lopullisesti evankelis-luterilainen kirkko väärin ajattelevista suomalaisista?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Hyvä kommentti. Kirkko teki nyt sellaisen avauksen että arkkipiispan tulee kommentoida. Kyse on yksinkertaisesti siitä hyväksyykö kirkko jäsenikseen henkilöitä jotka vaativat maahanmuuton tiukentamista.

On ihan sama kutsuuko kirkko näitä rasisteiksi, syntisiksi, saatanan omiksi tai ihan miksi tahansa.

Itse en ymmärrä miksi kirkko on lähtenyt näin voimakkaasti politiikkaan mukaan. Kirkon tulisi olla täysin neutraali politiikan osalta ja pelkästään keskittyä tehtäväänsä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Monet kantavat oikeutetusti kaulassaan riipuksena yksityistä ristinmerkkiä, mutta paljon on niitä jotka eivät halua liittyä ristin perässä kulkevaan laumaan jolla on

"haaveissa vahva, rohkea kansakunta joka voittaa tämän painajaisen nimeltä monikulttuurisuus. Tämä ruma kupla jossa viholliset elävät, pian purskahtaa miljooniksi palasiksi. Elämämme kietoutuvat hyvin ankaralla tavalla. Nämä ovat päiviä, jotka ikuisesti jättävät jälkensä kansamme tulevaisuuteen. Meillä on vahva usko taistelutovereihimme. Me taistelemme loppuun asti kotimaamme ja yhden todellisen Kolmannen valtakunnan puolesta. Voitto on meidän."

Reijo Tossavainen

Nyt pitää Heikkiä toppuutella. Sanankäyttö turhan rehvakasta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos meillä olisi enemmän itsetuntoisia juutalaisia, olisi meidän muidenkin helpompi rehvastella tiedoilla siitä mihin kaikkeen läntiset reijot ja heikit ovat kyenneet saadakseen kuulla karvaisten käsien taputuksia päänsä yläpuolelta.

Toinen puolikin selviäisi, siis ettei heidänkään ajattelustaan mitään eritystä pyhyyttä ole jäljellä. Sen olen oppinut kantapään kautta erään hyvin tunnetun mediapersoonan pyrkiessä kävelemään perässäni koska yo-keväällä -72 Demarien lehti oli omin luvin laittanut kuvani etusivulleen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Arvelen, että ev.lut. kirkon rasisteiksi leimaamien ihmisten joukossa oli enemmän kirkkoon kuuluvia kuin maahanmuuttoa puoltavien joukossa"

Entä sitten? Ei se tee kristillisien symbolien käyttämisestä täysin kristillisen sanoman vastaisessa mielenosoituksessa hyväksyttävää. Eikä kirkon pidä sellaista hyväksyä.

- - - -
"Mielipidekyselyjen mukaan suomalaisten ja samalla kirkon jäsenten selvä enemmistö kannattaa maahanmuuton rajoittamista tai rajojen kokonaan sulkemista"

Kirkko ei ole mikään demokratia, oppien sisältöä ei määritellä mielipidekyselyjen mukaan. Tai onhan se tavallaan demokratia, eli siitä vaan äänestämään kirkollisvaaleissa edustajat jotka ovat samaa mieltä. Siihen asti kirkko on se, joka määrittelee mikä on kirkon kanta, eivät yksittäiset kirkon jäsenet.

Reijo Jokela

"Entä sitten? Ei se tee kristillisien symbolien käyttämisestä täysin kristillisen sanoman vastaisessa mielenosoituksessa hyväksyttävää. Eikä kirkon pidä sellaista hyväksyä".
Mikä on se kristillinen "sanoma" jonka sanomaa vastaan täysin jokin mielenosoitus on ollut?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Lue Raamattua, kyllä se sieltä selviää. Varsinkin UT on aika selkeä tähän liittyen.

Reijo Jokela

En ole mitenkään alan asiantuntija, mutta en muista, että siellä olisi pakolaispolitiikasta mitään sanottu.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #27

Ei, mutta muiden kohtelusta, etenkin vähempiosaisten, on paljonkin.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #28

Onko tuolta johdettavissa jokin määrä kuinka paljon näitä "kohdeltavia" tulisi maahan päästää, että kristinuskon keskeinen sanoma ei häiriinny?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #29

Voidaan ruveta olemaan piittaamatta vähäosaisten hädästä sitten kun ollaan myyty se "toinen ihokas" ja annettu köyhille. 'maa' ei ole sellainen käsitys, jolle varsinkaan UT antaisi mitään tukea.

En ole itse kristitty, mutta kirkko on täysin oikeassa tuomitessaan ristin käytön tuossa mielenosoituksessa.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #33

Kirkko, jonka oppeihin kuuluu tämä "älä tuomitse..." tuomitsee mielenosoitukseen osallistuneet rasisteina ja pitää heitä ristin käyttäjiksi kelpaamattomina. Todellinen suvaitsevaisuuden tyyssija tämä Mäkisen firma.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #38

Olen aika varma sinun itsekin tietävän kuinka pöljä kommentti tuo on.

Konteksti, johon yrität tuon vääntää muuttaa sen sisällön täysin siitä, mistä Jeesus Raamatun mukaan yritti opettaa, eli käyttäytymään oppien mukaisesti. Ehkä seuraava jae on selkeämpi: "Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte, niin tullaan teille mittaamaan"

Eli jos tuomitsette oikeudenmukaisesti, niin samaa kohtelua voitte odottaa itsekin. Ja kukapa ei haluaisi tulla tuomituksi oikeudenmukaisesti? Kyseinen opetus ei missään tapauksessa kiellä esittämästä arvostelua toisten toimista silloin kun on tarve.

Hämmentää että ateistin täytyy täällä puolustaa kirkkoa kun se toimii täysin oppiensa mukaisesti.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Arvelen, että ev.lut. kirkon rasisteiksi leimaamien ihmisten joukossa oli enemmän kirkkoon kuuluvia kuin maahanmuuttoa puoltavien joukossa."

Sen verran moni näkyvä "maahanmuuttokriittinen" on ollut alun alkaenkin julkiateisti, ja viimeisen vuoden aikana kirkosta on eronnut ihan pirusti väkeä protestiksi nimenomaan kirkon pakolaismyönteisille kannanotoille, joten tämä niinsanottu arvelu kyllä vaatisi Tossavaiselta hiukan perusteluja.

Lisäksi, koska siellä mielenosoituksessa karjuttiin avoimessa puheenvuorossa, että "isänmaallinen rasisti on parempi kuin maanpetturi-suvakki", niin aika selvästi kyse on fanaatikkojen porukasta, joita nähtävästi sävyttävät myös rasistiset asenteet. Minkä takia perussuomalaisten paikallisaktiivi kokee aiheelliseksi paapoa moista ryhmää, kun pidetään mielessä että puolue on alvariinsa irtisanoutunut moisesta touhusta, onkin sitten mysteeri, jonka ratkaisua en rohkene arvuutella.

Reijo Jokela

Minä heittäisin tuhon ihan mutu-tuntumalta, että tällaisiin tapahtumiin osallistuvista kohkaajista molemmilla puolilla enemmistö on niitä, jotka eivät tiedä mitä rasismi oikeasti tarkoittaa. Siinä määrin on tuo sana raiskattu (jos nyt pitää joku ajankohtainen ilmaisu löytää).

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Jokainen uskokoon mihin haluaa.
Suomessa on älytön määrä "uskovaisia", äänestäjät, jotka uskovat vuodesta toiseen politiikkojen ja puolueiden lupauksia.
Missä ollaan? Suossa kaulaamme myöten.
Kuinka tästä päästäisi eroon? Kunpa joku tietäisi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Uskon sotaa tänäänkin käydään ja sen ISIS ainoana rehellisesti tunnustaa. Suomen muselmaanipappi jo esittänyt, että heidän lukumääränsä edellyttää suurmoskeijaa Helsinkiin.
Tänään käynnissä Euroopan valloituksen revanssi. Viimeksi se muselmaaneilta jäi Iberian niemimaan puoleen väliin. Toki Alhambran nätisti rakensivat. Tämä jäänyt Mäkiseltä kirkkoineen huomaamatta.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Huomiosi Jarmo ISIS:in tavoitteista on oikea. Niin sanovat. Se, että käydäänkö Euroopassa jo nyt Koraanissa vaadittua uskonsotaa vääräuskoisia vastaa suuressa suunnitelmallisuudessa on eri juttu, vielä ...

Populaation kasvaessa tiettyjen saturaatiopisteiden läpi, asiat muuttuvat. Esimerkiksi ns. vähemmistöoikeuksien myötä. Samoin ns. kotouttaminen käy mahdottomaksi ja vähemmistönkin kannalta se muuttuu rasismiksi. Siis kotoudutaan omiin yhteisöihin. Tästä ei tarvinne antaa esimerkkejä.

Arkkipiispa on pahasti puun ja kuoren välissä. Tai sitten oikeasti on kirkkohistoria jäänyt lukematta. Veikkaan ensimmäistä vaihtoehtoa.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

http://mvlehti.net/2016/01/31/kirkon-mielesta-rist...

"Armi Salo-Tamminen:
Vein Rajat kiinni -mielenilmaisuun tänään sen puuristin, joka tehtiin itsenäisyyspäivän kynttiläkulkuetta varten. Matti Haverinen oli mukana ja pyysin häntä kantamaan ristiä kulkueen kärjessä.Nyt tästä rististä on noussut kauhea älymölö mediassa, kun itse kirkko paheksuu sitä. Lehdistön edustajat kuvasivat meitä ja pääsin laukomaan täysillä mielipiteitäni Suomen päättäjistä.

Toivotaan, että nyt alkaisi julkinen keskustelu kaikenlaisista vääryyksistä, miten korruptoitunut läpimätä virkakoneisto kansalaisia kohtelee. Nyt ei kannata enää kenenkään sanojaan säästellä. Asioista täytyy käyttää niiden oikeita nimiä ja meidän on taisteltava vääryyttä vastaan.

Armi Salo-Tamminen toimii aktiivisesti Velallisten tukiryhmässä. Ryhmä on pitkään vaatinut 90-luvun pankkikriisissä ryöstetyille yrittäjille oikeutta, samoin perintätoimistojen laittoman toiminnan suitsimista. Suomen ev. -lut. kirkko, kertokaapa, mitä kirkon taholta on tehty tämän Suomen historian pahimman oikeusmurhan saamiseksi selvityksen alle? Tai milloin sieltä ollaan otettu kantaa perintäfirmojen veronkierrolla ja koronkiskonnalla tuottoisaksi tahkoamaan liiketoimintaan? Tai jyrähdetty maamme päättäjille, jotka tämän kaiken ovat sallineet ja mahdollistaneet?

Noin arkijärjellä ajatellen: kummalle risti paremmin sopii käsiin: lähimmäisiään puolustaville Jeesuksen seuraajille vai sortovallan saappaita nuoleskelevalle luopiokirkolle?"

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ev. lut. kirkko on tehnyt diakoniatyötä velkaantuneiden auttamiseksi sen verran paljon, että tuon vastakkainasettelun esittäminen kertoo ettei asiaa edes yritetty selvittää. Mutta eipä ole mikään yllätys MV-lehdeltä.

Varsinkin Katakombi-projekti kiinnitti erityisesti huomiota 90-luvun pankkikriisin seurauksena velkaantuneisiin. Voit lukea aiheesta tarkemmin aiheesta kirjoitetusta opinnäytetyöstä:

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/1...

Noin arkijärjellä ajatellen risti kuuluu paremmin sille taholle, joka kyseistä uskontoa virallisesti edustaa. Kirkollisvaaleissa kirkon kantaan voi vaikuttaa, jos pitää sitä vääränlaisena. Vähintäänkin juuri kirkolla on oikeus kommentoida sen symboleiden käyttöä - mikä siis on ainoa, mitä se nytkin teki.

Henkilökohtaisesti omassa kaulassa kannettava risti on hyvin eri asia kuin mielenosoituksessa kannettava. Toinen kertoo henkilön olevan Jeesuksen seuraaja, toisella yritetään väittää koko porukan olevan sellaisia ja siten mielenosoituksen edustavan Jeesuksen sanomaa - mitä tuo mielenosoitus ei takuulla edustanut. Edes näin ateistin mielestä.

Käyttäjän JuhaniVinberg kuva
Juhani Vinberg

Kannan kaulassani ristiä, mutta arkkipiispan mukaan olen rasisti. Uskooni Kristukseen tämä ei vaikuta, mutta luottamukseni kirkkoon on pahasti heikentynyt. Onko evankelisluterilaisella kirkolla varaa karkottaa uskovat pois helmoistaan?

Kim Pihl

Suurin ongelma oli nimittely ! Mistä lähtien kirkon on kuulunut nimitellä yleensä ihmisiä, varsinkin omia jäseniään tai kansalaisiaan, onhan ev-lut kirkko valtionkirkkomme ? Kirkko otti siis kantaa nimittelemällä heille tuntemattoman ihmisryhmän rasisteiksi ! Jos kirkko on aikaisemmin nimitellyt niin se on nimitellyt muihin uskontoihin kuuluvia mutta nyt omia jäseniään ! Mäkinen, käännä se peili oikein päin ! Nykyinen Arkkipiispa onkin vain arkipiispa ja pienellä a:lla !

Harri Immonen

Päivi Räsänen, joka on oikea uskovainen ja kristillisten perinteiden vankkumaton puolestapuhuja, sai monet liberalisoituneet jäsenet liittymään ex-kirkonjäsenten joukkoon. Arkkivässykkä Mäkinen on ilmeisesti menettänyt oman uskonsa Jumalaan täysin, vai miten voi selittää sen, että Mäkinen liberalisoi kaikkia kirkon perusarvoja hengästyttävään tahtiin?

Kirkko tarvitsisi, se suorastaan huutaa, konservatiivisen laumanjohtajan perään, jolle raamattu ja sen sana on totuus. Mäkinen saattaa saada näiltä maallistuneilta jäseniltä ymmärrystä puolelleen, mutta ei ilmeisesti itse edes tajua murentavansa kirkon peruskiveä kääntämällä selkänsä oikeille uskoville.

Jumala olkoon Mäkisen kanssa ja löytäköön tiensä uudestaan myös Karin olohuoneeseen, kirkon leivän muruilla ripotellun työhuoneen sijaan.

Toimituksen poiminnat