Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Media levittää väärää tietoa. Onneksi on some.

Ensin media vähätteli Kölnin ja muiden saksalaiskaupunkien kähmintä- ja varkausrikoksien määrää. Esimerkiksi Yle kertoi asiasta muutaman päivän viiveellä, ja silloinkin kerrottiin vain muutamasta tapauksesta. Kun some pakotti puhumaan määrien osalta totta, sen jälkeen on vähätelty tekijöitä.

Esimerkiksi Iltalehti ja Kansan Uutiset ovat antaneet vielä aivan äsken täysin väärää tietoa, jota ne ovat joutuneet myöhemmin oikomaan esim. MV-lehdessä julkaistun oikean tiedon tultua julki.

Kansan Uutiset vielä eilen kertoi, että rikollisista vain kolme olisi ollut turvapaikanhakijoita. Tänään aviisi myöntää, että "suurin osa Kölnissä uudenvuoden tapahtumista pidätetyistä on turvapaikanhakijoita. Enemmistö heistä on taustaltaan algerialaisia, tunisialaisia ja marokkolaisia. Kansan Uutisten "suurin osa" tarkoittaa, että pidätetyistä vain kolme on saksalaisia...

Uudenvuodenyön tapahtumista tehdyistä 1 054 rikosilmoituksesta noin puolet koskee seksuaalista häirintää ja noin puolet varkauksia/ryöstöjä.

Perinteisen median suoranaista valehtelua pahempi ongelma on asioiden suodattaminen, vääristely ja kertomatta jättäminen. Niitä tavallinen keskivertolukija ei yleensä huomaa, sillä hän seuraa asioita hyvin pinnallisesti eli niihin tarkemmin perehtymättä.

Maahantulijoiden osalta media noteeraa näyttävästi kaikki maahantulijoiden kannalta myönteiset asiat. Ja jos niitä ei ole, niin järjestetään sellainen tilanne. Kuuluisin niistä on maahantulijoiden osallistuminen lumen luontiin. Se kesti niin kauan kuin media oli paikalla. Sitten alkoi väsyttää.

Onneksi on some. Siellä asiat kerrotaan sumeilematta, joskus liiankin kärjekkäästi. Somejulkaisujen tarpeesta kertovat lukijamäärät, jotka ovat huimassa nousussa. Esimerkiksi paljon parjattu MV-lehti on lukijamäärältään jo suurten lehtien joukossa.

Tänä vuonna on puhuttu paljon niin sanotuista somekohuista. Tämä todistaa, että some on ottamassa tai on jo ottanut niskalenkin muusta mediasta.

...................

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Ei vain perinteisessä mediassa, myös somessa liikkuu väärää tietoa. Esimerkiksi tämän blogin aiheeseen liittyen, täällä Uuden Suomen puheenvuoro-palstalla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Median kannattavan toiminnan kannalta katsoen tuollaisella touhulla ei voi olla kovin pitkää jatkumoa. Muutaman kerran voi jälkeenpäin sanoa : hupsis. Mutta jossain vaiheessa lukijoiden luottamus loppuu. Mikähän mahtaa olla muuten nykyään median kannattavuus? Ainakin YT t ovat olleet tapetilla eri lehtitalojen osalta usein. Ei maailmasta uutiset ole loppuneet, mutta joku mättää.

Tulee ihan mieleen Suomi-Neuvostoliitto seuran Maailma ja Me - lehdykkä 70 luvulta. Sen juttuja ei voinut ottaa vakavasti kukaan täyspäinen, mutta sen jutuista sai aina aikaan hykerryttävän hauskoja keskusteluhetkiä.

Reijo Tossavainen

Paperilehtien levikin ja ilmoitustulot ovat syöksykierteessä. Olen arvioinut, että muutaman vuoden kuluttua esim. maakuntalehdet ilmestyvät 3 krt/vk.

Jos esim. paperisen Hesarin levikki putoaa nykyvauhdilla, niin "tasaisen vauhdin taulukon" mukaan se on nollassa noin 10 vuoden kuluttua.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tossavainen on tainnut taas lukea MV:n "laatutekstejä". Täytyy toki itse todeta, että uskoni ex-kansanedustajan medialukutaitoon katosi kertaheitolla kun hän kävi sitä ylistämään vaihtoehtona.

Reijo Tossavainen

En ylistä. Silti somen tarjontaan on hyvä tutustua, koska perinteinen media on sitä mitä se on. Sen jälkeen tarvitaan ns. medialukutaitoa objektiivisen näkemyksen muodostamiseen.

Kivelä on vihreä. Jos lukee puolueenne lehteä, saa maailmasta kyllä hyvin yksipuolisen kuvan, jopa vääristyneen kuvan.

Janne Suuronen

Most of the suspects identified in connection with a series of robberies and sexual assaults in Cologne during New Year's celebrations are refugees, prosecutors said Monday.

Cologne prosecutor Ulrich Bremer said 73 suspects have been identified so far — most of them from North Africa. A total of 1,075 criminal complaints have been filed, including 467 alleging crimes of a sexual nature ranging from insults to rape.

http://abcnews.go.com/International/wireStory/colo...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Tossavainen on tainnut taas lukea MV:n "laatutekstejä".

Mutta olivatko ne tekstit paikkansa pitämättömiä?
Vai olivatko Iltalehden ja Kansan uutisten tekstit pauikkansapitämättömiä?

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Marko Kivelänkin kannattaisia lukea, niin tietäisi mitä oikeasti maailmassa tapahtuu. Ei mitä vihervasemmistolainen valtamediamme (lue: propagansamediamme) kirjoittaa. Saattaisi maailmankuva laajeta jos noin tekisit?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ilta-Sanomat ei korjaa:

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14555068161...

"mitään ei oltu suunnniteltu etukäteen, vain kolme turvapaikanhakijaa jne..."

Onhan se tietysti hyvä, että vaihtoehtoinen totuus löytyy sitä kaipaaville. Sille alkaa nimittäin kohta olla tarvetta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaikka en mikään verorahoitteisten puoluejulkaisujen suurin fani olekaan, tiedän niissäkin lähtökohtaisesti kunnioitettavan journalistisia pelisääntöjä. Virheet oiotaan, kuten tässä Kansan Uutisten tämän aamun uutisessa:

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3503683-koln...

Asiallinen uutismedia tekee uusia juttuja, kun tulee uutta tietoa. Tämän se tekee riippumatta äärinäkemyksiä työkseen levittelevien sivustojen tekemisistä.

Siitä olen bloggaajan kanssa samaa mieltä, että some tuo mediakenttään oivallisen lisän.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minäkin arvostin Kansan Uutisten tapaa korjata virheensä. En ollut tosiaan tietoinen tuosta MV-lehden artikkelista, mutta huomasin itse tuon samaisen Iltalehden munauksen eilen päivällä ja olin toimitukseen sen tiimoilta yhteydessä sähköpostin kautta. Lähinnä minua häiritsi tuo otsikointi, joka ei vastannut lainkaan lähteeksi mainitun, edellisenä päivänä julkaistun The Independentin artikkelia - tai saatika sitten saksalaislehti Die Weltin alkuperäistä uutista, jota brittilehti käytti lähteenään.

Palautteessa lupauduin tarvittaessa auttamaan heitä vapaaehtoisesti käännöstöissä (englanti/ruotsi/saksa), jotta tulevaisuudessa vältyttäisiin mahdollisilta virheiltä ja väärinkäsityksiltä. Iltalehden kaltaisella uutisoinnilla tehdään enemmän hallaa kuin hyvää.

Kirjoitin aiheesta myös Iltalehden kommenttiosioon, jonka toimitus ryhdikkäästi ja hyvien journalististen sääntöjen mukaisesti poisti sieltä tänä aamuna.

Myöhään eilen illalla Iltalehti muutti alkuperäisen otsikon ("Kölnin uudenvuodenyön ahdistelut: Vain kolme pidätetyistä pakolaisia") muotoon "Syyttäjä tarkensi lausuntoaan: suurin osa Kölnissa pidätetyistä turvapaikanhakijoita". Todellisuudessa syyttäjä ei missään vaiheessa tarkentanut lausuntoaan, ja se tulee hyvin selväksi jos katsot alkuperäistä saksalaislähdettä. Iltalehti vain oikoi omia virheitään, kun jäi niistä kiinni.

Tosiaan. Haluaisin sen verran vielä tarkentaa, kun moni täällä Uudessa Suomessakin kirjoittavista kommentoi eilettäin Facebook-postaustani eri yhteisöissä, että minulla ei itselläni ole koskaan tullut Kölnissä ongelmia maahanmuuttajien kanssa, vaikka käyn siellä lähes viikottain. Tunnustan kuitenkin asian tulenaran luonteen. Kommenteissani ei näin ikään ollut lainkaan kyse maahanmuutosta tai turvapaikanhakijakriisistä, vaan journalismin perikadosta ja sen laadusta.

Kansan Uutisille pisteet virheensä tunnustamisesta. Toisinaan journalismi on kuin se lasten leikki, jossa kuiskaillaan aina lausetta vierustovereiden korviin ja katsotaan kuinka tarina muuttuu ja lyhenee matkan varrella. Yksi julkaisee virheellisen uutisen ja muut tekevät sen perässä, koska eivät vaivautuneet tarkistamaan uutisen alkuperäistä lähdettä. Ikävää meitä lukijoita ajatellen.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

http://www.hln.be/hln/nl/34662/Vluchtelingencrisis...

Turvapaikanhakijoista ja siihen liittyvä uutisointi on nykyään luotettavampi Keski-Euroopan mediassa, tyyli on muuttunut täysin Pariisin Iskujen jälkeen.

Kansallisuudet.
25 Algerijnen, 21 Marokkanen, 3 Tunesiërs, 3 Duitsers, 2 Syriërs en telkens één Irakees, Libiër, Iraniër en Montenegrijn

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Rikosilmoituksia tehtiin Kölnissä tuhat yleisen hysterian siivittämänä. Kannattaa katsoa, kuinka moni johtaa tuomioon asti ennen kuin väittää, kuinka monta rikosta on "tapahtunut."

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oikea kysymys kuuluukiin, kuinka monesta saadaan riittävää näyttöä? Nyt tunnistetaan syylliseksi epäiltyjä valvontakamerakuvista? Niitä ei kuitenkaan ole alueella kaiken kattavasti. Rikosilmoituksia oli yli tuhat? Mutta tekivätkö kaikki rikosilmoituksen.

Reijo Tossavainen

Korjasin sanamuotoa tuolta osin.

Reijo Jokela

Ei varmaan kaan kannata kovin naisvaltaisessa seuraassa mennä tuota teoriaa testaamaan käytännössä. Voi nimittäin jonkilaista palautetta tulla, jos menet väittäämään, että ainoastaan ne raiskaukset joista tulee tuomio ovat todellisuudessa tapahtuneet. Muut ilmoitukset ovat hysterian aikaansaannoksia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Somessa toki liikkuu sekä oikeaa ja väärää tieto ja niistä osattava seuloa jyvät akanoista eli käyttää medialukutaitoa ja suhtautua lukemaansa kriittisesti esim Facebookissa liikkui viimeviikolla töykeä huhu että kaikki pakolaiset olisivat suunnitelleet ystävänpäiväksi massiivisia joukkoraiskauksia ympäri Suomea, itse epäilin että moinen olisi valhetta ja lopulta mitään massiivista ei ystävänpäivänä tapahtunut paitsi että lähetettyjen ystävänpäiväkorttien määrä oli romahtanut. Valtamedian vähättely ja peittely on huolestuttavaa ja antaa sijaa MV:n kaltaisille roska lehdille joiden uutisista enemmistö on sutta ja sekundaa tai muunlaista huuhaata. Valtamedia kuitenkin koittaa olla teoillaan lietsomatta vihaa pakolaisia kohtaan vaikka se aiheuttaakin väärinymmärryksiä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Osoittaaksesi että olet kunniakkaan toisinajattelijan arvon ansainnut, oikaisitko Reijo kansanmies Olli Immosta mediassa kohdanneen vääryyden kun häntä käytettiin yllytyshulluna höynäyttämällä ottamaan omiin nimiinsä likipitäen suora käännös ehkä itsensä Eugen Schaumanin käyttämästä tekstistä Suomen pakkovenäläistämisen vastustajien ajoilta yli sadan vuoden takaa:

"Haaveissamme on vahva, rohkea kansakunta joka voittaa tämän painajaisen nimeltä monikulttuurisuus. Tämä ruma kupla jossa viholliset elävät, pian purskahtaa miljooniksi palasiksi. Elämämme kietoutuvat hyvin ankaralla tavalla. Nämä ovat päiviä, jotka ikuisesti jättävät jälkensä kansamme tulevaisuuteen. Minulla on vahva usko taistelutovereihini. Me taistelemme loppuun asti kotimaamme ja yhden todellisen Suomen kansan puolesta.Voitto on meidän."

Siihen aktivistikampanjaan liittyvät nimet Eugen Schauman, Ernst Tandefeldt ja Lennart Hohenthal, Suomen historian tunnetuimmat poliittiset murhamiehet.

Hengenheimolaisia oli myöhemmin mm. Paavo Susitaival, josta Jussi Niinistö on väitellyt tohtoriksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kuten muistetaan, ensimmäisen kiven kohti Immosta heitti persujen kunniapj(?) Pekka Vennamo leimaten hänet breivikiläiseksi, ja heti perään Tieto-Finlandialla palkittu tohtori Erkki Tuomioja heitti bensaa tuleen hyökäten englanninkielisellä kommentillaan Immosen englanninkielistä tekstiä vastaa, joka oli siis hämäysmielessä kirjoitettu englanniksi.

Reijo Tossavainen

Pekka Vennamo ei ole kunnia-pj eikä perussuomalaisten jäsen. Hän toimi SMP:ssä, joka on ainakin minun arvioni mukaan aivan eri puolue. Perussuomalaisilla ja SMP:llä on yhtä vähän tekemistä keskenään kuin esim. Keskustalla ja Maalaisliitolla, tai Vasemmistolla ja SKP:llä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ennen kuin ehdittiin kyselemään, Immonen lähetettiin kaukolomalle muutamaksi viikoksi.

Reijo Tossavainen

Yle-veron lakkauttamista vaativa kansalaisaloite sai hyvän lähdön. Ensimmäisenä päivänä jo noin 5000 allekirjoittajaa. Käy allekirjoittamassa täällä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1818

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Kai perussuomalaisten puoluelehti korjaa omaa uutisintiin myöskin. Suuresti uutisoitu Vokeista kiertävästä viestistä osottautui vääräksi.
https://www.suomenuutiset.fi/vokeissa-kiertaa-huol... Ainoa tapahtuma oli Pro-raikausryhmän tapahtuma, mikä kuitenkin peruuttiin. Myöhemmin poliisista kommentoitiin että huhu laitettiin mahdollisesti tahaallaan liikkeele. http://m.iltalehti.fi/uutiset/2016020821087808_uu....

Hyvään journalismiin kuluu että tapahtumat uutisoidaan loppuun asti ja korjataan väärä uutisointi. Some ei ole luotettava tiedolähde, kukaan ei korjaa väärää tietoa. Eikä näköjään korjaa kukaan Suomen uutisissakaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tilaa Tossavainen MAASEUDUN TULEVAISUUS. On hyvä lehti.

Reijo Tossavainen

Hesarin poispotkittu päätoimittaja Pentikäinen on uusi lehden päätoimittaja. Ei lupaa hyvää.

Maaseudun Tulevaisuus on ollut melko hyvä lehti. Miinuksena kepulaisia suosiva linja.

Tällä hetkellä minulle ei tule yhtään tilattua lehteä. Suomen Kuvalehden, Helsingin Sanomien ja Etelä-Saimaan tilaukset peruutin viime vuonna.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pentikäinen ei MTssä vanhentunut. On taas lähdössä muihin hommiin.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Some sitä ja some tätä,-pintaraapaisua vaan,,minä joka haluan taustaa tapahtumille,olen edelleen perinteisen sanomalehden kannalla,,,onhan siinä myös sarjakuvat,,,,!

Reijo Tossavainen

Aikoinaan telkkarissa oli hyvä vasemmistolainen väkivaltaohjelma. Sen tunnusmusiikki tahtoo vieläkin soida korvieni välissä.

Ohjelman nimi oli Vaaleanpunainen pantteri...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mulla soi korvissa oikeistolainen Harry Lime, kolmas mies. Mutta, tämähän ei ole levyraati, joten takaisin asiaan. Pahinta maailmassa on lehdistön sensuuri valtion taholta. Itsesensuuria toki kaikki saakoon harrastaa.

Mari-Johanna Mäkelä

Minä olen hylännyt suuret valtamediat lähes kokonaan. Valheita ja virheitä täynnä kaikki.

Onneksi on tarjolla vaihtoehtoisia uutislähteitä, joista selviää totuus moneen asiaan.

http://www.murkut.org

Ei näy iltapäivälehtiä, yleä tai hesaria mikä on vain hyvä asia. Kyseisä julkaisuja ei tietenkään ole kenenkään pakko lukea, mutta yle-veroa on maksettava käyttipä heidän palvelujaan tai ei.

p.s. tämä kommentointi on jotenkin jumissa, olen nyt kirjoittanut 3 kertaa ja aina jää jumiin kun lähettää.

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Ylevero pitää poistaa.
Yle on ainoastaan ja vain poliittisten palkkiovirkojen, suojatyöpaikkojen, puolueiden ja valittujen virkamiesten oman edun tavoittelun järjestö.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Toivottavasti mahdollinen YLE veron poistaminen aloittaa muidenkin verovaroilla maksettujen turhanoloisten ja tuottamattomien möhömahaorkesterien alasajon. Meillä kun noita valvovia, ohjaavia ja sääteleviä virastoja piisaa. Luulis muuten, että EU n yhteisen ja yhteneväisen laki ja asetusjärjestelmän rinnalta olisi jo saatu nämä maakohtaiset virastot alasajetuksi. Eiköhän meillä jo ole valvontaa ja ohjausta nähty ihan tarpeeksi. Tämän hallinnonhan piti myös EU n myötä merkittävästi vähentyä ja yhdentyä, jos oikein muistan. Onko vähentynyt ?

Samallahan säästyisi kosolti verovaroja, mutta palvelun laadussa ei tapahtuisi olennaista muutosta.

Toimituksen poiminnat