Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Perinteinen media yrittää puolustautua somen edessä

Päätoimittajien yhdistys on huolestunut sosiaalisen median tasosta. Huoli on täysin aiheellinen, mutta samalla unohtuu omaan peiliin katsominen. Sädekehää kiillotetaan julistamalla omahyväisesti, että "sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin".

Päätoimittajat julistavat myös, että "moniarvoinen viestintä ja sananvapaus sallivat erilaiset mielipiteet".

Tämä on arvokas tavoite, jonka sekä perinteinen media että sosiaalinen media liian usein "unohtavat". Otan aiheesta vain yhden esimerkin: maahanmuuttokeskustelu.

Viime syksynä useat keskeiset perinteiset mediat päättivät, että ne estävät maahanmuuttoon liittyvän keskustelun palstoillaan, koska maahanmuutosta haluttiin antaa kansalaisille pääasiassa vain myönteistä kuvaa. Maahanmuuttokriittisyys leimattiin rasismiksi.

Perinteisessä mediassa kustantaja/päätoimittaja/toimittaja päättää ketä haastatellaan, mitä kysytään ja mitä johtopäätöksiä vedetään. Tällöin harmillisen usein asioita suodatetaan, kerrotaan yksipuolisesti tai jätetään kokonaan kertomatta. Asioita katsotaan median/toimittajan oman poliittisen agendan läpi. Objektiivinen ja neutraali journalismi syrjäytyy.

Niin sanotun sosiaalisen median puolella ei olla sen parempia. Ero on lähinnä siinä, että somessa tavallinen lukija helpommin erottaa oikean ja väärän. Perinteisen median yksipuolisuus on peitellympää.

Media on historiansa rajuimman murroksen keskellä. Perinteisen median norsunluutornit huojuvat, ja monet tulevat kokonaan luhistumaan. Sen seurauksena suuri osa toimittajista saa kenkää.

Toivottavasti moni heistä siirtyy sosiaalisen median puolelle, jotta sen tarjonta monipuolistuu ja laatu paranee.

Somen vahvuutena on erityisesti se, että siellä jokaisella on mahdollisuus sanoa sanottavansa julki. Se on demokraattisessa yhteiskunnassa äärimmäisen tärkeää.

.............

Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Perinteinen media on nyt tosiaan tienhaarassa. Toistaiseksi eräät mediat näyttävät valinneen väärän tien. Lukijoita ei niinkään informoida, vaan opetetaan - niin kuin oppimatonta ja valistumatonta kansaa opetettiin sanomalehtien syntyaikoihin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Sen seurauksena suuri osa toimittajista saa kenkää.

Toivottavasti moni heistä siirtyy sosiaalisen median puolelle, jotta sen tarjonta monipuolistuu ja laatu paranee."

- Onko tämä päätelmä millään tavoin linjassa bloggaajan aikaisempien näkemysten kanssa? Jos ne halvatun punavihreät mediamaakarit maksettuine mukasuvaitsevine hyysäysnäkemyksineen siirtyvät valtamediasta someen riekkumaan ja mylvimään, mikä yhtäkkinen valaistuminen tuohon leirinvaihtamiseen liittyisi, ja miksi? Eikö somessa pärjättäisi paremmin ilman mukajournalisista muka-ammattitaitoa, jonka punaviiniltä tuoksahtavat urbaaniin vasemmistokuplaansa eristäytyneet nyrpistelytoimittajat toisivat tullessaan?

Reijo Tossavainen

Punavihreissä yrittäjyyteen myönteisesti suhtautuvia on vähän. Toimittajien joukossa on jonkun verran muitakin kuin punavihreitä, ja heistä löytyvät ne aktiiviset riskinottajat.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Saattaa siinä käydä niinkin että kun palkanmaksu ja päivärahat loppuvat niin nämät mainitsemasi valaistuisivat ajattelemaan itse.

Toimituksen poiminnat