Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Perinteisen valemedian päätoimittajat valehtelivat

"Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme."

Perinteisten valemedioiden päätoimittajat julkistivat äskettäin hurskastelevan kannanoton. Siitä yllä vain pari virkettä, jotka kaipaavat lähempää tarkastelua esimerkkien kautta.

Maamme suurimmat mediatalot sopivat vuonna 1994, että Euroopan unioniin liittymisestä annetaan mahdollisimman positiivinen kuva. Tuolloin mielipidetutkimukset kertoivat, että kaikkein epävarmin ja samalla otollisen vaikutuskohde olivat keski-ikäiset naiset. Siksi ennen kansanäänestystä medioissa oli runsaasti erilaisia juttuja, joissa kerrottiin että EU:n myötä elintarvikkeiden hinnat tulevat laskemaan. Jutut loppuivat äänestyspäivänä.

Toinen iso ja ajankohtainen aihe on maahanmuutto. Jälleen suurimmat mediat päättivät, että asiasta annetaan mahdollisimman myönteinen kuva. Sen varmistamiseksi keskustelupalstoja suljettiin ja mielipidepalstat täytettiin myönteisillä kannanotoilla. Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat leimattiin rasisteiksi.

Nämä kaksi esimerkkiä riittänevät kertomaan, että kannanotossaan päätoimittajat syyllistyvät hurskasteluun ja tosiasioiden vääristelyyn eli valehteluun.

Jotta totuus ei unohtuisi, niin siksi käytän tästä blogista alkaen nimitystä perinteinen valemedia.

 ................. Jos haluat, että muutkin lukevat blogin, niin paina oheisia Facebookin ja Twitterin painikkeita. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Natsi-Saksassa erästä henkilöä nimitettiin rotutohtoriksi. Ylen uutisissa samaa nimitystä käytettiin Jussi Halla-ahosta. Mielestäni se on äärimmäisen epäasiallista: https://youtu.be/kXZzn7vDOj0

Käyttäjän Papaone kuva
Pekka Pulkkinen

Ehkäpä nämä "velemedian" päätoimittajat olivat ja ovat vieläkin sitä mieltä, että tieto on valtaa olkoon se oikeaa tai väärää tietoa.

Reijo Tossavainen

Kyllä tieto on edelleenkin valtaa. Siinä perinteisen valemedian päätoimittajat erehtyvät kun he luulevat, että se valta on vain heillä.

Enää kustantaja/päätoimittaja/toimittaja ei päätä ketä haastatellaan, mitä kysytään ja mitä johtopäätöksiä tehdään. Kiitos somen.

Reijo Tossavainen

Hyökkäämällä sos.mediaa vastaan lisätään mielenkiintoa sitä kohtaan. Some kiittää.

Päätoimittajat ja muut mukasuvaitsevat eivät havaitse bumerangi-ilmiötä, koska eivät ole sopeutuneet median murrokseen.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Minusta lokapäätoimittajat kyllä tietävät tämän bumerangi-ilmiön. Siksi se on epätovottomuudessaan mielenkiintoinen ilmiö, että joutuvat tällaiseen turvautumaan.
Itse asiassa se tarkoittaa että peli on valtamedian osalla jo hävitty.
Me tosiaan kiitämme ;=)
Mutta mikä on seuraava askel?
Pitää mennä ja katsoa historiaa kuinka on käynyt.
Ollaanko samalla tiellä jo?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomalainen on niin pösilö, että uutisetkin on kerrottava keskitetysti ja ohjatusti. Muuten joku voi kenties ymmärtää jotain väärin. Eihän sellainen sovi.

Kaikkien katse samaan suuntaan - politiikkaa on helppo toteuttaa keskitetyn tiedonvälityksen avulla.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kun YLE takavuosina kerrankin harrasti tutkivaa ilmastonmuutosjournalismia, toimittaja Jaana Kanninen matkusti Malediiveille ja teki isohkon jutun joka otsikoitiin, Malediivien 16 saarta evakuoitu ilmastonmuutoksen takia.

Malediivien viranomaistietojen, kuten väestörekisterin mukaan yhtään saarta kuitenkaan ei ole tyhjennetty ilmastonmuutoksen tai merennousun vuoksi, vaan pääasiallinen syy on ollut raha, ei olla haluttu järjestää yhteiskunnan palveluita väestöluvultaan pienimmille ja kaukaisimmille saarille yksikkökohtaisen kalleuden vuoksi ja näin ollen tätä väestönosaa on majoitettu palveluiden äärelle.

YLE pyydettiin korjaamaan virheellinen väittämä, mutta YLE vetosi varmoihin ja virallisiin lähteisiin joita se ei kuitenkaan paljastanut.

Asiasta tehtiin valitus julkisen sanan neuvostoon, joka ei halunnut antaa vastausta vaan vetkutteli asian kanssa pitkään ja hartaasti, lopulta painostettuna se antoi lausuman jossa paljastui ettei varsinaisia lähteitä ollut vaan uutinen perustui kuulopuheisiin,

mutta JSN kieltäytyi antamasta tuomiota ja paljasti ylimalkaisen suhtautumisensa tehtäväänsä ja ylimielisen toimeksiantajiaan
(kansaa) kohtaan, kehumalla miten hyvä journalisti Jaana Kanninen on.

Vahva agenda paljastui viimeistään silloin kun journalistiliitto myöhemmin samana vuonna ylimielisesti palkitsi Jaana Kannisen vuoden journalistina.

PS: Tiedän että tämä on toistoa, mutta tuon tämän törkeän tapauksen esille niin kauan kuin perinteinen valemedia mähkii omahyväisyydessään ja röyhkeästi tölvii toimeksiantajiaan, meitä, ihmisiä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"uutinen perustui kuulopuheisiin"

Tuossa kyllä sanotaan että haastatteluun.
http://www.jsn.fi/paatokset/5365-yle-13/

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mutta päätoimittajien julistushan annetaan vuosikymmeniä EU-kampanjan jälkeen! Kuinka se siis voisi sitoa vuonna 1994 juttujaan tehneitä toimittajia?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Julkilausuma oli melkoinen huipentuma median sisäiseen vääntöön. Moista hybristä, itserakkautta, omahyväisyyttä, besser-wisser -asennetta, ei ole ennen nähty, vähän kuin tietokirjailijat tyrmäisivät kaunokirjallisuuden todellisuuden värittämisellä ja puhumalla suoranaisesta valehtelusta.

Sen lisäksi että nykyään täytyy suurimmasta osasta jutuista suoraan sivuutaa niissä paistava toimittajan oma visio, ei edes ns. faktoihin uskalla luottaa. Jos on kyseessä vaikka jokin haastattelu ja se on netistä löydettävissä täytyy tarkistaa mitä kyseinen henkilö nyt oikeasti sanoi, mikä siinä oli pointtina. Kuten moni on todennut, kyseessä ei ole usein suoranainen valehtelu, vaan haastattelusta napataan irti asiayhteydestä toimittajalle sopiva lause tai kaksi jonka avulla tehdään juttu, jolla ei ole enää juuri mitään tekemistä itse haastattelun ja sen keskeisen sisällön kanssa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Reijo Tossavainen, en oikein näin mediatoimijana tunnista tällaista kirjaamaasi kokonaisuutta:

"Toinen iso ja ajankohtainen aihe on maahanmuutto. Jälleen suurimmat mediat päättivät, että asiasta annetaan mahdollisimman myönteinen kuva. Sen varmistamiseksi keskustelupalstoja suljettiin ja mielipidepalstat täytettiin myönteisillä kannanotoilla. Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat leimattiin rasisteiksi."

Anonymiteettiin pohjautuvien hallitsemattomien verkkokeskustelujen kohdalla on toki nähty joitain rajoituksia. Hallittu keskustelu sen sijaan on jatkunut entiseen malliin Suomen merkittävimmällä yhteiskunnallisella keskusteluareenalla Puheenvuorossa.

Reijo Tossavainen

Kyllä se on "niin taivahan tosi", että perinteinen valemedia on lähestynyt maahanmuuttoa ns. positiivinen kylki edellä. Myönteisiä asioita on pidetty hyvin esillä, jopa liioitellen. Kielteisiä asioihin on suhtauduttu vähätellen. Tällainen on täysin ristiriidassa päätoimittajien hurskastelun kanssa:
"Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme."

Ropi Jarrela

Olen itse pikkaisen "Huuskovastainen". Pakko kuitenkin nyt todeta, että aloitus on pikemmin faktuuria kuin faktaa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme"

Kun saksalaismediassa kerrottiin USA:n aikeista tuoda uusia ydinpommejaan Eurooppaan, oli suomalainen media hiljaa. Verkkouutisia lukuunottamatta. Kun Venäjä sitten ilmoitti vastauksena noiden uusien jenkkipommien tuloon tuovansa lisää tavaraa Kaliningradiin niin silloin Suomessa herättiin. "Venäjä tuo ohjuksia Kaliningradiin"

Seurasin tätä uutista ja etenkin uutisointia omassa blogissani ja onnistuin ennustamaan Suomi median käytöksen asian ympärillä heti siitä lähtien kun törmäsiin alkuperäiseen USA:n ydinpommien tulosta kertovaan uutiseen.

Kirjoitin jotenkin näin, "veikkaanpa ettei näistä pommeista kerrota meikäläisessä mediassa sanaakaan ennenkuin Venäjän vastaus näihin tulee julkiseksi ja silloin revitellään kuinka Venäjä on taas aggressiivinen ja uhittelee Itämerellä"

Ja kuinka oikeassa olinkaan... Siinä ainakin näppärästi hämärrettiin tapahtumien kulkua.. ja syy-seuraussuhteita.

Entäs tuoreempi asia...

Onko Usari jo kertonut kuinka Rinkebyssä australialainen 60min kameraryhmä joutui hyökkäyksen kohteeksi tehdessään juttua pakolaiskriisistä. Ja kuinka poliisi ei suostunut lähtemään torille turvaamaan kameraryhmän toimintaa, koska se provosoi paikallista väestöä? En ole tarkistanut onko tästä kerrottu meille.. Veikkaan että ei ole. Toivon olevani väärässä.

Tässä ruotsalainen juttu aiheesta.. ja on siinä pieni blogin aiheeseen liittyvä päivityskin

"Uppdatering: På tisdagen rapporterade också australisk media om incidenten. Även brittisk media skriver om händelsen. Svensk media tiger däremot. Skälen till tystnaden är sannolikt två – man vill inte visa fram den verkliga bilden av det mångkulturella haveriet och – inte minst – man vill slippa ange Avpilxat, som var först med nyheten och enda media på plats, som källa."

http://avpixlat.info/2016/02/29/australiskt-filmte...

Sydney Morning Herald

http://www.smh.com.au/entertainment/tv-and-radio/n...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3470619/60...

Tarkistin pikaisesti.

Vain suomalainen MV-julkaisu on uutisoinut asian, muiden "valhemedioiden", kuten Sydney Morning Herald ja Dailymail, rinnalla..

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Sydney Morning Herald ja Daily Mail eivät tehneet kotiläksyjään kunnolla. Avpixlat-sivusto on osa salonkikelpoiseksi pyrkivää rasismia, sillä on tiiviit yhteydet ruotsidmokraatteihin. Ruotsinkielisestä Wikipedia-artikkelista: "Bloggen har av svenska, finländska och internationella medier beskrivits som en rasistisk hatsajt, främlingsfientlig och högerextrem."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Avpixlat

SMH oli käyttänyt jutunteossa apunaan Jan Sjunnessonia, jolla on ollut oma lehmä ojassa: "Jan Sjunnesson has during a long time made himself known as a person who's spreading hatred towards Muslims on social media och who's not supporting LGBT-rights."
http://mwcnews.net/focus/letters-to-editors/53236-...

Reinikka tarkisti siis vähän vääriä asioita.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #43

"Channel Nine confirmed its 60 Minutes team ran into trouble in Stockholm but only provided basic details. It did however say that news service Avpixlat' report was "accurate"." SMH

Pitäiskö niiden tarkistaa muualtakin kun kyseistä 60min ohjelmaa tuottavalta kanavalta?

Jos Avpixladin juttu ja sitäkautta tämän Sjunnessonin sanomiset on vahvistettu pahoinpitelyiden kohteeksi joutuneen kuvausryhmän tai heitä edustavan kanavan toimesta, mitä väliä on Sjunnessonin tekemisillä tai tekemättä jättämisillä?

Myös Daily Mail on pyrkinyt vahvistamaan ton jutun. Ja ilmeisesti onnistunut...

"The attacks were confirmed by the Nine Network to Daily Mail Australia."

Luitko sinä ollenkaan noita kahta juttua vai takerruitko suoraan Avpixladiin ja Sjunnessoniin?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #44

Luonnollisesti jätit SMH-lainauksestasi pois heti seuraavan lauseen: "Avpixlat is however well known in Sweden as a website that takes a strong anti-immigration stance in its coverage"

Tässä on oikeastaan kaksi tarinaa: Sjunnesonin, tunnetun rasistin, kertoma versio nyrkkitappeluineen ja irronneine hampaineen, ja australialaisten versio, jossa verta ei virtaa. Sjunnesonin versiota ei kukaan ole vahvistanut, pikemminkin päin vastoin: "The crew have now returned to their hotel and are all fine." (Daily Mailin uutisesta)

Kyllä minä ne jutut luin, mutta sinä ehkä et, ainakaan kovin tarkasti. Aikaisemmin kirjoitit: "Onko Usari jo kertonut kuinka Rinkebyssä australialainen 60min kameraryhmä joutui hyökkäyksen kohteeksi tehdessään juttua pakolaiskriisistä. Ja kuinka poliisi ei suostunut lähtemään torille turvaamaan kameraryhmän toimintaa, koska se provosoi paikallista väestöä?" Poliisihan tuli paikalle, kuten linkittämässäsi Daily Mailin uutisessa kerrotaan: "The 60 Minutes cameraman and producer were slightly injured but filming continued with police at the scene." Tässä siis syy siihen, että oikea media ei ole asiasta kertonut: se ei ole totta.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #55

Poliisi tuli paikalle juuri Rinkebyn ulkopuolella tapahtuneen ensimmäisen "pahoinpitelyn" ja/tai yliajon selvittelyyn. SMH kirjoittaa näin.

"Nine crew ran into the trouble before reaching Rinkeby when a man approached asking why they wanted to film in Rinkeby. He then deliberately drove over the cameraman's foot."

Kun ryhmä tämän jälkeen oli siirtymässä Rinkebyn torille, kuten kirjoitin, poliisit jättäytyivät matkan päästä kytistelemään tilannetta, jotta eivät provosoisi paikallisia asukkaita.

"– Vi provocerar dem om vi följer med så gå in ni så ser vi er från Rinkebyplan"

Kun poliisit sitten lähtivät näistä "asemistaan" kertomatta ryhmälle poistuvansa alkoi toinen pahoinpitely kierros.

"Men när poliserna försvann, utan att berätta det för teamet, cirklade direkt en grupp unga afrikanska maskerade män runt fotograferna."

Jne jne...

Luonnollisesti jätin pois lainauksestani epäolennaisen. Tilanteen kulun kannalta on yhdentekevää minkälainen sivusto Avpixlat on jos jutun sisältö vastaa tapahtunutta.

Näin on ilmeisesti asianlaita, mikäli uskomme SMH julkaisua jonka mukaan kanava 9 kertoo Avpixladin jutun olevan virheetön/paikkansapitävä/täsmällinen "accurate".

"Sjunnesonin versiota ei kukaan ole vahvistanut, pikemminkin päin vastoin"

Tätä mä en nyt tajua. Sjunnesson on käsittääkseni kirjoittanut Avpixlat jutun aiheesta ja kanava 9 kertoo sen olevan "accurate"

Toki ymmärrän että Avpixladin jutussa kerrotaan aika karulla kielellä tapahtuneesta. Ihminen voi kuitenkin olla "ihan kunnossa" saatuaan turpaansa.

Ja vaikka ei olisi pahasti pataan tullutkaan niin jotainhan siellä on tapahtunut. Siitä ei liene epäilystäkään. Onhan se vähintäänkin kyseenalainen tilanne että journalistit joutuvat naamioituneiden miesten aggression kohteeksi tehdessään työtään turvallisessa länsimaassa.

Jostain syystä tämän kaltaisista asioista ei kirjoiteta "oikeassa" mediassa. Vaikka hyökkäyksen kohteeksi joutuneet ovat toimittajia..

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #43

Tässä olisi nyt tarjolla sen 60min ohjelman pätkä. Mitä mieltä?

https://youtu.be/42jpuXJPk0w

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"I would have thought if you're a right-wing group and you've got Australia's leading current affairs program with you, that you're going to exploit that opportunity no matter how warped your message is."

http://www.thelocal.se/20160301/aussie-tv-crew-att...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #46

Niin... Aivan. Varmasti Avpixlat halusi tulla kuulluksi tulevassa 60min ohjelmassa.

However, it (kanava 9) later told Australia's Sydney Morning Herald newspaper that it had simply been interviewing Avpixlat staff.

"We categorically deny any suggestion we were in cahoots with this organization, we merely interviewed them in an effort to get all sides of the story"

Mutta miten toi nyt liittyy siihen että hakattiinko se kuvausryhmä vai ei.. Ei mitenkään. Tai siihen onko Avpixladin juttu vahvistettu kanava Ysin toimesta vai ei...

Vielä kerran..

Channel Nine confirmed its 60 Minutes team ran into trouble in Stockholm but only provided basic details. It did however say that news service Avpixlat' report was "accurate". SMH

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Toinen iso ja ajankohtainen aihe on maahanmuutto. Jälleen suurimmat mediat päättivät, että asiasta annetaan mahdollisimman myönteinen kuva. Sen varmistamiseksi keskustelupalstoja suljettiin ja mielipidepalstat täytettiin myönteisillä kannanotoilla"

Eiköhän taustalla ennemmin ole se, että nämä sananvapauden marttyyrit tukkivat kaikki asiaa käsittelevät palstat vihanlietsonnallaan. Kun on nähnyt maistiaisia näiden sekopäiden kirjoitustulvasta ei yhtään ihmettele, että joku viheltää pelin poikki. Sillä, että laadukas media ei anna palstojaan myrkyttää, ei ole mitään tekemistä mielipidevaikuttamisen kanssa. Niille, jotka eivät kykene ilmaisemaan itseään sivistyneesti, kyllä löytyy muualta foorumeita, joihin purkaa angstejaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Ehkä viimeaikaisista on pistänyt eniten silmään tämä uutinen. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016013021038645_...
Iltalehti lainaa Aftonblat

Ja sitten tämä, samasta aiheesta lähes päinvastaista, miten 200 marokkolaista katulasta tekevät rautatieaseman seutua Tukholmassa epäturvallinen.

http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail...

Hln, lainaa SVT.

Molemmat uutiset samasta aiheesta ovat sinänsä totta, mutta SVT kertoi laajemmin mistä on oikeasti kysymys.

Minna Hänninen

Miksi pitäisi sensuroida mitään? Eikö luoteta siihen, että kansalainen osaa suodattaa lukemansa tekstin. Ihme hyysäystä! Ite en lue vaihtoehtomedioita, mutta kukin tavallaan :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kekkonen sanoi lukevansa Tiedonantajaa, jotta näkisi mistä muut lehdet vaikenevat. Siinäpä 2010-luvun someympäristö hienosti visioituna jo hyvissä ajoin etukäteen!

PS. En lukenut Tiedonantajaa silloin, enkä roiku somessa nyt. Minua valtamedia saa viedä kuin karitsaa teuraaksi.

Reijo Tossavainen

Omassa tuttavapiirissäni Tiedonantajasta käytettiin aikoinaan sitä hyvin kuvaavaa nimeä Taudinkantaja. Osa lehden kiihkeistä lukijoista ei ole vieläkään parantunut, vaan kumartaa Moskovaan edelleen...

Minna Hänninen

Valtamedia on samaa höttöä kuin vaihtoehtomediatkin, mutta vaan hienommassa kääreessä. En pysty katsomaan tv-uutisia, koska sieltä ei voi valita niitä uutisia, joita haluaa kuunnnella. Toista se on netissä, voi klikata just niitä otsikkoja, joista haluaa tietää enemmän.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #17

Varo, Minna, ettet netin suosikkisivustojesi kautta kuplaudu irti todellisuudesta! Reseptinä kirjoittaisin sinulle tunnin Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmia päivittäin, sekä viikonlopuiksi myös Hesarin sunnuntaisivut vähintään silmäilynä. Kuukauden kuurin jälkeen kontrolli - ok?

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #22

Todellisuus on tuolla jossakin, mutta onneksi en anna sille paljoa arvoa :) Ylen ja hesarinkin otsikoita selaan, mutta vain harvoin tulee klikattua otsikoita.

Ropi Jarrela Vastaus kommenttiin #22
Sari Haapala

Jos aiheena on jokin seuraavista, niin tämän "oikean" median mielipiteet ovat kyllä ainakin hellyttävän yksimielisiä uutisoinneissa tai varsinkin niiden puutteissa:

-Maahanmuutto ja pakolaisuus
-EU:n ja Euron yhteys Suomen teollisuuden ja talouden ongelmiin
-Valtioyhtiöiden yksityistämisien seuraukset
-Julkisen sektorin pöhötauti
-Paikallisten napamiesten kytkennät paikallisiin poliitikkoihin

Näitä asioita koskevat päätökset vaikuttavat suoraan kansalaisten elämään sekä koko Suomen osalta että kuntatasolla, mutta kriittinen ja hyvin taustoitettu oikea tutkiva journalismi loistaa kyllä poissaolollaan "luotettavan" median uutisoinnissa ja samoja mantroja toistellaan yleisen konsensuksen vallitessa uutisointia ja sensuuria koskien.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Taitaa olla niin herra Tossavainen, kun pyrit tekemään politiikkaa turvapaikanhakijoilla, niin asiallinen keskustelu siitä näyttää myönteiseltä, vaikka tosiasiallisesti sitä se ei ole. Prof. emeritus Esko Valtaoja totesi eräässä haastattelussa ettei seuraa kovinkaan paljon somea koska suurin osa siellä on täyttä roskaa, on helppoa yhtyä Valtaojan näkemykseen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomi on rankattu maailmalla lehdistön vapausindeksin pohjalta (World Press Freedom Index) ykköseksi #1.

Mukana listassa on 180 valtiota.

Nyt jotkut toimittajien, tutkijoiden, poliitikkojen, virkamiesten ja bloggaajien häirintään erikoistuneet sivustot yrittävät pilata Suomen kansainvälisessä vertailussa erinomaista sananvapaus- ja demokratiatilannetta, mutta eivät siinä uskoakseni onnistu. JSN-media ei taivu, toivottavasti eivät myöskään pelisäännöistä vastaavat poliitikot ja virkamiehet.

Pari havaintoa naapureiden sijoituksista tuossa vertailussa: Ruotsi #5 Venäjä #152

Koko lista täällä: https://index.rsf.org/

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomi on rankattu myös tutkituista valtioista epäluotettavimmaksi uutisoijaksi maahanmuuttoa koskevissa asioissa - ihan Hesarin taholta:

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1454991893249

Kysely: Suomalaisten enemmistö ei luota maahanmuuttoa käsitteleviin uutisiin

"Tulokset vaihtelivat melko paljon maasta toiseen. Eniten tiedotusvälineiden kertomaan luotettiin Tanskassa – vähiten Suomessa. Myös Saksassa luottamus maahanmuutto-uutisiin on alhainen.

Suomen tulosten mukaan yli 60 prosenttia vastaajista piti kaikkiin kolmeen maahanmuuttoaiheeseen liittyvää uutisointia hyvin tai hieman epätarkkana."

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Tuo nyt ainoastaan kerto että suomen lehdistö on vapaa julkaisemaan tai olla julkaisematta "oikeat" tai "väärät" uutiset.

Venäjän ohjatussa demokratiassa julkaistaan ainoastaan ”oikeat” uutiset

Janne Suuronen

Tuo rankkaus ei ole ristiriidassa Tossavaisen tämän puheenvuoron sanoman kanssa.

Tuo ranking on tehty lähettämällä kysely toimittajille, toimittajien järjestöille (Suomessa varmaan Markun mainostama JSN), ihmisoikeusjärjestöille ja lakimiehille.

Eli mediakuplan itsearviointi.

Kysymyspatteristo löytyy täältä:
http://rsf.org/index/qEN.html

Kysymyksiä ovat, kuten tämä
Do media reflect the range of opinions among members of the public?
tai tämä
Do public media provide coverage of and access by all political currents?
tai
Do journalists practise self-censorship for fear of the following consequences?
tai
To what extent do radio and television stations with the largest audiences present independent and critical news?

Erilaisilta ihmisiltä Suomessa saisi näihin hyvinkin erilaisia vastauksia.

Reijo Tossavainen

Päätoimittaja Huusko katselee nyt asiaa väärän puun takaa. Some ei pyri rajoittamaan sananvapautta, sitä ovat rajoittaneet ja sen rajoittamista ovat vaatineet ns. suvaitsevat tahot.

Onneksi on some. Nyt kaikilla on mahdollisuus sanoa mitä haluaa. Enää ei kustantaja/päätoimittaja/toimittaja päätä keneltä kysytään, mitä kysytään ja mitä johtopäätöksiä tehdään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kun puhun toimittajien, tutkijoiden, poliitikkojen, virkamiesten ja bloggaajien häirintään erikoistuneista sivustoista, en puhu sosiaalisesta mediasta eli somesta. Puhun äärinäkemyksiä tarkoituksellisesti levittävistä sivustoista, joita on "toimitettu".

Some on erinomainen asia minunkin mielestäni. Täällä saa vaihtaa ajatuksia ja tietoa, ja niitä eri alustojen kautta eteenpäin jakaa. Olen somessa ja somen avulla aika monta asiaa itseäni viisaammilta oppinut.

Käyttäjän HannuTuulasvaara kuva
Hannu Tuulasvaara

Puhutaan mitä tahansa nettilehdistä ja somesta, niin tosiasia on, että varsinkin pakolaisasioista puhuttaessa monet asiat olisivat jääneet valtamedialta ja TV:ltä uutisoimatta, jollei nettilehdet olisi tuoneet niitä esiin. Suurin osa nettilehtien pakolaisia koskevasta uutisoinnista on kaiken lisäksi ollut totta ja valtamedian on sitten ollut melkein pakko uutisoida sama asia päivien tai jopa viikkojen kuluttua.
On vaikea ymmärtää valtamedian ja TV:n toimittajien sensuuri- ja pimittämislinjaa pakolaisasioissa. Kyseessähän on varmasti vakavin kriisi, mihin Suomi on joutunut sotien jälkeen. Mielestäni aihe vaatisi päivittäistä ja laajamittaista uutisointia sekä avointa pohdintaa kaikilta valtamedian lehdiltä, miten tästä kriisistä kyettäisiin selviämään edes jollain lailla ehjin nahoin. Kaikki olemme varmasti siitä lähes yhtä mieltä, että Suomi vaipuu suohon, jos vastaava pakolaisrynnäkkö, jonka viime vuonna koimme, yllättää meidät tänä vuonna uudelleen.

Reijo Tossavainen

Perinteinen valemedia on estänyt vapaan keskustelun, joten paineet ovat purkautuneet somen puolella. Joskus kielenkäyttö siellä on turhan rajua, ja yhdeksi syyksi arvioin perinteisen valemedian sensuurilinjan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Verkkomedioiden julkaisijat ovat vastuussa paitsi itse tuottamastaan sisällöstä myös yleisön kirjoittamista kommenteista. Tuskin Valkealan Sanomatkaan aikanaan julkaisi kaikkea mitä kansa sen postilaatikkoon keksi lähettää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä näy mediassa uutisia liittovaltiokehityksestäkään vaikka mm. Euroopan pakolaiskriisi on täysin EU:n Shengen-sopimuksen syytä, ei ennen EU:ta vieraita kansoja olisi vaellellut paperittomana ympäri Eurooppaa. EU on se taho joka vaatii tasaamaan tulijat EU-maiden kesken että lisää mahtuu.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Lehdistö kirjoitttaa niin totta kuin pystyy,,,:)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Siksi ennen kansanäänestystä medioissa oli runsaasti erilaisia juttuja, joissa kerrottiin että EU:n myötä elintarvikkeiden hinnat tulevat laskemaan."

Vuosina 1992–94 Suomessa oli Norjan jälkeen Euroopan kalleimmat elintarvikkeet. Hinnat putosivat dramaattisesti EU-jäsenyyden ensimmäisinä vuosina. Norjassa pysyivät korkeina.

Reijo Tossavainen

Ruoan hinta tippui, koska ruoan verotusta muutettiin. Vertailu on käytännössä vaikeaa, sillä vuoden 1994 jälkeistä toista vertailukohtaa ei ole olemassa.

Olen Teneriffalla ja tulin juuri Lidlistä. Siellä hintataso on keskimäärin noin 30 % alempi kuin Suomessa. Samassa EU:ssa silti ollaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Viimeisen vuosikymmenen aikanahan Suomen elintarvikehinnat ovat nousseet reippaasti esimerkiksi Saksaan ja Välimeren maihin verrattuna. Mutta, kuten sanot: "Samassa EU:ssa silti ollaan." Johtunee siis jostakin muusta, vai mitä?

Enkä ole huomannut median valehtelevan tästä kehityksestä, kuten ei valehdellut silloin 90-luvullakaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Aivan, Markku Huusko osui naulankantaan. Blogistille ja muille ei voi kuin jälleen suositella lämpimästi tuloa tänne Venäjälle ja tutustumista mediaan täällä.
Ja mainitsen vielä, että lehdistönvapaus tarkoittanee myös sitä, että toimittajilla on vapaus painottaa asioita niin kuin hyväksi näkevät ja oikeus mielipiteeseen sekä sitä, että hyväksytään erilaisia painotuksia samaan aikaan. Käsittääkseni EU-kriittistä ja maahanmuuttokriittistä kirjoittelua ei ole mediassa kielletty.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyllähän niin tapahtuikin. Siis elintarvikkeiden hinnat laskivat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Fiksuin osa suomalaista oikeistoa on siirtynyt seuraamaan MV:n sijasta ruotsalaista Avpixlatia. Enimmäkseen epädemokraattisesta linjastaan huolimatta se ei varsinaisesti valehtele, ja sillä on jopa kommentoinnin säännöt.

Jos Donald Trump valittaisiin presidentiksi, mikähän olisi maailman keskustelukulttuuri vuoden kuluttua? Viimeöisessä voitonpuheessaan Trump käytti teemaa I'm a Unifier – minä se olen ainoa yhdistäjä, parempi kuin nuo kaikki muut.

Oman puolueensa puhemies Paul Ryanista Suuri Yhdistäjä totesi:

"I'm going to get along great with Congress. Paul Ryan, I don't know him well, but I'm sure I'm going to get along great with him. And if I don't, he's going to have to pay a big price."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

STT: Poliisi aloitti esitutkinnan Ilja Janitskinista ja Johan Bäckmanista

http://yle.fi/uutiset/stt_poliisi_aloitti_esitutki...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Lähteenä siis perinteinen valemedia.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Otsikossa revitellään nimillä, mutta itse jutussa kerrotaan, että poliisi ei vahvista ko.nimiä.
Lähteenä mainittu STT, mutta linkki vie MTV3:n uutiseen.
JSN-sertifioitua laatua.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Eli media oli kuin olikin oikeassa, elintarvikkeiden hinnat laskivat EUn myötä. Tämä saattaa koko blogin pointit hieman outoon sävyyn. Tulevaisuuden ennustaminen kun on aina vaikeaa, mutta suomalainen media onnistui.
http://ec.europa.eu/finland/news/press/101/061019_...
On kyllä minullekin yllätys, koska muistan ajalta vain sen, näin hintoja yleensä huonosti muistavana, että monien elintarvikkeiden hintoja pyöristettiin ylöspäin euron myötä.
Ja kuten mm. tuosta linkistä tulee esiin kaikki elintarvikkeet eivät halventuneet.

Reijo Tossavainen

Samaan aikaan kun luovuttiin itsenäisyydestä, ja siirryimme EU:n liittovaltion osaksi, meillä siirryttiin liikevaihtoverosta arvonlisäveroon. Samalla ruoan osalta veroa laskettiin, mikä näkyy tietenkin hinnoissa. Usein unohdetaan, että veromuutos on liitoksissa EU-jäsenyyden kanssa ainoastaan siltä osin, että haluttiin antaa EU-myönteistä kuvaa.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

EU ja eurovaluutta ovat parasta mitä Suomelle on tapahtunut minun elinaikani. Suorastaan briljantti veto Suomelta, että liityttiin eurooppalaiseen yhteisöön. Toivottavasti liittovaltio kehitys etenee: mitä nopeammin, sen parempi Suomen kannalta.

Tossavaisen logiikka taitaa mennä seuraavasti: jos A, niin B...Asiat eivät kuitenkaan ole noin suoraviivaisia, koska vaikuttavia muuttujia on niin paljon, ettei sellaisen mallintaminen onnistu keneltäkään.

Tossavainen voi ihan itse perustaa oman "Pravdansa". Sieltä sitten tuupataan maaailmaan juuri Tossavaisen ainoita oikeita "totuuksia".

Reijo Tossaivaista ja muita räyhähenkiä näyttää yleensä vain vituttavan niin, ettei veri kierrä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #52

"EU ja eurovaluutta ovat parasta mitä Suomelle on tapahtunut minun elinaikani."

No just, velaton hyvinvointivaltio on historiaa ja työttömyys ja velat tapissa samalla kun kansallisomaisuus myyty halvalla ulkomaille.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #56

Silti EU ja euro ovat parasta mitä Suomelle on tapahtunut. Mistään "kansallisomaisuudesta" tuskin voidaan puhua. Se että valtio harjoitti ja harjoittaa yritystoimintaa ei ole mikään välttämättömyys. Se on jäänne menneiltä ajoilta ja poliittisen suhmuroinnin tulos sekin.
Makkonen voi ihan itsekseen elää siellä "Impivaarassa". Sillä aikaa minä nautinn EU:n ja euron eduista.Se vasta Makkosta mahtaa kismittää.
Makkosella on ihan hyvä mahdollisuus ostaa "kansallisomaisuutta" pörssistä. Sitä kutsutaa kansankapitalismiksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #59

"Se että valtio harjoitti ja harjoittaa yritystoimintaa ei ole mikään välttämättömyys. Se on jäänne menneiltä ajoilta ja poliittisen suhmuroinnin tulos sekin."

Norjalaiset ovat jämähtäneet menneisyyteen kun eivät liittyneet EU:n tai yhteisvaluuttaan ja kaiken lisäksi valtio harrastaa ja suhmuroi öljynporausta eikä kansa ole ollenkaan harmissaan impivaaralaisuudestaan.

Reijo Tossavainen
Risto Laine

Näin se meidän Mikko ui, ettei selkä kastu :D :D

Pekka Orpana

Otetaanpa tämän keskustelun taustalle tämä uutinen ja pohditaanpa sitten hetki, että voisiko kuitenkin olla mahdollista että mediaan tulevien juttujen suunta on hieman samaan suuntaan kallellaan. Jos vielä jonkun suunnan osuus on näinkin suuri, niin kuinka paljon median toimijoiden sisällä on ryhmäpainetta muita kohtaan nähdä asioita "oikein". Ja ei nyt aleta jauhamaan höpölöpöä siitä, että vakaumus ei vaikuttaisi siihen, mitä näkökulmia asioista etsitään ja painotetaan.

http://yle.fi/uutiset/sunnuntaisuomalainen_vihreat...

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Kertovat halutun totuuden.

Muuten tullee seurauksia.

Reijo Tossavainen

Jos vassari tarttuu perussuomalaista kurkusta kiinni, se ei ole Hesarille, Ylelle ja millekään muulle perinteiselle valemedialle mikään uutinen https://www.suomenuutiset.fi/mies-kysyi-olenko-per...

Jos persu tarttuisi kuristusotteessa vassarin kaulasta, niin mediamekkala olisi melkoinen...

Tämä on jälleen osoitus siitä, että blogissani mainittu arvio pitää paikkansa.

Toimituksen poiminnat