Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Valemedia vs. perinteinen valemedia

Joka vuosi suomen kieleen tulee uusia sanoja. Yksi viimeisimmistä on valemedia. Sen on ottanut käyttöön ns. perinteinen media, joka pitää itseään puhtaana pulmusena. Se on levinnyt myös yleiseen kielenkäyttöön.

Perinteinen media haluaa tällä tavoin kertoa, että se on vapaa valheellisista uutisista ja mielipiteistä. Se on täyttä puppua.

Asian ymmärtäminen vaatii rautalankamalleja. Tässä muutama: Brexit, USA:n presidentin vaalit ja maahanmuutto.

Lähes poikkeuksetta media näki Brexitin hyvin epätodennäköisena ja kielteisenä. Vielä tänäänkin julkaistaan lähinnä kielteisiä uutisia.

Helsingin Sanomat lähetti jopa tähtitoimittajansa Saska Saarikosken jenkkeihin, jotta hän voisi paikanpäällä tehdä tarkkoja ja asiantuntevia havaintoja. Kyseinen toimittaja arvioi viime syksynä, että Trumpin mahdollisuudet tulla valituksi ovat tasan nolla prosenttia.

Entä maahanmuutto? Yksipuolisen uutisoinnin ja kommentoinnin näkee sokea Reettakin.

Halusin kertoa, että asioiden yksipuolinen, tosiasioita vääristävä uutisointi on valehteluun verrattavaa. Näin ollen mielestäni myös ns. perinteinen media ansaitsee valemedian nimityksen.

Samalla myönnän kernaasti, että myös ns. somen puolella on paljon parantamisen varaa, tosiasiat eivät ole aina kohdallaan. Uutisointi on usein jopa yksipuolisempaa kuin perinteisen valemedian puolella.

Tarvitsemme perinteistä mediaa ja uudempaa, vielä kovasti kehitysvaiheessa olevaa mediaa, jos haluamme saada oikean kuvan asioista. Silloin medialukutaito on erittäin tarpeellinen taito. Pitää kyetä näkemään mikä on totta ja mikä tarkoitushakuista soopaa.

Olen ollut poissa näiltä Uuden Suomen palstoilta kymmenisen kuukautta, sillä Uuden Suomen mielestä minulla oli vääriä mielipiteitä. Tänä aikana olen kirjoittanut lähinnä Facebookiin ja Twitteriin. Olen kokenut ne mielekkäinä, sillä oman mielipiteeni ilmaiseminen siellä on vapaampaa.

Lähiaikoina maassamme aloittaa uusi journalistisesti korkeatasoinen nettilehti. Näillä näkymin se tulee olemaan allekirjoittaneelle pääasiallinen kirjoituspaikka, sillä sinne voi kirjoittaa myös punavihreästä mukasuvaitsevasta "totuudesta" poikkeavia näkemyksiä.

 

Lisäys tiistaina:

Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään pääkirjoituksessaan: "Donald Trumpin taipumus suojata turhamaisuuttaan ja torjua todellisuutta tekaistuilla faktoilla on vakava ongelma Yhdysvaltojen uuden hallituksen toiminnalle."

Siis tekaistuja faktoja!

Media sortuu samaan. Sen mielestä esimerkiksi Brexitiä piti seurata suoranainen kaaos. Pörssienkin piti romahtaa. Kävi kuitenkin päinvastoin. Lontoossa käynnistyi poikkeuksellisen voimakas pörssikurssien nousu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tervetuloa takaisin.

"Halusin kertoa, että asioiden yksipuolinen, tosiasioita vääristävä uutisointi on valehteluun verrattavaa. Näin ollen mielestäni myös ns. perinteinen media ansaitsee valemedian nimityksen."

Tästä olen samaa mieltä, kun aiheena on kannabis tai ylipäänsä huumeet. Valtamedia jatkaa huumepropagandaan edelleen Suomessa. Valhemedia ei aiheesta uskalla kirjoitella, joka se veisi uskottavuuden pakolaispropagandalta tietyissä piireissä.

Valtamedia on silmissäni tässä kysymyksellä yhtä luotettavaa kuin valemedia.

Mikä sinun kantasi on esim kannabiksen laillistamiseen? Tai siihen ,että siitä on valehdeltu meille vuosikymmeniä?

Reijo Tossavainen

En kannata kannabiksen laillistamista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Löytyykö perusteitä kantaasi? Vai perustuuko se valta/valemedian luomiin illuusioihin? Kiitos, jos jaksat perustella kantasi, se olisi monille ihmisille tärkeä tieto.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #6

Kannabis ei ole tämän blogin aiheena.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Korkeatasoinen nettilehti? En tietenkään voi tuomita etukäteeN.Median suurkuluttajalle neljällä eri kielellä sellaista ei ole vielä tullut vastaan.Netistä löytyy paljon hyviä artikkeleita.Niiden kirjoittajat eivät ole päätyönään toimitustyötä tekeviä.

Reijo Tossavainen

Korkeatasoista tekstiä voivat toki tehdä muutkin kuin toimittajat.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

En voi pakottaa ketään ymmärtämään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kyllä näin. Mutta onko sisältö faktapohjaista vai tunneperäistä?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hienoa, että piipahdat iloksemme.

Itse en näitä korkeatasoisia nettilehtiä juurikaan kaipaa. Asiallisesti toimitettuja lehtiä meillä on tarpeeksi ja onneksi myös tällaisia Uuden Suomen kaltaisia editoituja keskustelualustoja löytyy.

Mutta pidän mieleni avoimena ja jään odottamaan (en ehkä henkeä pidättäen). Jos vielä Reijo lupaat, ettei uudessa lehdessä puolustella rasistisista rikoksista (esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan) tuomittuja rikollisia sananvapauden sotureina, voin tutustua tähän uuteen lehteenne.

Hannu Korpilampi

Jos Janitskiniin viittaat, niin häntähän ei ole tuomittu vielä mistään. Edes syytettä ei ole vielä nostettu.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Brexitin seurauksien tulkinta on täysin ennenaikaista. Britannia on edelleen EU:n jäsen. Analyysien aika tulee 10 vuoden kuluttua.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Onnea uudelle nettilehtihankkeelle.

Jossain sanottiin äskettäin osuvasti, että ennen netissä kerrottiin siitä, mitä uutisissa äsken sanottiin. Tide has turned, ja nyt uutisten vakiokamaa on kertoa siitä, mitä netissä on tapahtunut.

Reijo Tossavainen

Perinteisillä valelehdillä on toisten uutisia lainatessa tapana mainita, että "asiasta kertoi ensin se ja se lehti". Silloin kun jutun alkuperä on somen puolelta, niin se jätetään lähes aina kertomatta. Journalismia?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tervetuloa takaisin. Mutta kerro ihmeessä, mikä se uusi "lähiaikoina avattava korkeatasoinen" nettilehti on? Kiinnostaa ainakin minua.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minua kiinnostaa uuden nettilehden rahoituspohja. Kuka, tai mitkä tahot hommaa rahoittaa?

Hannu Korpilampi

Jos lehti on tasokas, niin ainakin minä olen valmis siitä maksamaan. Annan jo nyt 20-30€ kuukaudessa youtubettajille ja muille vaihtoehtomedian edustajille. Esimerkiksi https://www.youtube.com/user/BillWhittleChannel on seuraamisen arvoinen.

Stefan Molyneux:llä on myös hyvää pohdintaa, joskin siihen tarvitsee varata aikaa jo enemmän: https://www.youtube.com/user/stefbot

Laadusta ja ei-vasemmistolaisesta näkökulmasta kannattaa maksaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Valemedia" Persujen hallitusneuvottelussa vaatimasta veneverosta!

http://www.talouselama.fi/uutiset/taas-tuli-yllaty...

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Vahvistusvinouma, tuo vinoumista parhain...

Jorma Kinnunen

Hyvä esimerkki toimittajien asenteesta maahanmuuttokysymykseen tuli vastaan, kun seuraan toimittaja Pertti Rönkön FB-sivua, jossa Rönkkö kertoo Saksan uutisaiheista. Jutuissa on lyhyt tiivistelmä suomeksi ja linkki alkuperäiseen juttuun.

Alkuperäiset jutut ovat tunnettujen saksalaisten lehtien sivuilta. Terrori-iskusta ja tulossa olevista vaaleista johtuen maahanmuutto on ollut siellä paljon esillä mediassa.

Kun Pertti sitten on laittanut näitä uutisia sivulleen, niin muutama toimittajakollega kävi sivulla valittamassa, että pitäisi kertoa Saksasta vain positiivisia uutisia ja muutama vihervasemmistolainen aktivisti on koittanut leimata Rönkköä rasistiksi ja hankaloittaa hänen työnsaantiaan laittamalla sähköpostia potentiaalisille työnantajille(Rönkkö on vapaa toimittaja), vaikka hän vain linkittää saksalaisen valtamedian uutisia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hauskaa, kun olet palannut taas palstalle. Näkökulmien kirjo on oikeaa rikkautta.

Juttujasi varmasti luetaan myös muissa medioissa., ei se alustasta kiinni ole. Valinnan vapaus on lukijan oikeus ja vapauden käyttäminen on myös lukijan velvollisuus.

Muodista: -70 luvulla huudettiin pää punaisena fasisteista, imperialistikoirista, porvareista, natseista, Vietnamista, yksityisautoista jne. Ja toivottiin siis kovasti, että Suomeenkin saataisiin sekatalouden asemasta tasa-arvoinen ja maailman pelastava komentotalous. Ja ken tohti olla toista mieltä, niin oli kyllä huono ihminen ja katala porvarien kätyri

Tänään on 'yhteisenä vihollisena' ( siis on hyväksyttävää jos julkisesti ymmärtää vihata näitä ) Fasistit, vihapuhe, kansankiihottajat, protektionismi, ilmastonmuutos, maan rajat ja suomalaisten ymmärtämättömyys kulttuurilliseen rikkauteen.

Aika aikaansa kutakin ja uskon, että Suomi jollain lailla selviää tästäkin ajasta ilmiöineen. Niinkuin se selvisi yli -70 luvustakin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten olisit itse kääntänyt "alternative facts"? Arvelen toimittajan vierastaneen vaihtoehtofaktoja, sen luoman mielleyhtymän vuoksi. Käyttäähän perinteinen media yleisesti termiä vaihtoehtomedia, ollessaan kohtelias kaiken maailman netin öyhötyssivustoille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Alternative facts: näkökulma, vaikutelma.

Kukapa haluaisi sananvapautta korostavassa ilmapiirissä kieltää oikeuden omiin näkökulmiin, henkilökohtaisiin vaikutelmiin ja tunnepohjalta tehtyihin todellisuuden tulkintoihin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Takaisin kääntäen, käyttäisin noista englanniksi ilmaisuja perspective, angle, view, impression, appearance...

Faktat ovat tosiasioita, eivät mielipiteitä, eivätkä tulkintoja. Faktan vaihtoehto on mielikuvitustuote. Sellainen voisi toki olla vaikka valistunut arvaus, mutta faktaa se ei ole kuitenkaan. Faktojen pohjalta voidaan sitten tehdä tulkintoja.

Jos esimerkiksi Naula päässä -yhtyeen ensikonsertissa on yleisönä kolme tyttöystävää, 10 kaveria ja kahden bändiläisen äidit, on fakta että yleisön koko oli 15 henkilöä. Jos toisessa konsertissa on edellämainitut äitejä lukuun ottamatta, on fakta että yleisön koko oli 13 henkilöä. Vaikka basistin vaikutelma oli, että toisessa oli valtava, massiivinen yleisö, joka ulottui nuorisoseuran salin perälle asti, se ei ole fakta, eikä edes faktaan perustuva tulkinta. Objektiivinen tulkinta on, että Naula päähän -bändillä oli ensikonsertissaan kaikkien aikojen suurin yleisönsä [tähän mennessä]. Tottakai basistilla on oikeus vaikutelmaansa ja tulkintaansakin, mutta ei sen kutsuminen vaihtoehtoiseksi tai tekaistuksi faktaksi palvele ketään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #33

"Faktat ovat tosiasioita --- faktojen pohjalta voidaan sitten tehdä tulkintoja."

- Sopii minulle. Mutta ei aivan sellaisenaan sovi trumpilaiseen tiedottamiseen, ja sitä varten on lanseerattu käsite "vaihtoehtoinen fakta". On olemassa myös käsite "vaihtoehtolääketiede", kiistanalaisena mutta pysyvänä.

"... basistilla on oikeus vaikutelmaansa ja tulkintaansakin, mutta ei sen kutsuminen vaihtoehtoiseksi tai tekaistuksi faktaksi palvele ketään."

- Tästä vuodesta alkaen se nimenomaan palvelee: presidentti Trumpia, maailmanpolitiikan basistia.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kas, mr. Tossavainen!

Mukavaa, että olette päätynyt jälleen myös tälle alustalle.

Olen pitkälti samoilla linjoilla näkemyksistänne, minkä voitte todeta tsekkaamalla muutaman viimeisimmän kirjoitukseni.

Haluatteko valaista, mikä on tuo lähiaikoina aloittava "uusi journalistisesti korkeatasoinen nettilehti"?

Reijo Tossavainen

Kiitos mr. J. Sakari. Valaisua tulee aikanaan... hyvää kannattaa odottaa!

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Olen ollut pitkään politiikassa mukana. Aina vaalien alla olen huomannut, kuinka maakuntalehdet ja myös paikallislehdet tulevat politiikkaan mukaan.
Tämä on fakta, ei luulo. Näin on käynyt tänäkin vuonna.
Lehtitalot ovat pääomariippuvaisia ja politiikka on sen mukaista.
Kokemuksen perusteella tiesin jo ennalta kuinka esim. nyt näiden kuntavaalien alla tulee käymään ja perustin oman maakunnallisen verkkojulkaisun uutisointiin ja mielipiteiden vapaaseen julkaisuun.
Kun kävin erään lehden johdon ja päätomittajan kanssa keskustelua, minulta kiellettiin käytännössä kokonaan siteeraamisoikeus, joka on kuitenkin määritelty tekijänoikeuslain 22§:ssä. Sillä on siis perustuslain suoja.
Eli tosin sanoen nykyinen valtamedia pyrkii valehtelemaan myös silloinkin, kun se tulkitsee vallitsevaa julkaistoimintaan liittyviä asetuksia.
Mitä luottamusta tällainen lehti ansaitsee?....Ei mitään.
Se mitä Reijo Tossavainen nyt valmistelee, uutta verkkojulkaisua, olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Se mitä toivoisin on se, että uudessa verkkojulkaisussa olisi myös vahva maakunnallinen osio.
Toivotan hankkeelle mitä suurinta menestystä.
www.esuutiset.fi

Jorma Kinnunen

Uutisen sisältöön ja lukijalle välittyvään mielikuvaan voidaan myös vaikuttaa jättämällä osa faktoista pois.

Kummassakin linkissä kerrotaan samasta tapahtumasta, toisessa kerrotaan että tekijä oli ulkomaalaistaustainen (ehkä näitä turvapaikanhakijoita joita tänne saapui runsaasti?) ja toisessa tätä seikkaa ei kerrota.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000505623...

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi-...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hienoa, että olette viimeinkin palannut tälle valtakunnan näkyvimmälle kirjoitusalustalle - itsekin olen moneen otteeseen tuonut julki ajatuksenani, että Puheenvuoro ilman Reijo Tossavaista on kuin pilvinen päivä ilman aitanpolulla astelevaa isäntää...

Uutismediaa tuottavalla taholla on aina jokin näkökulma uutisoinneissaan ja siksi kannattaa seurata useampia tiedotusvälineitä yhtä aikaa kokonaiskuvan luomiseksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trumpinko turhamaisuus ei siis olekaan totta.

Oma tulkintakykyni Trumpin uusimmasta (23.1) ei riitä kuin yhteen lopputulemaan

"Clintonin vajaa 3milj suurempi äänimäärä johtuu siitä,että 3-5 milj maassa laittomasti asuvaa äänesti häntä"

Onko Donaldilla aikomus tehdä asiasta tutkinta? Not ever.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Tervetuloa takaisin.

Olenkin pitkään miettinyt miksi persut jaksavat päivästä toiseen haukkua valtamediaa asenteellisuudesta ja puolueellisesta uutisoinnista. Tietenkään valtamedia ei ole täysin puolueetonta ja jutut tehdään usein jostain tietystä näkökulmasta, mutta pidemmän päälle jatkuva asiasta huomautteleminen ei välttämättä muuta mitään.

Jos haluaa lukea tiedotusvälineistä mieleisiään juttuja kanattaa sellainen perustaa tai ostaa. Odotan mielenkiinnolla tämän uuden journalistisesti korkeatasoisen nettilehden ilmestymistä.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Mitä jos ei halua "mieleisiään juttuja" vaan totuuden? Jos medioista voitaisiin pyyhkiä pois poliittiset agendat, olisin todella tyytyväinen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Minusta on tuntunut siltä, kuin moni tälläkin palstalla medioiden puolueelisuudesta suurta ääntä pitävä haluaisi tosiasiassa lukea sieltä itselleen mieluisia uutisia, kenties olen erehtynyt. Uutisointi voi, ja sen tulee, perustua faktoihin mutta en usko minkään tiedotusvälineen kykenevän uutisoimaan kaikista tapahtumista täydellisen tasapuolisesti. Erityisesti tämä koskee kaupallisia medioita, jotka loppujen lopuksi pyrkivät tekemään myyviä uutisia. Kaikkea jotakuta mahdollisesti kiinnostavaa ei vain pidetä uutisoinnin arvoisena.

Poliittisuus häviää medioista sitten, kun se saadaan kokonaan hävitetyksi toimittajista. Mikä ei ole mahdollista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kommentissasi taitaa olla jokin taso jota en tajunnut. Jos haluaa totuuden ilman poliittisia agendoja ja totuus ilman poliittisia agendoja kerrotaan, saa haluamansa, eli mieleisensä jutun. Eikö vain? Miten ajattelit noiden sulkevan toisensa pois?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #43

No, lähinnä sillä tavalla, ettei kukaan ole täysin vapaa poliittisesta agendasta tai ajattelusta. Joillakin se on toki toisia näkyvämpi.

Olen toki itse puolueellinen ja kaipa on mahdollista kertoa myös totuus ilman mitään poliittista painotusta suuntaan tai toiseen, mutta kuinka montaa sellainen todella kiinnostaisi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #44

Kommenttini oli suunnattu Danielille. Joskus tuo hierarkia on vähän vaikea, kun viittaus kommenttinumeroon tulee vasta neljännellä tasolla ja siihen saakka mennään sisennyksin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #48

Tulipa taas hätiköityä, pahoittelen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #43
Reijo Tossavainen

Punavihreä toimittaja Johanna Vehkoo (vas.) on tunnettu "tutkivasta journalismistaan". Tässä esimerkki https://vasenkaista.fi/2015/10/vitun-virkkaus-vapa...

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

“Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään pääkirjoituksessaan: "Donald Trumpin taipumus suojata turhamaisuuttaan ja torjua todellisuutta tekaistuilla faktoilla on vakava ongelma Yhdysvaltojen uuden hallituksen toiminnalle."
Siis tekaistuja faktoja!
Media sortuu samaan. Sen mielestä esimerkiksi Brexitiä piti seurata suoranainen kaaos. Pörssienkin piti romahtaa. Kävi kuitenkin päinvastoin. Lontoossa käynnistyi poikkeuksellisen voimakas pörssikurssien nousu.”

On sillä kuitenni ehkä joku pienehkö ero, että meneekö tulevaisuuden arviot lopulta väärin, vai että onko jo tapahtuneiden asioiden faktat ihan pielessä. Ja myöskin sillä onko sanojana lukijoita kohuotsikoilla kerjäävä pienehkön valtion media vai maailman vahvimman valtion presidentti. Joka tapauksessa tervetuloa takaisin. Olikin jo ikävä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Hienoa. Saadaan taas pitkästä aikaa tälle alustalle näitä tärkeitä "Tossu on bannannut minutkin"-kommentteja.

Vaihtoehtoiselle medialle taatusti olisi tilausta. Sen ei toki tarvitse olla mikään mv-kopio.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On puhuttu totuuden jälkeisestä (post-truth) ajasta viime aikoina.
Post-truth aika on paljon vanhempaa perua. Tässä 'luotettavan valemedian' esimerkki v:lta 2011:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000043771...

84% suomalaisista uskoi Urpilaisen antamaan ja Ilta-Sanomien kritiikittä toistamaan lausuntoon, että "Suomi tulee tienaamaan Kreikka-vakuuksilla", vaikka asia (=tienaaminen) oli jo vuotta aikaisemmin todettu mahdottomaksi.

Toimituksen poiminnat