Reijo Tossavainen, toisinajattelija Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.

Köyhät menkää talveksi Espanjaan!

Usein kuulen sanottavan, että "minulla ei ole varaa asua Espanjassa". Silloin joudun vääntämään rautalankaesimerkkejä todistaakseni, että tilanne on täysin päinvastainen. Kerrottakoon tosiasiat näin julkisesti kaikkien tiedoksi.

Asun talvisin Teneriffalla, jossa meitä talviasukkaita on reilu tuhat. Kaikkiaan meitä lienee Espanjassa jo noin 30 000, pääosin mantereen puolella ns. aurinkorannikolla. Ryhmänä he edustavat läpileikkausta suomalaisesta yhteiskunnasta. On rikkaita, on vähemmän rikkaita ja on erityisesti siltä väliltä.

Suurin osa asuu vuokralla, ehkäpä noin 70-80 prosenttia. Se on suomalaisille erityisen helppoa, sillä meillä on erittäin  hyvä maine vuokranantajien keskuudessa. Ainakin täällä Teneriffalla olen havainnut, että jos on useita halukkaita, niin asunto vuokrataan poikkeuksetta suomalaisille. Me pidämme asunnon kunnossa ja maksamme vuokran säntillisesti. Liekö rasismia vaiko ei, mutta silti totean, että erityisesti espanjalaiset, ruotsalaiset ja engelsmannit ovat usein täysin erilaisia.

Kalustetun yksiön vuokra täällä Teneriffalla on noin 400-450 euroa kuukaudessa. Yleensä se vuokrataan vain yhdeksi talveksi kerrallaan. Kaksion vuokra on noin 550-600 euroa kuukaudessa. Jos näitä hintoja vertaa Suomen vastaaviin, niin erityisesti Helsinkiin verrattuna hinnat ovat edulliset.

Asunnon ostajilla ovat nyt ns. ostajan markkinat. Espanjassa on Suomea pahempi lama, joten mantereen puolella hinnat ovat paikoitellen romahtaneet jopa puoleen. Kanarian saarilla pudotus on ollut pienempi. Esimerkiksi täältä Puerto de la Cruzin kaupungin parhaimmilta paikoilta saa käytetyn asunnon hintaan 1500-2000 euroa/neliö ja uuden noin 3000 euroa/neliö. Hinnat ovat siten pienten suomalaiskaupunkien tasoa. On myös huomattava, että yhtiövastikkeet ovat pienet, sillä taloja ei tarvitse lämmittää eikä talonmiestä tarvita lumitöitä tekemään...

Entä sitten käytännön arki? Jos haluat elää edullisemmin, niin silloin pitää kiertää turistirysät kaukaa. Hyvä esimerkki vaikkapa täältä Teneriffalta. Playa de las Americas on tutisteja varten rakennettu "kaupunki" saaren eteläpäässä. Siellä olutpullo ravintolassa on noin kaksi euroa. Täällä Puertossa, joka on "normaali" kanarialainen kaupunki, pullo maksaa vastaavasti noin 1,30 euroa. Sama pätee muihinkin ravintolahintoihin, siis myös ruokaan. Paikallinen ei suostu maksamaan turistilisää, joten korkeammat hinnat ovat mahdollisia vain turistien suosimissa kohteissa.

Kannattaa siis valita ravintola muualta kuin turisteja palvelevalta alueelta. Hintalaatusuhteeltaan hyvä ravintola on helppo tunnistaa. Kun liikkuu siesta-aikaan eli paikalliseen ruoka-aikaan "syrjemmässä" ja näkee jonkin ravintola lähettyvillä paljon autoja, on se merkki paikallisten suosimasta ravintolasta. Siis ravintolasta, jossa saa hyvää ruokaa kohtuuhintaan.

Itse käyn usein syömässä eräässä hieman syrjäisemmässä ja paikallisten suosimassa ravintolassa. Siellä esimerkiksi avotulella grillattu tosi maukas kananpuolikas tykötarpeineen maksaa kahdelta hengeltä yhteensä noin 11 euroa. Ja hintaan sisältyy vielä puoli litraa ns. talon viiniä!

Entä sitten ruokakaupassa käynti? Omien käytännön havaintojeni mukaan hintataso on Suomeen verrattuna ehkä noin viidenneksen edullisempi. Näin siis ainakin täällä Puerto de la Cruzissa.

Täällä talvehtivista suurin osa on eläkeläisiä. Siksi terveydenhuolto on tärkeä tekijä. Ja yllätys, yllätys - täällä Espanjassa myös tältä osin asiat ovat paremmin. Eläkeläisille terveydenhuolto on täysin ilmaista, siis lääkärissäkäynti, hoidot ja  lääkärin määräämät lääkkeet! Toki terveyskeskuksissa on tungosta ihan kuin siellä Suomessakin.

Julkinen liikenne pelaa hyvin ja on edullista. Jos käyttää taksia, niin sekin kyyti on todella halpaa. Esimerkiksi täällä Puertossa taksilaskuni ei ole koskaan ylittänyt neljää euroa... Ja jos ajat omalla autolla, niin täällä Kanarialla bensalitra on noin 80 senttiä.

Kaikkea ei silti voi mitata rahassa. Eniten täällä olossa arvostan hyvää säätä. Näin syksyisin mittari on yleensä 25-30 asteen välillä. Tuore ennuste näyttää juuri nyt lupaavan seuraavalle viikolle 26-27 asteen päivälämpöjä ja 21-22 asteen yön alimpia lämpöjä. Keskitalvella lukema on viitisen astetta alempi. Lämpötilavaihtelut ovat pieniä. Esimerkiksi viime talvena alin päivälämpötila oli 19 astetta ja ylin 28 astetta.

Kaikesta yhteenvetona sanon, että tänne vaan heti kun työhuolet eivät enää paina ja eämäntilanne muutoinkin sallii leppoisamman elämästä nautiskelun!

Tämän blogin kommenteissa kerron lisää, jos kysyttävää löytyy.

www.reijotossavainen.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (149 kommenttia)

Samppa Haapavaara

Mites tämä kansanedustaminen hoituu Espanjasta käsin?

Reijo Tossavainen

Tulen tänä vuonna joulukuussa Suomeen. Sen jälkeen alkaa kansanedustaminen...

Markus Lehtipuu

Itse kannattaisin Thaimaata.

Reijo Tossavainen

Thaimaa on mielenkiintoinen paikka. Huono puoli on kosteus ja kuumuus.

Jenkeissä on tehty joskus tutkimus, mikä on paras asuinpaikka sään osalta. Voittajaksi selviytyi Orotavan laakso eli tämän Teneriffan pohjoinen puoli, jossa myös Puerto de la Cruz sijaitsee.

Seppo Hildén

Jaahas, sitä tuli ensimmäinen raportti mieheltämme Teneriffalta...

Raportti oli kattava ja paljon pohdittavaa antava. Odotamme lisää tällaisia raportteja.

Ps. Totesit vanhuksille annettavan siellä ilmaiset lääkäripalvelut ja lääkkeet. Tarjous tuskin koskee muita kun espanjalaisia?

Reijo Tossavainen

Tarjous koskee kaikkia täällä asuvia, siis myös suomalaisia. Maiden välisen sopimuksen mukaan lasku tosin menee Suomeen.

Reijo Tossavainen

Kerrottakoon lisäyksenä vähän henkilökohtaisia asioita:

Olin yrittäjä-päätoimittajana noin 20 vuotta. Sitten tuntui, että takki oli melko tyhjä, sillä olin tehnyt koko ajan keskimäärin noin 60-65 tunnin työviikkoa. Lomiin ei varsinkaan uran alkuvaiheessa ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia, ei ollut edes vapaapäiviä.

Siksi kyselin mahdollisuutta pitää jonkinlaista sapattivuotta. Onhan olemassa esim. ns. vuorotteluvapaa. Selvisi, että yrittäjät ovat tässäkin asiassa muita kansalaisia heikommassa asemassa.

Jäljelle jäi vain yksi vaihtoehto, yrityksen myynti. Niin teinkin kuutisen vuotta sitten ja sen jälkeen talvet olen ollut "palmupuun alla" ja kesän "rantakoivun alla".

Viime vuosien elämäni on aiheuttanut jonkinsortin "kateutta". Olen heille ilmoittanut, että nyt pidän ylitöistä johtuvia aiemmin pitämättömiksi jääneitä vapaapäiviä. Niitä oli yrittäjäuraltani kertynyt noin 15 vuotta! Ja kun ne on pidetty, niin sitten on pekkaspäivien vuoro!

No toki en ole kokonaan laiskotellut näitä viime vuosia. Olen kirjoittanut osa-aikaisesti erilaisiin aviiseihin sekä palkallisesti että palkattomasti. Kesällä teen metsätöitä noin 2-4 tuntia päivässä. Se on todella järkevää hyötyliikuntaa!

www.reijotossavainen.net

Karu Kera

EU-lainsäädäntö mahdollistaa myös Suomen työttömille 3 kuukauden "palkallisen työnhaun" ja "elintasomamuilun" Espanjassa eli vaikkapa Teneriffalla ja mukaan saa liiton korvaukset tai KELA:n työttömyyskorvaukset.

Jos työtä löytyy, se on ihme, sillä Espanjassa on Suomeakin pahempi lama. Kaupunkilaisilla ei pitäisi kuitenkaan olla mitään vaikeuksia vuokrata oma Suomen asuntonsa 3 kuukaudeksi ja lähteä talveksi "työnhakuun" etelän aurinkoon.

EU:n aurinkorantoja joihin työkkärit saa mukaan löytyy m.m. Kanarian saarilta (Teneriffa, La Palma, La Gomera, El Hierro, Gran Kanaria, Lanzarote, Fuerteventura), Karibian saarilta (Martinique, Guadeloupe, St.Martin, St. Barths, Les Saintes. La Desirade, Marie Galante) ja Intian valtamerestä seuraavat saaret: Reunion, Europe ja 1.1.2011 alkaen myös Komorien eteläisin saari Mayotte.

PS. Espanjaa tai ranskaa osaavilla on mahdollisuus myös löytää töitä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kiitos Reijolle hyvästä raportista.

Eurooppalainen Sairasvakuutuskortti kannattaa myös hankkia.

Reijo Tossavainen

Tuo eurooppalainen sairausvakuutuskortti ehdottomasti mukaan.

Pekka Pulkkinen

Perästä tullaan 6.10 puoleksi vuodeksi.

Reijo Tossavainen

Suurin osa asuu Espanjassa vuokralla.

Vuokra-asunnon valinnassa netti on oiva apuväline. Sieltä löytyy myös suurin osa vuokrattavista asunnoista. Jos paikkakunta on tuttu, niin homman voi hoitaa etätyönä.

Usein kuvat eivät kerro täyttä totuutta, myös sijainti kannattaa nähdä omin silmin. Siksi suosittelen, että otetaan alkuun viikon mittainen normaali hotelliloma, jonka aikana katsastetaan muutama esim. etukäteen Suomessa valmiiksi valittu kohde. Lopullinen valinta tehdään sitten paikanpäällä. Vuokrasopimus kannattaa tehdä aina kirjallisesti.

Suosituimmilla suomalaispaikkakunnilla on myös suomalaisomisteisia kiinteistövälitysfirmoja tai suomalaisia henkilöitä, jotka ovat paikallisen välittäjän palveluksessa. Suosittelen heidän käyttöä, sillä he tuntevat meidän toiveemme ja osaavat siten palvella paremmin.

Pentti Järvi

"Usein kuvat eivät kerro täyttä totuutta, myös sijainti kannattaa nähdä omin silmin."

Tuossa asiassa on myös Google-Mapsin Street-View hyvänä apuna.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Reijo Tossavainen, kuinka istuu aatteeseesi "semimamuilu", eli osa-aikainen asuminen ulkomailla?

Totuushan omien rajojen ulkopuolella asumisesta on aina hyvin samankaltainen. Varsinkin perattaessa asia tosia-asioilla.
Ulkomailla asuttaessahan esim. etsitään: lämpöä / viileyttä, taloudellisia etuisuuksia, yhteiskunnan palveluita, toimeentuloa ym. Kaiken kaikkiaan vierasta yhteiskuntaa kuormittaa pitkäaikaisturismin rasitukset mm. terveydenhuolle, jätehuollolle jne. Itsellesi tuntuvat toisen maan taloudelliset etuisuudet olevan tärkeitä. Vertailet mm. hintatasoja. Olet siis "elintasomamu" itse.

Uskon, että Tossavainen sanoo mahdollisessa vastauksessaan, että Kanaria olisi kivikauden tasolla ilman turismia. Kyllä, virallinen Espanja toivottaa elintärkeät turistit ja eläkeläisasukkaat tervetulleiksi, mutta "Perusespanjalaisilla" vastustus lisääntyy. Aurinkorannikolla vastusliikkeitä on useampia, sillä siellä ongelmat ovat suurimmat, mutta Kanariallakin toimii yhä aktiivisemmin turismin vastainen OTC-liike hyvin samanlaisin argumentein kuin meidän persut.

Siispä se siitäkin poliittisesesta moraalista: eläkää niin kuin...
Onnea ehdokkuudelle, mutta eduskunnan voi jo näilläkin eväillä unohtaa.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Jos nyt oikein tulkitsin, niin viimeksi Kanarian rannalla löhötessäni vieressä oleva paikallinen nuorisojoukko puhui kovaäänisesti ja innokkaasti karjasta. Hetken päästä sitten minulle vasta valkeni, ettei puheenaiheena ollut lehmänkasvatus vaan turismi. Eipä silti kyllä britit suhtautuvat keskenään puhuessaan vielä raadollisemmin ulkomaalaisiin.

Reijo Tossavainen

Vastaus Arto Bäcklundille:

Olisin täällä riippumatta siitä, ovatko vaiko eivät ole elinkustanukset täällä korkeammat tai alemmat. Kerroin asioista muille mahdollisesti asiasta kiinnostuneille.

Kanarian saaret olivat ennen matkailua Espanjan köyhintä seutua. Ennen vanhaan oli vain yksi vaihtoehto, kun haluttiin parempaa elintasoa. Se vaihtoehto oli muualle muuttaminen. Täältä on erityisen paljon muutettu Etelä-Amerikkaan ja siellä erityisesti Venezuelaan. Nyt kun siellä olot ovat olleet epävarmat, niin paluumuuttoa on ollut paljon.

Nykyisin Kanarialla on kolme pääelinkeinoa: matkailu, matkailu ja matkailu. Perinteisellä elannolla eli maataloudella on enää marginaalinen merkitys. Sitä yritetään pitää hengissä perinteen ja matkailun vuoksi. Kanarialainen käyrä ja makea banaani on tärkein tuote.

On kiistaton tosiasia, että hyvinvointi näille saarille tuli matkailun mukana. On totta myös sekin, että täällä ollaan hyvin kanarialaisia - paikalliset eivät halua, että heitä sanotaan espanjalaisiksi. Itsehallinto on jo nykyisellään hyvin laaja. Napanuoraa Espanjaan ei kuitenkaan haluta katkaista, sillä EU-jäsenyydestä on ollut varsinkin aiempina vuosina paljonkin hyötyä. Kanarian täyttä itsenäisyyttä ajavalla liikkeellä on hyvin vähän kannatusta.

Mitä tulee väitteisiin terveydenhuollon hyväksikäytöstä, niin se on väärää kuvittelua. Kun turisti käyttää täällä alan palveluja, niin maksajia ovat kyllä muut tahot kuin paikalliset veronmaksajat. Työpaikkoja kyllä siinäkin syntyy paikallisille. Eli sitä hyvinvointia, ei hyväksikäyttöä.

Pekka Pulkkinen

Espanjasaa saa EU:n kansalaiset tietyin perustein itselleen ilmaisen lääkärissä käynnin, terveydenhuollon ja lääkkeet.
Ne eivät ole pois Espanjan valtiolta vaan laskut tulevat aikanaan Suomeen joten se siitä kateuden aiheesta ja maailman parantamisesta.

Pekka Raukko

Kyllä Pekka ja Reijo ovat täydellisen oikeassa. Maksaja eivät ole espanjalainen veronmaksaja. Nämä espanjassa talvehtivat perussuomalaiset veijarit rahtaavat sinne niitä suomalaisten veronmaksajien euroja, joiden karkaamisesta ulkomaille he täällä kotimaassa ovat aina niin huolissaan.

Pekka Raukko

Enhän minä sanonutkaan, että siinä on mitään epänormaalia. Se on vain räikeässä ristiriidassa niiden periaatteiden kanssa, joita Reijon mielestä muiden pitäisi noudattaa.

Pekka Raukko

Eihän tässä mistään muutosta ole kyse, vaan siitä että varakkaat eläkeläiset rahtaavat reppukaupalla verovaroja pois Suomesta, mutta narisevat heti, jos verovaroja käytetään täällä johonkin muuhun kuin eläkeläisten tarpeisiin.

Pekka Raukko

Vastavuoroisuutta se toki on, ja kyllä joskus korpeaa, kun noita espanjalaisia makailee täällä talvisin kinoksissa ottamassa kaamosta niin, että ei tahdo liikkumaan päästä...

Pekka Raukko

No ei.
Jokos te olette tilanneet ulkomailta tankkiautollisen sitä verotonta bensaa ;)

Pentti Järvi

Joskus näki sellaista ikävää reseptilääkkeiden hamstraamista lyhyelläkin matkalla = ilmaiset lääkkeet vuodeksi eteenpäin.

Pentti Järvi
Heidi Tuominen

Ja nyt varmaan kaikki kertovat, että jos maksan Suomessa 4h+k. 480e/kk niin miten tuo vuokra on edullista? Ja jos saan 80% maksettua tästä asumistuen kautta nyt, niin miten minulla olisi varaa ostaa yhtään kaljaa Espanjassa? Tokihan joutuisin silti maksamaan tästä asunnosta vuokran? Ja matkatkin maksaa... On se kiva kun ei ymmärrä mitä on olla oikeasti köyhä Suomessa...

Reijo Tossavainen

Heidi Tuominen:
Teidän tapauksesssa muutto Venäjälle olisi varmaankin "kotoisampi" vaihtoehto...

Aku Ankka

Jestas miten törkeä vastaus köyhälle!!

Ei kaikilla tosiaankaan ole mahdollisuutta pitää kahta vuokra-asuntoa samanaikaisesti.

Reijo Tossavainen

Itse olen käynyt noin 50:ssa maassa, ehkä mielenkiintoisin käyntikohde on ollut Tiibet. Henk.autolla ja matkailuautolla olen kiertänyt 24:ssa eri maassa. Ajokilometrejä on kertynyt ulkomailla lähes 100 000 km. Kaiken kokemani jälkeen voin vakuuttaa, että kyllä matkailu avartaa...

Tony Banana

Jos olet todella kaiken tuon tehnyt 04 jälkeen kun ennen ei lomia ollut olet kyllä kova äijä reissaamaan. Tuon lisäksi olet ollut kesät suomessa koivun alla ja vielä palmun alla teneriffalla. Jos tuon tarmon laitat eduskuntatyöhön mitä olet pistänyt matkailuun, niin paikka on sinun. ystävällisin terveisin masa

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

En oikein ymmärtänyt kirjoitustasi "Köyhät muuttakaa talveksi Espanjaan". Jari-Petri Heino kirjoittikin köyhän maastamuutto-ongelmasta. Reijo T. kirjoittaa: "Kotomaan omakotitalo vaihdetaan kahteen kaksioon. Tai toinen vuoktrataan pois." Kirjoituksesi pohjalta en miellä, että olet jotenkin köyhän asialla.Kuten puolueesi antaa ymmärtää. Tai meillä on ihan erilainen näkemys köyhistä. Tuota olen nähnyt kuinka eräät "köyhät" hakevat melko uusilla autoilla "särvintä" ilmaisista leipäavustuspisteistä. "Köyhiä" näet on niin monenlaisia. Onks tää näkemyksesi köyhistä kovinkin yleistä perussuomalaisten keskuudessa? Jos on, niin kannattaisi ihan oikeiden köyhien miettiä kaks kertaa kenelle äänensä antaa. Tsemppiä vaalikiertueillesi.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Minusta Reijon kirjoitus oli todella mielenkiintoinen, kiitos:)

En lähtisi heti sotkemaan politiikkaa tähän, mitä sillä on tekemistä sen asian kanssa, että viettää talvet Teneriffalla?

No on toki sitten, jos tulee valituksi parlamenttiin. Sitten voi järjestää asumisensa tehtävän vaatimalle tasolle, eli asua myös talvet Suomessa.

J-P kirjoitti Thaimaasta myös hyvän kommentin. Eräs tuttavani asuu siellä suurimman osan ajasta ja tulee vain kesäksi Suomeen töihin.

terv. Eeva

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kenelleköhän Eevan huomautus polittikasta on tarkoitettu? Minä ainakin käsitin, että Reijo antoi ohjeita nimenomaan köyhille.Ja heidän mahdollisuuksilleen. Lienee sitten politiikkaa, jos vähän ottaa kantaa köyhyyden tasosta? Ehkä Reijon ei olisi pitänyt yleistää. Reijo on poliittinen henkilö. Vaaliehdokas. Jonka lausunnot herkästi mielletään poliittisiksi mielipiteiksi.

Reijo Tossavainen

Teuvo:

Asiaa enempää saivartelematta totean lyhyesti, että kirjoitukseni kertoi erilaisista mahdollisuuksista. Korostin erityisesti, että yleinen mielikuva siitä, että etelässä asuminen on mahdollista vain ja ainoastaan rikkaille, on väärä.

On toki myös rikkaita ja köyhiä ja siltä väliltä olevia, joille etelässä asuminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista.

Ei tähän tarvitse politiikkaa sotkea - sillä niitä köyhiä ja rikkaita on joka puolueessa.

Pentti Järvi

Muutin Espanjan Aurinkorannikolle (Costa del Sol) 80-luvun alussa ainoina matkatavaroinani rakas tyyny ja Olivetti-kirjoituskone. Siellä tuli vietettyä parikymmentä vuotta ja vain kerran käväisin Suomessa, v.-89 Lahden kisojen takia. Lunta vaan ei ollut sinä talvena.

Kyllä siellä pärjää pienemmillä rahoilla kuin täällä ja kieltä on syytä opetella. Muutoin sitä on aika paljon muiden armoilla ja olo on vähän orpo.

Sen totesin talvituristeista, että he eivät oikein tunteneet olevansa kotonaan missään - jo maaliskuussa alkoivat pakata laukkujaan Espanjassa ja Suomessa ollessaan iski matkakuume elo-syyskuussa...

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Hyvä kommentti Pentti:):)

terv. Eeva

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Näin esimerkiksi, alla pari kommenttia tästä ketjusta....

****************

- "Mites tämä kansanedustaminen hoituu Espanjasta käsin?"

- "En oikein ymmärtänyt kirjoitustasi "Köyhät muuttakaa talveksi Espanjaan". Jari-Petri Heino kirjoittikin köyhän maastamuutto-ongelmasta. Reijo T. kirjoittaa: "Kotomaan omakotitalo vaihdetaan kahteen kaksioon. Tai toinen vuoktrataan pois." Kirjoituksesi pohjalta en miellä, että olet jotenkin köyhän asialla.Kuten puolueesi antaa ymmärtää. Tai meillä on ihan erilainen näkemys köyhistä. Tuota olen nähnyt kuinka eräät "köyhät" hakevat melko uusilla autoilla "särvintä" ilmaisista leipäavustuspisteistä. "Köyhiä" näet on niin monenlaisia. Onks tää näkemyksesi köyhistä kovinkin yleistä perussuomalaisten keskuudessa? Jos on, niin kannattaisi ihan oikeiden köyhien miettiä kaks kertaa kenelle äänensä antaa. Tsemppiä vaalikiertueillesi."

Pekka Pulkkinen

On se vaan ihmeellistä ettei mihinkään tällä palstalla esitettyyn asiaan voi ottaa kantaa leimautumatta jonkin puolueen edustajaksi tai kannattajaksi.
Itse en ole, en ole koskaan ollut enkä tule olemaan minkään puolueen jäsen.
Kun nuoruudessani, noin 25 vuoden vanhana, minulta tivattiin kommareiden taholta puoluekantaani eikä vastaukseksi kelvannut puolueeton, niin tein varmaan asian täysin selväksi kertomalla oman mielipiteeni yleensä seuraavasti: "Tulis vaan taas talvisota ja 40 asteen pakkaset niin saisi laskea jäätyneellä ryssällä mäkeä"
Harvoin näkee tulipunaisen kommarin menevän hiljaiseksi. Silloin näki.
Tosin minut leimattiin kannanottoni jälkeen oikeistolaiseksi, tosin en ymmärrä miksi.

Pekka Pulkkinen

Kuules nyt Pekka Rukka, eikun Raukko.
Jokainen saa vapaassa maassa mennä minne haluaa.
Se että itselläsi ei ole älyä,ymmärystä,taloudellisia mahdollisuuksia, halua tai olet muuten esteellinen ei oikeuta arvostelemaan niitä jotka matkailevat omien halujensa ja mahdollisuuksiensa mukaan missä haluavat.
Yksikään euro ei ole Sinun pussistasi pois.Jokaisella on varmaan omat syynsä eikä niistä yksikään kuulu Sinulle eikä pitäisi olla Sinun murheitasi, paitsi kateuden muodossa.
Pelkästään jo se, että Suomessa päästäkseen esim.leikkausjononoon se kestää toista vuotta. Jos on akuutti vaiva niin pitää mennä yksityiselle ja harvoin selviää alle kymppitonnin laskulla. Joten revi siitä.
Elät itsekin vapaassa Suomessa. Matkusta minne haluat äläkä aina itke, vingu ja valita muiden tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.
Millainen olisi oma ihanneyhteiskuntasi?
Minä käyn Teneriffalla lähinnä siksi että se on minulle mahdollista ja viihdyn talvet siellä. En ole mikään sosiaaliturvan perässä matkustava yhteiskunnan elätti. Olen toistaiseksi tullut toimeen ilman yhteiskunnan tukia omalla työlläni ansaitulla eläkkeellä.
Kun seuraavan kerran arvostelet jotakin, mitä tahansa, niin ajettele ensin, mikäli on välineet ajatteluun,ennen kuin annat julkisen henkisen varattomuustodistuksesi.

Pekka Raukko

Kuuleppas nyt kaimani Pikkupulkki.

Jokainen saa minun puolestani matkustaa minne tahtoo ja narista muiden tekemisestä niin paljon kun tahtoo. Ja kyllä te Reijon kanssa narisettekin.

Joku tolkku ja logiikka siinä loputtomassa narinassa ja valituksessa on kuitenkin hyvä säilyttää.

Ne verorahat, jotka te Reijon kanssa kannatte maasta pois, eivät tietenkään ole minulta pois, mutta ne ovat pois suomalaisesta taloudesta ja Suomen valtion ja kuntien käytettävissä olevista verovaroista. Siis niistä varoista, joilla niitä leikkausjonoja voitaisi hoitaa, kyläkouluja ylläpitää ja vähäosaisia tukea.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Joku tolkku ja logiikka siinä loputtomassa narinassa ja valituksessa on kuitenkin hyvä säilyttää."

Yritä nyt hyvänen aika, iso mies, ymmärtää, että se, mitä Reijo Tossavaisen Kanarialla talvehtiminen on, on muuttoliikettä EU:n sisällä ja se, mitä perussuomalaiset vastustavat on muuttoliikettä EU:n ulkopuolelta.

Pekka Raukko

Kyllä persuissa on varsin nihkeästi suhtauduttu myös EU:n sisäiseen muuttoon Romaniasta tänne tai Ranskaan.

Mutta minun varsinainen pointtini ei liittynyt muuttoon, vaan Suomen verovarojen kyöräämiseen täältä pois. Siis niiden rahojen, joita persut vaativat käytettävän vanhustenhoitoon yms.

Pekka Pulkkinen

Pekka Raukko haluaa ilmeisesti kieltää eläkeläisten ulkomaille matkustelun koska hänellä ei ilmeisestikään itsellään ole mahdollisuuksia siihen.
Kuten sanotaan: "Kateus vie kalatkin vedestä"

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Monet romanialaiset eu-kansalaisetkin matkailevat tänne, sitaatti Pekka Pulkkinen: "matkailevat omien halujensa ja mahdollisuuksiensa mukaan missä haluavat".
Siispä: "Köyhät muuttakaa talveksi Espanjaan". Tarkoittanee alkuperäisessä tekstissä suomalaisia köyhiä.

Tiedän Romaniassa kerrottavan erilaisista mahdollisuuksista Eu:n sisällä aivan niin kuin Tossavainenkin sanoo kertovansa mahdollisuuksista meidän köyhille. Esitänkin kritiikkini perussuomalaisesta, tässä kontekstissa, kaksinaismoralismista.

Samaa mieltä olen pitkälle Pekka Pulkkisen kommenteista.

Muuten, aiemman kommenttini asiallinen jatkokommentti lienee blogistin toimesta poistettu. Jos niin, sitten aiheetta jatkossakaan enempään Tossavaisen blogeista.

Pekka Raukko

Tossavainen on tunnetusti huono kestämään argumentoivaa keskustelua ja kritiikkiä, joten kommentin poisto ei poikkea totutusta linjasta...

Pekka Pulkkinen

Kysymys Pekka Raukolle.

Oletko todellakin sitä mieltä että Suomen rajat pitää sulkea Suomen kansalaisilta jottei verovaroja siirtyisi maasta pois.
Kysymys on yksinkertainen. Siihen on vain kaksi vastausvaihtoehtoa. Kyllä tai ei.
Mikä on vastauksesi?
Ei tarvitse perustella koska perusteet olisivat joka tapauksessa tosi säälittäviä.

Pekka Raukko

Ei

Perustelen kuitenkin, koska minusta on säälittävää, jos ei kestä kuulla perusteluja itse esittämäänsä kysymykseen.

Kuten olen Tossavaisen aikaisemmin sensuroimassa blogauksessa kertonut, minusta ei ole ongelma jos verovaroja valuu enemmän ulkomaille vaikkapa kehitysavun muodossa, tai niitä käytetään tänne saapuneiden pakolaisten kotoutumiseen.
Persut taas ovat täällä narisseet kehitysavun ja maahanmuuttajien koulutukseen laitettujen verovarojen johtavan mm. kyläkoulujen lopettamiseen.
Jos siis itse kantaa selkä vääränä rahaa pois maasta rahoittaakseen niillä hedonistisia mielihalujaan, niin ei minusta ole varaa kritisoida verorahojen käyttöä humanitaarisiin tarkoituksiin.
Vaikka te Reijon kanssa ette sitä näkisi, niin maailmassa on muitakin napoja kuin ne, jossa teidän nenänne ovat.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Tekevälle sattui; komppaan Pekka Raukoa ja hänen komenttejaan tässä ketjussa. En Pekka Pulkkisen. Anteeksi huolimattomuuteni.

Sensuuri alkaa siinä missä luova äly loppuu.

Pekka Pulkkinen

Arto Bäclundille.
Loistava oivallus,sensuuri alkaa juuri siitä missä äly loppuu. Bravo.

Pekka Raukolle.
Sitten et varmaan hyväksy myös sitäkään että Suomi houkuttelee maksavia turisteja tänne kaikkialta maailmasta,ethän,sillä ne rahathan olisivat pois tänne tulevien turistien kotimaan kulutuksesta.
Vai onko Suomi maailmassa mielestäsi paremmassa asemassa ja parempiosainen kuin muut maat ja on mielestäsi erikoiskohtelun ansainnut.
Minusta on todella ikävää kun kateus menee kaiken edelle,kuten Sinun maailmassasi.
Annetaan kaikkien kukkien kukkia ja pidetään huolta pääasiassa omista asioistamme kuitenkaan unohtamatta todella apua tarvitsevia.
Se saattaa olla vaikeaa ymmärtää, mutta jos järki olisi yleistä,niin sillä ei olisi mitään arvoa.
Et vastannut kysymykseen pitääkö rajat sulkea kaikilta suomalaisilta vain ainoastaan eläkeläisiltä.
Ilmeisesti katsantokantaasi ei kuulu tasapuolisuus ja voimassa olevien lakien hyväksyminen, vapaa liikuminen mukaan lukien.
Jos haluat muuttaa maailmaa niin muuta itse jonnekin muualle, mihin tahansa,sillä Suomessa ei maailman parannus onnistu.
Ylivoimaisesti suurin este Suomen tulevaisuudelle on nykyisten puolueiden mädännäisyys,oman ja puolueen edun tavoittelu ja kaikenlainen taloudellinen kähmintä.
Aikanaan kun puolueet ja niiden järjestöt saivat tukea ilmoittamiensa jäsenmäärien perusteella niin Suomen väkiluku kaksinkertaistui välittömästi. Siinä ei eläkeläisten eikä muidenkaan matkailuilla ole juurikaan mitään merkitystä.

Pekka Raukko

Pekka Pulkkinen

Vastasin yksinkertaiseen kysymykseesi yksinkertaisella vastauksella, "ei".
Valitettavasti ilmeisesti yksinkertaisuudestasi johtuen et ymmärtänyt vastaustani.

Toisin, kuin nyt annat ymmärtää, et kysynyt "pitääkö rajat sulkea kaikilta suomalaisilta vain ainoastaan eläkeläisiltä."
Jos olisit muotoillut kysymyksesi noin, ei siihen olisi voinut vastata antamiasi kyllä/ei vaihtoehtoja käyttäen.

Minusta rajoja ei tule sulkea keneltäkään. Sen sijaa perussuomalaiset ja heitä hännystelevät voisivat itse edes yrittää elää niin kuin opettavat. Herra Tossavaisen tavoin Suomessa huonosti viihtyviä on minusta jotenkin hölmöä kutsua perussuomalaisiksi. Puoliperusespanjalainen (pupe tai puppe) kuvaisi minusta häntä paremmin. Tai voitaisihan häntä oikeastaan kutsua myös EU:n kansalaiseksi, puppepuolueen lämpimästä EU suhteesta johtuen.

wwwTwittercomEDUSKUNTAVAALIT (nimimerkki)

Pekka Pulkkinen: "Sen sijaa perussuomalaiset ja heitä hännystelevät voisivat itse edes yrittää elää niin kuin opettavat."

Selvennä nyt tarkalleen, miten he opettavat? Käsittääkseni heidän linjansa on se, että itse tienaamilla rahoilla voi matkustaa niin paljon kuin sielu sietää. En ole kuullut puolueen määrittävän, miten omaa rahaa ei saisi käyttää. Käsittääkseni yrität laittaa sanoja puoluejohdon suuhun.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Minusta rajoja ei tule sulkea keneltäkään."

Rajoja ei tule sulkea keneltäkään, mutta rahahanat tulee sulkea kaikilta.

Pekka Raukko

Myöskään varallisuuden tai työpaikkojen siirtoa ulkomaille ei minusta tule estää.
Mutta jos saarnaa niitä vastaan, niin silloin on kaksinaismoralismia toimia itse toisin.

Pentti Järvi

"Aikanaan kun puolueet ja niiden järjestöt saivat tukea ilmoittamiensa jäsenmäärien perusteella niin Suomen väkiluku kaksinkertaistui välittömästi."

Hehheh.

Ehkä tämä blogi oli silti tarkoitettu jonkinlaiseksi matkaoppaaksi, mutta se on julkaistu väärässä julkaisussa.

Otsikko oli kieltämättä hiukan yliampuva - ei sinne Espanjaan, edes Kanarialle, ole köyhillä asiaa.

Reijo Tossavainen

Otsikkoni on hieman siikalamainen, kärjistävä. Halusin oikaista sen väärinkäsityksen, että vain ja ainoastaan rikkailla on mahdollista asua talvisin esim. Espanjassa. Köyhyys on suhteellinen käsite, se voidaan määrittää niin monella tavalla.

Pentti Järvi

Vale (= OK), amigo Reijo.

Sinne Epsanjaan perille päästyään ja saatuaan katon pään päälle, elämä on todellakin aivan erilaista kuin täällä murjottajien maassa.
En edes muista, milloin olen saanut nauraa sydämeni kyllyydestä; Espanjan Andaluusiassa ei mennyt päivääkään ilman naurua. Siellä näki niin paljon hullunkurisia yksityiskohtia meni minne tahansa.
Ei ne epsanjalaiset tienneet niistä mitään ja se siinä olikin niin koomista. Pokkana veitsenteroittaja ajeli iänikuisella mopollaan pieni koira sarviin kiinnitetyssä korissa. Para dar un ejemplo.

Reijo Tossavainen

Raukolle ja kumppaneille toivomus: käyttäkää asiallisempaa ilmaisua.

Pekka Raukko

Voisitko hieman eritellä niitä "asiattomuuksia"?
Meillä kun näyttää olevan niistä hyvin erilainen käsitys.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Saksalaiset järjestää eläkeläisille ja varsinkin sotaveteraaneille terveyspalveluja Kanarialla. Apartimentos taloissa on omat terveydenhoitajat ja ulkoiluttajat sekä avustajat. Tulee kulemman halvemmaksi valtiolle.

Pentti Järvi

Juu, Hemmo, ja samoin tekevät tanskalaisetkin. Lähellä sijaitsevassa Mijasin kylässä heillä oli (on kait edelleenkin) upea keuhkoparantola pinjametsän laidalla.

Reijo Tossavainen

Kela maksaa psoriasis-potilaille kuntoutusmatkoja etelän aurinkoon.

Pentti Järvi

Tuosta näki ikäviä asioita hotellien uima-altailla, kun muut hotellivieraat karsastivat mennä veteen yhtä aikaa p-potilaiden kanssa, vaikka heidän olisi pitänyt tietää, että se ole tarttuva tauti tai sairaus.

Reijo Tossavainen

Kun suurilta ikäluokilta on kysytty, mitä he aikovat eläkeikäisinä tehdä, niin todella merkittävä osa heistä haluaa muuttaa talveksi etelään. Uskon, että Espanjassa nyt talvehtivien noin 30 000 suomalaisen määrä tulee voimakkaasti kasvamaan. Sen ohella suuntaudutaan uusiin kohteisiin. Esimerkiksi Thaimaa houkuttaa todella halvalla hintatasolla. Siellä pärjää hyvin pienelläkin eläkkeellä! (Paremmin kuin Espanjassa)

Pekka Pulkkinen

Kun suostuu elämään maassa maan tavalla ja maan lakeja noudattaen niin ei ole mitään syytä hävetä siellä saamiaan palveluita vaikkakin ne jossakin tapauksessa ovat maksuttomia.
Se että näin on, kalvaa monen kateellisen mieltä Suomessa,valitettavasti.

Pentti Järvi

Reijon mainitsemat psoriaris-hoidot Espanjan auringossa tulevat ajanmittaan paljon halvemmiksi Kela:lle.

En voi ymmärtää, että joku olisi kateellinen kenellekään, jos on parantunut sairaudestaan...

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Reijo Tossavainen: "Kun suurilta ikäluokilta on kysytty, mitä he aikovat eläkeikäisinä tehdä, niin todella merkittävä osa heistä haluaa muuttaa talveksi etelään".

Uskonpa, että jos Romanian suurilta ikäluokilta kysyttäisiin, mitä aikovat "eläkeläisinä" tehdä, niin todella merkittävä osa heistä haluaisi muuttaa pohjoiseen, koko vuodeksi. Ja toiseksikin. Ja vaikkapa Suomeen.
Vaan tuskinpa kysytään.

No, leikki leikkinä. Ymmärrän Tossavaisen ajatuksen, mutta en hyväksy pidempiaikaista elintasomatkailua mihinkään suuntaan. Painotan tässä sanaa "elintasomatkailua". Jos se perussuomalaisten piirissä laajemminkin hyväksytään, silloin tule sallia myös mm. Romanian romaanien "elintasomatkailu".

Reijo Tossavainen

Bäcklund:
Mitä pahaa siinä on, jos raskaan työuran jälkeen haluaa nauttia jäljelläolevista elinvuosista vaikkapa Espanjassa? Kyllä he ovat sen ansainneet omalla työllään eli rakentamalla yhteiskunnan, joka antaa hyvät elinolot niin työssäkäyville kuin eläkeläisillekin. Olkaamme enemmänkin tyytyväisiä kuin kateellisia...

Pentti Järvi

Minä olen sivumennen sanoen aikeissa eläkevuoteni viettää Väli-Amerikan Costa Ricassa. Kaukanahan se on, mutta entä sitten?

wwwTwittercomEDUSKUNTAVAALIT (nimimerkki)

On täysin eri asia matkustella omilla rahoillaan, kuin muiden. Jos romanit eivät käytä matkailuunsa suomalaisten rahoja ja noudattvat lakeja, niin ei siinä mitään. Kuitenkin kyseessä on muiden rahoilla elävä kerjääjien ja rikollisten joukko.

Pentti Järvi

Arto hyvä: pitempiaikaisen kokemuksen perusteella voin sanoa, että elintasomatkailusta ei oikeastaan ole kyse, vaan useimmat eläkeläiset lähtevät Etelään varjellakseen tai parantaakseen terveyttään, mikä ei oikein tapahdu Suomen pitkässä, pimeässä ja kylmässä syksyssä ja talvessa.

He haluavat parantaa paitsi terveyttään myös elämisen tasoansa. Täytyy muistaa, että nämä talvituristit maksavat edelleen veronsa Suomeen. Joskus jää jopa euroja ylitsekin ja ne kyllä käytetään sitten kalliissa Suomessa kesäkuukausina loppuun, joten kaikilla halukkailla ei ole edes mahdollisuutta joka talveksi lähteä sitä terveyttään jne. parantamaan.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Rovaniemellä maksaa palvelutalossa asuminen kaikkine kuluineen n. 4000- 5000 euroa/kk yksi asiakaspaikka.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Hyvä Pentti

Elintasoaan ne meidänkin maahan tulevat pitkäaikaismatkailijat haluavat parantaa ja siinä sivussa ilmeisesti myös terveyttään. Ovat sen itse kertoneet monet.

Ok, en pysty parempaan, joten lopetan osaltani tämän topicin. On loistavaa, jos vaikka tuosta mamu-substanssista ei tulisi vaaliteemaa ainakaan persujen osalta. Siltä ainakin tässä vaikuttaa.

Hemmolle: monelle 80 euroa maksavalle eu-kansalaiselle, Suomessa per/kk ei maksa mitään. Päin vastoin, saattaa saada vielä jokusen lantin. Hemmo, siis sama juttu mitä tuossa yllä ajoit takaa.

Reijolle hyvää syksyaikaa sinne ulkomaille,
täältä toisesta kotikunnastasi.

frank (nimimerkki)

"Elintasoaan ne meidänkin maahan tulevat pitkäaikaismatkailijat haluavat parantaa ja siinä sivussa ilmeisesti myös terveyttään. Ovat sen itse kertoneet monet."

Elintason kohottaminen elämällä edullisemman hintatason maassa tai sitten siipeilemällä muiden kustannuksella on vissisti eri asia. Itse kunkin oma moraali kertonee noiden hyväksyttävyyden - tai sitten ei :-)

wwwTwittercomEDUSKUNTAVAALIT (nimimerkki)

Hienoa kuulla muistakin ulkomailla elämästä nauttivista suomalaisista! :)

Käyttäjän markoraisanen kuva
Marko Räisänen

Tossavainen, Tossavainen, Tossavainen; Olet yhteydessä lähes, miten sen sanoisi, Puh.joht... aasi kun sieltä käsin delegoit, unohdit meidät tänne peränurkille, yhyy... sieltä se tie avautuu brysseliin... oliko muutes oma kustannus matka vai puolueen tulopoliittinen meno kulu, jotta et, vaikkuttaisi niin apealta kirjoituksesi suhteen?

Tuomo Molin

Uskomatonta miten joidenkin ihmisten pirtaan ei vaan käy ajatus, että ihminen voi viettää elämäänsä muuallakin kuin Suomessa. Suomalaisia on ollut Espanjassa jo paljon ennen EU-aikaa ja he ovat parhaimmasta päästä olevaa ulkomaalaisväestöä Espanjassa.

Siis, minua todellakin ihmetyttää että mikä tässä Tossavaisen kertomuksessa niin helkkarin paljon joitakin ärsyttää. Se, että itsellä ei ole kuuna päivänä mahdollisuutta asua puolta vuotta Espanjassa? Sekö tässä on saanut herneet joidenkin ihmisten nenään?

Käyttäjän markoraisanen kuva
Marko Räisänen

Ei, vaan Tossavaisen puolue ja siihen liittyvät Tossavaisen kannanotot, jos saaneen valistaa...

Pekka Raukko

Juuri noin.
Johdonmukainen ihminen ei samaan aikaan sekä vastusta, että suosittele ja harrasta elintasopakolaisuutta.

frank (nimimerkki)

Kiitos Pekka että paljastit johdonmukaisen älyllisen "rehellisyytesi" vetämällä yhtäläisyysviivat normaalin matkailun ja turvapaikkaturismin välille :-)

wwwTwittercomEDUSKUNTAVAALIT (nimimerkki)

Se elääkö omilla vai muiden rahoilla, on se eroavaisuus. Omilla rahoilla jokainen voi tehdä mitä haluaa.

Pekka Raukko

Eläkeläisethän eivät pääsääntöisesti matkusta ainoastaan omilla varoillaan, vaan heidän eläkkeestä suuren osan maksaa työssä käyvä väestönosa.

Jos etelässä asumisen motiivi on nostaa omaa elintasoa ja parantaa kulutusmahdollisuuksia, niin kyse on minusta hyvin yksiselitteisesti elintasopakolaisuudesta.

Pekka Raukko

Etenkään persujen retoriikassa "elintasopakolainen" ei tarkoita oikeaa pakolaista, vaan sellaista maahanmuuttajaa, joka tavoittelee ainoastaan elintason nousua. Olisi siis kannattanut lukea sieltä Wikopediasta myös kohta "elintasopakolainen".

Käyttäjän markoraisanen kuva
Marko Räisänen

Edelliseen lisäten... "Uskomatonta miten joidenkin ihmisten pirtaan ei vaan käy ajatus, että ihminen voi viettää elämäänsä muuallakin kuin Suomessa. Suomalaisia on ollut Espanjassa jo paljon ennen EU-aikaa ja he ovat parhaimmasta päästä olevaa ulkomaalaisväestöä Espanjassa". Kysyppä Tossavaiselta liittymistä EU:n tai muuhun delegaatiion?

Käyttäjän juhamakinen kuva
Juha Mäkinen

Voi tätä ihmisen välineellistymisen ja välineellistämisen määrää. Tossavainen ja kumppanit näyttävät olevan niin välineellistymisen läpitunkemia, etteivät ymmärrä, mitä Backlund ja osittain Raukko käsittääkseni ovat ajaneet takaa huhuillessaan perussuomalaisten logiikan perään.

Eli onko vain globalisaatiovoittajilla oikeus muuttaa toiseen maahan?

Alamainen .

Ihme vänkäystä selkeästä asiasta.
Blogin kirjoittaja viettää talvensa omilla rahoillaan lämpimässä ilmastossa ja kustantaa elämisensä omasta pussistaan, niin hänet leimataan "elintasopakolaiseksi".
Tossavainen on maininnut oleskelunsa syyksi mm. miellyttävän ilmaston, josta voidaan päätellä että se on hänen pääasiallinen motiivinsa Teneriffalla asumiseensa. Mitä väärää tässä on?

Yksi urputtaja vetoaa siihen, että ulkomailla osan vuotta asustelevat vievät ulkomaille "verovaroja". Mitä hemmetin verovaroja? Nehän ovat näiden ihmisten omia rahoja, työllä tienattuja säästöjä ja ansaittuja eläkkeitä, joista on verot jo maksettu, usein moneenkiin kertaan.
Ulkomailla talvet asuessaanhan ihminen ei käytä kotimaansa palveluja, vaikka tänne on veronsa täysimääräisenä maksanutkin. Kyllä se Tossavainenkin on osansa vaikkapa teiden talvikunnossapidosta maksanut, vaikka ei näitä palveluita liiemmin tarvitsekkaan.

Pitäisi vaan kaiken maailman pekkaraukot huolta siitä, että hoitavat oman leiviskänsä kunnialla, hankkimalla vaikkapa niitä kaipaamiaan "verovaroja" kuten raskaan päivätyön tehneet eläkeläiset ovat jo tehneet.

Reijo Tossavainen

Näinhän se on...

Lisäksi totean, että henk.kohtaisesti olen ns. itse maksetulla vapaa-ehtoisella eläkkeellä. Saan siis takaisin ne rahat, jotka edellisinä vuosina vakuutusyhtiön kanssa tekemäni sopimuksen perusteella olen sinne myöhempää käyttöä varten sijoittanut. Varsinainen ns. vanhuuseläkeikä on vielä reilun kolmen vuoden päässä.

Pekka Raukko

Ylempänä oli puhetta mm. sairauskuluista, jotka siirretään Suomen verovaroista espanjan terveydenhuoltojärjestelmään. Tokihan se raha olisi täälläkin kulunut, mutta sillä olisi ylläpidetty ja pyöritetty meidän omaa terveydenhuoltoamme, kun sillä nyt pyöritetään Espanjan järjestelmää.

Aivan samoin, kuin yksityisten ihmisten varojen siirrosta ulkomaille, voi ajatella myös yrityksistä, jotka siirtävät tuotantonsa edullisempiin maihin. Omia rahojaan ja varallisuuttaanhan siinä vain siirretään. Minun ymmärtääkseni persut ovat olleet kovin näreissään tuotannon siirtämisestä halvempiin maihin. Vai olenko väärässä?

Mutta EI.
En edelleenkään vastusta elintasopakolaisuutta Espanjaan. Vastustan vai sitä kaksinaismoralismia, jossa muille on eri säännöt periaatteet kuin itselle.

frank (nimimerkki)

"Aivan samoin, kuin yksityisten ihmisten varojen siirrosta ulkomaille, blaablaablaa..."

Näin virheä vaatii rajoja kiinni :-)

Pekka Raukko

frank

Jos luetun ymmärtäminen tuottaa ylivoimaisia vaikeuksia, kannattaa harkita henkilökohtaisen avustajan hankkimista.
Luulet että noinkin vaikeassa tapauksessa on mahdollista saada avustajaan yhteiskunnan tukea.

J. Gagarin

Se köyhyys kun useastikin on perheiden köyhyyttä. Lapset käyvät koulua ja taloa pitää lämmittää. Aika vaikea siinä tilanteessa on todeta, että "isi lähtee nyt Espanjaan".

Reijo Tossavainen

Toki ihmiselämän varrella on monenlaisia elämäntilanteita. Luulen, että Gagarinin tarkoittamalle isillekin sitten raskaan elämäntyön jälkeen tarjoutuu mahdollisuus loppuelämästä nauttimiseen. Usein se tapahtuu raihnaisena, mutta kyllähän se lämmin hieman kolotuksiin auttaa.

Tuula Hölttä

Kiitokset Reijolle mielenkiintoisesta selvityksestä. Henk.koht. en kuitenkaan osaa ainakaan vielä tässä vaiheessa haaveilla muutamaa kesäistä lomaviikkoa pidemmästä ajasta vieraassa kulttuurissa vailla työntäyteisiä arkipäiviä, täällä olevaa yhteisöä tai vuodenaikojen vaihtelua ml. talvi lumikenkäpolkuineen ja kuutamoisine öineen, kun saunan jälkeen sytytetään tuli takkaan ja puiden varjot heijastuvat hangen pinnalle ja hiljainen erämaa sykkii elämää.

Viihtykää te siellä, me täällä
”…katselemme valaistuja ikkunoita
ja laskemme kynttilöiden pieniä liekkejä
ja avaamme hitaasti kirjoja,
jotka joskus luetaan ja unohdetaan.
Ja jossakin ajatusten keskellä
nukkuu lapsi,
joka kantaa kaikkien unelmien kohtaloa
pienissä käsissään,
ja lempeitten juhtien huuruinen hengitys
lämmittää häntä pimeässä.”
(Mika Waltari, katkelma runosta Joulu (1928))

Reijo Tossavainen

Kiitos Tuula sinulle ja Mika Waltarille kauniista runosta.

Lisäksi totean, että henk.kohtaisesti olen ns. itse maksetulla vapaa-ehtoisella eläkkeellä. Saan siis takaisin ne rahat, jotka edellisinä vuosina vakuutusyhtiön kanssa tekemäni sopimuksen perusteella olen sinne myöhempää käyttöä varten sijoittanut. Varsinainen ns. vanhuuseläkeikä on vielä reilun kolmen vuoden päässä.

Kirjoitan seuraavan blogini samasta aiheesta. Torjun siinä toisen väärän luulon: "miten siellä etelässä saa aikansa kulumaan?"

Pentti Järvi

Tuulan runo olikin tosi kaunis; Mika Waltari itsekin vietti pitkähköjä aikoja ulkomailla, mm. Ranskan Rivieralla. Egyptissä hän ei tiettävästi käynytkään, Istanbulista en tiijjä.

Odotan mielenkiinnolla seuraavaa blogiasi joka koskee ajankulua "etelässä". Siitä on yhtä monta varianttia kuin on talvituristiakin.

Pekka Pulkkinen

Jari-Petrille.
Osuit muuten täysin oikeaan edellisessä kommentissasi.
Siinä oli vain pieni epätarkkuus: Vihreät vain luulevat ja toivovat olevansa muita fiksumpia, mutta mahdoton on mahdotonta.

frank (nimimerkki)

Olisiko niin että kun itsekin elää muiden siivellä, sen vaatiminen että KAIKKIEN on saatava elää suomalaisten veronmaksajien siivellä ikääkuin legalisoi ja normalisoi omankin "vihreän" käytöksen?

Reijo Tossavainen

Tiettyjen perusasioiden hämärtyminen on ihan totta. Moni pitää itsestään selvyytenä, että sähköä saa pistorasiasta ja että rahaa saa pankin seinästä repimällä. Ja että muiden on hyväksytävä oma suvaitsematon elämäntapa, tai muuten maailma ei pelastu...

Pekka Raukko

Meille muuten tulee sähköä pistorasiasta ja rahaan saadaan pankin seinästä, mutta repiä sitä ei ole koskaan tarvinut.
Kuinka teille tulee sähkö? Kannatko sitä Alepan muovikassissa lähikaupasta?

Pekka Raukko

Ei meilläkään kukaan kuvittele, että sähkö syntyisi tai tuotettaisi pistorasiassa. Ei meillä nyt sentään niin perussuomalaisia olla... ;)

Pekka Pulkkinen

Onpa todella säälittäviä nämä Pekka Raukon "virheät" kommentit.
Tosin eihän voi kauhalla vaatia kun on lusikalla annettu ja kapustalla pois kaavittu.

Pekka Raukko

Voit säälisi rauhassa vaimentaa,
joku sinuakin lypsää ja paimentaa.
-Mikko Perkoila-

Minusta on säälittävää, jos sinulta ei löydy sen vertaa itsekuria, että jättäisit säälittävät juttuni lukematta. Tartu nyt hyvä mies itseäsi niskasta kiinni ja niistä nenäsi.

Reijo Tossavainen

Toivottavasti Pekka Raukolta "löytyy sen verran itsekuria, että kirjoittaisit säälittävät juttusi" muualle, vaikkapa omalle blogipalstallesi, etkä häiriköisi muualla... Tartu nyt hyvä mies itseäsi niskasta kiinni.

Pekka Raukko

Minusta on mukava lukea ja kommentoida näitä puoliperusespanjalaisia juttujasi. Eihän näin itsensä kanssa ristiriitaista höpinää juuri missään muualla edes näe.

Olen sitä paitsi luullut, että kirjoitat näitä luettaviksi ja kommentoitaviksi. Olenko kenties erehtynyt?

Toivon että et poista tätä kommenttia kahdeksatta kertaa, vaan toimit kuin mies ja seisot oman edellisen kommenttisi takana.

Pekka Pulkkinen

Hyvä Reijo.
Täyttä asiaa edellinen kommenttisi.
Taitaa vain olla niin, ettei kaikilla ole kykyä ja ymmärrästystä pitää omaa plogipalstaa jossa voisi sensuroida kaikki eriävät ja itselleen epämiellyttävät mielipiteet.

Pekka Raukko

No sinulta sellainen tosiaan näyttää puuttuvan.

Minulla on parikin blogia, enkä ole koskaan sensuroinut niiltä ensimmäistäkään kommenttia.
Jo pelkkä ajatus, että pyrkisin salaamaan esimerkiksi perussuomalaisen ehdokkaan hölmöilyjä, tuntuu jo vaalitaktisena valintana epäonnistuneelta.

Mitä enemmän sinun ja Reijon kommentit näkyvät, sen parempi.

Reijo Tossavainen

Eikö sinulla ole käytöstapoja? Blogisääntöjen mukaan blogin kirjoittaja päättää, mitkä ovat soveliaita kirjoituksia. Toimi sen mukaisesti!

Pekka Raukko

Eikö sinulla ole mitään kunniantuntoa. Jos kehotat minua tarttumaan itseäni niskasta kiinni, niin miksi sinä silloin itse tartut kommenttiani niskasta kiinni ja poistat sen?

Jos sanot suoraan, että et kestä kritiikkiä ja kiellät minua kommentoimasta blogiasi, niin sen jälkeen en tänne kirjoita.
Onko sinussa miestä edes siihen?

Pentti Järvi

Jo on aikoihin eletty jos ja kun ulkomaanmatkailua on alettu pitää jotenkin epäisänmaallisena. Isäni, 3 sodat käynyt upseeri, matkusti mielellään juuri Espanjaan parantelemaan vaivojaan.

Tosin, kun itse muutin, eiköhän vain eräs naapurini tokaissutkin vähän siihen tyyliin, että jaa, eikö tämä Suomi kelpaakaan.

Mika Waltari olisi sanonut: se on kuin hyttysen surinaa korvissani.

frank (nimimerkki)

No, vihreä logiikka on ihan omanmoistaan ;-)

Pentti Järvi

Reijo: parempi on antaa kommenttien olla. Mulle tulee jatkuvasti ilmoituksia "uusista" kommenteista Gmailiin ja kun tuun tänne, täällä ei oo mittään.

Pekka Raukko

Juuri näin.
Ihmisen, joka pelkää muiden mielipiteitä, ei pitäisi tunkea mukaan politiikkaan.

Pentti Järvi

Pekka: olisit kritisoinut ulkomaanmatkailua edes hiilijalanjäljillä, saattaisin ymmärtää sinua paremmin...

Pekka Raukko

Itse en käytä lentokonetta (vuoden 1986 jälkeen), koska se on omien periaatteideni vastaista.
Persujen periaatteiden vastaista se ei ole, joten jos Reijo lentää, hän ei toimi vastoin omia periaatteitaan, eikä häntä voi syyttää kaksinaismoraalista.
Sen sijaan kun hän kantaa repulla rahaa ulkomaille, eikä pidä niitä täällä kotimaassa pyörittämässä armaan isänmaansa taloutta, hän toimii vastoin niitä periaatteita, joita vaatii muita noudattamaan.

Reijo Tossavainen

En pelkää mitään, kaikkein vähiten Raukkoa. On vain niin, että minun mielestäni jokaisen kirjoittajan pitäisi omata kohtuulliset käytöstavat. Tämä sääntö koskee myös Raukkoa. Poistin seitsemän kertaa hänen juttunsa. Silti hän tunki sen uudelleen ja uudelleen. Kuvannee aika paljon miehen henkistä kanttia, koulukiusaajan piirteitä!

Pekka Raukko

Minusta näyttää, että minä en ole suinkaan ainoa, jonka mielipiteitä pelkäät. Sinä lienet tämän palvelun ahkerin sensori.

Miksi sinulla ei riitä rohkeus antaa jokaisen lukijan itse arvioida käytyä keskustelua ja siihen osallistuvien käytöstapoja. Jos omasi ovat mielestäsi kunnossa, niin miksi olet niin huolissani minun maineesta?

Pentti Järvi

Vihreistä puheenollen, Ruotsissa on aivan uskomattoman suosittu De Grönas språkrör, Maria Wetterstrand. Miksi täälläkin ei voitaisi valita sellaisia edustajia, jotka osaavat esiintyä?

Pekka Raukko

Suomessa on muuten suurempi vihreä puolue.

Itse en pidä politiikkaa ensisijaisesti esiintyvän taiteen muotona. Politiikassa saisi olla selvästi vähemmän teatteria ja enemmän sisältöä.

Pekka Pulkkinen

Pentti Järvelle, hyvä kommentti.
Kun joillakin ei ole käytöstapoja, ymmärrystä, älyä eikä tajua niin eiväthän he voi muuta kuin kehua itseään.
Minkäs me sille voimme.
Jokainen vihreä saa antaa, ja joku on jo antanutkin oman henkisen varattomuustodistuksensa.
Vaikkakin Suomessa on sana vapaa, niin ei kaikkea omahyväistä ja itsekeskeistä manipulaatiota ole syytä ottaa tosissan.
Jotkut vihreät ovat sitä mieltä että he ovat Jumalasta heti seuraavia, tosin ylöspäin.

Pekka Raukko

Minulle ei tulisi mieleenkään väittää olevani Jumalan yläpuolella.
Väitehän on omasta näkökulmastani yhtä absurdi kuin jos väittäisin istuvani saunatontun vieressä. ;)

Pekka Pulkkinen

Syystä tai toisesta Vihreät istuvat hallituksessa kuin paska Junttilan Tuvan seinässä siitä huolimatta että hallitusohjelmaan kuuluu ydinvoiman lisärakentaminen jota vihreät eivät voi hyväksyä. Miksi?
Eikö kantti,talous tai vallanhimo kestä siirtyä oppositioon kun omia arvoja ei hallituksessa toteuteta?
Se siitä muiden kaksinaamaisuudesta.
Itse olen käyttänyt äänioikeuttani siitä asti kun sen sain.
Tähän mennessä olen äänestänyt kulloisenkin tilanteen mukaan seuraavia puolueita: KOK, KEPU, SDP,KD,VIHREÄT.
Jatkossa Vihreät ovat pois laskuista Pekka Raukon ansiosta ja vastaavaasti Perussuomalaiset ovat lähes etusijalla seuraavissa vaaleissa.
Kuten olen aiemminkin maininnut,en ole minkään puolueen jäsen vaan äänestän oman arvomaailmani mukaan olkoon se Raukon mielestä miten surkea hyvänsä. Se on kuitenkin rehellisempi kuin Vihreiden kaksinaamainen vallanhimoinen toiminta.

Pentti Järvi

:) eikö rkp olleskhan? olihan siellä Elisabeth ja Jan-Magnus Janssonkin... :)

Pekka Pulkkinen

Pentti Järvelle
Sorry vaan.
Ei todellakaan kiinosta eikä innosta Ruotsin-Suomalaisen eliitin tukeminen missään muodossa.
Heillä on toki nykyisen lain mukaan oikeus toimia kuten muillakin, mutta olisi kiinostavaa saada tietää mm heidän vaalirahoituksensa.
Toistaiseksi siitä on oltu hiljaa kuin kusi sukassa.Miksi? Onko salattavaa ja kuinka paljon?
Reijo Tossasvainen on oikeassa siinä, ettei RKP:n hallituspaikka jatkossa ole itsestään selvyys vaan se pitää ansaita, eikä sitä ansaita pakkoruotsilla.

Pekka Raukko

Tästä vihreiden istumisesta hallituksessa kuin paska Junttilan tuvan seinässä, olen tämän Tossavaisen posetiivin päällä riekkuvan marakatin kanssa täsmälleen samaa mieltä. Se on ollut kunniatonta ja selkärangatonta molemmilla kerroilla ja molemmilla kerroilla olen esittänyt asiasta puolueen sisällä ja julkisesti useita haisevia vastalauseita.

Äänestämästäsi puoluevalikoimasta päätellen sinulla ei ole mitään varsinaisia arvoja tai ideologiaa, vaan teet äänestyspäätöksesi hyötymoralistisista näkökohdista lähtien. Päätös olla äänestämättä vihreitä on varmasti aivan oikea, sillä meillä tuskin on tarjota sinulle mitään henkilökohtaisia etuja.

Käyttäjän juhamakinen kuva
Juha Mäkinen

Nyt aletaan päästä asian ytimeen. Sanot koko keskusteluketjun oleellisimman sanaparin "hyötymoralistisista näkökohdista". Juuri hyötymoralismi on vallitsevan eetoksen ydin.

Tuntuu että huomattavan osan kansalaisista on jopa mahdotonta nähdä asioita muusta kuin hyötymoralistisesta näkökulmasta. Samaa koskee yhteisöllisyyttä. Se yhteisöllisyys, mitä Suomesta enää löytyy, on hyötyperustaista yhteisöllisyyttä. ja valitettavasti tämä korostuu kasvatuksessa.

Sitä paitsi jokin asennetutkimuskin viime vuonna taisi kertoa perussuomalaisten mukavuudenhaluisesta asennemaisemasta, jossa korostuvat OMA TOIMEENTULO ja HEDONISMI.

Pentti Järvi

hehheh, noin on eikä ruotsilla pärjää espanjassakaan kovin hyvin, silti hiukan paremmin kuin suomenkielellä = skandinaaveja on enemmän siellä.

Pekka Pulkkinen

Itse olen pärjännyt suomen kielellä Teneriffalla huomattavasti paremmin kuin ruotsilla. Tosin se johtuu siitä että käytän jonkin verran niiden yritysten palveluja joilla on suomalaista henkilökuntaa.
Turistipaikoissa ja monissa paikallisissa pärjää englannilla mutta ei suomella tai ruotsilla.

Reijo Tossavainen

Lupailin, että olisin kirjoittanut kakkososan tähän blogiini vielä tämän päivän aikana. On tullut yllättäviä muita kiireitä, joten siirrän lupaukseni huomisen päivän puolelle.

Tämän blogin tarkoitus oli torjua ennakkoluulo, että vain rikkailla on varaa asua etelässä. Ainakin kiinnostusta asiaa kohtaan näyttää olevan, eri asia olenko aikeissani onnistunut, koska täällä kommenttipuolella esiintyi eräänlaista häiriköintiä.

Huomenna siis yritän kumota toisen ennakkoluulon: "mitä tekemistä siellä etelässä on, eikö aika tule pitkäksi?"

Pentti Järvi

Juu, Reijo, ootellaan. Ei siellä ainakaan näyteikkunashoppailua ole kiva iltaisin harrastaa, kun vetävät veräjät ja pahimmassa tapauksessa peltiverhot ikkunoiden eteen :)

Pekka Pulkkinen

Pekka Raukolle
Jos ei oman puolueen toiminta miellytä, niin miksi et eroa siitä ja liity johonkoin parempaan tai perustaa omaa, omia arvojasi eteenpäin vievää puoluetta.
On se kumma kun ajatusmaailmasi pyörii pelkästään sen varassa että jos ei äänestä teitä, niin ajaa pelkästään omaa etuaan.
Olet todella itsekeskeinen, itseäsi täynnä oleva hölmö jolla ei ole mitään yhteiskunnallisia tapoja. Olet ilmeisesti ainoa tuntemasi täydellinen henkilö. Tee testi. Täytä juomalasi vedellä. Laita etusormesi siihen ja vedä pois. Jos veteen jää kuoppa niin olet täydellinen. Ellei jää niin olet tavallinen, tosin tavallista tyhmempi, itsekkäämpi ja mistään mitääntietämätön, omahyväinen täysin tarpeeton kengän kuluttaja.
Näin lopuksi totean että "puhu sie, mie pien hevoist"
Tämän jälkeen en vastaa yhteenkään säälittävään kommenttiisi.

Pekka Raukko

Kun oman puolueen toiminta ei mielytä, niin ainoa vaihtoehto ei ole vaihtaa parempaan tai perustaa uusi. Etenkin jos parempaa ei ole.

Mikään puolue ei ole täydellinen, mutta kaikkea voidaan parantaa. Olen tehnyt arvion, että vaikuttaminen vihreiden sisällä puolueen linjoihin on olemassa olevista vaikutuskanavista tehokkain. Toki sitäkin asiaa on jatkuvasti arvioitava uudestaan.

Sinua ei muuten voi tapojen puutteesta moittia. Niiden laadussa olisi korjaamisen varaa, mutta määrä on kiitettävän runsas. ;)

Anni Loren

#0: Kiitos Reijo hyvästä blogista. Asioilla on aina monta puolta ja itseään köyhänä pitävän ihmisen pitää ajatella laajemmin ja luovemmin.Voi tietysti jäädä Big Brotheria näyttävän telkun eteen vaikertamaan ja käyttää vähäiset pennosensa Suomen kalliiseen kaljaan:)
Nuorenmieliset ja ennakkoluulottomat ihmiset suosivat couch surfingin kaltaisia palveluita.En tosin itse ole kokeillut mutta vaikuttaa ideana hyvältä. Ei tietenkään myöskään ole mikään ratkaisu jaadä vieraaksi yli talven tuntemattomien sohville mutta sillä voi aloittaa samalla kun etsii työtä. Ei oo välttämättä viidakko tuolla ulkona..

Jaakko Tuononen

En oikeasti tiedä mitä sanoa. Tuntuu niin loukkaavalta. Että oikeasti pitäsis muuttaa Espanjaan, kun on niin paljon rahaa plakkarissa. Mitäs sitten, jos ei mitään rahaa tai säästojä olekaan?

Mitäs sitten, jos ei olekaan sitä asuntoa, jonka voi myydä vuokrata jne? Mitäs sitten, jos koko elämä onkin kiinni todella pienestä eläkkeestä. Pienestä asunnosta, josta maksaa yli puolet tuloistaan vuokraa?

Siinä on aika korkea kynnys ryhtyä "kakkosasunnon vuokraajaksi" ja Espanjassa asujaksi. Halausin kyllä, mutta kun ei ole rahaa!

Tuntuu todella omituiselta, jos paremman elämän toivoa lupaava puolue ajaakin vain rikkaiden vouhotusta. Ihmettelen! Puheenvuoro on loukkaus oikeita köyhiä kohtaan.

Pentti Järvi

Suomi on pirun kallis maa ja tuo bloginpitäjän "Espanja" voi olla mikä tahansa maa, missä omalla eläkkeellään tulisi toimeen paremmin kuin täällä.
Näin ainakin olen asian ymmärtänyt. Sen ymmärtämiseen ei puoluepolitiikkaa tarvita.

Jaakko Tuononen

Aivan niin. Pitää kuitenkin muistaa, että sen eläkkeen maksaa Suomi. Itseni tapauksessa eivät kuitenkaan veronmaksajat. Oma eläkevakuutusyhtiöni takoi rahaa Suomen kansantalouteen huikean summan vuonna 2009. Ja sama tahti jatkuu tänäkin vuonna.

Ihan varmasti olisi suomalaisten ja myös perussuomalaisten kannalta parasta, jos eläkkeelläkin voisi tulla toimeen myös kotimaassa. Vai olenko väärässä? Jos eläkeläisetkin voisivat asua ja elää Suomessa, niin kaikki heidän kulutuksensa olisi tukemassa suomalaista työtä. Mielestäni on aika epäisänmaallista mainostaa eläkeläisten maastamuuttoa halpamaihin.

Itsekin olen matkustellut paljon aikana, kun olin vielä työelämässä. Ja voin todeta, kuinka kaikissa maissa on omat etunsa - esim. ilmasto. Mutta ei se nyt kaikkea ratkaise. Hyvät palvelut ja infratruktuuri yleensä on paljon tärkeämpää kuin jatkuva auringonpaiste.

Reijo Tossavainen

Jaakolle: Saman logiikan mukaan myös kaikki ulkomaille suuntautuvat lomamatkat pitäisi kieltää.

Reijo Tossavainen

Köyhyys on vaikeasti määriteltävä asia, sanoisin, että jopa mahdotonta, sillä ei voida asettaa jotakin yksiselitteistä rajaa. Usein näkee, että alle 1000 euroa eläkettä saavat lasketaan köyhiksi. Sellaisia eläkeläisiä täällä Espanjan suomalaisten joukossa on paljonkin.

On toki niin, että on sekä köyhiä että rikkaita ja siltä väliltä olevia, joilla ei syystä tai toisesta ole mahdollista tai halua talvehtia etelässä. Kun puhuin köyhistä tai rikkaista, niin en tietenkään tarkoittanut kaikkia suomalaisia.

Jouko Tuononen: Jos kirjoitukseni loukkasi teitä, niin pyydän nöyrimmästi anteeksi. Olen kirjoittanut ammatikseni 40 vuotta ja koko ajan ohjenuoranani on ollut Veikko Lavin toteamus, että "jokainen ihminen on laulun arvoinen". En todellakaan halua loukata muita ihmisiä kirjoitteluillani.

kaija kuopila

Mittenkäs valtio tarjoaisi köyhille lentoliput Espanjaan ? Saahan somalitkin poiketa kotimaassaan melko usein.
Reijo Tossavainen, järkätkääpä PerSuissa homma kuntoon.

Reijo Tossavainen

Niinpä niin. Kyllä minä mieluimmin antaisin ilmaiset lentoliput köyhille suomalaisille kuin tänne tuleville maahanmuuttajille...

kaija kuopila

Kiva kuulla. Onhan Fuengirolaan perustettu mm reumasairaala, tosin minä en asu Fuengirolassa, enkä sinne muuttaisi. Itse haluaisin toimia minenomaan vanhusten elämän kohentamiseksi. Nyt he ovat pelkkiä lääketeollisuuden pillerin nielijötä, lääketeollisuuden mannekiineja.
40 luvulla syntyneet suomalaiset sentään rakensi maan, maksoi asuntonsa, koulutti lapset ilman tukia ja nyt heitä kohdellaan kuin ongelmajätteitä. Laitetaa Tossavainen heille Espanjaan pystyyn talvihotelli. Espanjassa sentään palvelu on hyvää ja jopa luomuruoka edullista. Ihmiset välittää toisistaan. Tietäisinkin 10 minuutin ajomatkan päästä rannnikolta tyhjän hotellin.

Pentti Järvi

Siellä Fuengirolan seutuvilla on jokunen suomalainen palvelukoti. Lisätietoja voi kysellä siellä asuvilta ihmisiltä.
http://espanja.org/

Vieras (nimimerkki)

Olen muutamaan kertaan suositellut matkustushaluisille työttömille Espanjaa.

3kk halpaa elämistä suojassa meikäläisen työkkärin oikuilta ja käytännössä täysi vapaus matkustaa mihin tahansa muualle.

Alkoon ihastuneille mainitsen vaikkapa lähimarketin hinnoista 0,7l vodka 3,11E, halvimmat oluet alkaen 0,22E/tölkki.
Halvimmat viskit tarjouksesta alle 6E / 0,7l ja niin edelleen.

Yksinkertainen ja halpa sapuska syntyy kahdelle vaikkapa paketti Franfurter makkaroita, 0,35E täydennettynä purkkipavuilla tai makaronilla.
Makua löytyy jos maksaa hieman enemmän maukkaista crorizon makkaroista ja silppuaa niitä keitettyjen makaronien joukkoon.
Kelpaa minulle silloin, tällöin ja ainakin kun laiskottaa.

Työttömät veljet!
Menkää etelään nostamaan ns. ansiosidonnaista!

Reijo Tossavainen

Kuten esimerkki kertoo, niin halutessaan Espanjassa voi ruokailla todella edullisesti. Eikä silloin tarvitse tyytyä makarooniin ja hernekeittoon.

Vieras (nimimerkki)

Lukusi vaikuttavat realistisilta vaikkakin minun näkökulmastani korkeilta.

Torrerviejan reservatioista on mahdollisuus vuokrata mh+oh+bk+kh alkaen 80E/kk + kulutusmaksut.
Keskustan talvihinnat lähtevät 200E:sta ylös päin.
Edellytyksenä vuokraus paikalliselta, mieluummin suoraan ilman toimiston välitystä.

Ravintolahinnat vaihtelevat rajusti. Muutama kortteli rannasta pois ja hinnat tippuvat liki puoleen.

Laitan itse ruuat ja mahdollisuus todella halpaan, terveelliseen syömiseen on olemassa.

Terveydenhuolto on kuten mainitsit mutta terveyskeskuksessamme ei juuri jonoja maanantain aamupäivien jälkeen ole.

Paikallisliikenne on maksutonta.

Ilmasto on talvisin kylmempi.
Talviöisin saattaa pahimmillaan lämpö laskea 5:n tuntumaan ja sydäntalvella sellainen 12 - 14 on hyvin tavallinen.
Tällä hetkellä lämpötila on 26 / 19.

Rannan eristämättömässä talossa on lisälämpö tarpeen iltaisin ja varsinkin aamuisin marraskuun puolivälistä maaliskuun loppuun.
Yöunet ovat kosteassa, viileässä todella hyvät.

Halvimmalla selviää jos asettuu muutama kymmenen kilometriä sisämaahan johonkin pieneen kaupunkiin / kylään.

Eräänä esimerkkinä tasosta mainitsen jonkin kokoisen kaupungin, Elchen keskustan hostaalin hinnan.
Siisti huone keskustassa, lavuaari huoneessa mutta wc ja suihku käytävässä.
Yhden hengen huone 8E/vrk juhlaviikon aikana.

Reijo Tossavainen

Edellinen kirjoittaja vahvistaa blogini otsikon väitteen, että Espanjassa voi niin halutessaan elää myös edullisesti. Sain kyllä paljon kielteistä palautetta, sanottiin jopa että pilkkaan köyhiä... Se ei ollut tarkoitus ja kuten esimerkistä selviää, niin tilanne on päinvastoin.

Itse olen talvisin ollut Teneriffalla, koska täällä ei tarvita talvella villapaitaa. Esim. viime talvena alin päivälämpö oli 19 astetta. Toisaalta lämpötila nousee harvoin yli 30 asteen, viime talvena ei kertaakaan.

Sami E. (nimimerkki)

Pekka Raukko! Hei, tukehduitko jo siihen säkilliseen herneitä nenässäsi?
Uskomatonta vatkaamista nämä kirjoittelut täällä.
Juttuhan on kuitenkin niin että eihän tässä kylmässä, ja kaamosmasennuksesta kärsivien kiukkeisten tosikkojen asuttamassa maassa kannattaisi kenenkään asua talvisin! Tolkuttomasti kuluu niitä Pekan peräänkuuluttamia verorahoja tämän shitsteemin ylläpitämiseen. Nyt kun EU:kin on päättänyt, ettei maassamme enää kannata viljellä mitään, ei kasvattaa karjaa ja kohta varmaan puukin on huonolaatuista jopa tulitikuiksi, niin muutetaan koko kansa Espanjaan ja muihin lämpimiin maihin talveksi! Vuokrataan Suomi vaikka romanialaisille kylmiksi kuukausiksi, he kun näyttävät olevan ainoa väestöryhmä joka täällä ihan tosissaan haluaa asua vaikka teltoissa ratapihalla...

Oliko tarpeeksi kärjistävää?

P.S. Pekka ynnä muut itseänne vapaaehtoisesti viherpiipertäjiksi kutsuvat viherfasistit. Ottakaapa tekin joskus vähän vapaata talvella niistä piiperryksistä ja lähtekää etelän lämpöön imemään aurinkoa itseenne! Mielummin yli kahdeksi viikoksi niin ehtii elimistö mukauta uuteen ilmastoon, ja D-vitamiini alkaa vaikuttaa mielialaan positiivisesti! Kyllä sitten jaksaa taas kesällä Suomessa rengastaa lintuja ja kompata luomua pakolliseksi!

Reijo Tossavainen

Kun ns. suurilta ikäluokilta kysytään, mitä ne eläkkeellä ollessan aikovat tehdä, niin yllättävän suuri osa heistä aikoo muuttaa osaksi vuotta etelän aurinkoon. Siksi jos sinä aiot näin tehdä ja ostaa asunnon, niin nyt lähimmän vuoden aikana on siihen hyvä tilaisuus. Laman oloissa tarjontaa on paljon ja hinnat alhaalla.

Myöhemmin käy päinvastoin. Kysynnän kasvaessa tarjonta vähenee ja hinnat nousevat. En pidä mahdottomana, että seuraavan viiden vuoden aikana hinnat nousevat jopa 40-50 prosenttia.

Pentti Järvi

Olosuhteiden pakosta jouduin myymään asunnon v.-99. Jo vuoden päästä hinta oli kolminkertaistunut! Se tietysti harmitti mutta päätin unohtaa asian. Tänä päivänä kannattaa tinkiä pyydetyistä hinnoista ja hyvin jos käy, hinta tippuu puoleen. Näin ainakin Aurinkorannikolla tietyillä alueilla.
Hullua on rakentaminen ollut Epsanjassa.

Käyttäjän JanneHeinonen1 kuva
Janne Heinonen

Olisipa varaa lähteä etelän lämpöön joka talvi edes viikoksi. En ole koskaan käynyt. No se on niitä valintoja, kun kouluttautuu lähihoitajaksi ja yrittää elättää nelihenkistä perhettä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kuinka Tossavaiselta sujuu espanja? Vai onko tarkoitus selvitä uuskolonialistisessa hengessä opettelematta yhtään paikallista kieltä? Oman Espanjassa asumisen pohjalta sanoisin, ettei paikallisiin kyllä pääse tutustumaan eikä oikein kulttuuriin muutenkaan opettelematta espanjaa. Muuten jää turistin hypertodellisuuteen.

Toimituksen poiminnat